На цей раз попався польський значок з рекламою їхньої освітньої організації, 2 сокири, та трішки іншого.
2 кусочка німецького срібла (і то хліб ) , гудзик вермахта (але там клеймо - перший раз таке бачу у вигляді трикутника), монетка в 10 rentenpfenning (частіше попадаються reichspfenningи ніж renten)
Вчора трохи повезло. Знайшов сучасний срібний браслетик. Ще полізли польські монети. Одна з монет раритетна. Скільки копаю вперше знаходжу німецьку монету (в даному випадку для генерал-губернаторства) з діркою.
10 грошей точно цинкова, а значить німецька для Генеральної Губернії. Пятигрошева цікава, бо щось не схожа на стандартні польські (я не про дірку, а про матеріал).
Дякую. Ви мене на кілька хвилин випередили. 10 грош та 5 грош з діркою -- цинкові (німецькі). А дві по 20 грош (нікель) та 2 та 5 грош (латунь) польські
До цього видання давно є питання. Сам бачив 5 грош 1939 року в латуні, та й з якого дива було полякам в 1939 році випускати 1 і 2 гроші в латуні (є в мене), а 5 грош - цинкові?
5 грош 1939 випускалась з латуні поляками. А коли прийшли німці і створили своє генерал-губернаторство то випустили цинкові 5 грош 1939. І серед інших монету 10 грош цинкові але з датою 1923. Територія генерал-губернаторства була східна частина сучасної Польщі та захід сучасної України
Ми з вами майже в один день таку польську монетку з діркою підняли! Моя вискочила прямо на городі біля будинку дружини (Камʼянка-Бузький напрямок на Львівщині); не сфотографував і не додав до теми, бо не вважав її рідкісною (в «Бродівському котлі» одну чи дві такі вже знаходив); неподалік ще натрапив на німецького кітельного ґудзика, що мене дуже здивувало, бо ДСВ війна там пройшла, як-то кажуть, боком:
Знайшов кільце. Спочатку навіть подумав що золоте, вилізло з землі в жовтому кольорі без патини. Але вдома стало зрозуміло що воно грубо зроблене з монети. Там навіть напис лишився REPV FRANCAIS. Подиився я монетний каталог, якраз підходить під французську монету 1 Franc (1931-1941) з алюмінієвої бронзи. Ще є австрійський гральний жетон. До речі в мене назбиралась невеличка колекція гральних та торгових жетонів (в основному німецькі)
Кілька днів назад випало щось круглої форми. Спочатку подумав що монета, потім що жетон, а виявився польський значок займу P N 1933. В ті роки була фінансова криза і напевно тим хто давав гроші на заєм давали цей значок (хоча це може неточно) Цей значок, кілька зарядних планочок та різну фурнітуру виставив на аукціон
Це навіть не знахідка року а щось більше. Викопую довгий ланцюжок жовтого кольору. Пульс за сто, швидко прилетів додому. Подивився а клейм нема. Ну думаю сталась такаж історія як з найденим французським кільцем з алюмінієвої бронзи. Але ні. Пішов в ломбард і там сказали що це навіть не позолота а справжнє золото. Ще якісь 2 незрозумілі деталі
Цікаві іноді бувають співпадіння. На днях знайшов гірьку з клеймами, там проглядаються 40, 41, 42, 44 -- це роки коли штампували. Моє припущення що гірька словацька, тому що на словацьких монетах схоже зображення. Ще трохи фурнітури