Чистка оружия. Обмен опытом.

Тема у розділі 'Вогнепальна зброя та боєприпаси', створена користувачем Yuber, 20 гру 2020.

1. Yuber

Yuber Leutnant

Повідомлення:
    6.234
    Адреса:
    г.Днепр
    Ще трохи рекламки від Тараса:

IMG_20240313_095603_166.jpg IMG_20240313_095603_505.jpg

З усієї збройової хімії я більше всього люблю оцю баночку

Цю пасту придумав Джим Бробст десь на межі 60-70 років минулого сторіччя для чищення бенчрест гвинтівок від великої кількості забруднення.
    І досі цей засіб не втрачає популярності і всі спроби знайти йому достойну заміну поки ні до чого не призвели.

Скільки тонн міді і інших забруднень було прибрано зі стволів за її допомогою з тих пір я навіть боюся уявити.
    І от я відкрив свіженьку баночку

Купуйте поки вона є- https://bit.ly/3OQP6vE

Камча, Олег Грабовский та YVK подобається це.
  2. Цікаві лоти

1. (в наявності 4 шт.)
      Новые, в упаковке.
      700 грн.
    2. (в наявності 39 шт.)
      Використовується для хімічного оксидування поверхонь виробів зі сплавів на основі заліза, що містять...
      427 грн.
    3. Нарезной дорн 9*18 на 4 нареза. Сталь шх-15 ,закален до 60 едениц. Отличный инструмент
      900 грн.
    4. (в наявності 11 шт.)
      Засіб для швидкого вороніння KLEVER необхідний як любителям, так і професіоналам. З його допомогою «...
      625 грн.
    5. Комплектом Краска Оружейная (термостойкая) 120 мл.Плюс ,Обезжириватель (100 мл) кисточка ,спонжики....
      290 грн.
  3. YVK

YVK Oberfeldwebel

Повідомлення:
    417
    Yuber та Олег Грабовский подобається це.
  4. Yuber

Yuber Leutnant

Повідомлення:
    6.234
    Адреса:
    г.Днепр
    Шикарний штатний набір для чищення та обслуговування UAR-15 містить у собі:
    - два підсумки, великий та малий;
    - складаний шомпол для чистки ствола;
    - два типи вішерів;
    - три бронзових йоршика;
    - нейлоновий йоршик;
    - патчі (!) у кількості (на фото половина);
    - пляшечки для засобів чищення та змащування;
    - окремий шомпол для чистки патронника;
    - йоршик для чистки патронника;
    - щітка для чистки;
    - виколотка;
    - ключ ріжковий для дульних насадок;
    - моток ущільнювальної фум-стрічки;
    - ключ Г-подібний для регулювання газблоку;
    - ЗІП;
    - інструкція-регламент чищення та обслуговування зброї.
    На фото - варіант, який нині в НГУ.
    IMG_20240505_060453_578.jpg IMG_20240505_060453_171.jpg IMG_20240505_060452_865.jpg IMG_20240505_060453_235.jpg IMG_20240505_060452_834.jpg IMG_20240505_060453_214.jpg IMG_20240505_060452_849.jpg

Davlatt, Олег Грабовский та Камча подобається це.
  5. Камча

Камча Oberstleutnant

Повідомлення:
    3.024
    Адреса:
    Україна, м.Київ
    Набор дійсно чудовий та дуже зручний.
    Це стандартний піхотний ЗСУшний комплект до зброяровських UAR-10М.
    Там ще також повноцінний, запаяний у пластік, ЗІП в комплекті.
    Девеївські приблуди до штатного шомпола підходять.
    Але сам зброярівський шомпол там слабенький.
    Нажаль вони цей комплект в продаж не пускають.

Yuber та Олег Грабовский подобається це.
  6. lytvin87

lytvin87 Obergefreiter

Повідомлення:
    139
    Адреса:
    Чернівці
    Привіт всім. Чи варто брати нерозбірний карбоновий (основа) шомпол як один для дому(бачив Recoil за 900грн+-)? Може хтось користувався/бачив? Чи все таки взяти сталь щось з фірмового(той же J.Dewey, дорого правда)?
    Дякую за відповідь.

Олег Грабовский подобається це.
  7. Камча

Камча Oberstleutnant

Повідомлення:
    3.024
    Адреса:
    Україна, м.Київ
    Як на мене, то для дому тільки Девей.
    Для поля і мотузки достатньо.

GINDENBURG, Олег Грабовский, SergAF та 2 іншим подобається це.
  8. Yuber

Yuber Leutnant

Повідомлення:
    6.234
    Адреса:
    г.Днепр
    Про специфіку чистки затворної групи Ar-15 від Тараса Олійника.
    IMG_20240526_014918_440.jpg
    Ну, давайте про... чистку AR-15.
    (1/5)

Я не фанат надмірного чищення зброї, але, коли є можливість, все ж намагаюся її доглядати. З однієї причини: я хочу, щоб моя зброя працювала надійно. А для цього треба хоч інколи її вичищати. І частіше змащувати.

Багато стрільців приділяють надмірну увагу чистці ствола, а на решту деталей звертають увагу у другу чергу. Коли мова йде про самозарядну та автоматичну зброю, я особисто вважаю це хибним шляхом. У стволі AR-15 мене у першу чергу цікавить чистота патронника та кульного входу; намагаюся досягати її кількома проходами м'якої протяжки типу Bore snake та засобу для чистки.

А от чистці та змащуванню деталей механізму зброї я приділяю значно більшу увагу.

Дехто із власників AR-15 не наважується розбирати затворну раму та затвор, обмежуючись їх протиранням та змащенням "зверху". Дарма. Тут є що чистити, і це досить важливі моменти.

Звісно, якщо ви не почистите внутрішні деталі затвора 1-2 рази, нічого страшного не станеться. AR-15 зроблені так, що можуть продовжувати працювати без чистки дуже довго - якщо при цьому вчасно доливати мастила! А от чого AR-15 дуже не люблять, так це брудної та "сухої" роботи. І чим більше всередині бруду, тим швидше зношуються деталі, як тільки мастило з них випарується від активної стрільби.

Одним словом, давайте розбиратись, що і як тут треба чистити.
    IMG_20240526_014935_362.jpg
    (2/5) Я спробував відмітити кривенькими червоними стрілочками важливі місця, які тут потрібно чистити.

Особисто я звертаю увагу на хвостовик затвора, хвостовик ударника, зуб екстрактора, канал ударника в затворі, та порожнину затвора в затворній рамі.

Тут накопичується багато нагару, причому найцупкішого, який важко віддерти. Сам по собі він не надто заважає роботі зброї - але рано чи пізно все ж може стати причиною проблем. Особливо якщо все це буде неодноразово намокати. Під нагаром рано чи пізно з'явиться корозія, а там і до біди недалеко.

Тому - чистимо.
    IMG_20240526_015001_402.jpg IMG_20240526_015001_633.jpg IMG_20240526_015001_910.jpg IMG_20240526_015001_147.jpg IMG_20240526_015001_295.jpg
    (3/5) На усіх цих деталях добре видно нагар. На хвостовику затвора він тримається особливо міцно. Я використовую засіб для чистки нагару Liquidator, але його самого замало. Тут потрібен шкребок.

От тільки не сталевий. Будь ласка, не шкрябайте нагар будь-чим, це може подряпати деталі. Візьміть стріляну гільзу (латунну!). Візьміть старий бронзовий йоршик. Бронзову щітку. Бамбукову зубочистку. Паличку від морозива. Шматок твердого пластику. Але НЕ дряпайте деталі нічим сталевим і абразивним!

Надмірна кількість нагару на хвостовику затвора і у порожнині затворної рами може призвести до затримок, схожих з "недогазом". Якщо нагар сильно наросте на ударнику, отам, ззаду - можуть початись осічки. Ну, а брудний та пошкоджений іржею екстрактор може призвести до найбільш проблемної затримки: відмови виймання стріляної гільзи.

Тому беремо улюблений засіб від нагару, увесь наявний реманент, закачуємо рукави, і не боїмось забруднити руки. Замочуємо, шкребемо, протираємо, замочуємо, драїмо, протираємо... чистимо!

До речі: для чистки каналу ударника та інших вузьких місць чудово працюють мої улюблені йоршики для чищення люльок! Ще одна перевага традиційних органічних методів паління тютюну перед отими вашими новомодними штучними девайсами на батарейках)))
    IMG_20240526_015025_430.jpg IMG_20240526_015025_132.jpg IMG_20240526_015025_112.jpg
    (4/5) Так виглядають ті ж деталі вже у більш-менш почищеному стані.

Тепер давайте про те, що НЕ ТРЕБА чистити і розбирати.

Газові кільця. Знімати їх просто так, для чистки - не варто. Їх взагалі треба знімати лише для заміни, коли буде така потреба. При чистці достатньо протерти, і переконатись, що пази на трьох кільцях "розведені" один від одного на достатній кут.

Газовідвідна трубка. Я її не чищу. Вона дуже тонка, чистити її складно. До того ж, якщо налити всередину якоїсь хімії, є шанси, що та хімія там і залишиться. А потім, через високу температуру, прикипить разом із нагаром до стінок трубки намертво. Стане гірше. Простіше нічого не робити.

Ежектор. Я його не знімаю, лише заливаю під нього крапельку мастила і прокачую гільзою. Думаю, цього достатньо для його роботи.

Пружинка та еластичні вставки екстрактора. Їх можна зняти для чистки, але вони дуже дрібні, і їх легко загубити. Я їх зазвичай не виймаю, просто продуваю їх прямо на екстракторі.

По змащенню. Після чистки хімію треба змити, бажано очщувачем. А потім голу сталь необхідно покрити шаром масла. Але - невеликим. Нанести, розподілити і протерти.

Чому масла має бути небагато? Бо воно там не працюватиме довго при стрільбі. На тих місцях, які ми щойно з такими зусиллями відшкрібали від нагару, при пострілі діють високі температура та тиск. Масло при цьому випаровується, а якщо його забагато - може почати коксуватись разом із нагаром.

Змащуйте рясно ті деталі, на яких помітні сліди зносу: поясок на затворі, бойові упори, копірний штифт (палець), фігурний паз у рамі під нього. Рейки затворної рами, якими вона ковзає по ресіверу.

Не забудьте також вийняти, протерти і змастити зворотній механізм: буфер та пружину віддачі. І зазирнути в їх трубу - чи не накопичилося там, бува, піску? Якщо так - видаляємо, вичищаємо, вимиваємо, протираємо. Злегка змащуємо, і збираємо усе назад.

Ну, і відповідно внутрішню поверхню верхнього ресівера (аппера) та руків'я зведення протерти і змастити не забудьте.
    (5/5) Фіналізуємо.

Чистка - чисткою, але основна запорука надійної роботи арки - мастило!!!

Змащуйте частіше рухомі деталі вашої AR-15. Руків'я зведення, затвор та затворну раму, буфер та пружину. Щоб зрозуміти, чи зброя потребує змащення - кілька разів відведіть затвор назад і поверніть вперед. Послухайте ЗВУК, з яким її деталі рухаються при цьому!

Якщо чуєте скрегіт, шарудіння, або відчуваєте утруднення - оце якраз гарна ознака того, що десь не вистачає мастила, і якісь деталі труться між собою "всуху". Знайдіть, які саме, і змастіть їх!

Звісно, усе це не є обов'язковим, якщо це ваша особиста зброя. На відміну від калаша, арка не буде так швидко та інтенсивно ржавіти, якщо ви її не чистите, і при цьому досить часто стріляєте.

Тому, як казав один сатирик, усього перерахованого можна і не робити.

Хоча я вам раджу все ж чистити і змащувати вашу зброю.

Але можна і без цього.

При умові, що вас абсолютно не цікавить результат))

Дякую за увагу, сподіваюсь, був корисним.

YVK, DoublePaulus, Олег Грабовский та ще 1-му подобається це.
  9. Yuber

Yuber Leutnant

Повідомлення:
    6.234
    Адреса:
    г.Днепр
    Ось найкраще відео по темі. Без зайвого.
    Виключно все по суті.

10. Yuber

Yuber Leutnant

Повідомлення:
    6.234
    Адреса:
    г.Днепр
    Точки змащення УСМ Ar-15, зазначені виробником:

IMG_20240526_022336_376.jpg

11. Marty_McFly

Marty_McFly Stabsgefreiter

Рейтинг:
    1
    Відгуків:
    2
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    2
    Повідомлення:
    384
    Доброго дня або ночі. Підкажіть на скільки це нормально? Купував в прапорщику рік тому.

Images:

20240531_210259.jpg
    20240531_210253.jpg
    20240531_210247.jpg
    20240531_210236.jpg
  12. Yuber

Yuber Leutnant

Повідомлення:
    6.234
    Адреса:
    г.Днепр
    Ще кілька нюансів збірки затвору Ar-15 після чистки зброї від Тараса Олійника:

Так от, про затворну раму AR-15 і не тільки.

На жаль, у конструкції затвору "арки" дійсно є кілька маленьких деталей, які легко загубити або поламати. Але іноді раму та затвор таки треба розбирати повністю, щоб обслужити - хоча, можливо, і не після кожної стрільби.

При чистці необхідно звернути увагу на хвостовик затвора, на канал ударника, на екстрактор та його зуб, а також на порожнину лічини затвора у затворній рамі. Тут має бути чисто і без нагару! Йоршики та щітки вам у допомогу.

У якості шкребка можна використати стріляну гільзу 5,56 - ну, якщо немає спеціалізованого. Але не користуйтесь нічим абразивним!!!

При зворотній збірці затвору та рами важливо звертати увагу на наступні моменти:
    1. Не забути встановити копірний штифт (палець затвору, cam pin - деталь, що поєднує між собою лічину затвора та затворну раму);
    2. Не забути вставити ударник;
    3. Не забути закріпити ударник шпилькою, і зробити це правильно.

Пункт 1 надзвичайно важливий, тому що бували випадки, коли стрільці збирали раму без копірного штифта, вставляли у зброю і отак стріляли. Закінчується це дуже печально, бо за цей штифт рама закриває затвор на бойові упори. А постріл із незакритим (недозакритим) затвором - це, самі розумієте...

На щастя, цю помилку легко помітити при перевірці, і тому вона дуже рідко трапляється. Але перед установкою рами в ресівер все ж не завадить посмикати рукою за лічину затвора вперед - чи не вискакує, бува? Якщо ні - тоді все ок.

Пункт 2 говорить про те, що зброю типу AR-15 можна зібрати без ударника, і тоді вона просто не стрілятиме. Але виявите ви це вже на стрільбищі (у кращому випадку). Ці ситуації також не дуже часті, але всяк буває. Тому перевіряйте, чи не лишилося "зайвих деталей" після збирання)

І нарешті, пункт 3 - ота злощасна шпилька, шплінт або штифт ударника. Дуже багатьом військовим вона не дається. А так як військові бувають не лише розумні, але й сильні, то вони все одно запхнуть її на своє місце.

От тільки трапляється, що її або зігнуть, або поламають, або взагалі загублять. Тому в армії Ізраїля ця штука відома під назвою "шаббат пін". Якщо зламав, зігнув, або загубив - на вихідні лишаєшся у частині і драїш зброю усього підрозділу)

Іноді її ставлять неправильно.

Неправильно - це коли після збірки ви стукаєте хвостом рами по твердій поверхні, і ударник із неї випадає.

Так, іноді правильно вставити шпильку у отвір на протилежному боці рами не дуже просто. Бо його не видно. Але це можливо зробити, якщо знати, з якого боку дивитись.

Дивитись треба "у хвіст". Отак, як на фото.

І тоді вам буде добре видно, що там відбувається із ударником, зі шпилькою, із отвором у рамі і т.д.

Резюме. Зібрали раму - перевірте, чи правильно!

1. Посмикайте лічину затвора вперед, повинна триматись. Лишіть у передньому положенні, щоб затворна рама зайшла на своє місце у гвинтівку.
    2. Постукайте "хвостом" затворної рами по твердому, тримаючи її вертикально - ударник не повинен випасти.
    3. Перевірте, щоб шпилька зайшла куди треба на всю довжину, щоб своєю головою вона не стирчала із рами вбік, і не заважала рухатись рамі в ресівері.

Після того, як вставили на місце раму, зібрали гвинтівку і закрили ресівери, виконайте функціональний контроль зброї:

1. Кілька разів відведіть затвор і відпустіть руків'я, перевіряючи, чи повністю він закривається.
    2. Увімкніть запобіжник, і спробуйте виконати спуск у безпечному напрямку.
    3. Зніміть із запобіжника, виконайте спуск у безпечному напрямку.
    4. Не відпускаючи натиснутий спусковий гачок, перезведіть гвинтівку, і відпустіть гачок повільно, відчувши клацання шептала, так званий "ресет".
    5. Поставте затвор у переднє положення, зброю на запобіжник, а віконце викиду гільз закрийте.

Функціональну перевірку закінчено, зброя готова до роботи.

P.S. Кому потрібні назви деталей AR-15, дивіться отут.

IMG_20241105_221849_964.jpg IMG_20241105_221849_590.jpg IMG_20241105_221849_731.jpg

Serega KH та YVK подобається це.
  13. Archicod

Archicod Obergefreiter

Рейтинг:
    0
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    1
    Повідомлення:
    244
    Адреса:
    Запорожье
    Всем доброго! Помогите советом.
    ооооочень долго хранилось. Загустела смазка. Всё работает но на спусковых крючках чувствуется "липкость" при работе. Чем почистить? Обычный recoil или ganex зелёный? И стоит ли лезть в усм или по наружке пройтись щёткой с маслом и все?

Images:

IMG_20241204_080543.jpg
    IMG_20241204_080653.jpg
    IMG_20241204_080711.jpg
    IMG_20241204_080736.jpg
    IMG_20241204_080807.jpg
  14. crescente_anethum

crescente_anethum Oberfeldwebel

Повідомлення:
    426
    Адреса:
    Миколаївщина
    Я не скажу що вам слід робити, але скажу що б зробив я, якщо не хочеться геть все розбирати включно із усм то зняти дерев'яні деталі і промити струменем розчинника, це може бути промивач карбюратора ( балон) , розчинник монтажної піни теж в балонах, можна прямо із пістолета ( чистого) для монтажної піни, а бо іншим спеціалізованим збройовим розчинником дегізером, можна пройтися щіткою пластиковою і ще раз змити, після висихання ( а такі розчинники сохнуть дуже швидко) змастити регулярним легким збройовим мастилом , протерти щоб ніде не капало, особливо в місцях контакту з деревом ( щоб не було масляних плям) зібрати і використовувати

Шерха, Kievliv, StrelokPS та ще 1-му подобається це.