Та як більшість з цих мін мають цинкові пояски (чи з якогось сплаву) то в більшості випадків до наших днів вони доходять в дуже поганому стані.Інколи взагалі без пояска.В моєму випадку поясок геть посипався і я вирішив його відреставрувати.Відливав з свинцю з подальшою механічною обробкою.Форму виготовив з гіпсу.
...нУ, Вам виднІше, але вважав за потрібне попередити... (бо одиниці, але - зустрічАлися - саме 7,5 сm L.MinenWerfer-и)
І як писав вище -поновлення колекції.Верфер з мідним пояском та реактивним двигуном на вісім отворів. Стан набагато кращий ніж в мене був тому вирішив зробити.Так як і в поперередній темі деталіровку пропускаю.
Так по 7.6 см мінах хімічних варіантів небагато: Стара модель довга, 4-8 отворів в двигуні - висота 290мм до підривача - фосгена в такому не буде, B або C-Stoff. Стара модель коротка, 4 отвори - 275 мм до підривача - може бути фосген, D-Stoff. В обох випадках підривач - LWMZDR. Нова модель - тип "Flora" - 6 отворів, висота 247 мм, підривач буде LWMZDR 2 або A.Z.16 f l WM, в таких хімічних D-Stoff, фосген обов'язково. на них в 4-5 см нижче від підривача можна знайти заклепаний отвір, через який в них D-Stoff заливали (знайти важко, заростає іржею) (ще є димова міна точно така ж , leichte Nebelmine Flora, с сульфатним ангідридом, але у неї заклепаного отвору не знайдете)
І ніхто не замітив,що ведучий поясок не стандартний,точніше матеріал))) "Маестро" розкажи,покажи..що і як,думаю декому буде цікаво.
Фосген це і є "D-Stoff" (нім. маркування хім.снаряду) З.ЬІ. ...книжка пише (вірніше - натякає) що до 17 року німецькі хім. арт.боєприпаси стали настільки різноманітнмим (заплУтаними) по спорядженню, вигляду і конструкції що "треба звертати увагу ЛИШЕ на маркування..."
Та я ніби так і написав. Взагалі, щоб легше було з Stoffами, то виходить так: Бромацетон і ксилилбромід (і інші подібні лакріматори) - в артснарядах мали назву T-Stoff, в вюрфмінах - B-Stoff. (Бромацетон ще зеленим хрестом позначався в артснарядах) Бромметилетилкетон - Bn-Stoff. Задушливі речовини - наприклад, монохлоретиловий ефір хлоромурашної кислоти - K-Stoff в артилерії, C-Stoff в вюрфмінах. Фосген - зелений хрест в артилерії (як і інші задушиві речовини - діфосген, етилдіхлорарсін), D-stoff в вюрфмінах. Чому одну й ту саму речовину позначували різним кодом залежно від типу снаряда/міни? Не знаю, не цікавився. В інші Діки, Метілдіки, Кларки (перший і другий) і всякі Бібі лізти й те буду, мова про штоффи. Цікавий ще 10.5 см Нісс Гешосс (Nies Geschoss) - трохи рідкісний і забутий, їх дуже локально використовували в малій кількості біля Нев-Шапель, три тисячі снарядів всього. Не погоджуюся. На якийсь момент може й дійсно так здавалося, особливо через використання корпусів звичайних і димових снарядів під хімію, але з тією інформацією що маємо сьогодні, все вже більш-менш зрозуміло. Сто років вивчення, як-не-як. В усякому разі, німці з французами мають достовірну інформацію, а бельгійці її не мають, і через те потерпають. Якщо конкретизувати, то по 7.6 см WM мінам, за які тут мова, єдиний містичний і незрозумілий момент - це три неописані варіанти з 1918 року - з спорядженням зеленим, жовтим і блакитним (!) хрестом 7.6 см мін. Англійці знайшли документи про їх існування, з кресленнями, але в природі таких мін знайдено не було. Біс його знає, чи вони існували, чи ні. Ну і, звісно, по фото іноді важко щось впевнено сказати, найкращими ідентифікаторами залишаються "булькає-не булькає" і "воняє-не воняє". Ну, або якщо ви багаті і маєте якийсь XRS-3/4/150 .
Доброго здоровя.Продовження теми-не можу оминути Leicht Spreng-Mine 16.ЇЇ опис по посиланні https://reibert.info/threads/znaxidki-ta-restavracija-vopiv-po-psv.1070919/page-2#post-12107764. та я хочу детальніше зупинитися на реактивному двигуні.
В реактивному двигуні замість латунної пластини щось типу прозорої товстостінної плівки і пачка пресованого заряду з маркуванням.З латунними пластинами всі знадені міни були стріляні (що на чотири що на вісім отворів) і тому який заряд в реактивних двигунах цих снарядів я незнаю.
Відмінності Корпус (болванка) Основна різниця в корпусах полягає у відмінностях в ведучих поясках,а саме: матеріал з якого виготовлений поясок (Мідь чи сплав),товщина пояска(10мм,15 та 20 мм) та відстань пояска від основи болванки(18мм,33 та 18мм).Також є відмінності в різьбі гайки реактивного двигуна.Різьба відрізняється в міні з двигуном на шість отворів.В двох іншиш однакова.Камери реактивних двигунів теж однакові в мінах на чотири та вісім отворів-відмінність в двигуні на шість отварів.
Гайка реактивного двигуна. Основна відмінність в кількості отворів:чотири,шість та вісім.Також є відмінності в товщині. Причомум гайки на чотири та вісім отворів матють однакову товшину яка складає 15мм та різьба в цих двох гайках теж однакова-16 ниток на дюйм, а в гайці на шість отворів товщина 10мм.та різьба 11 ниток на дюйм.
Доброго здоровя.Продовження теми. Відмінності. Капсуль реактивного двигуна та прижимна гайка відрізняються тільки клеймами (маркуванням).Доречі існує дуже багато різних клейм та маркувань на прижимних гайках .
Колба. В мінах з реактивним двигуном на 4 та 8 отворів в середині стакана розміщена колба виготовлена з тонкої жесті.В мінах на 6 отворів колби немає тільки в перехідну втулку вкручена лійка яка закриває детонатор.З всіх знайдених екземплярів тільки в одному були залишки колби яку вдалося витягнути,в решти ВР все розїла.
Ну і на останок-перехідна втулка. В мінах з реактивним двигуном на 4 та 8 отворів перехідні втули однакові та при закручуванні прижимають колби.В мінах на 6 отворів втулка дещо відрізняється-вона має буртік в який впирається лійка,яка потім прижимається гайкою.
Отже з вище сказаного можна зробити висновок що міни з реактивним двигуном на 4 та 8 отворів ідентичні.Там всі деталі однакові за винятком ширини та матеріалу пояска,та кількості отворів в гайках реактивного двигуна.Різьби в цих гайках однакові тому їх можна поміняти місцятм. Leicht Spreng-Mine 16 суттево відрізняється від 7.58cm Leichter Minenwerfer
Всі елементи гранати були вимиті,почищені та відбраковані.Після відбраковки було виготовлено копії деяких деталей,також довелося підібрати деякі частини з інших гранат.Отож попорядку. Шомпол. Так як gewehrgranate m.16 була знайдена без шомпола,то його довелося підбирати.Ідеально по різьбі підійшов шомпол від гвинівочної Zeitzundergewehrhandgranate.