Україна і світ. Новини

Тема у розділі 'Українська визвольна війна', створена користувачем Alex Richter, 9 бер 2016.

1. oll13

oll13 Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    818
    Адреса:
    Kharkiv
    У серпні минулого року Зеленський нагородив Саймона Шустера орденом За Заслуги. 3 ступеня.
    Указ тут.

A10A, Лорд Грегори, Ph@ntom та ще 1-му подобається це.
  2. Цікаві лоти

1. До Вашої уваги лот - досить рідкісний герметичний металевий ящик з під набоїв 12 калібру. Відправка...
      500 грн.
    2. (в наявності 2 шт.)
      Пропоную Вашій увазі контейнер від підривника калібру 122мм. Даний контейнер повнісю герметичний.
      80 грн.
    3. Базовий тубус від двох мін. В гарному стані, з усіма кришками. В комплекті укупорка. 2 інструкції. 2...
      8000 грн.
    4. До Вашої уваги лот - герметичний металевий ящик з під набоїв 5.56. Стан добрий. Відправка Новою Пошт...
      500 грн.
    5. 800 грн.
  3. moranno

moranno General-major

Повідомлення:
    6.478
    Адреса:
    Киев
    *⚡️Відсьогодні зеленою гілкою столичного метро курсує потяг з вагонів, які Київ отримав від Варшави*, повідомляє мер столиці Віталій Кличко.

Загалом столиця Польщі передала Києву вже 60 вагонів метро в якості благодійної допомоги.

"_Фахівці КП «Київський метрополітен» проводять всі необхідні експертизи вагонів. І частину ще додадуть до рухомого складу столичного метро_", - зазначив Кличко.

Images:

IMG-45a03f1c648a95aca67a91eac1f7ffb8-V.jpg
    Лорд Грегори, Магуа, ДВ762 та 3 іншим подобається це.
  4. moranno

moranno General-major

Повідомлення:
    6.478
    Адреса:
    Киев
    *⚡️Україна отримала додаткову партію з 40 французьких бронемашин AMX-10RC*, — bulgarianmilitary.

Основним бойовим озброєнням цих машин є точна 105-мм гармата, доповнена універсальним 7,62-мм кулеметом та великокаліберним кулеметом для підвищення вогневої потужності.

Стандартний боєкомплект гармати становить 38 снарядів, а для кулемета - 4000.

Images:

IMG-b90dba4bad67e23d0baf2e650205830a-V.jpg
    A10A, Лорд Грегори, ДВ762 та 6 іншим подобається це.
  5. moranno

moranno General-major

Повідомлення:
    6.478
    Адреса:
    Киев
    *⚡️Швейцарія продовжила тимчасовий захист для українців до березня 2025 року*, — Reuters.

"_Очікується, що ситуація в Україні не зміниться в осяжному майбутньому_", - заявила Федеральна рада Швейцарії.

Уряд Швейцарії також хоче працевлаштувати 40% біженців, які мають статус захисту S — він дозволяє людям подорожувати за кордон, а також працювати в Швейцарії упродовж року.

Лорд Грегори, A10A та ДВ762 подобається це.
  6. moranno

moranno General-major

Повідомлення:
    6.478
    Адреса:
    Киев
    *⚡️H&M повертається в Україну вже в листопаді*, — МЗС України.

"_Повернення міжнародних гігантів, таких як H&M, IKEA та інших – одна з цілей української дипломатії сьогодні та одне з найочікуваніших рішень для українців_", - пише пресслужба міністерства.

Лорд Грегори подобається це.
  7. Ph@ntom

Ph@ntom Hauptmann

Повідомлення:
    2.459
    Адреса:
    Україна
    одне з найочікуваніших рішень для українців це перемога та трибунал для zрадників.

8. kelt

kelt General-major

Повідомлення:
    5.266
    Адреса:
    Україна. З усіх усюд.
    "Ніхто не вірить у нашу перемогу так, як я". Як Володимир Зеленський намагається відстоювати Україну в боротьбі за перемогу

Автор: Саймон Шустер, Time

Американський журнал Time присвятив обкладинку нового номера і статтю Зеленському. Видання Цензор.НЕТ подає повний переклад матеріалу Саймона Шустера, опублікованого 30 жовтня 2023 року.

Володимир Зеленський запізнювався. Запрошення на його виступ у Національному архіві у Вашингтоні було розіслано кільком сотням гостей, зокрема лідерам Конгресу та високопосадовцям з адміністрації Байдена. Цей виступ, який планувався як головна подія його візиту наприкінці вересня, мав би дати йому шанс надихнути США на підтримку проти Росії завдяки своєму ораторському таланту, який світ звик очікувати від президента, що очолює Україну під час війни. Але все пішло не так, як планувалося.
    Того дня зустрічі Зеленського в Білому домі та Пентагоні затримали його більш ніж на годину, і коли він нарешті прибув, щоб розпочати свою промову о 18:41, він виглядав відстороненим і збудженим. Він покладався на свою дружину, першу леді Олену Зеленську, яка доносила його послання про стійкість на сцені поруч із ним, тоді як його власний виступ виглядав скутим, ніби він хотів скоріше закінчити з ним. У якийсь момент, під час роздачі медалей після промови, він закликав організатора поквапитися.
    Причиною, як він сказав пізніше, була виснаженість, яку він відчував того вечора, не лише від вимог, які вимагаються від лідера під час війни, але й від постійної необхідності переконувати союзників, що з їхньою допомогою Україна може перемогти. "Ніхто не вірить у нашу перемогу так, як я. Ніхто.", - сказав Зеленський в інтерв'ю TIME після своєї поїздки. За його словами, вселення цієї віри у своїх союзників "забирає всю вашу силу, вашу енергію. Розумієте? Це забирає дуже багато всього". Стає тільки важче. Через двадцять місяців від початку війни близько п'ятої частини території України залишається під російською окупацією. Десятки тисяч солдатів і цивільних загинули, і під час своїх поїздок Зеленський може відчути, що глобальний інтерес до війни знизився. Так само, як і рівень міжнародної підтримки. "Найстрашніше те, що частина світу звикла до війни в Україні, - каже він. "Втома від війни накочується, як хвиля. Ви бачите це в Сполучених Штатах, в Європі. І можна побачити, що як тільки вони починають трохи втомлюватися, для них це стає схожим на шоу: "Я не можу дивитися цей дубль вдесяте".
    Громадська підтримка для допомоги Україні в США занепадала місяцями, і візит Зеленського не зробив нічого, щоб її відновити. Згідно з опитуванням Reuters, проведеним невдовзі після від'їзду Зеленського, близько 41% американців хочуть, щоб Конгрес надав Києву більше зброї, порівняно з 65% у червні, коли Україна розпочала масштабний контрнаступ. Цей наступ відбувався болісними темпами і з величезними втратами, що ускладнює Зеленському завдання переконати партнерів у тому, що перемога не за горами. З початком війни в Ізраїлі навіть утримання уваги світової спільноти до України стало серйозним викликом.
    Після візиту до Вашингтона TIME прослідкував за президентом і його командою до Києва, сподіваючись зрозуміти, як вони відреагують на отримані сигнали, особливо на наполегливі заклики до Зеленського боротися з корупцією у власному уряді, а також на згасаючий ентузіазм щодо війни, якій не видно кінця. У свій перший день у Києві я запитав одну людину з його оточення, як почувається президент. Відповідь надійшла без жодних вагань: "Злий".
    Звичний блиск його оптимізму, почуття гумору, схильність оживляти зустрічі у військовій кімнаті жартом або непристойним анекдотом - нічого з цього не збереглося на другому році тотальної війни. "Тепер він заходить, отримує останні новини, віддає накази і виходить", - каже один з давніх членів його команди. Інший каже мені, що найбільше Зеленський відчуває себе зрадженим своїми західними союзниками. Вони залишили його без засобів для перемоги у війні, лише із тим, щоб вижити в ній.
    Але його переконання не змінилися. Незважаючи на нещодавні невдачі на полі бою, він не має наміру припиняти боротьбу або домагатися будь-якого миру. Навпаки, його віра в остаточну перемогу України над Росією затверділа і набула форми, яка непокоїть деяких його радників. Вона непохитна, межує з месіанською. "Він обманює себе", - розчаровано каже мені один з його найближчих помічників. "У нас немає варіантів. Ми не виграємо. Але спробуйте йому це сказати".
    Впертість Зеленського, кажуть деякі з його помічників, зашкодила зусиллям їхньої команди запропонувати нову стратегію, нове послання. Поки вони обговорювали майбутнє війни, одне питання залишалося забороненим: можливість укладення мирної угоди з росіянами. Судячи з останніх опитувань, більшість українців відкинули б такий крок, особливо якщо він спричинив би втрату будь-якої окупованої території.
    Зеленський залишається категорично проти навіть тимчасового перемир'я. "Для нас це означало б залишити цю рану відкритою для майбутніх поколінь, - каже мені президент. "Можливо, це заспокоїть деяких людей всередині нашої країни і за її межами, принаймні тих, хто хоче завершити справу за будь-яку ціну. Але для мене це проблема, тому що ми залишилися з цією вибуховою силою. Ми лише відтягуємо її детонацію".
    Наразі він має намір виграти війну на українських умовах і змінює тактику, щоб досягти цього. Усвідомлюючи, що потік західної зброї може з часом вичерпатися, українці наростили виробництво безпілотників і ракет, які вони використовують для атак на російські шляхи постачання, командні центри і склади боєприпасів далеко в тилу ворога. Росіяни відповіли більшою кількістю бомбардувань цивільного населення, більшою кількістю ракетних ударів по об'єктах інфраструктури, необхідних Україні для обігріву будинків і забезпечення світла взимку.
    Зеленський описує це як війну характерів і побоюється, що якщо росіян не зупинити в Україні, бойові дії поширяться за її межі. "Я давно живу з цим страхом, - каже він. "Третя світова війна може початися в Україні, продовжитися в Ізраїлі, звідти перекинутися в Азію, а потім вибухнути ще десь". Таким було його послання у Вашингтоні: Допоможіть Україні зупинити війну до того, як вона пошириться, і до того, як стане занадто пізно. Він стурбований тим, що його аудиторія перестала звертати на це увагу.
    Наприкінці минулого року, під час свого попереднього візиту до Вашингтона, Зеленського прийняли як героя. Білий дім відправив літак ВПС США забрати його на сході Польщі за кілька днів до Різдва і в супроводі літака-розвідника НАТО і винищувача F-15 Eagle доставити на об'єднану базу Ендрюс за межами американської столиці. Того ж вечора Зеленський виступив перед спільним засіданням Конгресу, щоб заявити, що Україна перемогла Росію "в битві за розуми світу".
    Спостерігаючи за його промовою з балкона, я нарахував 13 овацій стоячи, перш ніж перестав рахувати. Один сенатор сказав мені, що за три десятиліття своєї роботи в Конгресі не пам'ятає жодного разу, коли іноземний лідер отримував би такий захоплений прийом. Кілька правих республіканців відмовилися стояти або аплодувати Зеленському, але голоси на його підтримку були двопартійними і переважною більшістю протягом усього минулого року.
    Цього разу атмосфера змінилася. Допомога Україні стала каменем спотикання в дебатах щодо федерального бюджету. Один із зовнішньополітичних радників Зеленського закликав його скасувати поїздку у вересні, попереджаючи, що атмосфера була надто загрозливою. Лідери Конгресу відмовилися дозволити Зеленському виступити з публічною промовою в Конгресі. Його помічники намагалися організувати для нього особисту появу на Fox News та інтерв'ю з Опрою Вінфрі. Ні те, ні інше не відбулося.
    Натомість вранці 21 вересня Зеленський провів приватну зустріч із тодішнім спікером Палати представників Кевіном Маккарті, після чого вирушив до Старої зали Сенату, де законодавці допитували його за зачиненими дверима. Більшість звичайних критиків Зеленського мовчали на засіданні; сенатор Тед Круз запізнився більш ніж на 20 хвилин. Демократи, зі свого боку, хотіли зрозуміти, куди рухається війна і наскільки сильно Україна потребує підтримки США. "Вони запитали мене прямо: Якщо ми не надамо вам допомогу, що станеться?" згадує Зеленський. "Що станеться - ми програємо".

Виступ Зеленського справив глибоке враження на деяких присутніх законодавців. Ангус Кінг, незалежний сенатор від штату Мен, пригадав, як український лідер сказав своїй аудиторії: "Ви даєте гроші. Ми віддаємо наші життя". Але цього було недостатньо. Через десять днів Конгрес ухвалив законопроєкт, щоб тимчасово запобігти закриттю уряду. Він не передбачав жодної допомоги Україні.

Коли Зеленський повернувся до Києва, настали холодні дні ранньої осені, і його помічники поспішали підготуватися до другої зими вторгнення. Російські атаки на українську інфраструктуру пошкодили електростанції та частини електромережі, що робить її потенційно нездатною задовольнити сплески попиту при зниженні температури. Троє високопосадовців, відповідальних за вирішення цієї проблеми, сказали мені, що відключення електроенергії цієї зими, ймовірно, будуть більш серйозними, а реакція громадськості в Україні не буде такою поблажливою. "Минулого року люди звинувачували росіян, - каже один з них. "Цього разу вони звинувачуватимуть нас у тому, що ми недостатньо підготувалися".

Холод також ускладнить військове просування, заблокувавши лінію фронту щонайменше до весни. Але Зеленський відмовляється з цим миритися. "Заморозити війну для мене означає програти її", - каже він. Перед настанням зими його помічники попередили мене, що слід очікувати серйозних змін у військовій стратегії та значних перестановок у команді президента. За їхніми словами, потрібно буде звільнити щонайменше одного міністра, а також старшого генерала, відповідального за контрнаступ, щоб забезпечити відповідальність за повільний прогрес України на фронті. "Ми не рухаємося вперед", - каже один з близьких помічників Зеленського. Деякі фронтові командири, продовжує він, почали відмовлятися від наказів наступати, навіть якщо вони надходять безпосередньо з офісу президента. "Вони просто хочуть сидіти в окопах і тримати оборону, - каже він. "Але ми не можемо виграти війну таким чином".

Коли я висловив ці претензії старшому військовому офіцеру, він сказав, що деякі командири не мають особливого вибору сумніваючись у наказах згори. За його словами, на початку жовтня політичне керівництво в Києві вимагало проведення операції з "повернення" міста Горлівка, стратегічного форпосту на сході України, який росіяни утримували і запекло захищали протягом майже десяти років. Відповідь надійшла у формі запитання: Чим? "У них немає ні людей, ні зброї, - каже офіцер. "Де зброя? Де артилерія? Де новобранці?"

У деяких родах військ нестача особового складу стала навіть більш серйозною, ніж дефіцит зброї та боєприпасів. Один з близьких помічників Зеленського сказав мені, що навіть якщо США та їхні союзники нададуть всю обіцяну зброю, "у нас немає людей, щоб нею скористатися".

Українські бійці на передовій під Бахмутом 17 березня 2023 року.

Від початку вторгнення Україна відмовляється оприлюднювати офіційні дані про кількість загиблих і поранених. Але за американськими та європейськими оцінками, кількість загиблих давно перевищила 100 000 з кожного боку. Вона настільки роз'їла лави українських збройних сил, що військкомати змушені призивати все більш старший персонал, підвищуючи середній вік солдата в Україні приблизно до 43 років. "Вони вже дорослі чоловіки, і вони не такі вже й здорові, - каже близький помічник Зеленського. "Це Україна. Не Скандинавія".

На початку вторгнення картина виглядала інакше. Один із родів військ, відомий як Сили територіальної оборони, повідомив, що за перші 10 днів тотальної війни прийняв 100 000 новобранців. Масова мобілізація була частково викликана оптимістичними прогнозами деяких високопосадовців про те, що війна буде виграна за кілька місяців, якщо не тижнів. "Багато людей думали, що вони зможуть швидко записатися і взяти участь у героїчній перемозі", - каже другий член команди президента.

Зараз призов значно зменшився. У зв'язку з посиленням призовної кампанії по всій країні в соціальних мережах поширюються історії про те, як офіцери призовної дільниці знімають чоловіків з поїздів і автобусів і відправляють їх на фронт. Ті, хто має кошти, іноді дають хабарі, щоб звільнитися від служби, часто платячи за звільнення за станом здоров'я. Такі епізоди корупції в системі призову стали настільки поширеними до кінця літа, що 11 серпня Зеленський звільнив керівників військкоматів у кожній області країни.

Це рішення мало продемонструвати його відданість боротьбі з хабарництвом. Але, за словами старшого військового офіцера, цей крок обернувся проти нього, оскільки без керівництва призов майже зупинився. Звільнених чиновників також виявилося важко замінити, частково через те, що репутація військкоматів була заплямована. "Хто хоче цю роботу?" - запитує офіцер. Це все одно, що почепити на спину табличку з написом: "Корупціонер".

В останні місяці питання корупції загострило відносини Зеленського з багатьма його союзниками. Напередодні його візиту до Вашингтона Білий дім підготував список антикорупційних реформ, які українці мають здійснити. Один із помічників, який їздив із Зеленським до США, розповів мені, що ці пропозиції були спрямовані на саму верхівку державної ієрархії. "Це були не пропозиції, - каже інший радник президента. "Це були умови".

Щоб розвіяти занепокоєння американців, Зеленський зробив кілька драматичних кроків. На початку вересня він звільнив міністра оборони Олексія Резнікова, члена свого найближчого оточення, який потрапив під пильну увагу через корупцію в його міністерстві. Два радники президента сказали мені, що він особисто не був причетний до хабарництва. "Але він не зміг навести лад у своєму міністерстві", - каже один з них, вказуючи на завищені ціни, які міністерство платило за товари, такі як зимові пальта для солдатів і яйця, щоб продовжувати їх годувати.

Коли новини про ці скандали поширилися, президент віддав суворий наказ своїм підлеглим уникати найменшого уявлення про їх самозбагачення. "Нічого не купуйте. Не беріть ніяких відпусток. Просто сидіть за своїм столом, мовчіть і працюйте", - характеризує ці директиви один із співробітників. Деякі чиновники середньої ланки в адміністрації скаржилися мені на бюрократичний параліч і низький моральний дух у зв'язку з посиленням контролю за їхньою роботою.

За їхніми словами, типова зарплата в адміністрації президента становить близько 1000 доларів на місяць, або близько 1500 доларів для вищих посадових осіб, що набагато менше, ніж вони могли б заробляти в приватному секторі. "Ми спимо в кімнатах розміром 2 на 3 метри, приблизно як тюремна камера", - каже Андрій Єрмак, керівник апарату президента, маючи на увазі бункер, який Зеленський і кілька його довірених осіб називають домом з початку вторгнення. "Ми тут не живемо світським життям, - каже він мені у своєму кабінеті. "Цілими днями, щодня, ми зайняті боротьбою з цією війною".

На тлі тиску, спрямованого на викорінення корупції, я припускав, можливо, наївно, що чиновники в Україні двічі подумають, перш ніж взяти хабар або привласнити державні кошти. Але коли на початку жовтня я висловив цю думку одному з радників президента, він попросив мене вимкнути диктофон, щоб він міг говорити більш вільно. "Саймоне, ти помиляєшся, - сказав він. "Люди крадуть так, ніби завтра немає".

Навіть звільнення міністра оборони не змусило чиновників "відчути страх", додає він, тому що чистка затягнулася надовго. Президент був попереджений у лютому, що корупція процвітає в міністерстві, але він вагався понад пів року, даючи своїм союзникам численні шанси вирішити проблеми тихо або пояснити їх. На той час, коли він почав діяти напередодні свого візиту до США, "було вже занадто пізно", - каже інший високопоставлений радник президента. На той час західні союзники України вже знали про скандал. Солдати на фронті почали жартувати про "яйця Резнікова", нову метафору корупції. "Репутаційної шкоди було завдано", - каже радник.

Коли я запитав Зеленського про цю проблему, він визнав її серйозність і загрозу, яку вона становить для морального духу України та її відносин з іноземними партнерами. Він запевнив мене, що боротьба з корупцією є одним з його головних пріоритетів. Він також припустив, що деякі іноземні союзники мають стимул перебільшувати проблему, оскільки це дає їм привід припинити фінансову підтримку. "Неправильно, - каже він, - що вони прикривають свою неспроможність допомогти Україні, відкидаючи ці звинувачення".

Президент США Джо Байден (праворуч) вітає президента України Володимира Зеленського біля Південного портика Білого дому 21 вересня 2023 року.

Але деякі звинувачення було важко заперечити. У серпні українське видання Bihus.info, відоме своїми розслідуваннями хабарництва, опублікувало викривальний звіт про головного радника Зеленського з питань економічної та енергетичної політики Ростислава Шурму. У звіті з'ясувалося, що Шурма, колишній керівник енергетичної галузі, має брата, який є співвласником двох компаній, що займаються сонячною енергетикою та мають електростанції на півдні України. Навіть після того, як росіяни окупували цю частину країни, відрізавши її від української енергосистеми, компанії продовжували отримувати державні платежі за виробництво електроенергії.

Антикорупційна поліція, незалежне агентство, відоме в Україні як НАБУ, відреагувала на публікацію, відкривши розслідування щодо Шурми та його брата за фактом розкрадання коштів. Але Зеленський не відсторонив свого радника. Натомість наприкінці вересня Шурма приєднався до делегації президента у Вашингтоні, де я бачив, як він радо вітався з високопоставленими законодавцями та чиновниками з адміністрації Байдена.

Невдовзі після його повернення до Києва я відвідав Шурму в його кабінеті на другому поверсі президентського штабу. Атмосфера всередині комплексу змінилася за 11 місяців, що минули з часу мого останнього візиту. З багатьох вікон зняли мішки з піском, оскільки до Києва прибули нові системи протиповітряної оборони, зокрема американські ракети Patriot, що зменшило ризик ракетного обстрілу офісу Зеленського. Коридори залишалися темними, але солдати більше не патрулювали їх з автоматами, а їхні спальні килимки та інше спорядження були прибрані. Деякі з помічників президента, зокрема Шурма, повернулися до носіння цивільного одягу замість військової форми.

Коли ми сіли в його кабінеті, Шурма сказав мені, що звинувачення проти нього були частиною політичної атаки, оплаченої одним із внутрішніх ворогів Зеленського. "Кинули шматок лайна, - каже він, пригладжуючи передню частину своєї накрохмаленої білої сорочки. "І тепер ми повинні пояснювати, що ми чисті". Здається, його не турбує, що його брат - великий гравець у галузі, яку Шурма контролює. Навпаки, він майже пів години намагався переконати мене в золотій лихоманці, яка чекає на відновлювану енергетику після війни.

Можливо, припустив я, на тлі всіх побоювань щодо корупції в Україні, Шурмі було б розумніше відійти від справ, поки він перебуває під слідством за розкрадання, або принаймні перечекати поїздку Зеленського до Вашингтона. У відповідь він знизав плечима. "Якщо ми це зробимо, то завтра всі члени команди стануть мішенню, - каже він. "Політика повернулася, і в цьому проблема".

Через декілька хвилин телефон Шурми засвітився терміновим повідомленням, яке змусило його перервати наше інтерв'ю. Президент скликав своїх старших помічників на нараду до свого кабінету. Для їхньої команди було звичайною справою щопонеділка вранці проводити стратегічну нараду, щоб розпланувати роботу на тиждень. Але цього разу все було інакше. За вихідні палестинські терористи вбили багато сотень мирних жителів на півдні Ізраїлю, що змусило ізраїльський уряд ввести блокаду сектора Газа і оголосити війну проти ХАМАСу. Скупчившись за столом переговорів, Зеленський і його помічники намагалися зрозуміти, що ця трагедія означатиме для них. "У мене голова йде обертом", - сказав мені один з них, коли вийшов із зустрічі того дня. "Події починають розвиватися дуже швидко".

З перших днів російського вторгнення головним пріоритетом Зеленського і, можливо, його головним внеском в оборону країни було утримання уваги до України і згуртування демократичного світу на її захист. Обидва завдання можуть стати набагато складнішими з початком війни в Ізраїлі. Увага союзників України в США та Європі, а також світових ЗМІ швидко переключилася на Сектор Гази.

"Це логічно, - каже мені Зеленський. "Звичайно, ми програємо від подій на Близькому Сході. Там гинуть люди, і там потрібна допомога всього світу, щоб врятувати життя, врятувати людство". Зеленський хотів допомогти. Після кризової зустрічі з помічниками він звернувся до ізраїльського уряду з проханням про дозвіл відвідати їхню країну на знак солідарності. Відповідь з'явилася наступного тижня в ізраїльських ЗМІ:" Зараз не на часі".

Через кілька днів президент Байден спробував вирватися з глухого кута, який Зеленський побачив на Конгресі. Замість того, щоб попросити Конгрес проголосувати за ще один окремий пакет допомоги Україні, Байден об'єднав його з іншими пріоритетами, включаючи підтримку Ізраїлю та безпеку американо-мексиканського кордону. Пакет коштуватиме 105 мільярдів доларів, з яких 61 мільярд доларів призначено для України. "Це розумна інвестиція, - сказав Байден, - яка принесе дивіденди для американської безпеки протягом багатьох поколінь".

Але це також стало визнанням того, що сама по собі допомога Україні більше не має великих шансів у Вашингтоні. Коли я запитав про це Зеленського, він визнав, що руки Байдена, схоже, зв'язані опозицією Республіканської партії. Білий дім, за його словами, залишається відданим справі допомоги Україні. Але аргументи про спільні цінності більше не мають великого впливу на американських політиків чи людей, які їх обирають. "Політика така, - каже він мені з втомленою посмішкою. "Вони зважують власні інтереси".

На початку російського вторгнення місія Зеленського полягала в тому, щоб зберегти симпатії людства. Тепер його завдання ускладнилося. У своїх закордонних поїздках і президентських телефонних розмовах він повинен переконати світових лідерів, що допомога Україні відповідає їхнім власним національним інтересам, що вона, як висловився Байден, "принесе дивіденди". Досягти цього стає все важче, оскільки глобальні кризи множаться.

Але зіткнувшись з альтернативою заморозити війну або програти її, Зеленський не бачить іншого виходу, окрім як продовжувати боротьбу протягом зими і далі. "Я не думаю, що Україна може дозволити собі втомитися від війни, - каже він. "Навіть якщо хтось і втомився всередині, багато хто з нас не визнає цього". Президент – найменше за усіх. Джерело: https://censor.net/ua/r3452718

499x665.jpg 780x460.jpg

Останнє редагування модератором: 2 лис 2023
    Komo, Володимир(Amilkar), Oprishok та 3 іншим подобається це.
  9. ponab

ponab Moderator

Повідомлення:
    51.174
    Адреса:
    Коростень Украина
    Посол України в США Оксана Маркарова оприлюднила інформацію, що три штати США - Вашингтон, Мериленд і Аризона визнали голодомор геноцидом українського народу.

Як інформує Цензор.НЕТ, про це вона написала у фейсбуці.
    Маркарова зазначила: "Ще три штати – Вашингтон, Мериленд і Аризона долучились до визнання Голодомору 1932-33 років геноцидом українського народу та проголосили листопад місяцем пам‘яті про український Голодомор-геноцид.
    Станом на сьогодні уже 31 американський штат видав відповідні прокламації про визнання Голодомору геноцидом.
    Дякую губернатору штату Вашингтон Джею Інслі, губернатору штату Мериленду Весу Муру, губернатору Арізони Кеті Хобс за солідарність з Україною.
    Посольство України в США спільно з Крайовий комітет США з визнання Голодомору геноцидом активно працює над розширенням географії визнання Голодомору геноцидом українського народу. Запрошуємо українську громаду по всіх штатах долучатися до кампанії вшанування пам‘яті про жертв Голодомору шляхом організації просвітницьких заходів про жахливий злочин радянського режиму проти українців, скоєний 90 років тому".

Komo, сіроманець 78, proview та 10 іншим подобається це.
  10. kelt

kelt General-major

Повідомлення:
    5.266
    Адреса:
    Україна. З усіх усюд.
    Конфлікт принципів

Цей пост не для сектантів. Прошу не змагатися тут у відданості Зеленському чи Порошенко.
    Багато хто вже висловився з приводу статті в Time, яка викликала неоднорідну реакцію у суспільства.
    Хочу задати до нас самих декілька простих питань перед тим, як обурюватись журналістом.
    Що нового ми дізналися зі статті?

Відповідь: майже нічого.

- те що Президент не знав про розкрадання в МО під керівництвом Резнікова? Знав.
    - півроку він з цього приводу нічого не робив, так? Так.
    - Резніков покараний? Ні.
    - мільярди грошей, які він спустив, повернуті? Ні.
    - брат Шурми, який контролює енергетику, отримував гроші за енергетику, яку Україна не отримувала, так? Так.
    - Шурма хоча б відсторонений? Ні. Навпаки, Президент взяв його з собою до Штатів на знак підтримки його дій.
    - ми не знаємо про настрої команди Президента з приводу перемовин з росією, так званий альтернативний варіант? А які настрої ми хочемо в тій команді, якщо її членами є/був Арестович, який їздив з Корчинським продаватися Суркову, чи взагалі носії ідеології Януковича - той самій Шурма чи Татаров, який став зіркою Reuters? чи Подоляк, Обоз якого був би розірваний як Дорожний контроль, якби він не підспівував пригуну по пеньках? Які принципи може генерувати ця команда, якщо ціна кожного з них вже відома історично?

А про бажання замінити одного генерала, який відповідає за контрнаступ ми теж не знаємо? Знаємо.

І я хочу подякувати журналісту за те, що він не озвучив одну дуже цинічну істину, яку всі знають: під вдалий контрнаступ Захід значно охочіше виділятиме гроші, які з дуже великою вірогідністю будуть використані за попереднім сценарієм, бо нового нема. Нема навіть бажання, щоб він з'явився. Як каже Президент, ну хоч кілометр, ну хоч 500 метрів..... Але генерал не забезпечує ці 500 метрів......Бо для генерала важливіше, не скільки грошей дадуть під один кілометр відвойованої землі, а скільки літрів крові проллється за цей кілометр. Конфлікт принципів, основних понять, чи не так?
    Чи повинні ми через все це обурюватись на журналіста?
    Чи повинні ми обурюватись на дзеркало?
    Ні, бо цей наш інфантилізм нас знешкодить.
    А тепер найголовніше, ми повинні визнати, без підтримки Сполучених штатів нас би вже не було. Підтримка Сполучених Штатів, це не Байден. Це американський народ і виборці. Який читає Time. Time який перерахував факти, назвав речі своїми іменами (і то не до кінця, дякуємо йому), про які ми давно знаємо. Тепер їх знає американський народ. Чи це добре для України? Ні.

Тому закликаю Президента створити нові факти - на кшталт, Резніков в буцегарні, розгон старої команди, - які б той самий журналіст поклав би в основу своєї нової статті, і американський народ побачить, що сценарій в країні дійсно змінився. Бо позиція "сам дурак" як у Данілова і ховання голови в пісок закінчаться для нас трагічно. Ми не повинні залежати від виступу Бетті Мюррей і ми не можемо озброювати трампістів новими фактами толерування корупції особливо під час війни - це просто ніж у спину тому же самому Байдену.

Мстислав Скоробогатов

Антон Рма, Komo, Oprishok та 7 іншим подобається це.
  11. Лорд Грегори

Лорд Грегори Hauptmann

Повідомлення:
    2.206
    Адреса:
    г. Чернигов
    Німеччина оголосила про новий пакет військової допомоги Україні, зокрема ФРН передасть радари для систем IRIS-T.

Про це йдеться у повідомленні на сайті уряду ФРН, передає Цензор.НЕТ.

У пакеті допомоги - два радари TRML-4D для ЗРК IRIS-T.

Також у переліку 12 бронетранспортерів, 7 розвідувальних дронів Primoco ONE, 2 захисні системи AMPS для гелікоптерів, 5 надводних дронів, 10 тисяч безпекових окулярів, 32 термінали для супутникового зв’язку, 1 PCB-принтер (3D), 5 великовантажних тягачів та 4 напівпричепи, 12 вантажівок типу MAN TGS, 30 тисяч комплектів зимового одягу.

У майбутньому також Німеччина передасть 25 танків Leopard 1 A5 (ФРН фінансує проєкт спільно з Данією).

Автор: Богдан Гуньковський Джерело: https://censor.net/ua/n3453137

кучукаю, kripers338, Prado та 16 іншим подобається це.
  12. kelt

kelt General-major

Повідомлення:
    5.266
    Адреса:
    Україна. З усіх усюд.
    Республіканці закликали надати Україні ATACMS великої дальності, - Reuters

Група провідних конгресменів та сенаторів-республіканців закликала президента Джо Байдена направити на Україну ракети ATACMS більшої дальності. Так вони демонструють підтримку Києва серед американських законодавців, незважаючи на опір деяких консерваторів збільшенню допомоги.
    Про це йдеться в публікації Reuters, повідомляє Цензор.НЕТ.
    Відповідного листа провідні республіканці з комітетів Конгресу з міжнародних відносин та збройних сил надіслали 1 листопада. Вони заявили, що вітають надання адміністрацією США Україні армійських тактичних ракетних систем обмеженої дальності (ATACMS). Але просять, щоб було відправлено системи більшої дальності.
    "Потреба України в можливості завдання глибокого удару залишається актуальною, особливо для дальньої поразки цілей по всьому Криму", - написали конгресмени Майкл Маккол і Майк Роджерс, а також сенатори Джеймс Ріш і Роджер Вікер.
    Маккол очолює комітет Палати представників із закордонних справ, Роджерс очолює комітет Палати представників із збройних сил, Ріш є провідним республіканцем у комітеті Сенату з міжнародних відносин, а Вікер є провідним республіканцем у Сенаті із збройних сил.
    У листі йдеться, що Украна просила надати системи ATACMS дальньої дії та продемонструвала здатність застосовувати їх відповідально, а Росія не пішла на ескалацію у відповідь на їхнє використання.
    "Очевидно, вам час закінчувати роботу над ATACMS, - пишуть республіканці. - Ціна нездатності зробити це не тільки загрожує глухим кутом на полі бою і подальшим затягуванням цієї війни, але також загрожує подальшою глобальною нестабільністю, оскільки наші противники проводять операції впливу по всьому світу".
    Reuters зазначає, що листа було надіслано в час, коли Палата представників із республіканською більшістю наближалася до голосування щодо окремого законопроекту про допомогу Ізраїлю, ігноруючи прохання президента-демократа Джо Байдена про широкий законопроект про фінансування національної безпеки на суму 106 млрд доларів із фінансуванням для Ізраїлю, України та Тайваню.

Джерело: https://censor.net/ua/n3453115

ро.jpg

форт55, Likeoff, Лорд Грегори та 13 іншим подобається це.
  13. moranno

moranno General-major

Повідомлення:
    6.478
    Адреса:
    Киев
    *⚡️Міжнародний арбітражний суд в Гаазі присудив росії виплатити українській компанії "ДТЕК" компенсацію збитків в розмірі $267 млн.*

Відповідний позов ДТЕК подала ще у 2017 році після захоплення росією активів в незаконно анексованому Криму.

Арбітражне рішення підлягає примусовому виконанню відповідно до Нью-Йоркської конвенції 1958 року.

A10A, форт55, Likeoff та 8 іншим подобається це.
  14. moranno

moranno General-major

Повідомлення:
    6.478
    Адреса:
    Киев
    *⚡️Європейський інвестиційний банк виділить Україні €450 млн для відновлення критично важливої інфраструктури.*

Про це пише пресслужба Мінінфраструктури.

Кошти будуть розподілені на два проєкти:
    ▪️перший спрямований на фінансування критично важливої соціальної та міської інфраструктури;
    ▪️другий — на критично важливу водну інфраструктуру.

форт55, Likeoff, Oprishok та 5 іншим подобається це.
  15. Кайзеровский офицер

Кайзеровский офицер Oberst

Рейтинг:
    2
    Відгуків:
    2
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    7
    Повідомлення:
    4.706
    Адреса:
    Metropolis ☢
    15 безпілотних естонських машин THeMIS вже в Україні, — РБК.

Бойові роботи займаються мінуванням, розмінуванням, розвідкою та можуть евакуювати людей. Швидкість становить 25 км/г.

THeMIS здатні стріляти звичайними кулеметними або ракетними боєприпасами.

20231102_191302.jpg 20231102_191300.jpg

A10A, proview, форт55 та 16 іншим подобається це.
  16. BART28

BART28 General-major

Повідомлення:
    5.911
    ❗️Украине потребуется 757 лет (!), чтобы ликвидировать ущерб от минного загрязнения территории, — TIME со ссылкой на GLOBSEC

Отмечается, что по состоянию на 1 ноября, как минимум 264 гражданских погибли на минах, ещё более 830 получили увечья и ранения. Причем эти данные не учитывают временно оккупированную территорию.

"Масштаб загрязнения Украины минами и неразорвавшихся боеприпасами является самым большим со времен Второй мировой войны", - отмечают специалисты.

Images:

IMG_20231102_204958_798.jpg
  17. Лорд Грегори

Лорд Грегори Hauptmann

Повідомлення:
    2.206
    Адреса:
    г. Чернигов
    Адміністрація президента США Джо Байдена планує в п’ятницю оголосити про надання Україні чергового пакета військової допомоги на суму 425 мільйонів доларів, до якого увійдуть ракети й боєприпаси для протидії безпілотникам.

Про це повідомило агентство Reuters із посиланням на двох американських посадовців і документ із переліком зброї, що готується до відправлення, пише Цензор.НЕТ з посиланням на "Європейську правду".

Новий пакет допомоги Україні може містити боєприпаси з лазерним наведенням для збиття безпілотників на суму близько 300 мільйонів доларів. Їх замовлять через програму "Ініціатива сприяння безпеці України" (USAI), яка передбачає закупівлю зброї у виробників, а не її передання зі складів армії США.

Решта пакета, пише Reuters, містить додаткові боєприпаси для систем NASAMS і HIMARS, артилерію калібру 105 і 155 міліметрів, протитанкові ракети TOW, протипіхотні міни Claymore, стрілецьку зброю і ваговози. Їх, як очікується, передадуть із запасів армії США.

Очікується, що транш військової допомоги не міститиме додаткові далекобійні ракети ATACMS, ідеться в публікації.

Адміністрація Байдена все ще має близько п’яти мільярдів доларів із затвердженого минулого року Конгресом бюджету на надання військової допомоги із американських запасів. Останній такий пакет Штати оголошували минулого тижня на суму 150 Джерело: https://censor.net/ua/n3453267

кучукаю, kripers338, Prado та 9 іншим подобається це.
  18. moranno

moranno General-major

Повідомлення:
    6.478
    Адреса:
    Киев
    *⚡️Нідерланди нададуть Україні новий пакет військової допомоги на 500 млн євро.*

Про це повідомила міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен.

Міністр зауважила, що близько €260 млн буде витрачено на артилерійські снаряди і €240 млн - на боєприпаси для танків.

proview, Хейль, Лорд Грегори та 7 іншим подобається це.
  19. ponab

ponab Moderator

Повідомлення:
    51.174
    Адреса:
    Коростень Украина
    Сполучені Штати Америки виділили новий пакет допомоги Україні на 425 мільйонів доларів "для задоволення критично важливих потреб України в галузі безпеки та оборони".

Про це повідомляє Цензор.НЕТ із посиланням на сайт Пентагону.
    "Сьогодні Міністерство оборони оголосило про додаткову допомогу у сфері безпеки для задоволення критично важливих потреб України в галузі безпеки та оборони. Це включає в себе скорочення допомоги у сфері безпеки із запасів Міністерства оборони на суму до 125 мільйонів доларів для задоволення невідкладних бойових потреб України", - йдеться у повідомленні.
    Зазначається, що також виділено 300 мільйонів доларів із коштів Ініціативи сприяння безпеці України (USAI) для зміцнення протиповітряної оборони України в довгостроковій перспективі.
    До пакету війшли зокрема:
    • Додаткові боєприпаси для національних перспективних зенітно-ракетних систем (NASAMS);
    • Додаткові боєприпаси для високомобільних артилерійських ракетних систем (HIMARS);
    • Артилерійські снаряди калібру 155 і 105 мм;
    • Ракети з трубчастим запуском, оптичним відстеженням і дротовим наведенням (TOW);
    • Протитанкові комплекси "Джавелін" і АТ-4;
    • Понад 3 мільйони патронів до стрілецької зброї та гранат;
    • Підривні боєприпаси для розчищення перешкод;
    • Протипіхотні боєприпаси M18A1 Claymore;
    • 12 вантажівок для перевезення важкого обладнання;
    • Спорядження для холодної погоди;
    • Запасні частини, технічне обслуговування та інше польове обладнання.
    Також Україна отримає додаткові боєприпаси з лазерним наведенням для боротьби з безпілотними авіаційними системами.
    У Пентагоні уточнили, що цей пакет використовує 300 мільйонів доларів USAI, наданих відповідно до постійної резолюції, яку нещодавно ухвалив Конгрес, і вичерпує кошти, що залишилися від USAI, які наразі доступні для підтримки України. Джерело: https://censor.net/ua/n3453475

Стартех, proview, Хейль та 7 іншим подобається це.
  20. ponab

ponab Moderator

Повідомлення:
    51.174
    Адреса:
    Коростень Украина
    Олег Шарп, [03.11.2023 15:02]
    [​IMG] А тепер до хороших новин.
    Посол США в Україні Бріджет Брінк щойно твітнула, що вона зустрілася зі спікером Конгресу Джонсоном. Її завдання - пояснити, чому важливо, щоб Україна мала можливість зупинити російську агресію в Європі.
    Є інформація, що зустріч пройшла «успішно». Також не виключено, що Джонсон на вихідних прийме делегацію українських діаспорян.
    Діаспорян, а не представників українського дипкорпусу.

A10A, Стартех, proview та 9 іншим подобається це.
  21. Лорд Грегори

Лорд Грегори Hauptmann

Повідомлення:
    2.206
    Адреса:
    г. Чернигов
    За даними ізраїльських медіа, підготовка до візиту президента України Володимира Зеленського до Ізраїлю наступного тижня йде повним ходом.

Про це пише The Times of Israel із посиланням на ізраїльський 12-й канал новин, передає Цензор.НЕТ з посиланням на Українську правду.

"Приїзд Зеленського та його фотографія з прем'єр-міністром Біньяміном Нетаньягу, президентом Ісааком Герцогом та іншими ізраїльськими лідерами "надішле сигнал про те, що вільний світ, який зазнав нападу, протистоїть менш вільному світу, який нападає", - йдеться в телевізійному репортажі.

"Це означатиме щось на кшталт єдиного фронту Ізраїлю, України, Європи і США проти осі росія-Іран", - зазначає 12-й канал, додаючи, що Ізраїль визнає, що цей візит підвищить його легітимність у війні проти ХАМАС.

Повідомляється, що Зеленський може прибути вже в понеділок або вівторок. Джерело: https://censor.net/ua/n3453494

кучукаю, kripers338, Otryta та ще 1-му подобається це.
  22. moranno

moranno General-major

Повідомлення:
    6.478
    Адреса:
    Киев
    *⚡️Швеція офіційно підтвердила передачу Україні восьми самохідних артилерійських установок Archer.*

Про це повідомив шведський телеканал SVT із посиланням на міністра оборони Швеції Пола Йонсона.

Images:

IMG-d470c35590dcd8e31b7b36c5b1606e03-V.png
    BACA, Мансур Львович, A10A та 9 іншим подобається це.
  23. kelt

kelt General-major

Повідомлення:
    5.266
    Адреса:
    Україна. З усіх усюд.
    Представники США і ЄС почали "тихо обговорювати" з Україною можливість переговорів із рф, - NBC

Наразі офіційні особи зі Сполучених Штатів та Євросоюзу почали "тихо обговорювати" з Україною можливість проведення мирних переговорів з росією.
    Про це пише NBC News із посиланням на неназваних нинішніх і колишніх американських високопосадовців, інформує Цензор.НЕТ.
    Розмови включали дуже широкі обговорення того, від чого Україні, можливо, доведеться відмовитися, щоб досягти домовленостей, сказали чиновники.
    За даними каналу, деякі з переговорів, які офіційні особи назвали делікатними, відбулися минулого місяця під час зустрічі представників понад 50 країн,
    які підтримують Україну, включно з членами НАТО (так звана Контактна група з питань оборони України).
    За словами джерел телеканалу, ці дискусії є відображенням ситуації на фронті та політичної ситуації у Європі і США.
    Обговорення почалися на тлі занепокоєння американських і європейських посадовців тим, що війна зайшла в глухий кут, а також можливістю продовжувати надавати допомогу Україні.
    Джерела кажуть, що в уряді США занепокоєні тим, наскільки менше уваги громадськості привертає війна в Україні з моменту початку конфлікту між Ізраїлем
    і ХАМАС. Посадовці побоюються, що така зміна може ускладнити отримання додаткової допомоги для України.

Посадовці також заявляли, що Україна, ймовірно, матиме час до кінця року або трохи більше, перш ніж розпочнуться більш термінові дискусії про мирні переговори. Американські посадовці поділилися своїми думками щодо таких термінів з європейськими союзниками, зазначає телеканал.
    Водночас, як сказали двоє американських посадовці, адміністрація Байдена не має жодних ознак того, що президент росії володимир путін готовий до
    переговорів з Україною.

За їхніми словами, путін все ще вважає, що може "перечекати Захід", або продовжувати воювати доти, доки США та їхні союзники не втратять підтримку фінансування України, або доки боротьба за постачання Києву зброї та боєприпасів не стане надто дорогою.

24. BART28

BART28 General-major

Повідомлення:
    5.911
    ⚖️ Іноземний постачальник бронежилетів і шоломів поверне Міноборони близько 400 млн грн за неякісний товар

Міжнародний арбітражний суд постановив задовольнити вимоги українського оборонного відомства. Загальна сума становить приблизно 10 млн євро і включає, окрім власне вартості товару, штрафні санкції, відсотки за рік та арбітражний збір (оскільки договір є зовнішньоекономічним, то суми зобовʼязань - у євро. У гривнях ця сума становить майже 400 млн.

Як повідомляють в Міноборони, вони придбали в цього іноземного постачальника бронежилети та шоломи для ЗСУ на початку повномасштабного вторгнення. Протягом весни та літа 2022 року він передавав товар належної якості. Однак партії, які надходили восени та взимку 2022-го, не проходили балістичні випробування і Міноборони не приймало їх. Постачальник відмовився компенсувати втрати добровільно, тому відомство звернулося до суду.

Images:

IMG_20231104_155021_588.jpg
    proview, ДВ762, Мансур Львович та 3 іншим подобається це.
  25. Лорд Грегори

Лорд Грегори Hauptmann

Повідомлення:
    2.206
    Адреса:
    г. Чернигов
    Американский обзор. Пресс-секретарь Белого Дома Жан-Пьер напомнила, что вчерашний пакет военной помощи США состоит из двух частей: 125 миллионов долларов – в рамках программы Presidential Drawdown Authority (PDA; предоставление оружия из запасов армии США) и 300 миллионов – из программы Ukraine Security Assistance Initiative (USAI; заказ оружия у производителей). «С этим пакетом мы исчерпали средства USAI. Но мы имеем остатки по программе PDA (со складов Пентагона) около 5 млрд. долл.» Переговоры. Официальные лица США и Европы начали обсуждать с правительством Украины возможность мирных переговоров с Россией и их последствия, сообщил телеканал NBC. ОК. Я могу сказать, что такие зондирования проходят всегда и все полтора года. Каждая сторона из трех (Запад-Украина-Россия) хочет знать насколько кто готов к переговорам. Но главное в том, что США и Украина хотят переговоры на своих условиях и это время еще далеко не пришло, ибо Россия уверена, что сможет пересидеть. Поэтому здесь с нашей стороны всё просто — Байден всё равно дожмет Конгресс и помощь на 2024 год будет и там время покажет.

Источник: https://www.ponomaroleg.com/utrennij-obzor-04-11-2023/:)

кучукаю, kripers338, Otryta та 7 іншим подобається це.
  26. moranno

moranno General-major

Повідомлення:
    6.478
    Адреса:
    Киев
    *⚡️Французька компанія Cybergun підписала контракт на постання Україні озброєння на €36 млн.*
    Про це йдеться у звіті пресслужби компанії.
    Угода передбачає постачання 10 тисяч штурмових гвинтівок, 2 тисяч снайперських гвинтівок і 400 гранатометів. Перші серійні поставки планують розпочати через пів року, а сам процес триватиме 10 місяців.

ДВ762, Komo, Лорд Грегори та 4 іншим подобається це.