Прывитанне , паважаны Юлий . Поздравляю с находкой более редкой формы Kug.Hgr. 13.... А у мяне , ось....свеженькие ,,подопечные,, . А вот тут - ,,засада,, фото справа . Хоть и без взрв, но внутри может быть большое ,,плохо,, - положил на место и поглубже. - З повагою -
Если Вы имеете ввиду крайнюю правую гранату на общем фото Кугелей, то это М15 - модель образца 15 года. https://reibert.info/media/kugelhandgranate-m15.330894/
Доброго здоровья. Нет, паважаны Дервиш. Имел ввиду крайнюю левую Kug. Hgr. У нее , более редкая фрагментация корпуса.
Доброго здоровя.Витягую старі фотографії,жалко що мало їх залишилося.Трохи не по першій війні.Було це в 2007 році,ще на початку моєї пошукової ''карєри''.Пішли з товаришами на одну висоту і натрапили на скиди німецьких 75мм бронебійно-трасуючих снарядів.В той час я ще не цікавився ВОПами і тому не звернув на них уваги.Коли почав відновлювати ВОПи згадав про давню знахідку і захотів перевірити чи ще там є ці снаряди і до якого періоду вони відносяться.Весною 2017 року ми вирішили ще раз піти в цей ліс,і на наш подив ямок майже не було.Почали пошук,снаряди були розкидані по цілій вершині.Траплялися по три-пять штук в одні ямі,а найбільше в одному місці було тридцять штук.Майже у всіх були відсутні трасери і балістичні ковпачки.Ковпачки ще попадалися окремо,а трасерів не знайшли жодного. Всього по лісі було знайдено біля ста цих снарядів.
Доброго всім здоровя.І знову макет з ''старих запасів".Цього разу вирішив навести лад з Zeitzundergewehrhandgranate.Позбирав всі до купи,трохи почистив та вирішив зробити пару макетів які трохи відрізняються від "стандарту"Першим макетом буде ручна Zeitzundergewehrhandgranate.Відмінність якраз в нестандартному кріпленні ручки.В більшості гранат такого типу ручка приклепана,а в даному випадку вона приварена електрозваркою.Ну і терочний запал вирішив зробити з свинцевим грузиком.
Кулька використовувалась не для зручності , а як тягарець для спрацювання запалу при пострілі шомпольною гранатою. На ручних гранатах була просто петля.
Доброго здороя.Порівняння...Крім способу кріплення є ще різниця в товщині та діаметрах верхньої та нижньої заглушок
Доброго здоровя. Ще раз повертаюся до цієї теми з двох причин - по перше Я незрозуміло описав фото.Фото взято з інтернету для прикладу що свинцевий шарік може бути використаний у ручних гранатах.Це не моя робота.Думаю що це оригінал. - по друге в черговий раз перегладаючи альбом шановного votaga побачив ще одину ручну гранату з свинцевою кулькою.Доречі дуже гарна колекція часто захожу -використовую як довідник. Нижче фото з цієї колекції
Ще один з різновидів Zeitzundergewehrhandgranate.Це типу універсальна граната,до шомпольної доробили ручку і стала ручна.Я таких не знахадив тому ручку виготовив нову.Заготовок є багато тому хочеться їх використати по максимуму
Креслення ручки взяв з сайту FORUMMG.info за посиланням https://forummg.info/viewtopic.php?p=85823#p85823 Вийшла майже один в один ...Дякую автору 663 за таке креслення
Доброго здоровя.Поки що останній з різновидів Zeitzundergewehrhandgranate.На цей раз шомпольна.Детальні фото робив лише тих елементів гранати які суттево відрізняються.Решту елементів такі як в попередніх макетах.Це ще з запасів...
Відмінність перша-шомпол зроблений не з суцільного прутка,а вигнутий з полоси.Довжина однакова як в стандартного.В торець з сторони різьби запресована заглушка яка закриває внутрішній отвір шомпола.
Відмінність друга-верхній ковпачок складається з двох частин скручених болтами.В моєму випадку болти відігнили і я використав від міномета Lanz. Трохи не така конфігурація та інакших нема.
Третя відміннісь-грузик до терки.Грузик складається з чотирьох деталей-грузика,зовнішьої трубки та внутрішньої трубки та свинець який їх зєднує.
Процес виготовлення.В токаря виточив грузики,з підходящої жесті намотав трубок,розвальцював та потім залив свинцем.Свинець виплавив з шрапнелі.Зробив з запасом на всякий випадок
Доброго всім здоровя та мирного неба.Вітаю з Днем захисника України та Покрови Пресвятої Богородиці.Підсумовуючи про Zeitzundergewehrhandgranate.Порівняння шомпольних...