Доброго! Мені на кришку спареної укупорки від "Карл Густав" схоже. На істину не претендую https://reibert.info/lots/tubus-vid-zaryadiv-do-granatometu-karl-gustav.1135747 З повагою,
Австро-угорський 10 см шрапнельний стакан M99. Від отакої гарматки Отут вони є, з цінами https://reibert.info/threads/mmg-artillerii-pervoj-vojny.348095/page-8
Доброго часу, знайдено ось такі готові елементи ураження. Форма ромбоедр, кожен важить 50 гр. Наскільки я розумію, для ураження техніки. Цікаво дізнатись що могло їх принести. Взагалі будь-яка інформація.
Знайшов в лісі на Київщіні, воронка 2,5м глибиною в діаметрі 12-14м. Навколо посічені дерева (через це й звернув увагу). Розкидані уламки навколо епіцентру вибуху (зовнішній корпус носія - залізо 4-5 мм товщиною, багато дрібних шматків алюмінію чистого і фарбованого оливковою фарбою). Ніяких маркувань фарбою, сам корпус блідо-сірого кольору. Вражаючі елементи як в самій воронці (до 50-60 см глибиною в піску) так і навколо розкидані на поверхні. До мене хтось біля воронки вже був, думаю великий шмат самого носія витягали автівкою (бачив сліди поруч). На фото те, що було на відстані 15-20 метрів від самої воронки.
...як на мене, краще погУглити про ракєти "ураган" (9М27Ф)... ? З.ЬІ. ...у лісах Київщини "гради" застосовували і НАШІ і кацапи... (сам бачив)
Дякую за відповідь. Елементи які я знайшов повністю окремі і не є частками цільної "рубашки". На їх поверхні є залишки (сірого або білого) гумоподібного матеріалу, яким їх судячи з усьго заливають на стадії комплектування. Таким чином вони плотно знаходяться на своїх місцях під час польту боєприпасу і легко відділяються від корпусу під час детонації. В тому і справа, що гугл не панацея, навіть схематичних зображень і описів по цій темі не так щоб багато. Тому і звертаюсь до людей "в темі", як то кажуть. З того що вдалося знайти, встановлено, що готові елементи ураження у ракетах до "Градів" і "Ураганів" значно менші (всього від 2 до 5 грамів). Можливо є якісь нові модифікації? Найближчими чисто по опису як мені здалося були ракети РСЗО "Смерч" 9М55Ф (Джерело: https://missilery.info/missile/smerch/9m55f), але немає жодного зображення чи опису, де було б зазначено форму "ромбоедр" . От і стало мені цікаво, може це щось зовсім інше? Інформації про західні системи, або ліцензійні недо-радянські аналоги які постачають з пінв.кореї чи ірану ще менше ...
Ну судячи з розмірів воронки, ваги убойних елементів це і є залишки 9М55Ф, або нашої Вільхи. Бо її також застосовували в перші тижні війни на київському напрямку. Більше нічого не підходе.
Тут є кільки принципових моментів. 1. Уражаючі елементи такої ваги – або в тактичних боєприпасах, призначених для ураження об’єктів (рлс, транспорт, обладнання, будівлі), або в зенітних ракетах, призначених вражати балістичні ракети. У всіх інших випадках готові уламки мають вагу не більше 6-8 грамів. 2. Готові уламки, ще й з м’якою фіксуючею речовиною – можуть бути лише в боєприпасі, який не зазнає значних перевантажень в польоті. В зенітних ракетах, розрахованих на маневри 30-40G буде скоріш за все корпус з напівготовими уламками, або фіксація шарів буде міцна (склотканина, епоксид). Тим більше для таких важких уламків. Інакше просто корпус бойової частини зруйнується. 3. Наведені розміри воронки – це, грубо-наближено десь від 100-200 кг мала бути бойова частина (або й більше). Тому, якщо знахідка періоду, коли ворог був під Києвом – то це може бути ОФ «Смерч». Або ж якась велика і не надто маневрена ракета. Щось типу Х-31 (хоча не знаю, чи в ній готові уламки…). Більще нічого в голову не приходить. Іскандер-К, Калібр, Х-101– 100% ні. Так само ніякі Буки, С-125, і не Точка-У – нічого з цього не має таких уламків…
абсолютно підтримую , подАм тільки - "зенітна" ракета (...та й великокаліберний зеніт.снаряд) КАТЕГОРИЧНО НЕ ПОВИННІ розірАтись на землі ! (в усіх них соЇть самоліквідатор) наприклад - 35-мм снаряд Oerlikon KDA зсу "Гєпард" - самоліквідується ПРИНЦИПОВО ! сам бачив
Ви і праві, і ні. Певні моделі зенітих ракет мають тільки неконтактний варіант спрацьовування. А в окремих передбачение і пряме влучання з контактним підривом. Наприклад, С-125 штатно працюють і по наземних цілях. І радянскькі, і західні - можуть. В зенітної ракети взагалі-то три варіанти спрацювання ПИМа (предохранительно-исполнительный механизм) - основний автономний по цілі; командний (за командою від наземної станції); самоліквідація. В свою чергу самоліквідація - річ у собі: вона може за кількома алгоритмами діяти: втрата цілі впродовж ікс секунд; часовий проміжок з початку старту; втрата бортового електроживлення; і знов-таки командний підрив. Так що по землі спрацювати зенітна ракета може за різних обставин.
Ось навздогін: "За результатами бойових пусків, ракети зенітного ракетного комплексу комплексу С-125-2Д1 вразили надводну мішень, в ролі якої виступало списане судно ВМСУ" С-300 також може. Здається і Sparrow, і HAWK... Чимало зенітних ракет мають контактний підрив. Іноді бортова система оцінює взаєморозташування цілі і ракети і обирає алгоритм підриву - причому іноді ще й форму уламкового поля задає, є моделі в яких кілька підривників, і уламковий потік може бути проміжними підривниками повернуто у бік цілі тощо.
...Ви трохи не тАк мене зрозуміли - я веду про принциповий момент (самоліквідація над об"єктом, який ця система ППО "закриває"... ...я про "можлИвості системи" і "окремі/особливі випадки застосування" і "нештатні спрацювання" трохи в курсі... З.ЬІ. ...І що то за ППО, якщо бойова ракєта падає "...на голови бєспєчьних паріжАн..." ?? (...і до того-ж вибухає !?) (...хоча єсть ще бЄлгород зі своїми "форс-мажорами"...)
P.S. Знав я особисто і компанію одну цивільну, і директора, і багато кого з персоналу розумних та патріотичних фахівців, електронщиків, комп'ютерщиків, і т.п., які з 2014-го почали розробляти дрони різних типів. Навіть до 2017-го був готовий літаючий екземпляр (не макет) реактивного ударного!!! Уявляєте? На той час!!! І ВСЕ (!!!) було зроблено своїм коштом!!! І вищезгадані С-125 перебрали, добавили мізків, продлили строки використання, зробили можливим точну роботу не тільки по повітрю, а й по наземним цілям, і по морським, і все було би добре, але........ на той час президентом був частозгадуваний останнім часом один барига, а допомагав йому один сірий пастор..... Тому й маємо війну вже 11 років.
...про "баигу" - цікаво... (але він став президентом після початку війни...) про С-125 : Ви в курсі що за пальне у цій (цих) ркєтах, як їх запускають, як вони несуть бойове чергування, що ще крім пускової повинно бути в складі комплексу ("ланцюга запуску"), тощо .... З.ЬІ. ...Я ЦІ РАКЄТИ БАЧИВ ВЕСНОЮ 22-гого у склАді нашого ППО (...писАв тут..) (...от жеж - клятий "барига" !?)
Схоже на стакан освітлювального парашутного артилерійського снаряду (пружні протиповоротні лопаті - щоб зупинити обертання після викиду, аби стропи не перекрутило). А от які саме калібр і модель - не скажу. За принципом такий: https://www.globalsecurity.org/military/systems/munitions/images/155-ilm.jpg
Та люстра з освітлювального снаряда. А от з якого - це вже питання. Їх зараз багато типів і в різних калібрах.