Сьогодні в мої вулики залетіли три рої!!! Перший 0 10год два інші одночасно о 15.10. Камради , як гадаєте це добре чи зле? Що за собою може потягнути таке явище? Може профілактику їм зробити якусь???
В пусті вулики чи з бджолами? Бо восени починається інколи крадіжка меду. Вулики розворовуються іншими бджолами а потім рій покидає вулик назавжди.
В вулики з бджолами. Це рої 100 переглянув сімю в яку рій зайшов стало значно більше бджіл сидять спокійно. Матку знайшов лише одну
За 17 років такого не бачив. 3 рої без своїх маток за день? 2 роки тому за неділю, поки я був в Києві а батько в лікарні в мене пішло 5 сімей - отаке було. А щоб самі прилітали!!! Там медом помазано......
Можливо то не рої, а зліт бджіл у якогось скупого пасічника. Зверніть увагу на можливість сильного закліщення "прибульців". Можливо потрібна позачергова обробка проти кліща.
Цьогоріч сім'ї йдуть в осінь досить сильними по 8-10 рамок. Минулого було 5-6, але добре, що перезимували.
Загалом і цей сезон в мене провальний. Два рої зловив, два впустив. З 6ти вуликів зовсім рамки не брав бо нічого було брати, все поїли, тільки кормив. Тільки одна сімя дала 13 рамок, з росплодом не брав. Відкачав 12 банок меду і все. Отака історія хлопчики та дівчатка...
Шановні колеги. Я також багато пробував різних методів проти аскосферозу. Чого тільки хто не рекомендував: і ністатин, і горілку з часником і цибулею, і інші засоби, але вони допомагали дуже погано. Мене повезло зустрітися з майстром по вирощуванню грибів шампійонів, який розповів, що гриби страшенно бояться кислоти. А знаючи, що аскасфероз-це грибкове захворювання, я вирішив спробувати боротись з ним за допомогою оцету. Поклав зверху рамок салфетку, змочену в оцеті і поналивав ще по кутках вулика. Через кілька днів помітив, що захворювання значно зменшилось по площі. Зробивши ще раз це, я практично звільнив бджіл від цієї хвороби.
А я вже потихеньку почав закінчувати загодівлю на зиму. Ще який тиждень і до зими готові. Щодо медозборів - цього року він на рівні середнього в наших краях - 5.7 літра на сім'ю (за сезон, а не за один раз ) Тому і вартість меду - 160 грн за літр.
Теж загодовую. Додаю на 4 літри сиропу по столовій ложці настоянки з метою профілактики поносу (підслухав у старожилів На точку). Беруть суміш на ура.
Купив собі ці сєрні гноти. Палив в помешканні де рамки суші зберігаю. Періодично. Ні моль ні личинки не гинуть. Навіть оси зальотні кашляють, але живі лишаються. Дізлайк.
Нещодавно вперше сталася в мене така пригода: вирізав з рамки соти з медом а потім чистив рамку від залишків вощини і в самій рамці в пазі для вощини знайшов червяка молі. В вулику молі не бачив. Проїденої вощини в тому місці на рамці не було, зверху все запечатане віском. Як воно там зявилось? І хотів спитати: на настоянку з молі беруть червьяків чи вже дорослу міль?
В мене рамки зберігаються в великих двохповерхових ящиках по 100 і більше шт. обкурюю тричі за сезон, саме обкурюю, бо при запалюванні вони займаються і при швидкому горінні диму практично немае, вогонь здуваю і вони тліють з виділеннім великої кількості їдкого диму, проблем з міллю немае.
Вата вместо мозга Депутат Вадим Белоусов обратился к парламентариям со специальным обращением, он отметил, что насекомые в России летают без закона, регламентирующего их деятельность. Белоусов подчеркнул, что необходимо принять закон, касающийся полетов насекомых, это принесет несомненную пользу не только пчелам, но и гражданам, занимающимся производством меда, считает народный избранник.
Оскільки наші законотворці переписують все у російських з інтервалом 5-10 років то і у нас таке можливо цілком.
До речі, не знаю про що йде мова у їхньому законі, але й нам не завадило б закріпити законодавчо деякі нюанси щодо розміщення пасік, особливо в густонаселених міських територіях. Прикладів багато. У нас в місті знаю до десятка ситуацій, коли бджолярі, думаю, що нерадиві, звозять на зимівлю на присадибні ділянки в 0,06 га по сотні сімей, а то й більше в павільйонах, на платформах, і в період годівлі , весняних обльотів життя оточуючих перетворюється на пекло.