так, м'яке. Спеціально десь брали. І ще скло старіє, стає крихкіше з віком і навіть тече, за 50 років зверху в рамі стає на декілька десятих мм тоньше а знизу навпаки. Скло аморфне, не має кристалічної решітки, як кришталь. А склад, формула у них одна. Пробував різати старе скло навіть гострим алмазним склорізом, пів на пів тріскається як йому подобається а не мені треба.
Мене на винограднику не було місяць. Залишив у сараї 8 сажданців. 2 схоже були трохи не живі, 6 не встиг висадити. Приїхав сьогодні - усі 8 дали листя. Почав висаджувати. Єдно погано - воду руцями носити з басейну. Перезимовало те що висаджував взимку непогано. Neptune 5/5 Цимус 9/9 Мускат Матяш Янош 1/5 Можливо останні саджанці були не дуже. Молоднеча минулого року перезимувала 100%.
Підігнали мені скло на террариуми, 100% тріскалось. А от старе віконне, 30+ років різалось аж на бігом.
то тре тренуватись, рівний стіл, 50 щоб рука твердіша була і робила рівномірний нажим на всю довжину. А ще ідеальний склоріз, роликовий чи алмазний. Подобається на профі дивитись, як то роблять. І в них зрідка тріскає. Є ще масляний склоріз, там потихеньку лізе масло на скло. Типу ще краще. От тим не пробував.
про аморфність знаю...а що продавани брали для зразку особливе - вперше чую...в мене батько скло ріже як йому вздумається...тому ніколи над цим не заморочувався - батько різав як масло
Я пробував. Справді краще, вперше вийшло порізати скло як треба. Потім пішов, на радощах, різати усе що знайшов. Спершу порізав на полоси завширшки 2см і довжиною десь 15. Вийшло три полоси. А потім полоси крошив на клапті 2 на 2 см у пальцах, як на ринку продавани роблять. Скло було старе, за гаражом стояло років з 5. Головне - помити та протерти. Великі куски не різав, маленьки 5 на 6 см.
За кристаличну гратку кришталю вперше чую. Можливо сплутали з гірским кришталем? Но то монокристал...
ні, звичайне скло і звичайний кришталь, що у всіх в буфетах стояв без використання. Відрізняється дзвоном і кольором в торець. Найкращі специ чехи. Щось туди додавали, свинець здається, можу плутати, щоб вийшла решітка.
пішов почитав, вже є кришталь безсвинцевий, з барієм і магнієм. Типу смачніший і дешевший. А то всім стало страшно від свинцевого.
Не можем. Свитан сейчас выступал на 24-м. Говорит, что наши западные "партнеры" чуть ли не приказывают не двигаться дальше границ 24 февраля 2022 г. Как-то так... Типа даешь минск-3.
Спойлер: Як шведи петру і пистонів давали #вечір_книжки А чи не поговорити нам про мій новий твір? Дмитро КАЛИНЧУК ТРЕТІЙ ВИБІР МАЗЕПИ Пригодницький роман про козаків-гетьманців. " - И вы? Вы тоже? Да вы!... – Цар аж затремтів від люті.– Все против меня суть! Саксонцы – предатели. Поляки – предатели! Астраханцы – змеи подколодные! Так теперь и казаки с ними? - Государю, я барзо хочу зауважити,.. – почав було Мазепа. - Слушать ничего не желаю! – Заревів цар.– Вы все натворили сие – вам и расхлебывать! Изволяю уехать от вас сей минут – дабы рожи ваши не видеть лукавые. Ему рассказывай! Он тепере тут командующий. Цар тицьнув пальцем на Меншикова, а сам стрімко вийшов геть. За ним потягнувся царський супровід та чиновники. Світлицю поспіхом залишили слуги та офіцери. Меншиков і Мазепа залишилися удвох. У погляді гетьмана царський улюбленець побачив велике запитання. - Весть пришла противная, – пояснив Меншиков. – В Польше, у городка Фрауштадт шведский корпус генерала Ренскольда саксонское войско разгромил зело. Двадцать тысяч саксонцев полегли от девяти тысяч шведов. На саксонцев тепере надежды нету – не придут. И тепере ежели двинут Ренскольд с запада, да Левенгаупт с севера – заслон ставить нам будет некем..." Коли я ще збирав матеріали для роману "Третій вибір Мазепи", темою яка мене зачепила найбільше була Швеція. Точніше, діяльність армії Карла ХІІ в часи Північної війни. Деталі мене вразили. Історію нам викладали (і досі викладають) приблизно так. Спершу битва під Нарвою, нищівний розгром Петра І. А потім битва під Полтавою - перемога русскіх. При цьому тихо опускають що між цими подіями пролягли ДЕВ'ЯТЬ років. І протягом всіх цих дев'яти років військо царя Петра І, разом з його союзником, саксонським і польським королем Августом Моцним намагалися розгромити шведів. Результат. Всі ці дев'ять років русскіє регулярно зазнавали поразок і бігали від шведів мов зайці. Карла ХІІ не даремно у ті часи називали "Олександр Півночі", за аналогією з Олександром Македонським. Він просто не відав поразок. Його військо розгромило російсько-саксонські сили в битві на Двині у 1701 р. Шведи завдали поразки полякам і саксонцям у битві біля Клішува у 1702 р. - 12 тис. шведів перемогли 23 тис. ворогів. Стрімкою атакою Карл ХІІ у 1704 р. взяв Львів. Шведи розбили московитів у битві при Гемауертгофі. Саксонське військо зазнало нищівною поразки від шведів в битві при Фрауштадті. Нарешті, у 1706 р. ядро війська царя Петра І було оточено під Гродно. Ви ж не чули всіх цих назв, правда? Російська пропаганда доклала неабияких зусиль аби світ забув про їхні провали. Я взагалі вважаю, що Нарву русскіє визнали з одної єдиної причини - їхня поразка тоді потрясла всю Європу. Московити програли шведам, маючи над ними ЧОТИРИКРАТНУ перевагу. Забудьте образ Петра І зліплений російською пропагандою. На 1705-1706 рр. царя Петра у Європі знали як цілковитого лузера і хронічного невдаху. Його армія в ті часи була здатна тільки на дві речі - тікати і програвати. Європа захоплювалася шведами і їхнім молодим королем. Очевидно, рано чи пізно, гетьман Мазепа мав прийти до ідеї союзу з королем Швеції. А як це сталося - я описав у моєму творі. (с)
Що скло старіє, це перевірено. У мене в погребі було багато старих бутилів. Виніс на сонце всі полопалися. Самі.
Увесь день була тиша, пішли прильоти нурс/рсзв. Спалахів не бачу, а хвиля доходить така, що автівку трохи гойдає..
Привітався))) Ох і нічка була... Малокатеринівка, що у 15 км від Запоріжжя, зазнала шаленого обстрілу. ▪️В селі загорілося 5 житлових будинків, ще 6 отримали пошкодження. ▪️Постраждали 5 людей, серед яких двоє працівників швидкої допомоги.