Хочу описати одну сумну картину. Жонатий я в іншому районі своєї області , оскільки розширяю пасіку , то почав скупляти пакети в знайомих котрим довіряю. І от в селі з якого моя дружина звернулася людина ,яка 47 років хворіє цукровим діабетом , щоб допомогти попасічникувати і навести лад. Я від себе все зробив(звісно ж запамятав порядок як я все поскладав.) Цієї середи приїхали в село покупці пакетів , і тупо скористалися цим що людина хвора і сліпа. Заплатили за 4 пакети по 700грн взяли 7 пакетів. З вуликів при домовленості що братимуть по 4 рамки забрали по 8 а то і 10. Залишили по 1 рамці черви . В вуликах залишили безлад і хаотично поскладані рамки. Ну вчора я трохи поправив ситуацію. Але як можна так віднестись до інваліда? Бачучи що людина сліпа таке зробити? Чи принесе та пасіка цим людя щастя і радість? Думаю ні....
Я думаю сворганить солнечную воскотопку. Заготовку , внутрянку , купил, теперь с досок буду делать коробку. Как на меня "+" у солнечной воскотопки, вкинул вощину, поставил на солнце и все, при моих очень малых объемах как раз подойдет.
Надоїло з марлею і кастрюлями соватись. Багато часу тіряю а перетаплюю мало за раз. За 3 години - 7-8 рамок, а треба 120-150 переробить. Мало. А газ? Ось ще повідбирав, буду щось майструвати:
Батько приїхав, каже слива, алича, вишня, черешня, горіхи - все чорне, все померзло. У відрі на ранок лід був. А цієї ночі буде до -3. Отаке хлопці.
Не знаю, як далі буде, але те що бджолу люди самі знищать, то це факт. Кілька років тому купив цукор для підкормки осінню. В результаті загинуло більше 40 сімей і це не був зліт, бо залишалась жменька бджіл разом з маткою. На полях нічого крім рапсу, сої та кукурудзи нема. Акація посилено вирубується на дрова. Соняшник, якийсь чи гібрид, чи ще щось- не дає майже нічого. Два поля було, але нічого ніхто не взяв. Цукор боюсь вже купувати, бо не знаю який він, а медпрепарати теж не завжди якісні. Ціни на обладнання ростуть, а мед в ціні підвищується дуже повільно. Перекупщики пропонують смішні ціни на мед, за які навіть вийти на "0" не можна. Можливо хто на стаціонарі, де є угіддя і втримується, а кочівники потерпають, бо бензин дорогий та й дороги "якісні". Раніше їздив більш,як за 100км, а зараз і за 30 вже накладно. Оце такі справи в бджільництві,можливо у когось кращі, але у нас так.
Цвітіння соняшника в останні роки супроводжує сильна спека, нектар швидко висихає і крім незначної кількості меду , багато пилку та максимальний наліт годин у бджіл та їх значне зношення ми не отримуємо. В минулому році біля моєї стаціонарної пасіки в радіусі 1 км було 400 га соняшника різного строку посадки, цвів більше місяця , а результат 1 відкачка по 10-12 кг. з сім"ї, то про які прибутки при такій ситуації можна говорити.
Сьогодні померзла картопля. Виїджав з пасікою лише 3 рази. Всі вони були провальними. Меду зібрав на четверть менше ніж коли не виїджав. Бо гарні місця для постановки пасіки були зайняті. Охорону найми. Хатку охороні збудуй. Їжу привези, воду. Бензин дешевий..... З перекупщиками діла не маю. Дешевше обслуговувати фірми самостійно. Стаєш з продукцією біля прохідної і продаєш. На наступний рік вже самі пускають всередину. Качаю раз на сезон. Два роки тому зібрав 136 банок меду. В тому році 17. Які перекупщики? Тут самому не хватило. В маю багато возять до Києва бодяги, що через місяць скисає.
Шановні колеги хочу поділитись з Вами інфою, абсолютно не в цілях реклами, як для мене дуже цікава тема. Робив раніше сіркові полоски для обробки рамок суші від молі сам, дуже ефективна штука, вбиває дорослу міль і личинки, дві-три обробки на сезон і ви міль для настоянки будете купувати на базарі, процес неважкий, але дуже токсичний, сірка буває загорається і тоді ховайся. А це випадково натрапив, замовляв поїлки для кроликів, полоски продаються вроздріб і пачками. https://kormushka.ua/catalog/aksessuary/sernye_fitilya_400_gr/ Серные фитиля 400 гр Используются при дезинфекции помещений для хранения продуктов питания - винные погреба, маслобойни, склады для картофеля, фруктовые склады, служат для дезинфекции винных бочек (деревянных, пластмассовых), дезинфекции пчелиного воска (подходят для садоводов и пчеловодов). Зажечь фитиль, предварительно закрепив его на проволоке. Серный ангидрид, который выделяется при горении, разрушает вредные микроорганизмы и грибки, которые вызывают болезни и порчу хранимых продуктов. Кусочки бумаги, на которою равномерно наносят слой серы. Размер пластин 18 см х 4 см. Количество фитилей в одной коробке ≈ 100 шт. Рекомендуется использовать 1-2 фитиля на 100 л объема. Хранить в сухом и проветриваемом месте, подальше от детей! Срок годности: в зависимости от условий хранения неограничен. Внимание: при сжигании образуется газ, который вредный для здоровья! ВНИМАНИЕ ЛЕГКОВОСПЛАМЕНЯЮЩЕЕСЯ! Сделано в Чехии. Цена:
Я зі своєю кількістю взагалі нікуди не виізджаю...живу на краю міста, поруч два дендропарки та схили... для себе і на презенти друзям вистачає..
Вельмишановні бджолярі поділіться з досвіду, що робити? Мав три сім*ї, але після зими всі загинули, лишились рамки з медом, що з ними робити ??? Дякую всім наперед !!
Вряд ли кто купит, не известно , что послужило причиной гибели пчёл, а вкинуть в свою пасеку какую-нибудь инфекцию, себе дороже. Лично моё мнение.
Як справи , шановні добродії. Мої божі мушки вже садки доїдають, добре , що зимові запаси ще в наявності, підставляю, акація змерзла, липи мало, прийдецька їм цицьку давати. Чудернацька в цьому році весна.
У нас в школі з 1993 року "бджілбництво" вивчається. Микола Гунько веде, може знаете http://kps-ua.net/2010/vinnicka/gunko-mikola-mitrofanovich
Ми поїхали на кочівлю. Буйно доцвітає ріпак. Різноцвіти радують також. Сьогодні на моє подвіря залетів чийсь рій. Ввечері займе своє місце у вулику.
В мене в одному (всього 3 вулика) маточників з добрий десяток вирізав, притому один рій з його вилетів, зато в другому ніодного маточника не було.... Меду трохи вже натягали , надіюсь все буде добре.