ось сьогодня вирішили відсвяткувати свято в лісі...і ось який подарунок я отримав...спочатку виліз дальномір......потім капен-телеграфіст в цинку....порадувала сміттярка австрійська.....вибачте фото з мобілки....миті водою знаки вже дома фотографував
ну як версія то може якась хімічна граната, чи хімснаряд...типу щоб отравляюча речовина в склі знаходилась і не вступала в контакт з залізом?
Про маскування гудзіка войлоком і мови не може бути,вистачилоби і фарби,просто гудзік був з куском шинелі,і вийшло так що він опинився своєю еліпсовою стороною на матеріалі від того матеріал прийняв форму гудзіка ! з пов Отто
Фарби б вистачило але її треба мати.Прусаки теж пікіля з чехлами носили фарбувати почали в кінці війни ерзаци.
хоча ваша версія теж мае право на життя обшиті гудзикі тяжко застібати і прорізи під них прийшлось би розширити
А чому ви так категорично висловились що "маскування гудзіка войлоком і мови не може бути", маскували як і чим могли (при потребі, не всі ж так робили), зустрічав замотаними пряжки, гудзики, пікелі, все що могло дати блік на сонці, солдати РІА "любили" стріляти по кокардах пікельхаубе німецьких солдатів, - ставили свого роду "хітшоти". Також попадались пряжки та гудзики пофарбовані, в основному в темно зелений колір. Тому було два основних способи маскування!
По какардах не могли стріляти чохол на пікель був обовязковою екіпіровкою і солдат кайзера сам собі не ворог німці аси в маскуванні
Буль ласка, скинь посилання де вказано що обовязково солдатам Кайзера потрібно було нисити чохол, а то всім буде цікаво! Дякую! З усіх пікелів які я бачив що знаходили, приблизно половина була з чохлом а половина без! З інтернету - "В течение Первой мировой войны было обнаружено, что пикельхельм не отвечает требованиям окопной войны. Кожаные шлемы фактически не защищали против снарядов и шрапнели. Кроме того, шип зачастую торчал из окопа, указывая местоположение обладателя шлема, а иногда вражеские солдаты преднамеренно пытались отстрелить шип, чтобы припугнуть немецких солдат. Это, возможно и стало причиной введения версии шлема со съемным шипом в 1915 году." якось так. Правда не можу знайти посилання, проте писало що стрільба по кокардах була в задоволення для солдатів РІА!
буду дома скину фото гудзиків які чітко видно що спеціально обтягнуті ґ. правда не шинелькою, а зеленим сукном подібним до шинельного
Табличка - фонетичний алфавіт, де кожній букві відповідає спеціально підібране слово, щоб при радіозв'язку не було помилок.
Ось тут є сучасні фонетичні алфавіти, і угорський теж: (used in amateur radio) Antal, Be'la, Cecil (Ce'za'r), De'nes, Eleme'r, Ferenc, Ge'za, Hele'n, Ibolya (Imre), Ja'nos, Ka'roly, La'szlo', Ma'ria, Nelli, Olga, Pe'ter, Kvelle, Ro'bert, Sa'ndor, Tama's, Ubul, Viktor (Vilmos), dupla-ve' (dupla-Vilmos, "viszki"), "x-es", "ipszilon" (jenki), Zolta'n
з того самого ресурса що ви подавали зсилку Начиная с 1892 года, пикельхельм стали закрывать чехлом светло-коричневого цвета ("M1892 Überzug"). Чехол был предназначен, чтобы защитить шлем от грязи и уменьшить её видимость в бою, поскольку медные и серебряные вставки на пикельхельме, как оказалось, хорошо отражали свет и демаскировали солдат. Полковые числа вышивались или наносились по трафарету красным цветом (зелёный с августа 1914) спереди чехла, кроме подразделений прусских гвардейцев, которые никогда не наносили полковые числа или иные украшения на чехол. Под воздействие солнца, материя чехла постепенно приобретала жёлто-коричневый оттенок. В октябре 1916 цвет чехла был изменен на серый, причём к этому времени простой металлический стальной шлем был стандартным обмундированием для большинства войск. І ще таке питання ви хоч один пікель підіймали чи були присутні при знахідці. На форумі е трохи людей з якими мені пощастило вести пошук які підіймалий не одну штуку і на всіх були залишки чохла також й мені пощастило одного знайти також були залишки чохла й гачки.А німці хлопці акуратні якщо мае бути чохол значить мае бути.На форумі е спец по пікелях Сергей18 він вам видась повну історію з посиланнями і фото сам з ним консультуюсь
"І ще таке питання ви хоч один пікель підіймали чи були присутні при знахідці." Ти що так жартуєш? І чого до мене на ВИ, ми ж з тобою не один рік знайомі і ти прекрасно знаєш що я пікель знаходив і був присутній при піднятті не одного, якраз мій Гессен був без чохла.