Чистка оружия. Обмен опытом.

Тема у розділі 'Вогнепальна зброя та боєприпаси', створена користувачем Yuber, 20 гру 2020.

1. YVK

YVK Oberfeldwebel

Повідомлення:
    417
    Добрий день! Буду вдома зроблю фото балона.
    Безпосередньо перед чисткою, видув ним зі ствола залишки після відстрілу. Потім протер та почав давати хімію.

Ohotnik47 подобається це.
  2. Цікаві лоти

1. Моноблок с выносом 2" и быстро съёмным креплением. Burris AR P.E.P.R. Под трубу 30мм, высота оп...
      4200 грн.
    2. Модель Viper PST Gen II Маса 885 г Діаметр кілець/Посадкове місце 30 мм Країна виробник Филиппины Кр...
      30000 грн.
    3. Прибор в хорошем рабочем состоянии. Картинка без пятен, прицельная сетка целая. Комплектация: сумка...
      6000 грн.
    4. Состояние легкое б/у. Рычаг Vortex кольца регулировки кратности оптического прицела (США) Данное к...
      1000 грн.
    5. Зовні цілостний,візуально механічні пошкодження відсутні.окрім звичайних потертостей.Оптика візуальн...
      1000 грн.
  3. Bawowna

Bawowna Obergefreiter

Повідомлення:
    88
    Це здець, що я тут перечитав за день...
    Цілу художню книгу. Про стосунки, фанатизм, хімію, фізику та інше. Чесно скажу, що людям, які вперше хочуть почистити зброю цей гайд не підійде. Ця тема більше для сперечань в кого довший шомпол та кращий рецепт. 30% корисної інформації.

Вибачте, я не хочу когось образити, просто поки читав цю тему, вже два рази передумав купувати зброю. Хтось каже керосином чистити, хтось машинною олією, хтось каже що піна роз'їсть ствол. Для новачка це шок контент. Є дуже корисні речі, які я зберіг для себе, є дуже важливий досвід, а є філософія та висока матерія))

Не вистачало, простого людського прикладу набору хімії для новачка. Якось складно було споживати інформацію.

Для АР системи .223 з настрілом 100-200 на місяц, прийшов до такого висновку:

Балістол ганекс
    Ілюмінат чи як він там
    Карбон ремувер
    Патчі
    Шомпол скоріш за все не розбірний
    Вишер
    Ерш нейлоновий чи який він там
    Утримувач для шомпола, який вставляється в патронник
    Можливо утримувач для зброї, але не факт, що відразу.
    Можливо якусь змащувальну штуку для затворної групи чи як вона правильно називається.
    Наче нічого не забув.

Є наступні питання:
    1. Чи їздять нормальні люди на полігон взимку? Чи зброя дуже не любить дощі та сніг?
    2. Як часто потрібно знімати оміднення? Кожну чистку чи раз на пару місяців?
    3. Бачив деякі думки, що спочатку проходять ствол ганексом, потім заливають розчинник (ілюмінат чи як він там). Чи не впливає масло, яке перше зайшло у ствол на подальшу дію розчинника?

Загалом, я зрозумів так.
    Пару патчів з ганексом (олією), потім ерш з розчинником 10-15 проходів, потім 15хв почекати, потім пару патчів з ганексом, потім пару патчів без ганексу.

Все інше виключно ганексом (олією), затворну групу, патронник та інше.

Все витираємо насухо, тільки в стволі можна залишити тонкий слой олії але якщо так, то перед наступним полігоном пару протяжок зробити, щоб зняти олію та бруд.

Дякую всім хто прочитає мою власну термінологію та плутанину та дасть поради)))

Останнє редагування: 22 лис 2022
    aeromax подобається це.
  4. Yuber

Yuber Leutnant

Повідомлення:
    6.234
    Адреса:
    г.Днепр
    Судячи з Ваших, в цілому вірних, висновків, витікає, що відсоток корисної інформації дещо більший!:D
    Якщо користуватися Баллістолом, від Ганекса можна відмовитися.
    Бор Теч Ілюмінат перекриває функції Карбон ремувера. Тож можна обійтися тільки першим сольвентом, якщо стріляєте мідними, а не свинцевими кулями. Для зняття свинця потрібен окремий сольвент.
    Окрім нейлонового йорша, треба обов'язково мати ще й металевий (латунний/бронзовий) для знятия нагару і свинця.
    Вішерів краще мати кілька, зокрема й алюмінієвий для роботи з розміднювачами. Латунні/бронзові для цього не годяться.
    Їздять. Але не всі. Тільки ті, що не шукають легих шляхів. Зброя води і бруду не любить.
    Не обов'язково, але краще щоразу. Чим рідше Ви будете це робити, тим більше зусиль знадобиться. До того ж меншою ставатиме точність зброї з мідними наростами в стволі.
    Не впливає.
    Парой патчів не відбудетеся! Треба буде значно більше. Поки патчі не припинять синіти. Тобто, поки не видалиться вся мідь з нарізів ствола. Можливо, операцію з сольвентом-розміднювачем теж доведеться повторити кілька разів.

lytvin87, aeromax, YVK та ще 1-му подобається це.
  5. DoublePaulus

DoublePaulus Oberfeldwebel

Повідомлення:
    522
    Адреса:
    місто Київ
    Зрозумійте мене правильно, але - ви точно впевнені що збираєтесь купувати саме зброю, а не ідола для поклоніння? Що значить "Чи їздять нормальні люди на полігон взимку? Чи зброя дуже не любить дощі та сніг?"? Зброя створена для того щоб з неї стріляти в будь-яких умовах. І в дощ і в спеку і брудною і так далі.
    Це приблизно як придбати самий наворочений позашляховик і їздити виключно по колу на треку.
    Щодо періодичності чистки моя суб'єктивна думка: не зациклюйтесь на цьому. Звичайно, чистьте після кожної стрільби від нагару. Не від свинцю та міді, а лише від нагару. А потім чистьте раз на кілька сотень потрілів вже комплексно, від всього зразу. Не робіть з обслуговуваня шматків металу і пластику культ. Ну хіба що ви будете отримувати незрівнянне задоволення саме від процесу чистки, тоді все норм.
    Єдине - коли будете приїздити з полігону або полювання взимку, треба дуже ретельно виконувати "ритуал" перходу з холоду до тепла. Там все дуже просто, але можна отримати іржу на рівному місці.
    Бо інакше краще купіть картину відомого художника, потім продасте дорожче, а зброю все одно продасте дешевше або просто викинете.
    Ще раз прошу - не ображайтесь. Просто підійдіть до питання простіше, не ускладнюйте собі життя.

айболит, ДВ762, Omikron та 3 іншим подобається це.
  6. Bawowna

Bawowna Obergefreiter

Повідомлення:
    88
    Думаю що це нормально, коли ти відкриваєш для себе щось нове, намагатися отримати достатньо інформації. Колись я думав, що авто потрібно обирати зовні, а потім зрозумів, що повинно бути комфортно за кермом. Спочатку було питання, як обрати зброю, я прийшов на форум, провів тут тиждень, потім пішов в магазин і з'ясував, що краще зброї ніж та, яка сподобалась фізично в магазині - не існує. Хоча спочатку, я любив свій мозок твістами, райфл, карбаін, сталевий ствол, цівка, кінцівка та інше. А все вирішилось простіше і без сумнівів.

Відповідальність або відсутність досвіду це не гріх. Навіть ваше повідомлення. Я читаю, що можу отримати іржу на зброї за одне використання. Для мене це звучить, що все пісец, що можна її викидати, якщо один раз щось не так зробив. Нормальна зброя зараз коштує великі гроші - 2-2,5тис $. І я намагаюсь з'ясувати, як її не запороти. Бо читаючи деякі теми на форумі, відчуття що ходиш по мінному полю.

Зрозуміло, що через невеликий проміжок часу, я настріляю 500 патронів, 10 разів почищу та вже не буду паритись. Але зараз для свого спокою потребую порад. Ваша також була важлива. Тільки цікаво що за ритуал взимку та чи торба зброї, якщо буде десь іржа.

Vasco та DoublePaulus подобається це.
  7. Bawowna

Bawowna Obergefreiter

Повідомлення:
    88
    Про пару патчів то я так для повноти історії бо не знаю скільки їх потрібно буде. Візьму упаковку на 400шт

Балістол ганекс це олія така, а не дві різних. Радили в магазині.

Про йорші зрозумів.

Про свинцеві кулі не шарю. Бачу що все що можна купити це латунь. Наскільки розумію латунь це і мається на увазі як мідь.

Трішки не розкрив для себе тему, де можна залишати мастило для покращення роботи карабіну? Ствол можна, але протерти патчами перед використанням. А затворна група, патронник та інші місця? Чи їх потрібно окремою "маззю"?

Дякую

8. DoublePaulus

Повідомлення:
    522
    Адреса:
    місто Київ
    Я радий що ви не образились. Дякую.
    До речі, ваш підхід про персональні відчуття мені також імпонує.

Про "ритуал". Фізика процесу така: уявіть що ви постріляли взимку на полігоні під холодним дощем або під снігом, або навіть в суху холодну погоду. Ваш кейс або чохол також набрав вологи з повітря або навіть прямо води під дощем/снігом. В будь-якому разі він холодний. Ви поклали зброю в кейс і поїхали собі додому. Тут все норм, все типово.
    Коли зайдете додому у вас буде перше бажання дістати зброю і почистити її. Цього робити не варто. Бо ви її почистите і поставите в сейф, коли деякі частини будуть ще холодніші ніж повітря в кімнаті. То ж коли ви поставите її в сейф, на них буде випадати конденсат. А оскільки ви зброю вже почистили, то наступного разу ви її візьмете до рук може через тиждень. А може й пізніше. І, можливо, побачите іржу.
    Як треба робити: покласти чохол/кейс зі зброєю в кімнаті на кілька годин, не відкриваючи його. Температура повітря і зброї в середині кейсу має вирівнятись з температурою в кімнаті. Конденсату боятись не варто, оскільки температура повітря в середині кейсу і температура зброї однакові і теплішають вони з однаковою швидкістю, отже умов для випадання конденсату немає.
    А потім, за кілька годин, вже можна діставати зброю і робити з нею що завгодно.
    Але я в таких випадках провожу ще одне легке "контрольне" чищення наступного дня: патчами знімаю вчорашнє мастило з потенційними краплями води (а може їх там і немає, хто зна...) і вже змащую в залежності від того, скільки планую не діставати зброю з сейфу.
    Тут є багато варіантів і деякі з них абсолютно контраверсійні ;-)
    Моя персональна думка: ствол і патронник мають бути чистими і сухими. Тобто змастити і протерти насухо сухими патчами. Затвор, тяги, рама та все інше - протерти промасленою ганчіркою. Так, щоб шар мастила не був видимим, але злегка відчувався на дотик.
    Єдине місце де мастило не завадить - це буфер віддачі і його пружина.
    В процесі експлуатації дивіться де є сліди механічного тертя і саме ті місця трохи підмащуйте.

айболит, ДВ762, BravoLA та 3 іншим подобається це.
  9. Bawowna

Bawowna Obergefreiter

Повідомлення:
    88
    Дякую вам. Погано, що я фізику не вчив. Але тепер хоча б цікаво)

10. DoublePaulus

Повідомлення:
    522
    Адреса:
    місто Київ
    Нема за що. Лише зауважте, що мої "кілька годин" це мінімум 5, а краще 10. Не буде нічого страшного якщо лишити зброю в кейсі на добу.
    Найстрашніше що може бути - це одразу дістати холодну зброю в теплій кімнаті і не почистити її. Тоді конденсат розбавить нагар і бруд і створить найкращі умови для корозії.

ДВ762, Bawowna, Vasco та ще 1-му подобається це.
  11. Yuber

Yuber Leutnant

Повідомлення:
    6.234
    Адреса:
    г.Днепр
    Ganex це пенітраційна глибоко проникаюча нейтральна олія. Патент на її виробництво придбала фірма Klever-Ballistol. Звідси подвійна назва олії. На практиці, щоб не плутати зі справжнім Баллістолом, її називають просто Ганекс.

3846720571_w600_h600_3846720571.jpg

Ballistol це інша пенітраційна олія, що має легку лужну реакцію. Тому вона гарно прибирає кислий пороховий нагар. Її використовують також при догляді за дерев'яними частинами зброї та шкірою, включаючи шкіру рук у медичних цілях. Той факт, що цю олію застосовують вже більше ста років, свідчить про високу ефективність цього продукту і його високі робочі якості. Її називають просто Баллістол.

maslo-orugeynoe-ballistol-spray-100ml_0-720x720.jpg

YVK, Bawowna та Vasco подобається це.
  12. Yuber

Yuber Leutnant

Повідомлення:
    6.234
    Адреса:
    г.Днепр
    https://reibert.info/threads/puli-svincovye-karabin-308win-223rem-9x39-5-45-7-62.1278119/
    https://reibert.info/threads/svincovaja-pulja-v-nareznom.1048516/
    Це не так. В цій темі попереду я давав посилання на форумчанина, який продає алюмінієві вішери для 300 і 22 калібрів.
    Ось він:
    https://reibert.info/threads/visher...ompol-divej-12x28-22lr.1238978/#post-15270911
    Та й по інших темах продажу я бачив подібні пропозиції.
    Так. Латунь і бронза є сплавами міді.

Останнє редагування: 23 лис 2022
  13. Bawowna

Bawowna Obergefreiter

Повідомлення:
    88
    Про латунь, я мав на увазі набої. Інших поки що під 223 не бачив.

Дякую

14. DoublePaulus

Повідомлення:
    522
    Адреса:
    місто Київ
    Насправді гільзи під .223 бувають і сталеві. Рідко, але бувають. Рідкісне гівно, кажуть, до речі.
    І, якщо я не помиляюсь, хтось намагався і біметалічні гільзи виробляти. Але не чув щоб їх десь можна було купити.

Bawowna та Yuber подобається це.
  15. YVK

YVK Oberfeldwebel

Повідомлення:
    417
    Вибачте за затримку. Такий знежирювач-очисник обезжирювач.jpg

Yuber подобається це.
  16. Yuber

Yuber Leutnant

Повідомлення:
    6.234
    Адреса:
    г.Днепр
    Та не так вже й рідко. Особливо запоребриком. Тула, наприклад:

20221125_183841.jpg 20221125_184104.jpg

З оцінкою згоден. Для релоаду вони мало придатні.

ДВ762 та DoublePaulus подобається це.
  17. Yuber

Yuber Leutnant

Повідомлення:
    6.234
    Адреса:
    г.Днепр
    Про всяк випадок нагадаю, чому так відбувається.
    Військові патрони до АК (а також до іншої радянської зброї) - зроблені за принципом "як завгодно, аби якомога дешевше".
    Тому в таких патронах сталеві гільзи. Тому в них стоять капсулі з діючою речовиною, яка після пострілу виділяє хлорат калія, і це викликає дуже швидку корозію сталі.
    І тому, власне, в усіх радянських настановах пишуть, що чистити армійську зброю треба одразу після стрільби, і ще кілька днів поспіль. Бо іржавіє, і то швидко! Одного дня з невеличким дощиком або туманом буває достатньо, щоб довелося зводити автомат "з толкача" - отак, як на відео.
    Якщо нема можливості ретельно почистити, тоді радять хоча б промити водою і висушити, після чого змастити.
    Цивільним стрільцям такі проблеми невідомі, бо комерційні капсулі мають інший склад, який не є корозійним і не вимагає такої ретельної чистки.
    Також подібні проблеми невідомі західним стрільцям, бо там навіть в армійських патронах дууууже давно вже не використовують корозійні капсулі. Як і сталеві гільзи.
    Тому - сюрпразй!!! - зброю НАТО у бойових умовах можна чистити РІДШЕ, аніж легендарний калашіум! Просто доливай масло, і буде працювати далі.
    Бо ваньки мають страждать. Це їх основне призначення на цьому світі))

Cyber-XXX, aeromax, ДВ762 та 2 іншим подобається це.
  18. Yuber

Yuber Leutnant

Повідомлення:
    6.234
    Адреса:
    г.Днепр
    Ще про змащення зброї. Точніше, про CLP.
    Найбільше переймаються проблемою змащення власники AR-15 (AR-10). Щоб дізнатись, чим та як правильно змащувати свою зброю, вони зазвичай звертаються до армійських статутів та технічних керівництв.
    Зокрема, є документ, що зветься TM 9-1005-319-10. Це Інструкція оператора гвинтівки M16 та карабіну М4. І там, у розділі про догляд, написано про використання засобів таке: див.скріншот.
    IMG_20221127_010247_930.jpg
    Багато хто бачить термін CLP і вважає, що мова йде про конкретний засіб. Але насправді це не один засіб, а цілий клас мастил, які можуть застосовуватись одночасно для трьох дій: чистка, змащення, захист від корозії. Cleaner, Lubricant, Preservative.
    Одним із таких засобів є й оригінальний Ballistol. Він придуманий у 1905-му році саме для того, щоб бути єдиним засобом догляду за зброєю у рюкзаку солдата. А ще допомагати доглядати дерев'яні деталі, шкіряні вироби, змащувати шкіру рук та загоювати невеликі поранення.
    А от із LSA та LAW трошки інакше. Про них пізніше.

YVK та DoublePaulus подобається це.
  19. Yuber

Yuber Leutnant

Повідомлення:
    6.234
    Адреса:
    г.Днепр
    Щоб не було зайвих підозр у плагіаті, одразу попереджаю, що текст двох попередніх повідомлень належить відомому блогеру Тарасу Олійнику.

20. Yuber

Yuber Leutnant

Повідомлення:
    6.234
    Адреса:
    г.Днепр
    Хтось, окрім камрада Kievliv, випробував харківську піну ХАДО для очищення стволів?

IMG_20221209_090916.jpg IMG_20221209_090959.jpg IMG_20221209_090948.jpg

Як вона справляється з розмідненням? Гірше, чи краще за піну Recoil?

20211108_104106.jpg

21. Bawowna

Bawowna Obergefreiter

Повідомлення:
    88
    Всім привіт.
    Є пару питань по чищенню.
    1. Чи треба змащувати патронник після чистки чи тримати завжди сухим? І чи можна чистити патронник всім тим, що чищу ствол? Ремуверами, піною? Думаю що можна все, головне потім нейтралізувати.
    2. Вперше чистив, все нове. Якась дуже складно заганяти ерш у ствол але він заходить і шомпол крутиться. Може тому що новий, бо не виходить як на відео, що прям без зусиль одним пальцем ноги? Так само патчі, це жесть. Я навіть вставав, щоб додати зусиль та пропхати патч через ствол. Може треба більше олії?)

По змащенню, залишив олію на пружині яка у прикладі, залишив тоненько на затворній групі, трішки у стволі (один патч з олією, потім один чистий, щоб зайве прибрати).

Насторожує тільки патронник чи повинен він бути змащений, інше наче сумнівів не викликало, бо механізми стали менше тертися і стало легше проводити маніпуляції.

22. Sergey13

Sergey13 Leutnant

Повідомлення:
    1.468
    Адреса:
    Україна
    1)После чистки для хранения и ствол и патронник смазывают нейтральным маслом, немношка, многа не нада (С). Предохраняет металл от влаги в воздухе. Перед стрельбой и ствол и патронник насухо. Химия для патронника такая же, единственно свои ерши вишеры и пуховки, он же шире ствола.
    2) Патч подбирают по калибру, он должен идти по стволу с легким усилием, если вены на шее вздулись то возьмите меньший размер или меньше ветоши мотайте на вишер.

StrelokPS, ДВ762 та Yuber подобається це.
  23. Bawowna

Bawowna Obergefreiter

Повідомлення:
    88
    Дякую!

1. Так все зрозуміло. Так і зробив.
    2. Патч для калібру .22-.27. вішер голкою, тому тупо наколюю, намочив мастилом і загнав через втулку. Спробую обрізати 20% в діаметрі і повторити.

StrelokPS подобається це.
  24. StrelokPS

StrelokPS Oberleutnant Клуб взаимопомощи

Рейтинг:
    3
    Відгуків:
    18
    Лоти
      на продажу:
    4
      продані:
    54
    Повідомлення:
    3.937
    Адреса:
    Украина
    Можна ще перед тим патч пальцями "прижмакати" до вішера, роблячи таку собі оболонку вішера. Піде трошки легше

25. trainee

trainee Hauptmann

Повідомлення:
    2.405
    Адреса:
    Land of Living Skies
    .223 самі нормальні за розміром були рекоіл.
    Інші обрізав.
    Але можуть бути різні в залежності від партії, ріжуть в розмір, а тканина різна.

26. YVK

YVK Oberfeldwebel

Повідомлення:
    417
    Можна просто наколювати не по центру і тоді різати нічого не треба.

Yuber подобається це.