Колись в мене працював дядько з народності: Свамі, що проживає в долині Боржом. Ну я спитав в нього: як часто Ви їли настоящий шашлик? На що він відповів,що: настоящий шашлик він, горець, їв два рази за життя!!!!! Я спитав: як це так? А він відповів, що: настояший шашлик робиться в них так: Знімається шкура з тількино зарізаної овечки, зрізається ще гаряче мясо з кісток, обвалюється в спеціях, на шампур і на вуглі.... Все. Перейшли перевал. Річка. Вже чекали свамі на конях... перевезли і ми стали табором у них ( пастухів). Гості- свято...Всі відпочивають ..я з аксакалом ( стареньким дідом) пішов (допомогти) - різати вівцю. Я взяв за ноги і підняв вказану вівцю- старий за секунди зняв шкіру і...я взвалив на себе ягня пішов до табору...Що тут почалось!!! Не пройшов і сто метрів - старий мене наздогнав і чуть не зарізав! Я втік.. цілу ніч дивився на шашлик з відстані ..і не спав в таборі...сказав аксакал- заріжу..Зранку наші напоїли пастухів (старік і його сини ) і ми втікали по повні до замку цариці Тамари..там нас правда чекали нові пригоди ( розвязка - пяних кавказців -звязали - і знову втікали попутками ).Так ось за ЩО неме хотів зарізати старік - ЗА ТЕ ЩО Я ВЗВАЛИВ ЯГНЯ НА СЕБЕ А НЕ ДАВ ЙОМУ ПРИНЕСТИ..а воно було дійсно ТЯЖКЕ! Я хотів ДОПОМОГТИ ! А попав в немилість - потрактували - зневага до старшого..Згадка до чого...іменно так і робили шашлик...
Года два тому у нас работал Амстор. Так вот они получали рыбу охлаждённую Видел пенопластовые коробки с сухим льдом и рыбой. Кажись с Норвегии. На праздники часто брали и красную и белую рыбу. Так ,скумбрию,неразделанную,немного посолил,поперчил и полил соком лимона . Потом на барбекюшницу.Вкуснее даже в Турции не едал! Потом Амстор прогорел,вместо него -Сильпо,рыба замороженная. Купил один раз ,пожарил,онна расползлась,как каша,и вкус -гуано.
По фото відразу видно гурмана Я, якщо бачу на столі графінчик, розумію - наша людина . А відносно скумбріі, то ви зачепили за живе, готую її постійно. Останнім часом смажу товстолоба і скумбрію. Товстолоб, це якщо є час і натхнення. Раніше купував готові приправи для риби, зараз готую їх сам. Для товстолоба є окремий набір спецій, а скумбрію мариную чорним молотим перцем, цибулею порізаною напівкільцями, сіль, лимонний сік та оливковою олією. Попередньо відрізаю голову та хвіс, чищу зсередини та видаляю хребет з великими кістками. 15 хвилин для маринування достатньо. Смажу на рибу на решітці (та, де регулюється висота, для того щоб не роздавити рибу). Решітку з обох сторін обов'язково змащую олією (щоб риба не пригоріла до метала і її легко потім можна знімати цілою). На вугілля палю граб, а на верх черешню обо вишню. Скумбрія смажиться дуже швидко, максимум до 10 хвилин, можна і довше, головне не відходити від мангала і постійно перевертати решітку. Їмо скумбрію під пиво, Зіберт або Львівське 1715.
Раніше теж так смажив, але потім зробив все культур-мультур. Підібрав по розміру мангал, засунув його всередину і все гуд. Перший мангал купив в Вінниці в Епіцентрі (його покрутило за два роки), а другий нещодавно замовив. Поки що влаштовує.
Мясо-3кг. Лук-1-кг. Специи стандартные. Вино(по совету камрадов)-южноафриканское. Вечером мариную,завтра на безлюдную косу возле Степановки,Приазовский край.
ВАХ! как раз был повод. Приготовил и грибы и посмотрел его ( и его конкурента из азербайджана) репеты мяса. ПЕРВЫЙ РАЗ все чт оприготовлено на мангале гости сьели и заглядывали в миску... Спасибо, батоне!
Коропа маринуємо і смажимо так само як і скумбрію. Але я його беру рідко, тому що багато кісток. До речі, гарний смак рибі дає якісна оливкова олія. Намагаюся купувати не саму дешеву і тількі в скляних пляшках.
Пробував готовути коропа щойно пійманого. Сіль , перець і страва бомба! Та і взагалі все свіже смачне, і риба і баранина
Ну вот наконец и приехали! Коса пустая,море тёплое и чистое. Обустроились,распалили мангал саксаулом(хотел подложить кусочек резины,сын не дал) Пока прогорал дрова, разогнались бутерами и пивком. Мясо хотел,по совету пана К мариновать в тормозной жидкости,даже нашёл бутылку БСК(она на спирту была в 80 годах,потом пошла синтетика) но тут вспомнил- про обязательные видсотки за совет, и отказался . Мариновал по советски-много лука специи и стакан уксуса.Мясо получилось нежнейшее ,вино Чилийское оказалось вкуснее Южноафриканского. В общем ели долго и много,купались мало. Праздник удался!
ліпше б вже дійсно у гальмівній рідині та на гумі. оцет робе мясо жорстким і дуже псує смак. ліпше тоді для прискорення у сильногазованій воді з додаванням сіку лимону або лимоної кіслоти зовсім трошки. цим хоч мясо непопсуєте
Дякую що порадували фото. В нас холодно і дощить - приємно переглядати фото що комусь получається файно відпочивати. По поводу уксусу погоджуюсь з форумчанами, нічого доброго там немає, хоча колись масово використовували такий рецепт. А використоваували цей радянський рецепт по тій причині що не завжди за союзу і в післясовкові часи получалося дістати хороший шмат м'яса належної якості і з тієї частини тварини яка годиться для доброго шашлика, тому і заливали все уксусом щоб скрити як запах так і розм'якшити шматок м'яса який для шашлика не годиться. Не заради реклами, яке саме вино куштували і де купували?
Чилийского в продаже достаточно, особенно по интернет-магазинам. Нравится Шардоне EQ и Шардоне Цефиро. Короп жирный для того, чтобы его жарить как скумбрию; а после нормальной прожарки мелкие кости становятся хрупкими и не острыми.