Вітаю.Руські сайти з каталогами совіцьких топорів поблоковані,але й так видно-1973(рік виготовлення),А2-типорозмір,далі клеймо заводу,70коп.-ціна господарського інструменту.Якщо десь помилився,то поправляйте.
Потрібна допомога дізнатися щось про сокиру, хто шарить напишіть мені в телеграм і я скину фото бо на форум не можу фото закинути чомусь, телеграм @Manager_0000
Таке враження ніби доволі типову сокиру 19-початку 20 ст хтось додатково зігнув, надавши більш загнуту форму (слід від удару з правої сторони між обухом і лезом). "Травма" сокири чи побажання власника??? Мені відчувається дещо незручною в роботі...
Вітаю.Згоден з Вами, пане ArtBorsuk,але хочу добавити,що побутовій сокирчині хотіли надати риси бойового чекана чи фокоша..,невелика вага цій версії також сприяє.
З такою версією (про фокоша) - то робота мадярських гонведів часів ПСВ (можливо хтось втратив штатний і поповнював втрату)
Вітаю. Все, що надибав відносно Вашої сокири: сокира «АТЗ» (Арефінський завод «Труженик», с. Арефіно, Горьковскої обл. Богородського району) З повагою. P.S. Але це може бути варіацією Алтайського Тракторного Заводу - він змінював тавро декілька разів.
Подскажите пожалуйста по топору,найден по пути отступления ЮЗФ сентябрь 1941г.,он имеет отношение к войне ? Спасибо.
Вітаю.Здається це значно пізніший виріб ХТЗ,ніж 1941 рік. https://www.google.com/search?sca_e...ih=657&dpr=1#vhid=Ew5_eBZGNoZNtM&vssid=mosaic
Никогда такого не видел, ещё и ХТЗ.. Видится Н.К.М. ?? Если так, то период существования комиссариата с 17.10.1937 по 5.2.1939
Може хто по цій сокирі підкаже ? Роки та країну-виробника ? Було якесь клеймо, але вже не розібрати. Цікава чи в металолом ?
Вітаю.Про кулі зі зміщеним центром до АК-74 всі багато чули,а от вам і фінська сокира-колун також із зміщеним центром:
Доброго вечора, підкажіть орієнтовно період та де можна знайти якусь інформацію про сокири такого типу. Пошук по зображенню результатів не дав. Колун був знайдений у Черкаській області, вага 2,66 кг. фото з "Віоліті" та моє.