...я собі так думаю, що це повідомлення про газову атаку - "не задимлено" / "задимлено" ...бо в протигазі розмовляти дость важко, а особливо - подати команду "відбій Г.А."
тоді на чому така табличка могла тоді висіти? там механізм якийсь цікавий, не можу зрозуміти як він перекидає її, як відчищу скину фото.
...не думаю, шо вона була зв*язана з газоаналізатором ( якшо воно те, шо я думаю ). ...але - бойові отруйні речовини значно краще зберігають свої властивості на поверхнях металів/емальованих (шоб просто руками не перекидати). Та, той же Іприт... Ще раз підкреслю - це чисто версія.
Сьогоднішній вихід. Вискочила польська офіцерська кокарда в гарному стані (на фото вже після баньки) і речі по ПСВ. Папірець у жетоні на жаль не зберігся.
Як вияснилось, за пів кілометра від місця знаходження таблички була ЖД станція, від якої сьогодні вже і сліду не залишилось, так само як і від залізної дороги яку розібрали у 50-ті роки.
Гілка ще австрійська, була побудована на передодні Першої світової, бо на австрійських картах 1914 року вона вже є.
Мої вітання! Останні цікаві знахідки в дуже спекотну погоду. Потішила дуже не часта пряжка Пруського кавалериста. Шильда від сільсько-господарської техніки польського виробництва 1933 року.
Мої вітання! Вчора з камрадами вискочили в ліс на розвідку, яка виявилась успішною. Пішли речі по ПСВ царська лопатка,на ній видно два клейма "К.Ш." і 1909, два манліхеровські штика (зігнивші в хлам) австійська пряжка, а на кінець вискочила дуже приємна знахідка - кишеньковий годинник. Нажаль він лежав при дорозі і його переїхали лісовозом, видавило скло та частинку циферблата. Кришка руками легко вирівнялась, на внутрішній частині кришки видно нацарапане слово "Брухаль", також відсутня велика частина механізму.
Сьогодні їздили на ті самі місця. Попалась царська пряжка, ще один кишеньковий годинник в металевому корпусі фірми Cyma. Ще попалась цікава сокира, мені ще такі не попадались, можливо хтось підкаже по ній?
Мої вітання! Останні виходи в ліс потішили лише латунною трубою, прозвана камрадом "communication tube" її вага 7 кг. Можливо з якогось гідранта чи ще щось в тому роді, можливо хтось підкаже? чи має відношення до війни не знаю. Також ручка чи круцька з клеймами невідомого призначення.
Похожі гідранти використовуються пожежними на австрійських колонках. В Чернівцях До речі австрійське водопостачання краще советських.....