Прошу колективного розуму шановного панства. Всі знають, скільки зараз коштують кевларові шоломи - ну, ціна для пересічної людини, яка купує за свої кревні, прямо кажучи, непідйомна. Але і сенсу у цих шоломах особисто я не бачу - захист від пістолетної кулі - так, але ж хто на війні стріляє з пістолетів? Тут швидше осколок або автоматна куля прилетить - а як я розумію, там вже не буде різниці, яка каска на солдатові - кевлар чи СШ-40, шиє і те, і інше. Буквально сьогодня тримав у руках пробитого осколком шуберта - кевлар здувся і всередині здуття акуратна дірочка. Ось яскраве відео - хоч куля і пістолетна, видно ж що сталевий шолом деформується значно менше. По масі вони теж приблизно схожі, тобто і тут кевлар виграє грамів 100-150 від сили. Єдине, що відрізняє сучасні шоломи у кращий бік - зручність носіння. Всі ж мабуть носили радянські шоломи і знають, шо при найменшій активності вони сповзають, як не затягуй. Тобто, основне призначення шолома - не стільки ловити кулі, як вберегти голову від падіння цеглини під час вибуху, при пролізанні у проломи в стінах, не вдаритись всередині техніки об якусь залізяку і тому подібне. Так от я собі думаю - чому не взяти радянський шолом і просто присобачити до нього сучасний підвіс? У результаті отримаємо значно дешевший варіант, який добре вбереже від травм, але однаково буде фіговий проти кулі чи там осколку. До того ж, наскільки я знаю, кевлар має властивість старіти і втрачати свою міцність з часом. Хто зна скільки він лежав на складі і як експлуатувався попереднім власником? Продавці теж часто не дають документів на б/у шоломи, тому гарантій у покупця ніяких. Тут сталь якось більше довіри викликає. Можете починати сміятись, або давати поради, здорова критика теж не завадить. Дякую.
В виде исключения если не доступны другие варианты конечно можно. Но вообще сейчас чья армия современней, тот и выигрывает. И подход должен быть комплексным, от обуви формы и шлемов до танков ПВО и безпилотников. Тяжело перевооружатся, сложно, дорого, но другого пути нет.
Камраде, кевларові шоломи значно кращі за сталеві з точки зору балістичного захисту. Нажаль вже пізня година, тому в мене вже немає часу обгрунтувати своє твердження. Якщо коротко: - у відео, що Ви надали у цій темі, пістолетні кулі не мають осердя, що зменшує їх пробивну дію. Тому сталевий шолом не був пробитий. - уламки бувають різні за масою, розміром, геометрією та швидкістю польоту. Є певна межа для кевларових шоломів по відношенню до ранішезазначених мною характеристик уламків.
Ну ось цікаве відео: ТТ пробиває практично все, рідко ні. Макаров - через раз, але частіше ні. Але хто буде стріляти з пістолета? Там проміжковий набій швидше за все, або гвинтівковий - а їм все одно, шуберт на солдаті чи там СШ-68. От сьогоднішній шуберт заставив замислитись - здуття розміром із сірникову коробочку і дірочка маленька, мм 3 приблизно, тобто осколок був маленький але дуже швидкий. Чорт його зна, викладати всю зарплату за шолом, який не тримає ніфіга - а воно треба?
Так, треба. Але не всім і не завжди. Шолом в будь-якому випадку буде пробитий серйозною кулею при пробитті трохи менш/рівно 90°. Він є для того, щоб куля відскочила при менших кутах зустрічі, це підвищує шанси. Не стовідсотково захищає, але шанс є. З іншого боку, ганятись за кевларом тому, що це круто/модно/понтово - теж не варто, бо то є грубі гроші©, які можна витратити на щось іще. Пишу як людина, що там була. І пам’ятайте: жоден шолом не захистить голову від більш-менш великого скалка. Фото зроблено там, не мною, але я був поруч. Це результат обстрілу РСЗВ "Смерч":
Окрім того. Я не зовсім розумію, чому тестовий відстріл шоломів та бронежилетів відбувається на таких малих дистанціях, практично впритул. Давайте глянемо таблиці пробиття. Кулі патрону зр.43-го (думаю, що то АКМ, а не РПК) 7,62х54, ПК 5,45х39, АК-74, РПК-74 Як бачите - сталеві шоломи пробиваються на досить великих дистанціях. Думаю, що на відстані понад 200-300 метрів, кевларові шоломи мають перевагу.
Вітаю, шановне панство. З приводу шоломів: тут на форумі влітку познайомився з шановним камерадом Андрій Калов, який також намагається всіма силами допомагати нашим хлопцям, думаю не образиться, якщо поділюсь інформацією. Також думали про сталеві шоломи, так дійсно вони дешеві, сталевий бундес 80-х років обійшовся в 370 грн., взяв для проби, візуально - міцніший від наших СШ і не гнеться руками, але не встиг обстріляти, так як камерад скинув отакі фото з коментами, що це був ПМ з 15 м. Отакі пироги..
Так, куля ПМ досить важка, і на 15 метрах в неї непогана пробивна дія (хоча тут, краще сказати, проломлююча дія). Ну, і я там вище писав про кути зустрічі. Андрію - мої вітання, будь ласка.
имхо ТС драматизирует ситуацию. кевлар III-IIIa класса защиты стартует от 1600 грн а то и ниже. хотя августовские ценники были выше и намного. пс. видел фото на смарте бойца 55тки, пасжт с торчащей в боковой стенке 12.7. пропилила около 3-5 см кевлара, так и застряла. боец сабж не вынимает продолжает носить. очевидно на излете, да под острым углом. иначеб .....
Камради,моя думка: для того,щоб зробити якісний висновок про всі плюси і мінуси шоломів(і не тільки шоломів),потрібні статистичні дані.І чим більша статистична вибірка,тим достовірніші будуть ці дані.А тут бачу спроби зробити висновок на основі поодиноких тестів,відстрілів і т.д. Чи можемо ми зробити якісне статистичне дослідження?Не можемо,бо треба дуже багато коштів.Чи можемо ми використати плоди чужої праці?Можемо,без сумніву,таке дослідження проводилося країнами НАТО.І по результатах тих досліджень їхні бійці ходять в шоломах з кевлару чи балістичного нейлону,а не в СШ-36 чи ГДР-вських шоломах.Для чого видумувати велосипед,якщо його давно до нас видумали?
Може тоді такий шолом спробувати? FAST G3A тримає кулю 7.62 Чи вітчизняну Сферу? Predator FAST G4 служит идеальным средством защиты как в условиях активных боевых действий так и для проведения патрульных мероприятий. Все версии защитного комплекса Predator FAST G4 имеют стандартизированные крепления для дополнительного оборудования - тактических фонарей, видеокамер, приборов ночного видения и другого. Даже имея вес менее одного фута (~500 гр) G4 останавливает пулю АК 7.62х39 на расстоянии 8 метров.
Могу предоставить результаты попаданий в кевларовые шлемы осколков града и урагана. Что могу сказать... Шлемы порвало, конечно, но бойцы погибли от попаданий в тело, головы целые. В то же время, стальные шлемы имеют сквозные рваные дыры.
Фигня все это!! учите матчасть комрады! каска как и броник может выдержать многое.. но выдержит ли черепушка или шейные позвонки вот это вопрос...
Вот тут все более-менее толково описано для чего нужен шлем https://ru.wikipedia.org/wiki/Каска П.С. А если в глаз попадет, то и каска не нужна, а если ногу оторвет, то и броник как-бы не помог. Любое средство защиты повышает выживаемость, но сковывает движения и утомляет бойца. Компромисс между защитой и маневренностью - целая наука.
У меня есть 2 шлема, итальянца, после тестовых отстрелов (со слов продавца): 1-й. Выглядит так, словно его хранили на мокром складе. Одно попадание из "глока" он выдержал, но весь "играет" и слоится. 2-й. Нормальный внешний вид. Выдержал 6-8 попаданий из ПМ и ТТ и выглядит довольно бодро. При покупке кевлар. шлема очень внимательно нужно на него смотреть - по состоянию и внешнему виду все будет понятно. А вообще что лучше кевлар и сталь, то ту напрашивается аналогия с автомобилем: можно ездить на мерседесе (современный амер. шлем, свежего выпуска) с кучей подушек безопасности, а можно на запорожце (шлем СШ 40), но при ударе об бетонную стену результат одинаков...
Може мій пост буде примітивним, але якщо суть питання у пробиванні, то для чог овидумувати велосипед, якщо є бронежилети, які "тримають" АК-47 і СВД? Суть зводиться до того, щоб з такого ж матеріалу зробити каску. Який зміст тестити наявні, якщо вони візуально навтіь уступають бронежилетам? Ну я розумію, що на голові 5 кг довго не поносиш. Але тут вже кожен вирішує сам - або носити бутафорію протипістолетну, або качати шию надійним захистом.
вы понимаете, что носи на голове хоть 30 кг, закон физики никто не отменял, вам просто сломает шею, при прямом попадании высококинетической пули в супер шлем
Вас послушать - так при выстреле высококинетической пулей каждый раз ключицу ломает? Думаете там другая "физика"? Вспомните противотанковые ружья ВМВ... да и щас ими сепары не брезгуют. Скорее всего вы недооцениваете нашу шею Хотите узнать что будет? - приставьте приклад АК-47 к голове во время выстрела. Думаю будет что-то сродни удара пули по каске. Если на голове будет 30 кг - голова может даже не качнется.