Вас можна поздоровити. У нас мороз до 8 градусів в ніч на 6 травня "скасував" весняний медозбір. Та і більшу частину літнього теж....
Сьогодні теж оглядав пасіку. Основне враження - вижила. В деяких вуликах є навіть сліди нектару... Один надумав роїтися в такий непростий час , прийшлось поділити, бо як втече рій (а слідкувати нема коли), то однозначно загине з голоду. Вже ясно що і липа не зацвіте. Єдина надія на іван-чай, який буйно росте цього року, лише б погода в час його цвітіння не підвела.
Зацвів іван-чай, але товарного взятку немає - вистачає тільки щоб сім'ї вижили. Схоже в цьому році на мед сподіватися не приходиться... Але так хочеться вірити в чудо - є ще більше місяця.
Всем привет! Молчал тоже долго! Словил 1 рой, но не повезло с майским медом, рядом посадили РАПС. итого 96 литров из 7 уликов просто получилось.......Мед вкусный, но застывает и похож на сахар........это было 18 мая...... уже 6 июня качал еще 40 литров.......... 16 июня качал липу и акацию - еще 20 литров........ Ждем разнотравье...... у самого пустых еще 5 уликов многокорпусных и 1 лежак ждут рои.......Но год для пчел очень плохой........
Да к сожалению 2014 год далеко не идеальный для пчеловодов, но я Вам скажу у нас на Черкащине последние годы распространился спасительный сорнячок - ватник сирийский, засевает все неудобища, бугры, яры, берега, цветёт больше месяца после акации до подсолнуха, нектар ароматнейший, мёд в смеси с липой вообще круче крымских медов. Раньше помню иногда в этот период даже приходилось подкармливать семьи, особенно если липа пролетала, июнь последние годы дождевой и прохладный , так вот сейчас ватник крепко выручает.
У меня лет пять назад был прикол с рапсом. ОбЪехал ближайшие поля , рапса нет, ну думаю отлично , хоть раз в пятилетку акацию и сады возьму. Приезжаю в двадцатых числах мая, уже цветёт акация, а был до этого недели две назад , так по работе получилось, открываю первый улей , а в нём за заставной 4 рамки суши стояло , залиты и запечатаны. ну думаю акация выручает как никогда . Откачиваю, приезжаю через неделю все рамки ,что в семье, залиты. а мёд , что дома от первой откачки уже оседать начал и стал как смалец . Оказывается километра два от села за дремучей посадкой было поле гектар 250 и рапс на нём посеян с перерывом в неделю . Вот такие пироги. Мёд практически весь раздал друзьям. Так вот, человека три на нём умудрились жарить картошку, котлеты, яишницу - от смальца не отличишь вообще.
Вчера качал разнотравье.... мед коричневатый и с привкусом горчинки, как гречка, хотя гречки нет, разве что "дичка" по полю растет. Взял с 3 лежаков 40 литров.....в стояках на след. неделе буду брать......Думаю вот успею или нет сделать 3 отводка до сентября окрепнут ли семьи.......
Сьогодні в черговий раз оглянув пасіку. Із медозбором як раніше - тобто повний 0. Прямо підчас огляду вийшов рій. Спочатку було враження, що це другак (різко піднівся вверх) вирішив піти кудись на вірну смерть. Пожалів... Подіяло... Рій зробив різкий розворот і почав сідати на вулик з якого вийшов (напевне щось не склалося з маткою). Вирішив не чекати поки рій буде пояснювати бджолам у вуликах причину повернення - зробив відводок, забрав з вулика все крім однієї рамки з яйцями і розплодом, підставив сушник. Рій зайшов і здається заспокоївся. В двох вуликах ніби-то готують тиху заміну матки, але треба ще буде перевірити. Ще в одному - первак готовий до вильоту. Зараз зроблю відводок. Найбільше здивування: готував вулик під відводок, кілька років в ньому зберігав лишні подушки для утоплення, знімаю одну із подушок, а під нею ..... куряче яйце. Отвору у вулику куди б могла пробратися не те, що курка а і яйце якби вміло ходити немає... Чим пояснити не знаю. Виникає думка про підступи з сторони конкурентів-пасічників. Ніхто не чув, щоб ворожили на яйцях? Johan Weiss Я думаю з відводками встигнете. Лише бажано робити сильні - хоча б 6-8 рамок.
Куриное яйцо как сглаз или к несчастью. Я в поле яйца закапывал по кресту, бо не знал как с кротом бороться и от на Великдень. Я пошел и по по форме креста закопал 4 яйца в разных концах поля и через недельку или я утопил крота или он ушел..... Но Больше крота на поле с Фацелией не видел.
Фото как 2 года назад с дядькой ходили пчел проверять. У него пасека из 12 улей, занимается пчеловодством уже 20 лет.
Занятие очень интересное и полезно. Вожу пчел 5 лет,занимаюсь охотой за роями. Как у кого развитие в этом году?Весна холодная,тепла по сути не было,мои тормозят в развитии,хотя медку по паре рамок натаскали.
Из своих 20 потерял за зиму одну. Неделю назад первый раз расширил гнёзда , сделал отводок. и был приятно удивлён через неделю, вчера, сильные семьи оттянули по две-три вощины, засеяли суточкой, суши ставил по две-три на семью, практически вся залита нектаром. Начал цвести рапс. Акация будет где-то дней через 10-12. А вот слабые семьи действительно тормозят, стараюсь усилить, некоторым даже подкормку даю.
Погана погода минулого року і відсутність часу для нормального догляду призвели до масової втрати сімей під час зимівлі - із 18 залишилось три. Сьогодні думаю провести вирівнювання сили сімей передаючи критий розплід від сильної слабшим. Рік подає непогані надії на мед - весняних морозів не було.
По можливості прочитайте статтю в журналі Пасіка № 3 за 2015 рік "Весняний обігрів бджолиних сімей" про гіпотезу О.Д. Комісара і його праці. В мене чуб дибки став, але знайшов відповіді на багато питань щодо загибелі бджіл.
Завтра перечитаю - щось напевне пропустив, бо зазвичай в журналах читаю статті практиків, а до теоретиків відношуся прохолодно, але інформація ніколи не буває лишньою. Правда треба зауважити, що мої сім'ї загинули (точніше злетіли) ще восени, ранньою весною загинула тільки одна слабенька сімейка, причина - миші (ну і я вчасно не побачив).
основная причина осеннего слёта-клещ.Несвоевременная обработка,некачественные препараты.Один раз тоже был слёт оснью.
Такі втрати завжди є на пасіках, які не мають належного догляду, тоді коли через погану погоду влітку сім'ї самі не можуть забезпечити нарощування молодих поколінь. 6 травня минулого року мороз 8 градусів повністю знищив весь цвіт дерев та кущів, не цвіла і малина. Через недостатню кількість (правильніше сказати - майже повну відсутність) нектару і пилку бджоли не змогли наростити достатню кількість молодих бджіл. Три сім'ї, які залишились відзначились тим, що мали достатню кількість розплоду (навіть випустили рої).