Чистка оружия. Обмен опытом.

Тема у розділі 'Вогнепальна зброя та боєприпаси', створена користувачем Yuber, 20 гру 2020.

1. Yuber

Yuber Leutnant

Повідомлення:
    6.234
    Адреса:
    г.Днепр
    У подробицях про розбирання, чищення і догляд за карабіном Colt M5:

2. Цікаві лоти

1. в лоті все що на фото(гільзи різнобій + 308 йорш)залишки розпродую
      300 грн.
    2. (в наявності 50 шт.)
      Латунна гільза 9×18(Макаров).Виробники:"Мesko",S&B,"Maxx Tech","Форт&qu...
      140 грн.
    3. (в наявності 5 шт.)
      Вітаю! Гільза 7,62х39 тіровий відстріл. Ціна вказана за 100 штук Оплата на картку Приват При оплаті...
      200 грн.
    4. Хронограф оптичний Prochrono DLX chronograph CEI-3820 з bluetooth Competition Electronics ProChrono...
      4000 грн.
    5. Пули ТТ,ППШ, SA 24-26,медная оболочка.в середине свинец,переписки приват.в лоте 100 шт.
      1500 грн.
  3. Yuber

Yuber Leutnant

Повідомлення:
    6.234
    Адреса:
    г.Днепр
    Цікаві зауваження від Тараса Олійника:

(З архіву)
    - Раптом розсипалась кучність...
    - Гвинтівка дає незрозумілі відриви...
    - Плаває СТП від виїзду до виїзду...

Знайомі симптоми? Звісно, знайомі. Через це проходив майже кожен стрілок. І кожен стрілок має вміти "лікувати" свою зброю самостійно.

Про можливі причини втрати кучності я вже якось писав. Але сьогодні акцентую на одній, досить поширеній. Це - "болото" у ложі, під ресівером та лапою віддачі гвинтівки. Див. фото!

Якщо ви звикли ще на стрільбищі задувати вашу гвинтівку піною типу Forrest, знайте: через патронник і передній ложовий гвинт вона обов'язково протече на ложу! А потім ви почнете чистити гвинтівку, і, можливо, полінуєтесь використати направляючу для чистки. У цьому випадку до цього "болота" додадуться ще й мастило та збройова хімія... як вам такий коктейль?))

Залізо гвинтівки почне "плавати" у шассі чи в ложі, і після кожного пострілу буде трошки зміщуватись - навіть якщо ви затягнули гвинти дуже сильно. Результати? Див. початок посту.

Як зарадити?

Перш за все, раз на кілька чисток гвинтівку треба обов'язково розбирати, виймати з ложі, і вичищати усе, що потрапило усередину. Не просто протерти ганчіркою, а добряче обезжирити!!! За допомогою очисників типу Shooters Choice Quick Scrub.

По-друге, не цурайтесь направляючої для чистки! Завдяки гумовому накінечнику вона надійно затикає патронник, і не дає хімії зі ствола затікати у нього. Без неї - доведеться розбирати гвинтівку щоразу, як тільки ви її почистили, і вимивати усе, що затікло під ресівер. Інакше... див. початок посту))

По-третє, якщо користуєтесь піною на стрільбищі одразу після стрільби, то придумайте, чим затикати ствола з обох боків, щоб вона нікуди не протікала. Без цього... див. початок посту.

Будьте уважні та турботливі до своєї зброї, і нехай на ваших групах ніколи не відривається п'ятий постріл!))

adoniram, Romych, Олег Грабовский та ще 1-му подобається це.
  4. YVK

YVK Oberfeldwebel

Повідомлення:
    417
    Терміново куплю втулку для чищення ствола Блазер Р8 30-го калібру

Yuber подобається це.
  5. Yuber

Yuber Leutnant

Повідомлення:
    6.234
    Адреса:
    г.Днепр
    Звертаю вашу увагу на два важливі моменти щодо відео нижче:
    1. Отой чарівний балончик із любрикантом, який допомагає зарадити проблемі, він зовсім не обов'язково повинен бути саме Ballistol. Це просто я люблю саме його! А ви - беріть будь-яке мастило, яке вам подобається або яке вам доступне. Головне, щоб воно у вас у такій ситуації БУЛО!
    2) Після цього, за НАЙМЕНШОЇ нагоди, вам необхідно виконати повноцінну або польову чистку зброї: видалити з деталей та механізмів мастило з піском та брудом, і нанести та розподілити трошки чистого-свіжого. Зайве - витерти.
    Ну, ще раз, коротко:
    * якщо пісок, бруд або нагар почали підклинювати вам зброю - просто пшикніть мастила на поверхні рухомих деталей, розподіліть його, і стріляйте далі! *
    Це, власне, все, що я хотів донести цим відео.
    P.S. тільки у ствол та патронник мастило не лийте. Лише на рухомі деталі, механізми та поверхні тертя.
    Тарас Олійник

Johnni8719, Олег Грабовский та YVK подобається це.
  6. Johnni8719

Johnni8719 Stabsgefreiter

Рейтинг:
    0
    Відгуків:
    1
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    1
    Повідомлення:
    682
    Вітаю шановне товариство.
    Погортав не знайшов конкретики.
    Цікавить чи залишати мастило у стволі та усм.
    Мається наувазі почистив зброю від нагару, забруднень і так далі, й вкінці нанести нейтральне мастило певним шаром у стволі й механізми де є тертя.
    Чи варто все витерти насухо?!
    Зброя не використовується щодня й я більш схильний до думки щоб шар мастила був, а куля вже при пострілі винесе все зайве.
    Дякую.

alex_zp_ua та Олег Грабовский подобається це.
  7. alex_zp_ua

alex_zp_ua Oberschütze

Повідомлення:
    58
    Адреса:
    Запорожье
    В усм ничего не лей вообще. И шо занадто то не здраво. Если будешь оставлять избыточное масло ( на случай длительного хранения) перед стрельбами прогони чистые патчи

Олег Грабовский подобається це.
  8. Johnni8719

Рейтинг:
    0
    Відгуків:
    1
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    1
    Повідомлення:
    682
    Це ок, але для чого, перший постріл все протре.

alex_zp_ua та Олег Грабовский подобається це.
  9. StrelokPS

StrelokPS Oberleutnant Клуб взаимопомощи

Рейтинг:
    3
    Відгуків:
    18
    Лоти
      на продажу:
    4
      продані:
    54
    Повідомлення:
    3.937
    Адреса:
    Украина
    Не протре. Бо вода і мастило майже не стискається. І якщо між кулею і сталлю потрапить - десь буде вмятина.
    Залишайте шар мастила, для зберігання в сейфі. Перед стрільбою - протерти

10. Johnni8719

Рейтинг:
    0
    Відгуків:
    1
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    1
    Повідомлення:
    682
    Щодо не витисне, є велика кількість роликів в тому ж ютьюб де проводять експерименти, засипаючи в стволи різну всячину, роблять постріл. Й скажу, не так просто вбити ствол, типу щоб розірвало або ж було піддуття.
    Так що впевнений з цим не варто заморочуватись, нічого від мастила не буде із стволом точно.
    Реальна справа це якщо буде пильно, піщана місцевість, є логіка протерти щоб не налипало.

Останнє редагування: 29 лип 2023
    Олег Грабовский та alex_zp_ua подобається це.
  11. alex_zp_ua

alex_zp_ua Oberschütze

Повідомлення:
    58
    Адреса:
    Запорожье
    Я думаю чтобы травмировать ствол дело не дойдет, если вы храните вертикально все может доблестно вытечь в затворный механизм но могу предположить что остатки масла могут отлично запекаться , что немного усложнит чистку

Abrek_2234 та Олег Грабовский подобається це.
  12. Bawowna

Bawowna Obergefreiter

Повідомлення:
    88
    У мене арка, роблю згідно гайдів американців.
    Патронник сухий після чищення.
    В стволі тонка плівка, тобто після чищення прогнав патч з олією потім ще два патчі, останній виходить блідо намасляний це означає що в стволі не багато олії. Спочатку заливав будь здоровий але це потім зробить більше нагару, а сенс який. Якщо раз на місяць користуєтесь то зробіть як описав вище, якщо раз на три місяці, то можна трішки більше. Зброя не повинна тхнути олією. Усм буквально крапля на закручені пружинки з двох сторін. Обережно пальцем піни. Ручку заряджання також пальцем з олією. Затворну групу трішки пальцем там де є тертя, ці місця кожен бачить, вони натерті. Ударник також пальцем вздовж. Трішки зубці та краплю в середину дзеркала. Приблизно так. Я не хімік і не вчений тому можливо в чомусь помиляюсь.

Щоб ви краще мене зрозуміли - Гугл "змащування ар-15" перша картинка. Там намальовано де крапля, а де пальцем.

Isk80, YVK та Олег Грабовский подобається це.
  13. Yuber

Yuber Leutnant

Повідомлення:
    6.234
    Адреса:
    г.Днепр
    Трохи перфекціоністського садо-мазо від Сергія Шкаберди:

Чистка зброї. Закінчення.
    Сьогодні ми розглянемо порядок чистки.
    Одразу зауважу, що я пишу про те, якою хімією я користуюсь. Ви можете обирати будь яку з аналогічними властивостями.
    На позиції чи на СП можна користуватись засобами CLP ( clean, lubricate, protect). Сам маю такий від Pro- shot. Але це на позиції і лише для підтримання працездатності зброї. Універсальність цього мастила забезпечується його меншою агресивністю до забруднення (агресивні засоби не можна залишати в стволі після чистки- їх треба нейтралізувати). Тому після повернення на ППД чи КСП потрібно провести повний цикл чистки спеціальною хімією.

FB_IMG_1705900745955.jpg

Перший засіб (як правило основний) у мене Bore Tech Eliminator. Це агресивне синтетичне мастило, яке добре розчиняє як нагар, так і латунь. Для початку я використовую 10 змащених цим засобом патчів і проганяю їх крізь ствол. Після залишаю на 10 хвилин, щоб хімія змогла розчинити найбільший бруд. Не забуваємо, що пхати шомпол в ствол потрібно ВИКЛЮЧНО З СТОРОНИ ПАТРОННИКА!
    Потім чищу ствол нейлоновим йоржиком приблизно 100 проходів. Попередньо на йорж капаю 2-3 краплини засобу. Після цього нейлоновим йоржиком більшого діаметра (для гладкосивольноі зброі 20 калібру) аналогічно чищу патронник.
    Далі чищення відбувається виключно патчами, тому що це не лише маленька ганчірка, але й Ваш єдиний і неповторний індикатор якості чистки.
    20 патчів змочених Eliminator- пауза 15 хвилин. Якщо перший патч має фіолетовий колір, що означає велику кількість залишків латуні, я можу використати засіб Cooper remover, який видаляє цей бруд краще ніж Eliminator.
    Повторюємо процедуру до тих пір, поки патч не буде виходити з ствола чистим.
    Для розуміння. Кількість патчів, яку я використовую за 1 чистку після 20 пострілів .338 Lapua Magnum

FB_IMG_1705900724982.jpg

Щоб не втрачати час походу цієї роботи я чищу затвор чи затвор ну групу (якщо напівавтомат) за допомогою засобу Carbon remover. Особливо цей засіб стане в нагоді операторам М4 чи UAR-10. Також за допомогою Carbon remover я чищу дульний зріз.
    Коли патч з ствола виходить чистим і всі деталі зброї вичищені- я протираю все насухо від залишків агресивних засобів і нейтралізую поверхню за допомогою нейтрального мастила Ballistol. Для ствола- 5 патчів з нейтральним мастилом досить. Для інших поверхонь- треба протерти ганчіркою з нейтралізатором все що чистилось.
    Знову ж таки після нейтралізації не забуваємо протерти всі поверхні сухою тканиною. Ствол протираєм сухими патчами (2-3 шт досить).
    Якщо я не буду користуватись зброєю не меньше тижня, чи погода дуже волога, після чистки я використовую засіб Rust prevent для захисту ствола та металевих частин. Для ствола 5 патчів змочених rust prevent достатньо. Зброю протираю цим засобом зовні. Не забувайте, що якщо зброя пофарбована- цей засіб зніме фарбу.
    Перед збиранням зброї я змащую всі деталі мастилом. Для цього в мене є 3 різновиди: FP-10 Shooters choice, extreme grease Bore Tech та тефлонове Ballistol. Якщо я працюю в місцевості без піску і температура не занадто низька- користуюсь рідким мастилом FP-10. Якщо температура до -40, тоді густим extreme grease. Якщо це буде Серебрянське лісництво і поруч, де до холери піску, то тефлонову суху змазку, попередньо знежиривши всі поверхні.
    Загальний цикл чистки займає 1-1,5 години. Але цей час не буде витрачений даремно, бо догляд за зброєю- це вклад в Ваше виживання.

PS. Автор зазначає, що це не реклама.
    "Я використовую ці засоби вже 8 років. Аналоги є і кожен має право робити власний вибір. Просто мені зручніше описувати те, чим користуюсь з назвами до яких звик. Тим більше, що Recoil використовує ті ж назви: carbon remover, cleaner and degreaser і тд."-с)

Вовчік227, ak1993 та YVK подобається це.
  14. ak1993

ak1993 Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    935
    Адреса:
    Украина г.Херсон
    Блин что то кажется что это дольше чем 1,5часа занимает во первых, во вторых вся эта химия занимает большой объем и стоит не копейки

Олег Грабовский, Yuber та кучукаю подобається це.
  15. YVK

YVK Oberfeldwebel

Повідомлення:
    417
    Але вона (хімія) одна з найкращих

Yuber подобається це.
  16. Yuber

Yuber Leutnant

Повідомлення:
    6.234
    Адреса:
    г.Днепр
    Я ж одразу зазначив - для перфекціоністів, які полюбляють хардкор!:D
    Важко уявляю собі, як це можливо реалізовати на нулях!

17. ak1993

ak1993 Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    935
    Адреса:
    Украина г.Херсон
    Та даже в ППД так не охота заморачиваться

Олег Грабовский та кучукаю подобається це.
  18. Yuber

Yuber Leutnant

Повідомлення:
    6.234
    Адреса:
    г.Днепр
    Справеддивтості заради, треба вточнити, що автор говорив про чищення не штатного АК, а карабіну калібру 338. А це значить, що мова йшла про високоточну гвинтівку, скоріш за все НЕ казену. Відповідно, й вимоги, і ставлення до неї інше, ніж до задроченого АК з кілометровими допусками і розгаром ствола на пів-калібру.
    І часу, і засобів на чистку такої зброї не шкода, бо вона має влучно попадати в ціль з першого пострілу, навіть без прогріву ствола! ;)

Serega KH, YVK та Олег Грабовский подобається це.
  19. Камча

Камча Oberstleutnant

Повідомлення:
    3.024
    Адреса:
    Україна, м.Київ
  20. Yuber

Yuber Leutnant

Повідомлення:
    6.234
    Адреса:
    г.Днепр
    Тобто, ствол чистити не обов'язково? Головне ложе напідораsити?:rolleyes:

Abrek_2234, Ohotnik47 та Олег Грабовский подобається це.
  21. Камча

Камча Oberstleutnant

Повідомлення:
    3.024
    Адреса:
    Україна, м.Київ
    У глибинах інтернету багато цікавих матеріалів про то як ці хлопці чистять стволи цієї церемоніальної зброї. А тепер беремо білі печатки (хустку тещі, носовички дружини) та човнаємо власну зброю, щоб усякі гомосексуальні алігорії не були пов'язані з коханою іграшкою:)

22. Yuber

Yuber Leutnant

Повідомлення:
    6.234
    Адреса:
    г.Днепр
    Цікавий лайфхак від камрада von Dorn
    з чищення доволі мало поширеної зброї калібру .17HMR

После .338, взяв в руки .17, ловишь себ на подспудной идиосинкразии, но был один незакрытый вопрос, а именно направляющая для чистки. Принимая во внимание "микроскопичность" нашего калибра, никакие фабричные варианты универсальных направляющих нам не подойдут, а особенности УСМ В-17 не дают возможности воспользоваться даже дорогим и пафосным фирменным от "Devey" для .17 HMR - не лезет, т.к. цепляет угол взводителя затвора... Помогла карбоновая трубка 6х5 мм, благо клеим из нее каркасы для "птичек"...
    В общем, пол-дня из выхлопотанного отпуска для поправки расшатанных нервов было потрачено на "сделай сам". Зато теперь вишером в патронник тыкать не нужно...
    Ежели чего, владельцев В-17-х могу наделить оными трубочками. Для справки: наружный диаметр 6.05 мм уже не подойдет...

IMG_20240207_182324.jpg IMG_20240207_182312.jpg

YVK та Олег Грабовский подобається це.
  23. premier

premier Feldwebel

Повідомлення:
    211
    Адреса:
    ua
    Пiдкажить будласка, шановне панство. А як шо у патроннiку 223 таким ковирятись йому не буде погано?

Images:

sh1.jpg
    Tankman_htu подобається це.
  24. crescente_anethum

crescente_anethum Oberfeldwebel

Повідомлення:
    426
    Адреса:
    Миколаївщина
    Якщо акуратно і без фанатизму, все буде ок. Щербаков у своїх відео шурупокрутом крутив в патроннику пуховкою, десь знаходив відео американець високоточних розвінчував міф про шкоду бронзового йорша для надрізів ( при цьому дрочив ним прямо біля дульного зрізу і пульний вихід, корону, і шурупокрутом у тому числі і не слабо, наголошую по нарізам шурупокрутом і по короні ним) і ніх...чого. бороскопом знімав - лише блищить як у кота.... Тому моя думка - якщо це буде нейлоновий або бронзовий йорш, то патроннику який просто гладенький... ви нічого поганого не зробите. Але все одно без фанатизму і акуратно.

25. Tankman_htu

Tankman_htu Stabsgefreiter

Повідомлення:
    292
    Адреса:
    м. Київ
    Хмм, цікаво...

26. Yuber

Yuber Leutnant

Повідомлення:
    6.234
    Адреса:
    г.Днепр
    IMG_20240227_111750_743.jpg

Щось новеньке! І не надто вартісне. 250мл - 850грн.:smile_12:
    Треба спробувати.

Від Тараса Олійника.

Всі ми грішні. Усі ми іноді відкладаємо чистку "на потім".

Усі ми потім, як в анекдоті про посуд з-під гречаної каші, про це шкодуємо.

За 10+ років чистки зброї я мав можливість перепробувати майже всю хімію на ринку. Із собою у мене завжди є Ballistol, Bore Tech, Shooter's Choice і т.д. А для армійських стволів я іноді дістаю навіть таку вєхтозавєтну вєщь, як РЧС! Ану, хто з дідів ще пам'ятає, який колір та запах має ця штука?)))

Так от, хімією мене здивувати важко. Але - не в даному випадку. Бо оцей засіб - зветься Liquidator, виробник DayPatron (ох і неймінг) - таки здивував. І здивував досить сильно.

Зараз кажу абсолютно щиро, без усяких рекламних намірів та перебільшень - я ще НЕ БАЧИВ засобу, який би працював по заскорузлому нагару ефективніше, ніж цей Liquidator. Реально - не бачив.

Кількох краплин і нейлонового йоршика цілком вистачає, щоб довести до ідеального стану поршень АК із канавками, а також дульний зріз із різьбою для ДГК. Мушу констатувати, що це дійсно прорив у збройовій хімії. І ті, хто вже спробував цю штуку, напевне зі мною погодяться.

Невеличке застереження: будьте гранично обережні, якщо заливаєте у ствол хімію від кількох різних виробників. Комбінації хім.засобів можуть вступати у досить агресивні реакції, на які їх виробники не розраховували, і у деяких випадках здатні нанести шкоду зброї. Я бачив стволи, немов побиті шашелем з середини - це був якраз наслідок одночасного використання кількох засобів від різних виробників, які виявилися несумісними. Будьте обачні, особливо на дорогих стволах - краще користуватись однією лінійкою від одного виробника.

Що стосується Liquidator, то я і сам перевірив, і у виробника уточнив. Якщо випадково залишити у стволі надовго, особливої шкоди не буде. Засіб на водній основі, і він із часом просто висохне. Звісно, бажано не забувати, але якщо раптом сталося - змили, та й квит. На руках він також не відчувається занадто агресивним. Тому - сміливо можу рекомендувати усім зацікавленим принаймні спробувати.
    Виробник: DAY PATRON

Останнє редагування: 27 лют 2024