нарыл в нете краткий пересказ: Сходными приемами издавна пользовались и русские охотники на Дальнем Востоке. В записках знаменитого путешественника В. К. Арсеньева "По Уссурийскому краю" рассказывается: "Когда мы пили чай, кто-то взял чашку, в которой были остатки меда. Немедленно на биваке появились пчелы - одна, другая, третья, и так несколько штук. Одни пчелы прилетали, а другие с ношей торопились вернуться и вновь набрать меду. Разыскать мед взялся казак Мурзин. Заметив направление, в котором летали пчелы, он встал в ту сторону лицом, имея в руках чашку с медом. Через минуту появилась пчела. Когда она полетела назад, Мурзин стал следить за ней до тех пор, пока не потерял ее из виду. Тогда он перешел на новое место, дождался второй пчелы, перешел опять, выследил третью и т. д. Таким образом он медленно, но верно, шел к цели. Пчелы сами указали ему дорогу. Для такой охоты надо запастись терпением". Рассказ относится к 1906 году, но поиск пчелиных гнезд и сейчас производится во всем мире так же. Впрочем, известны и усовершенствования этого способа. http://insectalib.ru/books/item/f00/s00/z0000015/st013.shtml
Вулики на пасіці бажано мати однієї системи, бо підсилити сім*ю буде легко. Український лежак дуже гарна система, я тримав років 20, але важкувата при кочівлі. На стаціонарі найкраще мати його десь на рамок 26 або і більше, бо тоді можна в кожному вулику мати дві сім*ї і практикувати двоматочне утримання. Зараз перейшов на модернізований делон на піврамку українську. Взагалі кожна система має свої плюси і мінуси і ідеальних систем нема.
я не о том.От горения изоляции мёд сам не вытечет из дупла.Что бы достать дикого медку нужно сделать две нежелательные операции-уничтожить дерево,уничтожить жилище пчел. Если надумаете это делать,дайте знать,я Вам лучше налью банку мёда))))
этот вариант особенно хорош для зимовки, для слабых семей он вообще обязателен. Прошлой зимой пришлось два поздних роя один на две, другой на три рамки, определять в зиму через перегородку в один улей - перезимовали оба. Правда кормов дал сколько брали, от вольного.
Ну що камради. Є чим похвалитись. Липа буйно цвіла прибуток по відру меду з вулика! Тиждень тому відвіз свою пасіку на гречку поля 600гектарів.. робота бджіл вражає. Особливо працюють молоді відводки!вчора брав мід бо забили всі рамки з двох вуликів 2 відра! Робота триває. Далі переїдемо на соняшник! Як в вас справи?
Підтримаю тему. Цього року взяв матки у Егошина , підсилив своїх заміною, задоволений на всі 100. Приймають класно і працюють добре. Вчора відкачав , що Бог дав (липа+ваточник+гречка+сонях) букет бомбезний , всі працюють , думаю зробити відводки на весну на продаж, сім"ї сильні, може що не так думаю, підскажете.
Замітив ,що бджоли на роботі з гречаним медозбором надто збуджені.. вчора підставляв суш і вощину то укусів навіть не порахувати!!!
причина в том,что гречка выделяет никтар до обеда,потом резко нектаровыделение обрывается,вот пчёлки и зляться
В минулому році друзі вивозили пасіку на гречку, поле 40 га , цвіла майже три тижні, а взятку мізер, і попередники було ті що треба.
1. Должен быть наставник. Новичку лучше держать свою пасеку со старыми пасечниками,пока опыта наберется. 2. Место для пасеки должно охраняться. Место должно быть выбрано таким образом,чтобы была вода рядом,тень (лес,посадка), не "шумные" соседи.Т.е. надо обладать некой информацией о местности. Надо иметь хорошие отношения с соседями.Особняком вам все равно держаться не дадут,а "наказать" могут легко. Например,вас не предупредят и обработают поле химикатами,от которых ваши пчелы могут погибнуть. Или пожар.Или еще чего-нибудь.Пчеловодство-это одна из сфер предпринимательства, а там,как известно ,свои вольчьи законы.
Також цікаво знати про розділ де б можна було продавати мед. Вчора переглядав пасіку в середу планую знову брати мед. Медозбір шикарний. Далі переїжджаємо на соняшник.
аналогично,в этом сезоне у меня медосбор рекордный.Специально не взвешивал/не мерял,но по заполненой таре сразу видно.
Тількищо відкачав своє перше відро меду. Бжоли за так його не віддавали. Пухнуть руки, ноги, навіть під мишкою вжалили.
какие то у вас злые пчёлы,может погода была неподходящая? рановато им ещё мёд охранять,я у своих отбирал в шортах и футболке,получил в палец один раз и то наверно когда придавил. ПС а мёд этот будет самым вкусным для Вас,поздравляю.
Дякую всім за турботу. Працюю в рубашці з євромаскою та в шортах. Бжоли в мене злюки по природі. Крім того працював вже на захід сонця, ось і отримав пілюль. Але то нічого, пухну вже в два рази менше ніж спочатку. Взагалі шлях від ідеї (1 травня) до першого результату (27 липня) зайняв три місяці.
Все дуже просто. Коли є взяток у природі половина бджіл в льоті і вони на Вас просто не реагують, інша справа відкачувати мед в період безвзятку - це повний піпец. У взятковий період бажано розпочати відкачку якнайраніше і можливо відбудетесь десятком укусів.
Товариші, скажіть, хто використовує для розпечатування сот ігольчатий каток (http://www.uley.in/shop/katok-igolchatyj-yozhik/) і які його переваги перед роботою ножем?
Каток годиться тільки для розкривання сот з метою подальшої підгодівлі бджіл , здебільшого у зимньо-весняній період. Отвір мізерний, скоріше зруйнуете рамку, ніж добудете мед.
До речі, пробував і метод розплавляння печатки промисловим феном ( бачив це в одному з фільмів про бджільництво у Франції). Годиться тільки для нової суші і ідеально рівномірно відбудованої.