Чистка оружия. Обмен опытом.

Тема у розділі 'Вогнепальна зброя та боєприпаси', створена користувачем Yuber, 20 гру 2020.

1. trainee

trainee Hauptmann

Повідомлення:
    2.417
    Адреса:
    Land of Living Skies
    Так навіщо поспішати?
    Любе мастило, шорк-шорк, медітація)

Останнє редагування: 6 лип 2022
    Yuber та Bossak подобається це.
  2. Цікаві лоти

1. (в наявності 10 шт.)
      СТОИТ БЛИЦ ЦЕНА - НЕ НУЖНО ЖДАТЬ окончания срока,можно купить СРАЗУ! ДРУГОЙ ТЮНИНГ для оружия, смо...
      790 грн.
    2. (в наявності 50 шт.)
      Учбові фальшпатрони у калібрі 5.45х39 від компанії Molotgun. Виготовлені з міцного алюмінію та призн...
      570 грн.
    3. Новый защитный ударопрочный кейс бокс под оружейные аксессуары и не только. Размеры : Длина - 32 см....
      132 грн.
    4. Тактичний кейс​ Стан - новий Колір - чорний Країна виробник - Китай Компактний та універсальни...
      890 грн.
    5. (в наявності 5 шт.)
      СТОИТ БЛИЦ ЦЕНА - НЕ НУЖНО ЖДАТЬ окончания срока,можно купить СРАЗУ! ДРУГОЙ ТЮНИНГ для оружия, смо...
      450 грн.
  3. Bossak

Bossak Stabsgefreiter

Рейтинг:
    0
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    1
    Повідомлення:
    346
    Адреса:
    Україна
    Пробував це мастило на практиці, дуже сподобалось, на солідол і літол зовсім не схоже, це зелене масло більше клейке і жирніше.

4. Yuber

Yuber Leutnant

Повідомлення:
    6.273
    Адреса:
    г.Днепр
    Панас Маслійник

Божечки, кіко людей перейнялося пригодами мого саважика у піску із попереднього посту!
    Поспішу заспокоїти: так, це мій власний Savage MSR-15 Recon. Із ним усе гаразд! Навіть у такому вигляді, як на першому фото, він чудово працює, і стріляє безвідмовно. Більше сотні патронів.
    А от щоб знову повернути йому потім вигляд, як на другому фото - довелось, звісно, трошки попотіти. Але - це десь година роботи максимум, із повною чисткою та змащуванням усіх деталей та частин.
    Особливо переживали за оптику Nightforce NX8, тому показую: НІЧОГО ЇЙ НЕ БУДЕ, якщо не намагатись одразу ж терти лінзи, засипані піском, майкою чи кітелем! Боже борони!!!
    Процедура наступна: здмухати усе, що здувається. Пензликом змахнути решту. Водичкою з милом обережно промити, серветкою підсушити. За необхідності повторити, але не прикладаючи навіть найменших зусиль! Уявіть, що купаєте і витираєте, приміром, метелика)))
    Все видно, картинка кришталево чиста, як сльоза! А арка працює, як годинник. Чим це досягається, і як саме терти й змащувати - ну, вже скоро, потерпіть трошки))
    А головне питання було - НАВІЩО? Це справді важливе питання. Окрім зйомки відео, мені завжди самому було цікаво, чи працюватиме МОЯ зброя, якщо її отак упустити в пісок, і трошки прикидати зверху. Доповідаю: працює. А це означає, що я ПРАВИЛЬНО доглядаю зброю, і вона у мене виявилась ПРАВИЛЬНО підготовленою до подібних пригод.
    Тепер я у своїй зброї впевнений. А ви у своїй?)
    Фото ТУТ

Віталій Шкіпер, xex.sxe та Bossak подобається це.
  5. Yuber

Yuber Leutnant

Повідомлення:
    6.273
    Адреса:
    г.Днепр
    Ще від Панаса Маслійника.

Про чистку АК. Зрив покровів)

Багато хто це колись читав. Багато хто ніколи не читав, але йому розказували старші товариші. А багато хто навіть досі не знає, що треба робити саме так.
    Але майже ніхто не знає, ЧОМУ треба робити саме так! Невже ж дійсно необхідно ледь не щодня драїти отой нещасний шматок заліза, який чомусь називають при цьому найнадійнішою зброєю у світі???
    Розбираємось детально.
    Якщо ви не будете чистити зброю перед стрільбою - цим прискорюється втрата купності. Через пісок, пил та інші абразиви у каналі ствола, які куля буде тягнути на собі через увесь ствол. Але то ще півбіди.
    Якщо ж ви не будете чистити зброю після стрільби - автомат дуже швидко заіржавіє! Особливо - у вологій атмосфері.
    Причина тут чисто хімічна. У військових патронах радянського зразка використовуються максимально дешеві і низькоякісні складові. Зокрема, це стосується капсулів. Капсулі військових патронів радянського зразка звуться корозійними капсулями, і це недарма.
    Капсулі армійських патронів містять у собі хлорат калію, він же - бертолетова сіль. При пострілі у стволі та на деталях зброї утворюється та осідає хлорид калію - "рідний брат" хлориду натрію, який ми добре знаємо як кам'яну сіль. А сіль, що калієва, що натрієва, у поєднанні із вологою та киснем утворює кислоту. І тим самим викликає надзвичайно швидку корозію сталі! Так, у тому числі - "нержавійки".
    Спробуйте вкинути якогось сталевого гвіздка у сольовий розчин, і ви побачите, наскільки швидко він порудішає - порівняно із звичайною водою.
    Тому не дивуйтесь, якщо бачите іржаві деталі на трофейних автоматах, що полежали день-два просто неба. Це результаті дії солей капсулів військових патронів на сталь зброї, полишену без догляду.
    Треба зазначити, що виробники патронів західного зразка давно відмовились від дешевих корозійних капсулів, придумавши величезну кількість замінників бертолетової солі для використання у стрілецькій зброї. З цієї причини багато хто із цивільних стрільців досить недбало ставиться до чистки, особливо якщо зброя зберігається у сухому приміщенні, і при цьому регулярно стріляє.
    Але - з армійською зброєю радянського зразка так не можна. Згниє! Причому, значно швидше, ніж згорить))
    Тобто - буде іржавіти.
    Я вже бачив автомати, на яких боєць не може відтягнути назад затвора, бо "позавчора постріляв і не почистив, а учора десь потрапив під дощик..."
    Не робіть так.
    Щоб змити корозійні солі з деталей зброї, достатньо промити їх водою з милом. Або і просто водою. Але потім обов'язково просушити, і захистити від корозії шаром оливи. Звісно, можна обійтись і без води. Але корозійні солі треба спочатку змити, а вже потім захистити голу сталь від іржі.
    Така зброя служитиме так само довго і безвідмовно, як і західна. На відміну від орківської, яку, здається, майже ніхто не чистить...
    Тепер ви знаєте, чому потрібно це робити.

FB_IMG_1661842488196.jpg

xex.sxe, Bossak, Mashkara та 3 іншим подобається це.
  6. Yuber

Yuber Leutnant

Повідомлення:
    6.273
    Адреса:
    г.Днепр
    Докладно про чистку і догляд за Ar 15

xex.sxe, YVK та Vasco подобається це.
  7. djon20djon

djon20djon Obergefreiter

Повідомлення:
    216
    Адреса:
    Украіна
    Привіт народ.....хто вділить мінуту ????? Підскажіть чим почистити ствіл від міді та карбону ..хоя я незнаю шо то (карбон.)?? ...шо. купити ?? Аба якимось народним способом ...буду вдячний кожному ...,дуже....хто потратить мінуту і порадить шось ..більш менш ......дякуююю. Друзіі

Олег Грабовский подобається це.
  8. Kievliv

Kievliv Oberfeldwebel

Рейтинг:
    3
    Відгуків:
    31
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    50
    Повідомлення:
    689
    Адреса:
    Киев
    Робла. Есть в продаже. ХАДО пена в баллоне. Сам ей чищу. Отлично работает. Народный метод- аммиак заливают в керосин. Взбалтывают и сливают когда вода осядет. Та жа Робла получается.

Yuber та Олег Грабовский подобається це.
  9. Yuber

Yuber Leutnant

Повідомлення:
    6.273
    Адреса:
    г.Днепр
    Карбон - це нагар. Тверді і смолоподібні продукти згоряння пороху, що відкладаються при пострілі на внутрішній поверхні ствола, внаслідок дії високої температури порохових газів.
    Знімати його можна різними засобами. Про більшість з них написано в темі. Матимите натхнення - почитайте.
    Найкраще, на мій погляд, Карбонремувер від
    Bore Tech, хоча, він не з дешевих. Омідніння найкраще знімається Куперремувером, ІМХО. Про нього тут також є. Він теж не з дешевих. Натомість можна підібрати й менш вартісні варіанти розміднювачів, про які тут також писали.

BravoLA, YVK, Vasco та ще 1-му подобається це.
  10. YVK

YVK Oberfeldwebel

Повідомлення:
    447
    Bore Tech шикарна, хоч і дорога хімія. Для мене головне - вона майже не має запаху, а тому зброю спокійно можна чистити у любій кімнаті, навіть на кухні.

Yuber, trainee та Олег Грабовский подобається це.
  11. Yuber

Yuber Leutnant

Повідомлення:
    6.273
    Адреса:
    г.Днепр
    Саме так. БорТеч має дві суттєві переваги: ефективність очищення зброї і відсутність запаху. Найбільший його недолік - завелика ціна.;)

YVK подобається це.
  12. Yuber

Yuber Leutnant

Повідомлення:
    6.273
    Адреса:
    г.Днепр
    Цікава новинка! Щоправда, ціна...:confused:
    Американський виробник Real Avid вирішив зробити процес чищення зброї більш зручним, тому створив новий шомпол Bore-Max Smart з Г-подібним руків'ям:

13. Yuber

Yuber Leutnant

Повідомлення:
    6.273
    Адреса:
    г.Днепр
    Чистка пневматичної гвинтівки. Тема, якої тут ще не торкалися. Розглянемо такі питання: як її чистити, навіщо її чистити, коли її чистити та які особливості чищення різних типів пневматики.

14. alex_zp_ua

alex_zp_ua Oberschütze

Повідомлення:
    54
    Адреса:
    Запорожье
    Поделюсь своим рецептом чистки болтовика 308
    Ствол :
    Шомпол Dewey
    Вишер алюминиевый 6.5 кридмор - фабричные патчи (укинские, recoil или Dewey ) слишком большие и шомпол застревал - надоело обрезать и распускать их.
    1. Bore tech eliminator патчи + пластиковый ерш на алюминиевой основе( что бы не было реакции на латунь)
    2. Croil несколько патчей , чтобы выгнать все остатки химии ( хоть и щадящей )
    3. Balistol - несколько патчей и последний сухой,-для влаго защиты
    Затвор и Патронник :
    Набор Dewey для чистки патронника
    Croil - убрать сажу,
    Латунный ёрш чистка патронника
    Пуховкой вычистить остатки ( сейчас играюсь с войлочными ершами большего диаметрами чтобы заменить пуховку,- удобнее наносить химию и прочищать от нее )
    Ну ещё смазка для упоров ( bore tech extreme grease)

Yuber та Олег Грабовский подобається це.
  15. Yuber

Yuber Leutnant

Повідомлення:
    6.273
    Адреса:
    г.Днепр
    А сенс який застосовувати разом Croil та Ballistol? Обидва вони належать до пенітраційних мастил. Масло масляне? Ну, то таке.;)

alex_zp_ua та trainee подобається це.
  16. alex_zp_ua

alex_zp_ua Oberschütze

Повідомлення:
    54
    Адреса:
    Запорожье
    Балистол - легкощелочное (или как все говорят нейтральное) масло
    Croil - хоть и написано пенетрационное масло - больше напоминает расстворитель.
    У меня сложилось впечатление, что Кроил не даёт масляную пленку для защиты от коррозии, а вот балистол вполне для этого подходит

Yuber подобається це.
  17. Yuber

Yuber Leutnant

Повідомлення:
    6.273
    Адреса:
    г.Днепр
    Зацікавили! Подивився. Дійсно, Баллистол має трохи лужну реакцію рН 8-8,5. Правда, я не можу уявити, звідки взагалі в Баллістолі взявся луг? Керосин`- нейтральний, або трохи кислий. Скипидар - нейтральний. Олеінова кислота трохи кисла. Можливо, вазелинове олія має лужну реакцію, мені не вздалося знайти інформацію щодо цього.:(

18. stalker0

stalker0 Oberschütze

Повідомлення:
    101
    Адреса:
    Kiev. Ukraine
    А хто як чистить стволи з новомодним мелонітовим покриттям? Чи є якісь особливості?

19. Yuber

Yuber Leutnant

Повідомлення:
    6.273
    Адреса:
    г.Днепр
    Лужне чи нейтральне? Яке мастило обрати?

Розповсюдженою є думка, що масло для консервування чи навіть короткочасного зберігання має бути виключно “нейтральним”, мовляв “лужні масла з високим рівнем рН для чистки, а для фінішу – з нейтральним рН”. Варто пояснити, чому з такою викладкою багато чого не так і чому воно не так.
    Проблеми починаються вже при класифікації: лужні масла для чистки, нейтральне мастило, нейтральна змазка для чистки – надто багато слів-похідних від “масло”, що лише заплутує інколи навіть досвідченого користувача. Тому позначимо чітко: так звані “лужні масла для чистки”, як-от від виробників Терен, Беркут, Ружес, Глухар – це засоби для чистки стволів на масляній основі, а не мастильний матеріал. Всі вони
    характеризуються вмістом певної кількості гідроксиду натрію – сильного лугу, що допомагає диспергувати нагар в масляній фазі. Ці засоби при навіть нетривалому зберіганні на повітрі поглинають кислотні гази з атмосфери, утворюючи солі, які є чудовими підсилювачами корозії – саме по цій причині їх необхідно якомога швидше видаляти з місця застосування.
    Нейтральні ж масла позиціонуються як чи не найправильніше рішення для змазування зброї після очистки “лужним маслом” чи перед тим як поставити її в сейф на тривале зберігання. Тут необхідно зробити невелику, але дуже важливу ремарку – в житті абсолютної більшості з людей, поняття кислотності-основності, а відповідно і рН, обмежується водним середовищем або середовищем, що містить значну кількість води. Тому саме для масел неможливо використовувати рН.
    Це легко перевірити самому – достатньо взяти будь який індикаторний папірець і засунути його в наше чи будь-яке інше універсальне мастило, яке позиціонується виробником як слабколужне. Ніякої зміни кольору не відбудеться, принаймні в перші хвилини. Але якщо папірець попередньо змочити водою або змішати рівні об’єми мастила з водою і повторити експеримент – зміна кольору буде відповідати 8-9 одиницям рН згідно шкали. Це наслідок наявності в складі олеатів лужних металів та амонію, які виконують роль інгібіторів корозії, миючих добавок та поверхнево-активних речовин. Мало того, що вони виконують роль, протилежну тому, що кажуть про “лужні мастила”, мало того, що вони добре виконують всі ті самі ролі і в водному середовищі, їх лужні властивості абсолютно не проявляються в маслі.
    Це не єдиний подібний приклад, іншим подібним є змазка ПВК – славетне “пушсало” чи “гарматна змазка” – найпоширеніший консерваційний матеріал в арміях постсовка. При додаванні води проявляються її кислі компоненти – середньо- і довголанцюгові карбонові кислоти, які є ключовим компонентом цієї змазки. Було знайдено, що зі збільшенням вмісту кислот росте й якість консервування. Кислоти виконують багато функцій – від загущувача масла до інгібітора корозії. І знов, їх кислотність не проявляється в маслі.
    З минулого абзацу витікає просте твердження: всі згадані в ньому масла – нейтральні. Як і будь-яке мастило без добавок або без водної компоненти.
    Що кислоти, що основи – це речовини з зонами високої електронної густини. Це забезпечує їм можливість адсорбції на поверхні металів, а відповідно і можливість їх модифікації. Звісно, є й речовини без виражених основних чи кислотних властивостей, які є хорошими інгібіторами (наприклад, складні ефіри, аміди та альдегіди) – але вони використовуються в мастильних матеріалах значно рідше.
    Саме по цій причині нейтральні масла з присадками набагато краще, ніж нейтральні масла без присадок (веретенне, вазелінове, рослинне, тваринне, дитяче і ще 25 найменуваннь, які ви могли бачити в відео або коментарях).
    Не розчиняють “лужні масла” і хром – він є доволі інертним металом, для розчинення якого навіть концентрованих водних розчинів лугів недостатньо – лише розплави його повільно розчиняють в присутності окисників. Попри це, хром доволі добре розчиняється в розчинах сильних мінеральних кислот (сірчана, соляна). Тому в жодному разі не можна чистити ствол, наприклад, таким засобом як CLR, в якому міститься соляна кислота.
    https://telegra.ph/Luzhne-chi-nejtralne-YAke-mastilo-obrati-11-04

20. Yuber

Yuber Leutnant

Повідомлення:
    6.273
    Адреса:
    г.Днепр
    Панас Маслійник
    Ось кілька цікавих моментів, які я помітив, перечитуючи технічні документи виробника Klever Ballistol.
    * Ballistol Original - мастило лужне, через що воно рекомендоване для чистки, як ефективний нейтралізатор кислот, що утворюються при пострілі. Також працює як антисептик. А ще, його можна пити.
    * Ballistol Spray (аерозоль) та Ballistol Oil (масло) - відрізняються за своїми характеристиками. Але це парафінові масла, і вони не полімеризуються з часом. Максимум - можуть конденсуватись у субстанцію типу легкого вазеліну.
    * Gunex 2000 - мастило нейтральне. Менше підходить для чистки стволів. Але захищає від корозії, має кращі проникні якості. Може застосовуватись навіть за сильних морозів. Але швидко випаровується та стікає з поверхні металу влітку.
    Якщо ви запитаєте мене, то моє улюблене мастило - Ballistol Original Spray. Gunex 2000 подобається менше, але... справа смаку)

Олег Грабовский, Шерха та YVK подобається це.
  21. YVK

YVK Oberfeldwebel

Повідомлення:
    447
    Один старий стрілок та збройовий майстер порадив замість "дорогого" спеціалізованого очісника-обезжирювача, використовувати "дешевий" автомобільний. Після чергового відстрілу своїх стволів експертами, спробував. Ефект аналогічний :)

youri-youri та Олег Грабовский подобається це.
  22. Yuber

Yuber Leutnant

Повідомлення:
    6.273
    Адреса:
    г.Днепр
    Що таке "автомобільний"? Очисник, чи мастило? Якщо очисник, то який саме? Автомобільних очисників можна нарахувати зо два десятки різного призначення: очисник карбюратора, очисник паливної системи, очисник системи змащування, очисник свічок запалення, очисник глушника, очисник клем акумулятора, очисник гуми, очисник салону тощо. Яким з них Ви користувалися і що саме чистили (мідь, нагар, свинець)?

Ohotnik47 та YVK подобається це.
  23. DoublePaulus

DoublePaulus Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    552
    Адреса:
    місто Київ
    Думаю, що камрад мав на увазі банальний спрей WD-40 в якості універсального очисника.

Yuber подобається це.
  24. Bawowna

Bawowna Obergefreiter

Повідомлення:
    88
    Всім привіт!

Може хтось поділитися досвідом, що краще використовувати для чистки нарізного карабіну 5,56?

В мене через тиждень зеленка буде готова, буду купувати АР-15. Хочу розуміти, що купувати, а що ні. Бо думок дуже багато. І пропозицій в магазині також безліч.

Дивився багато ютюбу.

Питання в чому, чи треба першу чистку після купівлі перед використанням робити максимально повноцінною чи вона якось відрізняється від регулярних. (Хоча пишу це питання і думаю, що буде ж відстріл, тому напевно вона повинна бути стандартною, а не обмеженою).

Також питання, чув думки, що треба використовувати піну та мастило. А на відео дуже часто використовують тільки балістол універсальний і все. Чи можна піну використовувати усюди чи я можу щось пошкодити через брак досвіду? Типу погано протру патчами піну в середні ствола і вона щось роз'їсть, мені щось таке казали в магазині і не схоже було, що це жарт :)

І може поділитесь застереженнями, типу десь залишати мастило, а десь не залишати.

Я трішки дивний і відповідально підходжу до таких речей, тому за тиждень готуюсь, щоб відразу знати, що/куди використовувати)

Планую перечитати тему, але є певні застереження, що за два роки щось змінилось по відношенню до піни чи типу того.

Дякую

25. Yuber

Yuber Leutnant

Повідомлення:
    6.273
    Адреса:
    г.Днепр
    Вітаю! Маєте слушний план. Обов'язково перечитайте тему. Більшість питань відпадуть самі по собі.
    Нічого не змінилося. "Баллістол" вважається кращим засобом догляду за зброєю з часів Першої світової і до сьогодні. Але мідь і свинець він видаляє погано. Якщо багато стрілятимите такими кулями, то без спеціальних розміднювачів і засобів видалення свинця Вам не обійтися. Кращі з них, на мою думку, від американської фірми Бор Теч. Але вони недешеві. Можна замінити їх менш коштовними ерзацами від української Ружес. Про всі ці засоби є в темі.
    Якщо матимите великі перерви у застосуванні зброї, Вам знадобиться також консерваційне мастило. В якості останнього можна використовувати моторну синтетику, але краще взяти консерваху від Ружес.

alex_zp_ua, Bawowna та BravoLA подобається це.
  26. Bawowna

Bawowna Obergefreiter

Повідомлення:
    88
    Дякую! Перечитаю тему та повернусь з питаннями, якщо будуть.

Yuber подобається це.