УПА: дискусійні питання

Discussion in 'Національні партизанські формування' started by Сталкер, Oct 25, 2005.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Belfanio

Belfanio Feldwebel

А джерело можете підказати? Де Ви таке знайшли? Про 1967-й рік...

2. Интересные лоты

1. (в наличии 3 шт.)
      Пружина новоробна, якісна. В лоті 1шт.
      450 грн.
    2. Насадка холостой стрельбы СГ-43 / СГМ. Склад. резьба с остатками смазки
      200 грн.
    3. Предложу полезную деталь к ZB-30. Резиновый демпфер - служит защитой от подклинивания затвора гильза...
      150 грн.
    4. Стан по світлинах, копана чищена не до кінця, лоток завантаження не чищений, але міцний. Механізм в...
      1500 грн.
    5. Чердачная находка ! Возможно давний коп ! Магазин к пехотному пулемету Дегтярева образца 1927 го...
      500 грн.
  3. JuraViking

JuraViking Schütze

З праці Д.Вєдєнєєва та Г.Биструхіна "Двобій без компромісів".

http://www.istpravda.com.ua/artefacts/2012/08/4/91301/ У цій статті також розповідається про цього нелегала.Щоправда,на той час він вже легалізувався

1 person likes this.
  4. Lupus Vulgaris

Lupus Vulgaris Stabsfeldwebel

Солдати ВВ, які боролись із підпіллям. На фото можна розгледіти АК. Перше фото -- можливо 1951 рік.

Ставлю фото сюди, бо теми про боротьбу з УПА не існує.

Images:

x_f2df9073.jpg
    x_f60f9ad9.jpg
  5. j.wais

j.wais General-major Клуб взаимопомощи

Рейтинг:
    2
    Отзывов:
    2
    Лоты
      на продаже:
    0
      проданные:
    9
    Все може бути! А може бути і пізніше, адже бої тривали і на початку 70-х років.

1 person likes this.
  6. Lupus Vulgaris

Lupus Vulgaris Stabsfeldwebel

Ну, до 70-х -- то перебільшення.
    Ми тут знайшли підтвердження про крайній 60-й рік. І ті події важко назвати боями. Учасникам боротьби з УПА пенсія за воєнні роки рахується по кінець 1954 р., включно.
    В 1954 р. була проголошена остання амністія для повстанців.

1 person likes this.
  7. Belfanio

Belfanio Feldwebel

А звідки така інформація? Якраз і цікаво, де це було описано? Бо, чутки - це одне (я їх теж чув, тому і питав), а джерела - інше...
    Віриться, що то не були реальні бої, але ж - спротив! :)

8. Volodj@

Volodj@ Obergefreiter

на цю статтю http://www.istpravda.com.ua/articles/2011/03/28/33736/ я натрапив ще давніше,незнаю чи вже викладалась тут,але здивувала назва-останній бій УПА( яка УПА в 60-х?),і як я ще десь читав,що загиблий лейтенант кдб-остання жертва зі сторони каральних органів

9. Witcher

Witcher Oberschütze

Мой дедушка был связным
    Я тут пытался оцифровать то, что нашел из его автобиографии, если кому интересно - можете почитать. (про УПА там не особо много, но все же)
    http://nevidomy-poet.blogspot.com/2010/12/blog-post_17.html не стоит рассматривать это сообщение как рекламу (заметка для троллей)

10. j.wais

Рейтинг:
    2
    Отзывов:
    2
    Лоты
      на продаже:
    0
      проданные:
    9
    Бажаю Вам, знайти продовження! Доки ми, пам'ятаємо про них- Вони серед нас, Вони живі! Дякую, Вам!

11. Witcher

Witcher Oberschütze

Дякую, можливо мені пощастить і я нарешті таки знайду продовження. На жаль мій дідусь помер, коли я був ще занадто малий, щоб цікавитися історією України та братів-націоналістів. Для більшості населення України воїни УПА є німецькими зрадниками та іншими видуманими монстрами, тим більш тут, на Донбасі, затуркані мізки мешканців нездатні засвоїти таку інформацію.. можливо тому ми й живемо у такій д**і, бо своєї справжньої історії не знає більша частина українського народу. Та що казати, коли у нас такий президент та прем'єр, з яких увесь світ сміється. Втім не буду зафлуджуватись:) , усім добра.
    ЗІ дідусь мій ще й вірші писав, його друкували у газетах Львову та Донбасу, деяких збірках, на блозі є кілька варіантів, але вдома їх набагато більше, тому якщо є бажання почитати щось подібне- звертайтеся, завжди радий. Євген

doccc, killdoz, Frundsberg and 3 others like this.
  12. сиу

сиу Stabsgefreiter

Об успехе борьбы населения с оккупационным режимом сведетельствует о использовании оккупантами инфранструктуры оккупированной страны. На Юго-Востоке, на Востовке, на Северо-Востовке Украины гитлеровские оккупанты вынужддены бросать большие силы против советских партизан, привлекать значительные силы для охраны своих коммуникаций, различных объектов, а также предприятий, В Галиции и на Волыни гитлеровцы не охраняли свои коммуникации, предприятий работающих на Германию. Летом 1943 года советские партизаны из соединения Ковпака во время рейда в Карпаты воспользовавшись этим взрывали нефтеперегонные заводы, ж.д. мосты, эшелоны и другие объекты.
    Интересно почему ОУН раз оно вело борьбу с гитлеровцами, не нарушало коммуникаци противника, не выводила из строя предприятия работающие на Германиюю.
    ОУН и УПА сколько пустили эшелонов под откос, вывело из строя предприятий работающих на Германию.
    Почему УПА и ОУН не сумело распростронить свое влияние на всю Украину, ограничившись только районами Галиции и Волыни, да и в настоящее время население Украины не поддерживает идеи ОУН и УПА.
    В связи с этим видимо будет правильно говорить что УПА и ОУН вело борьбу за независимость только Галиции и Волыни, так будет честнее.

13. Witcher

Witcher Oberschütze

Ты прямо как азаров, говоришь за всю страну. Тот думает что на з\п в 2тыс. грн хорошо живется, аты, что население не поддерживает идеи ОУН. Думаю стоит говорить за себя, ибо чужая душа и мысли - темнее самого темного леса.

14. j.wais

Рейтинг:
    2
    Отзывов:
    2
    Лоты
      на продаже:
    0
      проданные:
    9
    УПА була армією народною і думала в першу чергу про свій народ! Можна було, як ті ж ковпаківці, застрілити декількох німців- глибоких пенсіонерів, біля якогось села, і втекти в ліс, таким чином приректи село до повного винищення! Що вони зрештою і зробили з селом Гута Пеняцька! Тому і підтримки у них не було з боку народу на Заході! Та й на Сході, зрештою! Суцільні грабунки, мародерство і провокації! І розбила УПА Ковпака по цій причині! Біля м.Золочів живе ще зараз жінка, батько якої вивіз його з оточення під купою гною, взявши плату при цьому- золотими червінцями!:D

killdoz, alexroma, Kurbat 78 and 4 others like this.
  15. сиу

сиу Stabsgefreiter

Исходя из первой части вашего сообщения, Украине не надо было бороться против ляхов , против крымчан, турок ибо они уничтожали народ, а надо было сразу подчиниться ихней воли и никто бы тогда бы не пострадал т.е поступить так как свое время сделало население Галиции, они согласились войти в унию с Ватиканом, признали власть польского короля.
    По части второй даже не хочется и комментировать сей бред.

tigert likes this.
  16. ArtBorsuk

ArtBorsuk General-major

І де ж це було? Про таке вже чув раніше, але про золоті червінці - вперше?

17. ArtBorsuk

ArtBorsuk General-major

Свій вибір був у кожного. Можна було "признати" владу польського короля внаслідок окупації (як і "владу Рад"), а можна було уклінно просити московського царя (як зробили інші)- звичайно владу його вони не "признавали".

18. саце-belli

саце-belli Oberfeldwebel

А про таке чув?
    В.А.Войцехович. Сто днів звитяги. – К.: Радянський письменник, 1970. – 322 с.
    С.262 - “Ми вирішили, щоб зберегти людей і розвідати найкраще ворога, просуватися як сотня особливого призначення сотенного Жука, що йде прямо на Київ звільняти його від німців. Сотенний – Платон, роль політкерівника доручаємо Лисиці, а я нібито член центрального проводу на псевдо Дід…Віддаємо категоричну команду поховати ордени, медалі і зірки на кашкетах, при зустрічах з бандерівцями росіянам і євреям бути як можна подалі від центру подій, ховатися за спини українців. Хто погано знає мову, той взагалі не повинен розтуляти рота”.
    С.263 - ”… рухатися спираючись на розгалужене підпілля ОУН, набагато легше, ніж самотужки. В кожному селі зв’язкові УПА передають нашому провожатому найсвіжіші розвіддані, а вони чудово знають місцевість! Ми швидко просувалися вперед, незважаючи на те, що під час маршу двічі переходили шосейні дороги, залізниці і дві річечки”.
    С.265 - За ніч ми здолали…не менше 60 кілометрів…переїхали залізницю Львів-Тернопіль і дві шосейних дороги, а на світанку зупинилися у Колотві….Проводжає нас зв’язківець УПА, лісник”.
    С.267 - “День простояли коло с.Ледухів. Ввечері…мобілізували підводи. За ніч відмахали щось з 50 кілометрів і зачепилися за Кременецькі ліси…
    С.268 - В с.Кургани нас зустріла «варта» з обрізами. Проте після “Слава Україні”… нам зібрали хліба, яблук, дали провідників, і ми рушили далі. Залізницю Здолбунів-Шепетівка теж прейшли без пострілу….
    Ми ніяк не можемо звикнути до вчинків “лицарів УПА” і кожного з 19 днів у нас такі прорахунки. Добре, що це має бути останній день бандерівської історії…” – 20 вересня 1943 року

19. сиу

сиу Stabsgefreiter

Интересно почему имеючи подпольные ячейки УПА и ОУН почти в каждом населеном Западной Украины данные организации не мешали гитлеровцам жить, не создавали им тех нудобств как советские партизаны, польские партизаны, югославские партизаны, греческие партизаны. Интересно почему?

Reinhardt likes this.
  20. Mikiba

Mikiba Stabsgefreiter Клуб взаимопомощи

По простій причині- німці давали надію на самостійність і незалежність від совєцької влади. Тому все населення Західної України (не тільки воїни УПА) було толерантним до німців. З тої причини що "совєцькую власть" ненавиділи більше всього

Kurbat 78 and grinder like this.
  21. j.wais

Рейтинг:
    2
    Отзывов:
    2
    Лоты
      на продаже:
    0
      проданные:
    9
    Судячи з того, що відповіді на ваші питання вас так і не цікавлять, роблю висновок, що забігли ви сюди просто потролити! Ви не сюди попали! Ваш тролезагін збирається ось тут: http://reibert.info/forums/Бан.102/

22. ArtBorsuk

ArtBorsuk General-major

Все дуже цікаво, але при чому ця інформація до мого запитання?

23. j.wais

Рейтинг:
    2
    Отзывов:
    2
    Лоты
      на продаже:
    0
      проданные:
    9
    Це було на Львівщині, Золочівський район! Особисто спілкувався з цією жінкою! Жалкую, що не записав на камеру!
    Маю надію, що цього року запишу! Відео обов'язково викладу.

ArtBorsuk likes this.
  24. ArtBorsuk

ArtBorsuk General-major

Ну якщо так, то у мене запитань немає. Для інформації: подібний випадок був у серпні 1943, коли Ковпак після розгрому партизанів біля Делятина переховувався у селі Білі Ослави. Правда інформація про те, що рятівник перевіз Ковпака "у гною" це швидше місцевий гумор. Але факт врятування був. Пізніше Ковпак приїзжав до свого рятівника, того здається навіть нагородили медаллю.

j.wais likes this.
  25. сиу

сиу Stabsgefreiter

Вот мне все таки интересно, кто объяснит.
    Почему ОУН после того как гитлеровцы отказались признавать превозглашение о независимости Украины, продолжали сотрудничать с гитлеровцами, а в Белоруссии в союзе с гитлеровцами воевали против местных партизан.
    Почему в 1944 году УПА и ОУН пошли на сотрудничество с гитлеровцами.
    Почему УПА и ОУН на западе Украины имело поддержку со стороны местного населения, а на востоке Украины т.е за Збручем не имело.
    Почему УПА и ОУН к концу 1940-х годов на западе Украины потеряло поддержку со стороны местного населения, около 80 тыс. местных приняли граждан к тому времени записались ястребки и в группы поддержки и приняли участие в борьбе против ОУН и УПА.

Reinhardt likes this.
  26. Witcher

Witcher Oberschütze

Ответы уже давно присутствуют в теме, просто нужно раскрыть глаза и прочесть их. Каждый день прибегает толпа любителей задавать вопросы, не удосужившись прочитать хотя бы пару страниц темы.

Просто тотальный сталинизм мозга. Особенно экономический прогресс и высокий уровень образования наблюдался на архипелаге..

"...Я гордий тим, що я є українець,
    Що я нащадок славних козаків,
    І не зламав мене ні лях, ні німець,
    Ні більшовик - цей кат з усіх катів..."

Kurbat 78 likes this.
Thread Status:
Not open for further replies.