Шлем М-40 СС Галичина

Тема у розділі 'Реставрація знахідок', створена користувачем DeeSee, 23 жов 2012.

1. Рихард

Рихард Oberstleutnant

Повідомлення:
    5.187
    Адреса:
    Одесса, Украина
    Допустим что твоя версия (надеюсь ты согласишся что это всего лишь версия ?) насчет того что слева на шлемах Галичины распологались преимущественно (!) руны Пошер - может у тебя есть точные размеры декалей Пошер, хочу проверить свой шлем (я тебе за него писал когда то) на предмет его принадлежности к Галичине.

Александр Лемешко подобається це.
  2. Цікаві лоти

1. Піхотна пряга РІА
      300 грн.
    2. 1100 грн.
    3. 1500 грн.
    4. 2500 грн.
    5. Пряжка Австро-Угорщина, Перша Світова війна.
      1200 грн.
  3. Александр Лемешко

Александр Лемешко Major

Рейтинг:
    1
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    4
    Повідомлення:
    2.689
    Адреса:
    Sumy
    Понятное дело,Дмитрий, что версия..но пока других примеров левосторонних рун ,кроме Пошер,не замечено мной. Конечно же в наличие такого шлема (для промеров деки)у меня нет..так как я не копатель и незаможня людина.:) Но на Виолити недавно проскакивал СС левосторонний.Не могу найти эту тему. В ней я и Вадим Анатольевич оставляли комментарии.Выйти бы на покупателя.....Еще была сороковка ДД СС у Валерия lera_upa . Может ещё кто имеет подобный раритет...помогли бы с промерами.. :beer:

Yako подобається це.
  4. Рихард

Рихард Oberstleutnant

Повідомлення:
    5.187
    Адреса:
    Одесса, Украина
    В теме по дивизии "СС Галичина" выложили новые фотки - на одной из них чётко видим левостороннюю декаль - моё мнение что не руны СС, может пресловутые Левики.......? Какие будут мнения Уважаемое сообщество?

Images:

downloadfile-1.jpeg
    Александр Лемешко, Yako та j.wais подобається це.
  5. j.wais

j.wais General-major Клуб взаимопомощи

Рейтинг:
    2
    Відгуків:
    2
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    9
    Повідомлення:
    7.122
    Адреса:
    Галичина
    Там руни!

6. Yako

Yako Хорунжий Клуб взаимопомощи

Рейтинг:
    0
    Відгуків:
    1
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    1
    Повідомлення:
    2.955
    Адреса:
    Струмилівський УР
    Звідки така впевненість друже?Явно різний розмір декалей

downloadfile-2.jpg

Останнє редагування: 19 січ 2015
    663 та Рихард подобається це.
  7. Yako

Рейтинг:
    0
    Відгуків:
    1
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    1
    Повідомлення:
    2.955
    Адреса:
    Струмилівський УР
    Ну і за логікою з ліва павук,що і є у товариша з права на фото.А от у того що лежить лівіше декаль явно іншого розміру і нагадує мені курку:eek:

8. j.wais

Рейтинг:
    2
    Відгуків:
    2
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    9
    Повідомлення:
    7.122
    Адреса:
    Галичина
    Розмовляв з дуже багатьма дивізійниками, в тому числі і штабістами! Декалей з левиком ніхто не бачив і не чув. Казали, що в навчальному центрі це зробити було просто не реально! Це могли прирівняти до зумисної шкоди військового майна! Не потрібно забувати, що уся амуніція належала Рейху, а не солдату. Єдине, що підтвердили, так це витирання або замальовування рун і свастики. Це було досить поширеним явищем.
    Уже в військах, левика могли намалювати. Такі випадки могли бути! Тому що до СС відношення в місцевого навселення було досить стриманим, якщо не відверто ворожим! Цього ніхто з дивізійників не виключав.
    Крім того, розмовляв з багатьма старшими людьми, які на наших теренах тоді були пацами і збирали німецьки каски. В деяких, на той час, було по 200-300 штук!!! Ніхто каски з левиком не бачив.
    Тепер на рахунок тих декалей, що на фото. У того, що справа- добре видно щиток із свастикою. У того що лівіше, думаю, просто блік від декалі або від лаку. Пляма лаку була завжди більшою за саму декаль!
    Якось так!

9. Yako

Рейтинг:
    0
    Відгуків:
    1
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    1
    Повідомлення:
    2.955
    Адреса:
    Струмилівський УР
    Майже зі всім згідний,окрім бліку декалі.Бо положення голів у обох дивізійників майже однакове,а якщо врахувати відстань з якої робилась фотографія,а це десь 4 метри і те що сонце освітлює частину будинку в правому верхньому куті фото(тобто на лежачих немає прямого попадання сонячного світла) то блікування лаку мені видається неможливим.Хоча й згідний,що навряд чи в тренувальному таборі дозволили б такі вільності,як наклеювання не уставних декалей.Але те що у дивізійника з права не павук(свастика) чомусь упевнений на 100%

Рихард подобається це.
  10. Рихард

Рихард Oberstleutnant

Повідомлення:
    5.187
    Адреса:
    Одесса, Украина
    Конечно по таким фото сложно что то сказать наверняка....однако есть внятные факты что "галичане" имели шлемы с леворунными деками СС, вероятнее всего ими заклеивали щиток со свастикой и вермахтовской курой, при этом маловероятно в 1943-м на шлемах подразделений ваффен СС (не парадных !) видеть яркий партийный щиток.
    Насчёт сцарапывания декалей в дивизии вполне верю - у меня есть шлем из бродовского котла с такой вот сцарапаной декой СС (практически только контуростался) с левой стороны.
    Вопрос с "левиком" правда все же считаю открытым - ведь даже если такой шлем был в единственном экземпляре - это уже прецедент. Насчёт строгостей со стороны немецкого начальства в 1943м в отношении униформы " национальных формирований" очень не уверен, не от хорошей жизни немцы шли на формирование таких дивизий как "Галичина" и соответственно были вполне допустимы некоторые "вольности" по части внешнего вида (тому есть масса примеров в разных нац.формированиях под эгидой вермахта и СС). Поэтому никакой особой порчи имущества в нарисованном "левике" я думаю не усматривалось....другое дело что однозначно демаскирующий элемент и он не "выгоден" самому бойцу..... если он намерен участвовать в боевых действиях на фронте, а "галичане" больше рассчитывали на выполнение "полицейских" функций - убивать безоружных, охотится за партизанами и т.д.

11. j.wais

Рейтинг:
    2
    Відгуків:
    2
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    9
    Повідомлення:
    7.122
    Адреса:
    Галичина
    На фото явно не М-42. Так що це можуть бути і 2 декалки.

Александр Лемешко та Yako подобається це.
  12. Yako

Рейтинг:
    0
    Відгуків:
    1
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    1
    Повідомлення:
    2.955
    Адреса:
    Струмилівський УР
    Питання по декалі "Галичини" напевно так і буде відкритим,так як всі факти лише писемні і на жаль не мають фото підтвердження.Ну а на рахунок того на що розраховували дивізійники ідучи чи перебуваючи в "Галичині",я б не був таким категоричним друже,це всього лиш твої припущення.:beer:

13. ArtBorsuk

ArtBorsuk General-major

Повідомлення:
    6.301
    Адреса:
    Karpatia
    Підтримаю в тій частині, що боротьба з партизанами (тим більше на території Галичини) була тим, чого дивізійники найменше хотіли. Бо у противному випадку їм довелося б воювати проти своїх (радянськими партизанами Галичина переповнена не була).

14. Рихард

Рихард Oberstleutnant

Повідомлення:
    5.187
    Адреса:
    Одесса, Украина
    Я и не спорю - вполне могут быть и две декали, не об этом речь....

Александр Лемешко подобається це.
  15. Александр Лемешко

Александр Лемешко Major

Рейтинг:
    1
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    4
    Повідомлення:
    2.689
    Адреса:
    Sumy
    Все вірно вище сказано, камради!....Будемо чекати підтвердження на рахунок ,чи існував левік на шоломі Галичини..Може дістануть нащадки вояків(десь в Канаді чи Сіднею) із дідівського чуланчика,довгоочікуванного шолома і виставлять на продаж.. Хронікальних фотопідтверджень мабуть не буде..Як і з Заурландом..Фото нема..А шоломи з такою декою-мають місце.. А хто на цьому фото?Галичанин? Дека СС розташована стандартно. Схоже ЕФ СС.

Images:

гал34ф.jpg
    663, Рихард та Yako подобається це.
  16. Yako

Рейтинг:
    0
    Відгуків:
    1
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    1
    Повідомлення:
    2.955
    Адреса:
    Струмилівський УР
    Галичанин.

Paolo.M та Александр Лемешко подобається це.
  17. j.wais

Рейтинг:
    2
    Відгуків:
    2
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    9
    Повідомлення:
    7.122
    Адреса:
    Галичина
    Якщо я не помиляюсь, на фото Левицький Роман.
    Ось він уже в чині ваффен-оберштурмфюрера, нагороджується Залізним хрестом II классу за бої в Словакії (в складі БГ Вільднера).

663 та Yako подобається це.
  18. j.wais

Рейтинг:
    2
    Відгуків:
    2
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    9
    Повідомлення:
    7.122
    Адреса:
    Галичина
    До речі, ось іще один "хороший" касон з левиком! Мадярський!!!:D

45686201.jpg

Рихард та Yako подобається це.
  19. Yako

Рейтинг:
    0
    Відгуків:
    1
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    1
    Повідомлення:
    2.955
    Адреса:
    Струмилівський УР
    Судячи з підпису фото,він у когось в колекції?:eek:

Рихард подобається це.
  20. j.wais

Рейтинг:
    2
    Відгуків:
    2
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    9
    Повідомлення:
    7.122
    Адреса:
    Галичина
    Та нє! Він у продажу. Просять 120,00 €.

Yako подобається це.
  21. Yako

Рейтинг:
    0
    Відгуків:
    1
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    1
    Повідомлення:
    2.955
    Адреса:
    Струмилівський УР
    А ось і підтвердження моїм словам про курку на шоломі у дивізійника.Знайшов у сусідній темі,думаю пан Frundsberg не образиться за використання його фото.Каска була знайдена у селі Почапи.

1.jpg 2.jpg 3.jpg

sanina, Александр Лемешко та Рихард подобається це.
  22. Рихард

Рихард Oberstleutnant

Повідомлення:
    5.187
    Адреса:
    Одесса, Украина
    Т.е. руны с одной стороны и курка с другой - полный пипец!
    А тут ещё говорят про наказания за "псування майна" - это ещё раз доказывает что по части "допустимых излишеств" в форменной одежде, немцы были к восточным добровольцам более лояльны. Отсюда вполне допускаю что дивизионная символика на шлемах вполне могла быть. Кстати что за подпись хозяина, удалось прочитать?

sanina подобається це.
  23. Yako

Рейтинг:
    0
    Відгуків:
    1
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    1
    Повідомлення:
    2.955
    Адреса:
    Струмилівський УР
    Підпису на касці розібрати не можу

24. j.wais

Рейтинг:
    2
    Відгуків:
    2
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    9
    Повідомлення:
    7.122
    Адреса:
    Галичина
    Нічого це не доводить! По перше- дуже погано видно руни! Присутність червоного кольору на декалі говорить тільки про те, шо руни нанесені поверх німецького триколору або під ним, або просто вишкрябані (в що я більше вірю)! Так що це зовсім не доводить, що каска належала добровольцю.

Напис на німецькій мові.

Yako подобається це.
  25. j.wais

Рейтинг:
    2
    Відгуків:
    2
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    9
    Повідомлення:
    7.122
    Адреса:
    Галичина
    Можливий і такий варіант, що перевели з Вермахту в СС, або навпаки. Відповідно до цього і заклеїв старі декалі новими! Потрібно дивитись, яка декаль верхня!

26. Yako

Рейтинг:
    0
    Відгуків:
    1
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    1
    Повідомлення:
    2.955
    Адреса:
    Струмилівський УР
    Друже!Щоб знати достеменно,потрібно просити власника прокоментувати цю каску інакше це все лиш припущення,маю на увазі нанесення однієї декалі поверх іншої,або її царапання.Скоріш за все,каска була двох декальна-вермахт.Бо я теж чесно кажучи бачу,що руни СС нанесені на триколор,тому й є логічним те що на лівій стороні ми бачимо курку