Приветствую коллеги. Такой вопрос от новичка-аматора) В следующем году планирую вывезти пасеку в поля-луга-посади, нужно ли на это разрешение от местных? Где то читал что лет 10 назад все было без проблем, а сейчас у арендаторов полей нужно добро получить.
З орендарями полів полюбе треба дружити і банку меду дати бо побрискають без повідомлення і гайка полосатікам
Так звісно, це зрозуміло. А чи є якісь юридичні аспекти що я маю просити дозвіл у орендарів щоб поставити вулики біля їхнього поля але не державній землі (толока, посадка)?
Посадка також може бути в оренді суміжніх землекористувачів. Зараз взагалі "вільних" земель майже не має. Приїхали чи в сільраду чи до аграрія і на місці з'ясовуйте.
Я на вихідних поставив "полоски" для борьбы с варроатозом і акарапидозом. Думаю вже пора, хто знає коли холода наступлять .
Перебрав всі вулики. Захитався вусмерть. Полоски поставив ще 2 тижні тому. Глянув на піддони - в одному вулику кліща насипано як пилюки, а в інших не має. Ось думаю коли підгодувати сиропом.
Суха стоїть, суша. Пара дощів була місяць тому. Збирав, давив виноград на вино. Так злетілись, що мусив в хату з баком тікати.
Здравствуйте.Помогите!!! Подарите бедному начинающему пчеловоду Воскотопку паровая.Опыта мало два года,зимнее время были потери (погибла семя) осталось три пчёло семи.Теорией ознакомляюсь но как показало практика главнее.Буду продолжать есть рвения.тел 050 259 32 17.Или пишите в ЛЫЧКУ.С ув Александр.
Думаю, что ответ Вы долго ждать будете. Потому как тут все бедные. Воскотопка паровая? Видел только в кино на ютубе. У меня такого чуда-чудного и не было. И только производства рфии я видел. А у них я брать не стану. Все по старинке: паровая баня на старой люминевой касруле и марля. Мне для 12 семей хватает. Если не лень - то посмотрите эту тему. Были ролики про то как добывать воск.
Знаю что пчеловоды не богатый народ (благодаря государству УКРАИНЫ).Весь инвентарь прикупил своими силами(без дай) правда БУ,На воскотопку цены для меня большие,решил обратиться к вам пчеловодам.Спасибо за совет с кастрюлька и марля буду экспериментировать.
Колись була дідова парова воскотопка. Як на мене - непотрібна річ. Перепробував багато способів - зараз виварюю в 40-літровій каструлі під пресом із каменюки. Вихід кращий ніж в гвинтовому пресі, та і роботи менше.
Сонце в степу трохи по іншому світить ніж в Карпатах. У нас ефективність сонячної невелика, та і основну масу вибракуваних рамок треба перетоплювати восени.
Оце звісно жаль, але ще легко обійшлося. В мене вже двічі було 5 і 7 сімей за осінь. В цьому році обійшлося.
В мене ніколи не було нападок. Можливо тому, що годую тільки в нічний час невеликими порціями. Але колись мав випадок, коли одна сім'я ніяк не хотіла брати загодівлю. Поглянув, а рамки майже повні, вирішив прослідкувати... Виявляється дід сусід загодовував свої бджоли ще засвітла, то моя сім'я "повним" складом ішла грабувати.