Красить снаружи надо, иначе улей сгниет очень-очень быстро. Как-никак на улице стоит. Не стоит забывать, что в гнилом непокрашенном дереве очень быстро заведется моль, которая перейдет на соты и будет ваш мед кушать. К тому же, когда дерево впитывает влагу - оно разбухает. Улей может повести, он расшатается и появятся щели. Внутри не красят, он сам воском пропитается а вот пенопласт штука очень вредная - мешает нормальному испарению влаги, в результате чего могут разные болячки пойти. Даже в нормальном, чисто деревянном улье иногда приходится снимать утепляющие одеяла из-под крышки, чтобы улей лучше вентилировался. Пробуй утепляющие одеяла на ощупь - если влажные - вынимай из-под крышки и расстилай на крыше улья на просушку.
Сгниёт думаю не раньше чем лет через тридцать. У меня есть один улей лежак , сделанный ещё во времена Хрущёва, когда налог на всю живность с людей сдирали. Он на 4 семьи, на 72 рамки,уже давным давно вся краска из него слетела, я его для хранения суши использую. Так вот он ещё лет 50 реально простоит, каждый год обжигаю внутри огнём и никакой моли в нём нет.
Щодо гниття вуликів - в першу чергу залежить від якості деревини. Знаю вулики, яким вже сотня літ і які можна використовувати за призначенням (хіба-що змінилася система рамок), а сучасна деревина, яка в більшості вирубаються в період вегетації рослин довго не витримує.
мёд заставте пасечника принести)))) а с водой интересно,чем отпугнуть даже и не знаю.Единственное что могу посоветовать(логически)осушить водоёмчик на недельку,пчела отвыкнет и переключиться на другой источник если по близости он есть.
Вітаю шановне товариство посічників. Звертаюсь із проханням, хто може посприяти в придбані 5-10 літрів очищеної нафти, просьба відгукніться.
Розкажу товариші прикол. Вулики в мене стоять в полі коло ставка. Одного разу приїхав - дивлюсь два вулики повалені, кришки збоку. Думаю якесь падло штурнуло. Поки поставив, бжілки так в ноги поздоровкались, що мама не горюй. Придивився, а ж на вуликах грязюка. Спочатку думаю хтось ногою ввалив, тоді оцінюю, а п"ятна грязюки розмазані та й дощу давненько не було. І тут озарило! Вулики штурнув дикий кабан! Огледів і інші -а на них також сліди, як він грязним боком чухався. Пішов по ставка (метрів 10), а там його вчорашня ванна та сліди (по них йому кг 80-100). Через день звонять люди - один вулик на боці, інші поведені. Тут вже я псіхонув, взяв страйкбольних мін-розтяжок, обтягнув вулики, поставив і на стежці до ставка (розсудив - спочатку кабан йде купатись, вимащується та прямує до бжіл потертись об їх хатинки). Дня три було тихо. На четвертий спрацювала міна на стежці. Оглянув місце - коли кабан зачепив лєску, мабуть шибко злякався, бо рвонув будяками та очеретом, стрибнув у ставок, переплив та вискочив на протилежному березі. Вже тиждень як тихо, хоча розтяжки не знімаю. Ось так, в Росії ведмеді ласі до меду, а у нас - кабани.
Так то ж браконьєрство. Сидів одну ніч в засідці, прибіг заєць подивився з двох метрів у вічі і побіг далі. Намір же не вбити, а відвадити.
О колоды,красота.Давно себе хочу для красоты поставить одну,да самому сделать руки не доходят.На днях заказал одному знакомому,завтра еду забирать.
в колоді повноцінна сімя на 14 даданівських рамок,надставки ставиш просто.Пасіка стаціонарна,нікуди не кочує..
до речі,дуже сильна закліщованість.Пластинки масово підроблять,В мене друг має велику пасіка поза 300сімей,обкурював Апіваролем,сказав що на даний момент кращого ліку нема від кліща....
кожен препарат ефективний,просто зараз багато прєдпрєніматєлів,які пакують і продають звичайний шпон. Апівароль це таблетка і ефект видно зразу-паразит обсипається з бджіл і розплоду буквально після обкурювання...Ми раніше теж купляли байварол,але євро зросло і почали підробляти багато....
Перейшов на флувалісан теж з цінових міркувань, але і по рекомендації знайомих бджолярів по минулорічному досвіду. Замовили препарат безпосередньо у виробника і взяли оптову кількість на гурт. Я абсолютно його не рекламую, але працює чудово, в контрольних сім"ях все бачили вочевидь. Концетрація діючої речовини дещо більша ніж в аналогів, через це і експозиція всього 7 днів і кількість самих полосок необхідна менша. До речі пластинки з полімеру, а не дерев"яні.
вот моя будущяя колода,с весны надеюсь заселю Вчера паковал в зиму пчёл,как то не радостно,пчелы мало,в одном вообще на двух рамках сидят.С месными общался,картина у всех похожая.
я тут запитав свого друга-пасічника про ваших бджіл на двох рамках,каже не не визимують точно,хіба якщо маєте вулик на дві сімї,перекласти ці дві рамки і через перегородку інша сімя їх підігріє.