Перший блин вийшов помиями )) Переносив у сховище зброжену на виноградній кожуринці брагу. Кожну ємність відкрив, понюхав - мерзенний дріжжовий сморід. Ніякої тобі елегантності та аромату. Розачарування...
Як би я робив на чистому цукрі, то запах дріжжів не хвилював, бо продукт йшов би на ректифікаційну колону, яка відпилить усе зайве. А от ароматні браги треба дістіллювати, щоб зберегти приємну ароматику. Лажа в тому, що брага вийшла не ароматна, нажаль. Є ще декілька ємностей, які ще бродять, може там буде щось цікавіше ))
Є в мене задумки, як зберегти аромат. Треба робити обладнання. Я а зараз вперся в порізку пластин, хай їм грець...
люмінтій, кремнієвий, хороший, але це не титан. "Ті" там є завжди. Або совковий ВТ. З того роблять запчастини для організьму, кісток. І воно ніяк не відкидається.
Цього року трохи промазав з дріжжями, використав усі залишки на Rose та біле минулого року, та все що придбав на цей сезон. Трохи не розрахував. Тому останнє Rose закладав 50л на ЕС181, та 20 на QA23. Маэ місце скажена різниця. Оскільки сировина у цьому випадку однакова, різниця тільки у штамі ЧКД. Так ось, QA23 бродить при температурі +6, у той час як ЕС181 при +6 поснули. Плюс ароматика у вині з QA23 суттєво більше насичена. У майбутньому році буду працювать з QA23, їх придбаю стовідсотково, а за ЕС181 подивлюсь що воно набродило після декантації. Технологічні карти цього року вів на усі 15 видів вина, тож можна порівняти ))
Скажу ще таке. Дуже багато вивчав про ферменти, їх дію та вплив на кінцевий результат. По суті ферменти - каталізатори та прискорювачі процесів. Тобто без них можна, але довше та гірше. У виноробстві використовують декілька видів ферментів, я цього року використовував виключно пектолітичні ферменти. Ось до чого це призвело. Є певний досвід, коли можна на глаз зробити оцінку кількості вина в залежності від наповнення ферментатора мезгою. Ферментатор на 40л дає як правило до 20л вина, в залежності від сорту, 15..20 у середньому. Якщо наприклад працюємо з технічними сортами, вміст соку в яких доходить до 85%, то додавання ферментів призводить до посилення ароматики, за рахунок руйнації шару кожуринкі, який містить прекурсори ароматичних сполук. Але вихід соку від цього не змінюється. Зовсім друга річ - додавання пектолітичних ферментів у мікс столових та технарів. Вміст соку столових зазвичай складає 50%. Але при додаванні пектолітичних ферментів у мезгу з 50% вмістом столових сортів, різко підвищує вихід вина, за рахунок руйнаціі клітин м'якуша. Наскільки різко? Там де я розраховував отримати 40..50 літрів вина, отримав 70+. Це ще при тому, що ферменти ся скінчили також, тож кількість внесена у ферментатори була вдвічі менше за норму. А 20 літрів вина на дорозі не валяються )))
Ранку хлопці! Підараси вночі лякали місто мопедами, наше село не били, а от Камишуваху, що неподалік та Оріхів гатили чимось добряче. Сьогодні мию виноробне обладнання та відношу у підвал, частку вина також приберу до підвалу. Такі справи ))
Цікаво рівно рік тому я скінчив переробляти на вино червоні сорти )) Але трохи пізніше ще було Rose, воно завжди останнім йде. А у цьому ж році повний фініш вже відбувся ))) Це при тому, що об'єм вина отримав майже вдвічі більше, ніж минулого року.