З Водохрещам камради! Потрапив у руки такий шолом.Мабуть служив у післявоєнний час у господарстві у чині казанка чи годівниці для собак,бо отвори були заклепані сталевими заклепками і деформовані.Питання,як і чим можна відновити геометрію отворів під гвинти?
Коли нема,що відповісти по темі,прохання не замусорювати її флудом. А коли є бажання блиснути гумором,то вам до Петросяна
Спробуйте вирівняти деформації, за допомогою двох молотків, один більший і важчий з внутрішньої сторони приставляєте, а зовні акуратно працюєте легшим молотком. (замість молотка можна використовувати яку небуть болванку затиснуту в тиски). Якщо рівняти на гарячу то процес пройде набагато краще! Потім підрівнюєте за необхідності терпугом! По другому фото, можливо знадобиться додатково обпаяти отвір, обо варити напівавтоматом! Але це буде зрозуміло коли вирівняєте отвори! З повагою!
Можна спробувати наставкою з трубки або шарик з підшипника. Перед тим зняти фаски з трубки, щоб на кінці була півкруглої форми. Рівняти на гарячу, щоб не тріснула. Каска добре збереглася.
Бенито Муссолини Дякую за увагу до теми!Але там гвинт під конус,тому,гадаю,і отвір треба формувати під конус.Трохи порився в інтернеті і знайшов розміри гвинта.
Вважаю,треба виготовити дві деталі(матрицю і пуансон) за допомоою яких і штампувати отвір. Буду вдячний ще за поради,також буду вдячний власникам таких шоломів за фото крупним планом данної ділянки ззовні і зсередини(шолом не самий рядовий і не хотілося б зхибити)
Вiтаю! Пiсля значноi перерви лiд тронувся. Спочатку замовив тут на форумi комплект гвинтiв(якicть) .Потiм виготовив з металевого прутка наставку пiд конус,якою формував отвори на болванцi,в якiй висверлив потай.Клепав,попередньо нагрiвши паяльною лампою до рожевого кольору,щоб не грiвся весь шолом,зверху поклав лист азбесту з отвором.Пiсля чого отвори пiдрiвняв сверлом,включивши дрель на реверс,що вийшло на фото.
Хороший в вас шолом. Ви не задумувалися залишити його без змін, лише порівняши геометрію отворів та поставити кламера, зістаривши їх (Що зроблено та вороття нема) ?. На мій погляд, не потрібно було проходити сверлом. Є речі які реставрацією тільки марнують. Не кожен має можливість похизуватися даним екземпляром а шолом під фарбу можна замутити і з М-40.
663 Дякую за критику,але:по перше-я не задумувався залишити його без змiн,бо менi вiн дiстався з заклепками як на бортах Титанiка,пiсля зняття яких геометрiю отворiв прийшлось формувати заново,що я i намагався зробити(порiвняйте фото у першому i десятому постi).По друге-сверлом я лише вирiвняв виклепанi отвори(зауважу:на реверсi).По трете:що тут марнувати?годiвницю для собак?Тому буду мутити пiд фарбу........
Всё отлично сделано! Молодца! Собачьи кормушки, в принципе, тоже по разному сохраняются, но раз уж шлем отчищен до сталюки (очень качественно ), оставлять там уже нечего, на мой взгляд правильное решение.
Там дiйсно нiчого було лишати,рiдноi фарби 0%.Один мiнус:отвори всерединi неправильноi форми та збiльшенi,внаслiдок заклепування.Впринципi гвинти цей недолiк перекривають,але вже як робити то робити.Зараз над цим ламаю голову.
А що там ламати голову? Підшпаклювати тоненьким слоєм, грунтонути, пофарбувати, декалі приклеїти і готово. Ну і залишиться підшолом придбати з ремнями.
Шолом купляв тут на форумi,ще 2011року.До цього часу чекав своеi черги.Зi слiв продавця шолом з Кiровоградськоi обл.
Голову ламаю,як пiдрiвняти отвори(паяти чи варити напiвавтоматом).Ну а потiм вже шпаклювати,грунтувати,фарбувати(В цьому мав можливiсть трохи потренуватись "на кошках")
Краще звісно напівавтоматом, але обробляти буде важко і якщо там тонкий метал, то може прогоріти, тому як на мене краще паяти...
Так як зварювальник я нiякий,та i апарата не маю,то вирiшив паяти.Для цього З жестi зробив 4 шайби пiд конус за формою i розмiрами i припаяв з середини.Ось що з того вийшло:
Клопітка робота, ця пайка! Але Ви виконали її на відмінно!)) Що використовували в якості флюса? Ортофосфорну к- ту?