привіт. допоможіть визначити будьласка. висота 215мм, діаметер 86мм в середені річкові камінці ВВ не було.
Точно він, а пороху всередині нема, бо напевно у воді лежав, у річці, звідти і річкові камінці всередині, порох вимився водою з часом, через отвір під детонатор. Готовий ммг.
я цього року вже 3 таких викопав. і всі з камінцями. річки там нема. камінці як наповнювач, можливо метал економили ?.
..доречі - зовсім рідка штука - поясню, чому... 1. випускався (як на кінець 19 століття) недовго... 2. проміжна модЕль гранати... 3. Судячи з нарізів на поясках - проміжна модель гармати (не рання - нарізи інші, пізніше - не такі снаряди)... 4. Один із перших снарядів з готовими (ну-майже) уражаючими елементами. (на схемі видно квадратики всередині чавунні кільця, на зразок шЕстерні, набрані стовпчиком, щоб їх отвори посередині утворювали камеру під порох. Потім відливався зовнішній корпус із крихкого чавуну...) 5. ...готовий ММГ...
Не знаю як на кінець 19 сторіччя, але якщо я усе добре пам`ятаю і зрозумів, то учора в журналі за 187* рік бачив велику статтю саме про випробування боєприпасів такої ж конструкції,як тут в темі показано розріз.Стаття з російського військового журналу,там саме і про осколки була мова і інші параметри снарядів з численною кількістю схем і розрізів.
...якщо в "носі" нічого не закручено, то за 100 років камінці туди самІ позалазять (це я кажу, як геолог)... ...але я не побачив відповідності "сабжу"...
...звісно - ні... форма гранати, кількість та розташування ведучих поясків відмінні креслення неточні, бачив і кращі...
так це австрійска шрапнель вони схожі але ... Висота там здається 195мм в мене 215мм. стінки там ребристі вмене безребер. ну і розмір під дистснційну трубку...