Зробив ось такий фотоколлажик із відомих мені знаків РСШІ, можливо, комусь стане у пригоді, оскільки узагальненої інформації по ним до цього не знаходив. Якщо у камрадів є інфа по знакам, яких тут немає, прошу поділитися.
В продовження теми округів. Ось така невеличка добірочка по групам військ та іншим "іхтамнєтам". 1. Ограниченный контингент советских войск (ОКСВ) в Афганистане, медаль "От благодарного афганского народа" (Демократическая Республика Афганистан). 2. ЮГВ, медаль "Южная группа войск", ЛМД 3. ЮГВ, знак Общества советско-венгерской дружбы (Венгерская Народная Республика). 4. ГСВГ, знак Общества советско-немецкой дружбы (Германская Демократическая Республика) 5. СГВ, знак "40 лет Северной группы войск" (Польская Народная Республика) 6. ЦГВ, знак "За укрепление боевого содружества" (Чехословацкая Социалистическая Республика) (із знака не ржать). 7. Группа советских военных специалистов (ГСВС) на Кубе, знак "25 лет 12-му учебному центру ГСВСК" (Республика Куба) 8. Группа советских военных специалистов в Эфиопии, знак Дерг "Борец революции" (Социалистическая Эфиопия) 9. ГСВС в Анголе. Награда кубинского контингента, памятная медаль Государственного совета Республики Куба для воинов-интернационалистов (Medalla Combatiente Internacionalista), 1 класса (в "золоте") 10. Военная группировка ЗабВО на территории Монголии, знак "50 лет МНР (БНМАУ)" (Монгольская Народная Республика) 11. ГСВС в Йемене. Знак частей ПВО НДРЙ (Народно-Демократическая Республика Йемен). 12. ГСВС во Вьетнаме. Медаль Дружбы ДРВ (Huy chương Hữu nghị), ранняя, номерная. (Демократическая Республика Вьетнам) 13. ГСВС в Сирии. Медаль "34-я годовщина Сирийских арабских вооруженных сил", 1980 год.(Сирийская Арабская Республика) 14. ГСВС в Сирии. Медаль Партии Арабского социалистического возрождения (БААС), "22-я годовщина революции 8 марта" 1985 год. (Сирийская Арабская Республика)
Доброго дня ! Вы даже не представляете как помогли мне этим постом. Я не один месяц искал информацию о ленте на медали под номером 12. Спасибо !
Ще одна, на мою думку, досить недосліджена тема: знаки випускників шкіл прапорщиків і мічманів. Оскільки офіційних таких знаків в ЗС СРСР не було, випускники іноді замовляли їх неофіційно. Ось така добірка: Що знаку з емблемою інженерних військ не впевнений, але поки не атрибутований остаточно, нехай буде тут.
І знову ж таки, постарався узагальнити інформацію щодо відомих мені знаків, можливо комусь стане у пригоді: Якщо є якась інфа або фото знаків, яких тут немає, будь ласка, скидайте в цю тему.
Поповнення колекції. Величезна дяка камраду Черная гвардия https://reibert.info/members/chernaja-gvardija.69571/ за шикарну реставрацію. Фото до і після, супер робота як на мене.
Добірка знаків ДОСААФ СРСР Вдалося зібрати комплект переможців 7 спартакіади )) Ще питання до камрадів - можливо у когось є фото військовослужбовців Радянської Армії із знаками ДОСААФ? Буду вдячний, якщо закинете сюди.
До посту вище: школи ДОСААФ Також на мою думку, цікавим є знак льотної класності ДОСААФ, ці знаки дуже рідко трапляються. Викладу сюди зразки, можливо комусь буде цікаво. У мене нажаль поки лише льотна, штурман, радист та борттехнік в процесі пошуку.
Невелике поповнення. Ранні ромби СВУ та краб Новочеркаського СВУ, самого першого, офіційно не затвердженого зразка.
Нарешті вдалося знайти інструктора зразка 1966 року (відповідно наказу МО СРСР №119), вони випускалися дуже недовго, до 1968.
Добавлю ще добірку класностей авіації та космічних частин МО СРСР: Знаки зразка 1949, 1950 та 1958 рр. Знаки зразка 1966 року, знаки для офіцерів авінесучих кораблів ВМФ, ну і мрія дембелів ВПС СРСР (той, що по типу льотчика-снайпера, із буквами ВВС, дяка камрадам за визначення). Класність льотчика-космонавта зразка 1963 року (наказ МО СРСР № 45 від 21.02.1963), класності для фахівців космічних частин МО СРСР зразка 1989 року (наказ МО СРСР № 160 від 26.04.1989)
Трошки поповнення по парашутистам. За Мінлісгоспом довгенько шукав, кілька років, але тут повезло. Виставляв його на обговорення https://reibert.info/threads/parashjutist-minlisgosp.1452099/, буду вдячний за інфу по темі.
І по "пітонам". До речі, камради, можливо, у когось є розгорнута чітка інфа по знакам НВМУ (по типам, виробникам, періодам випуску)? Те, що є в інтернеті, заплутане і таке враження, що взяте авторами навмання. На даний час шукаю знак в алюмінії, такий як нижче на фото, готовий розглянути пропозиції.
Чергова шикарна реставрація від камрада Черная гвардия https://reibert.info/members/chernaja-gvardija.69571/ Знак ГТО 2 ст., срібло. До: Та після:
Попався цікавий парашутист-відмінник. Літак на ньому характерний для знаків пізнього СРСР. Із особливостей - відсутність контррельєфу, на реверсі проглядається лише силует літака. Клеймо ніби є, але нечітке. Гарячі емалі, саме виконання на високому рівні, продавцем заявлявся як ММД. Цікаво, чи це ще совок, чи сучасний рестрайк, може, хтось в курсі?