Вітаю всіх,підкажіть будь ласка це скям'янілі зуби гіппаріона або якогось іншого коня? І як їх розрізняти?
Триполье скорее всего. Уж очень на них похоже. Местами их керамика идёт без каких либо узоров и тем более не расписная а вот как ваша красная, хотя ближе к оранжевому цвет
Порошок Дувра був традиційним ліками від застуди та лихоманки, розробленим Томасом Довером. Він більше не використовується в сучасній медицині, але, можливо, використовувався принаймні протягом 1960-х років.
Здравствуйте, это я на поле нашел, думаю основное там где еще растет подсолнух. Я тут вашу тему пересмотрел думаю что это ранний железный век, поправте если не так. Железяка еше есть, непонятно или она не от трактора. Нашел глазами. Винницкая область.
Доброго. Не дуже схоже. Більш схоже на раннє середньовіччя. Але фото поганенькі, за ними не все видко. І щє - пошукайте характерні уламки: вінчики, донця, уламки з оздобленням(орнаментом). Тоді можна уточнити. Залізяка - схожа на уламок серпа тогож часу.
Дід Свирид думаю вы правы, там рядом 400метров в лесу средневековье, черепки просто массивные и похоже без гончарного круга делали поэтому так и подумал что это не относитя к средневековью. Хотя пишут что после рима тоже без гончарного делали. Если буду там еше поишю лучше черепки, спасибо. ----------------------------- А что скажите за обмазку глиняную которая часто встречается на месте жительства чк. При чем я эту глиняную обмазку встречал не только на чк хуторах, некоторые говорят что это чк полы из глины. Интересно если они обмазывали глиной свое жилье, а жилье было из дерева но следов дерева в глине нет, да и потом надо было как то обжечь эту глину? прям в жилье О_о
Якщо кераміка ліпна - то може бути і неоліт. Але на представлених світлинах цього не видно. І тісто не схоже... Помийте уламки з щіткою, може щось уточниться. Відсутність на глиняний обмазці відтисков дерева ні про що не свідчить. Можливо вам трапляються фрагменти зовнішнього шару, де їх не буде апріорі. Крім того, обмазка присутня не тільки на будинках, а й на інших виробах: пічі, очаги, зернові ями, горни, гончарні пічі та таке інше. Досить часто такі фрагменти трапляються на згарищах навіть у наш час. Т.ч. помийте фрагменти кераміки, роздивіться чи є там паралельні борозди, що утворюються при ліпці на гончарному крузі, роздивітся уважно злами - за часів ліпної кераміки гліняне тісто не дуже ретельно вимішували, тому воно не рівномірне, часто-густо присутні пустоти, які зосталися від органічних домішок, згорівших підчас обжигу, крім того присутні домішки піску, який має різну зернистість(не сіяний), кераміка погано пропечена з однієї сторони і згорівша з іншої та інші ознаки примітивного гончарного виробництва. У Середньовіччі гончарництво це вже професійна діяльність і там більш-менш рівномірне тісто, рослині фрагменти відсітні, стінки посуду становляться досить тонкі і рівномірні за товщиною... А взагалі - пошукайте більш характерні уламки (вінчики, донишки, уламки з оздобленням) - можливо визначиться не тільки час, а й культура.
Доброго часу.Підкажіть по каменю,візуальна знахідка,колір іржавого заліза,форми овальної,важкий,вага-10,46 гр,при таких розмірах,знайдений на поселенні ЧК.Дякую.З повагою.
Здравствуйте! Находка - осколок челюсти с зубами. Регион - центральная Германия. Судя по форме - зубы хищника? Похожи на медвежьи. Размер большого 22×25мм. Помогите с определением пожалуйста. С ув.
Слава Україні. Підкажіть по періоду кераміки. Знайдена поблизу старого зниклого озера. Львівська область.
В нас це де)? Можна аналогічні випадки? Тобто ідентифікація за приципом- що сіре то і вовк? Так все ж таки , які аргументи в бік культури , яка існувала в 100–500 роках нашої ери)?
Скопіював з Інтернету . Характерною ознакою черняхівської кераміки є кружальний сірий посуд, що виготовлявся кваліфікованими гончарами. Це, насамперед, високоякісна кухонна, столова і тарна кераміка. Найпоширенішими були кухонні опуклобокі горщики з шорсткою поверхнею і сіролощені миски. Виготовляли місцеві майстри також столові тривухі вази, кухлі, глеки, великі піфоси для зберігання продуктів і води. Самостійну категорію кераміки становлять імпортні світло- і червоноглиняні посудини (здебільшого глеки і низькі миски) та амфори (рис. 13, 14). Ліпний посуд значно поступається за кількістю кружальному. Лише на пам'ятках типу Черепин у верхів'ях Дністра і Західного Бугу його частка сягає 50%. Ліпна кераміка поділяється на кілька груп, властива тим чи іншим етнічним компонентам у складі черняхівських племен. На пам'ятках типу черепин та деяких поселеннях Середнього Подніпров'я і Дніпровського Лівобережжя (Журавка, Хлопків, Жуківці, Новолипівське, Великий Бобрик, Краснопілля) трапляються ліпні горщики, що нагадують кераміку київської культури. Поширеними були також "бомбоподібні" ліпні посудини, аналогічні кераміці вельбарської та пшеворської культур. Найбільше їх зафіксовано на поселеннях Велика Снітинка та Білопілля. Окрім кераміки слов'янського та германського походження, трапляється посуд, характерні ознаки якого засвідчують перебування у складі черняхівської спільноти скіфо-сарматів та фракійців.
Добрый день подскажите для общего развития. Найден круглый камушек не типичный для нашей местности, на поселении по КР, вдоль реки Ирпень. Напоминает форму яца. Для чего могли его использовать. ?