Якщо є можливість "відновитити історичну правду" - відновіть,але якщо для цього необхідно потривожити полеглих - то нафіга їм Ваша правда потрібна. Якщо думаєте що є якісь тверді критерії поховання в ПСВ - помиляєтесь,хоронили як завгодно,і хто завгодно. В моїх краях був кількаденний запеклий бій в 1916-му,ліс залишився за росіянами.Полеглих австрійців похоронили біля церков в навколишніх селах,російські нижні чини поховані під цим лісом в братській могилі,унтери і офіцери поховані в окремих могилах. Після ДСВ совєти загнали бульдозер,тепер там у людей сінокіс... Хоча ліс і залишився за росіянами,знайшов полеглого росіянина прямо в одиночному окопчику.Окопалаь ціла рота,біля 200 одиночних окопів,справа і зліва сусідні окопчики за пів-метра.Помірний настріл,невелика кількість австрійських шрапнельних голів.Словом,екшину там не було.А товариша залишили... І до речі,де Ви бачили пам"ятник невідомому солдату?Той що на Красній Площі - він символічний,і не наше діло обговорювати пам"ятники в іншій країні.У нас же в кожному містечку й селі пам"ятники з конкретними прізвищами...
В псв на колії в с.Ценява біля Коломиї москаль отруїв газом ешелон жовнірів-новобранців австріяцкого війська(мобілізованих тут-же,в Галіції)На обох Коломийських цвинтарах,шо збереглися з того часу-значну площу займають некрополі з бетонними однотипними хрестиками...А цвинтар ОРЛЯТ у Львові,інші приклади.Хай в мирі спочивають і ті,і ті.Зрештою...почитайте,хлопці,Павла Штепу...Мова про інше...
.............хто як, хто зробить мінімальне , а хтось і на подвиги себе заточить!!! .............яка різниця хто там лежить?!....історія розсудить і без нашої участі. .... а той що вже зліг також чиясь дитина,....чийсь батько.... і його так само вдома недочикалися . Затратити 20 хвилин і з підручних лісових матеріалів організувати хрест потрібно!!! по крайній мірі щоб в самого совість була так сказати "чиста"
просто написати таблицю на хрест-"полеглим на полях боїв під час першої світової війни 1914-1918р. "і думаю що так буде правельно і демократично(і ніяких образ з кожної сторони)
Ніколи не думав що можна говорити однією мовою, але по різному. Пробую написати ще раз, щоб мене зрозуміли. Я мав на увазі, що коли є можливість встановити, хто саме похований в могилі (хоча б вояки якої армії) то це треба зробити обовязково. І зрештою це ж не санітрне захоронення, а могила, відомості про яку можливо збереглися в військових архівах якоїсь із воюючих сторін. І не розумію яка може бути образа, коли на могилі австрійців написати, що тут поховані саме вони, як зрештою і на могилі росіян. Щодо хреста із "підручних лісових матеріалів" то в даному випадку це не годиться. Потрібен знак, який би в майбутньому оберігав могилу від можливого знищення (думаю, що в наш час вже не підніметься чиясь рука).
Якщо це росіяни,то які архіви можуть бути?У австрійців можливо і зберігаються такі дані,але як їх отримати. Тобто єдиний варіант установити приналежність - розкопки.А це не є гуд. Тому зваріть хрест з металу,помалюйте хамерайтом,щоб довго не ржавів, і напишіть "Солдати,полеглі в Першу Світову Війну" без слова "невідомі",якщо воно для Вас неприйнятне.По великому рахунку,більшості людей ,які побачать ту могилу,буде абсолютно без різниці,австрійці там чи росіяни.
Тут, на жаль, доведеться погодитися. Нас вже привчили топтати кістки своїх предків, знищивши кладовища заради "світлого майбутнього". І тому, як бачу, більшості цікавіша якась іржава залізяка ніж люди, які жили і вмерли на цій землі. Більше продовжувати цю тему не буду. Вибачте. Напевне "кожному своє".
Кожен повинний собі Усвідомити ____що пошук Це_____ не просто пряжки і значки. ......Це доля окремої людини....... До кожного полеглого ми повинні ставитись з повагою,не залежно хто за кого воював,і хто де загинув,це людина...яка без захисту. Ваш Обов'язок ____знайти і поховати,але не своїми силами,для цього існують Офіційні Організації. по ЗУ Пам'ять,Доля ,приїдуть заберуть полеглого. Деякі Волинські організації в мене залишили Негатив...... Будьте Людьми при любих обставинах. За моїми плечима не одна вже сотня похованих з Почестями Бійців ПСВ і ВВ2. як є бійці,але вам не хочеться мати справи особисто,пишіть на електронну пошту, або звертайтесь до мене в лс,дам профілі Офіційних пошуковців що є на Форумі. З Пов. В'ячеслав.
Artyr Настукав щупом тук тук тук... А то курва камні були. Я там чуть легені не виплюнув ту яму копати
та я перший раз. А там знизу одні камні. Тьфу. Хоч би фляшка одна була) Тепер хоч знатиму як камінь стукає.
ну у вас земля і мокра Писали наче були якісь сигнали, відкопали що то пищало? А в нас вже сьогодні тепло, весна скоро
не трави душу!))) мене береш з собою ?!....я швиденько з Москви по шпалам підтягнусь))) ....не повірю що в твоїх краях десь подальше від цивілізації , так сказати в глухих місцях, нема блінів битих )))