Картофельная запеканка с фаршем. Картофель - 0,5 кг.; Фарш - 0,5 кг.; Сыр твердый - 100-200 гр.; Помидоры - 1-2 шт.; Лук - 1 шт.; Зелень - 1 пучок по вкусу; Яйцо - 1-2 шт.; Соль, перец и специи по вкусу. Трем на терку чищеный картофель, солим, перчим и специи, перемешиваем Половину тертого картофеля раскладываем и плотно укладываем в подходящие формы для запекания или можно в одну посудину К фаршу режем зелень и трем или мелко режем лук, солим и перчим Хорошо перемешиваем Укладываем плотно сверху на картофель Сверху кладем кольцами порезанные помидоры К остальной половине картофеля трем на терке сыр Добавляем яйцо/два и перемешиваем Плотно укладываем на помидоры Запекаем в духовке при температуре 180-200 градусов 1-1,5 часа. Приятного!
Холодник. В жару не заменимое блюдо). Ингредиенты: Куриная грудка - 0,5 кг. Картофель - 0,5 кг. Яйца - 2-3 шт. Огурец свежий - 1-2 шт. Свекла столовая - 1 шт. Майонез или сметана - 3-4 ст. ложки или кефир 0,5 л. Соль и лимонная кислота/сок по вкусу. Укроп и зелень лука по одному пучку. Отвариваем грудку до готовности, потом ее вынимаем с бульона и даем остыть бульону Грудку режем кубиками Так же кубиками режем огурцы, можно еще добавить немного редиса Измельчаем зелень Режем варенные яйца Варим свеклу и трем на мелкой терке Режем варенный картофель Потом добавляем майонез или сметану, или кефир и все хорошо перемешиваем Заливаем все остывшим бульоном. Потом в стакан берем не много воды и растворяем немного соли и лимонной кислоты в воде и приправляем данным тузлуком холодник по вкусу. Приятного, вкусно особенно в жару)
Один из вариантов приготовления окрошки? Холодник...... Ну, там, наверху, где высшая кухня, виднее с названием.
Та ні, якраз холодник - це українська традиційна кухня, і рецептів його дійсно багато. ТОді як, окрошка - це більш східна штука. Я люблю такий супчик заправляти сироваткою з домашнього молока, і без буряку. Ну і з мяса, мені більш смакує телятина. На спеку - дуже добре йде. І страви такого роду є в кухнях Польші, Литви і т.д. Я здається в поляків якраз куштував таке, але якось не дуже сподобалось. То було кафе, а в домашньому виконанні все-таки смачніше. Я
Як що?.....переброджений березовий сік....додаю на 10- ти літровий бутель свіжого соку декілька ложок цукру, жменю сушні, трішки родзинок ( інколи трішки медових сот) або пережарений ячмінь і в погріб...через три тижні можна пити....
Ми вдома, робимо окрошку на основі: сировотки, квасу з соку буряка або домашнього квасу(рецепт наразі не памятаю, треба в жінки перепитать). Щось мені підказує - що квас з соку буряка - то якраз до нашої кухні ближче ніж до східної. Також обовязково додаєм гірчицю. Причому мені завжди мало. Тож бухаю її в таріляку і похапцем змітаю окрошку, щоб заїсти гірчицю. І тільки згодом знов розумію - трясця, знов переїв..... І потім знов повторююю те саме.
А я кожну весну заготовлюю... і роблю різні кваси. З сушнею, сотами, ячменем.... і мое фірмове ноу-хау: завжди добавляю невеличкий корінчик хрону. Тоді квас не пліснявіє...
Пробували: з сушками груш або яблук; родзинками; ячміньом, хроном. На любителя! Батько обожнює - бо на такому в дитинстві ріс. Мені і жінці - так собі. А діти вередують. Викладу рецепт квасу домашнього. Зразу кажу - срачки від нього не буває! Вживаємо так і заправляємо окрошку. Пів року на ньому сидимо. Магазний - ну лайно лайном....
Ну тут просто питання, чи це окрошка чи холодник. Я також це окрошкою називаю.Але мені здається, що сама назва "окрошка", зараз використовується через її популяризацію в радянський період. Так це називалось би "холодником" чи якось схоже... Ну додавання буряку, то точно не до східної кухні, погоджуюсь А домашній квас, то добре.. Нажаль, в мене немає знайомих які його роблять . А сам робити не вмію, тобто теоретично розумію як воно робиться, але не знаю що має вийти в результаті.
Та я так зразу і не скажу, де я бачив берези в такій кількості, щоб можна було набрати, наприклад 10 літрів березового соку. В тих лісах де я буваю, їх мало, або вони доволі далеко... Я реально задумався, для мене 10 літрів це майже промислове виробництво
Не сумуйте. Все просто. Самі зробите. Знайшли рецепт: На 6л кипяченої води, додаєм: 2стакани цукру+ 2ст. ложки цикорію залити кипятком+ 1ч.ложка лимонної кислоти+ 1ч.ложка сухих жрожжів. Як остигне до теплого - розлити по пластикових пляшках, але не до повного! Закрити пляшки корками. Виставити на сонце на дві години. Опісля ставим в холодильник і вживаємо, як остигне! Смачного!
Ну і якщо в когось буде бажання пробувати щось нове, в мене є книга Ольги Франко (сучасна версія, а не оригінал). Це перевидання (книги 1929р) , з коментаріями. Ось дві сторінки про холодні супи та і загалом книга цікава, додає розуміння про кухню заможних людей кінця 19 поч 20 ст
Внезапно намечаются гости, чем бы этаким встретить...?) Сочная курица с корочкой фаршированная рисом. Ингредиенты: курица – 1 шт., рис – 1 стакан, лук – 1 шт., морковь – 1 шт., майонез – 2 ст. ложки, соевый соус – 50 грамм, куркума – 1 ч. ложка, горчица – 1 ч. ложка, хрен – 2 ч. ложки, лавровый лист, соль, перец и специи по вкусу В воду кладем соль, перец, лаврушку и специи, даем закипеть. Кладем и провариваем курицу пока не сойдет пена, достаем и даем остыть. Бульон не выливаем, можно потом будет супчик сварить) Пока остывает варим рис. Отдельно на сковороде обжариваем мелко порезанный лук и потертую морковь. И данной зажаркой приправляем рис и хорошо перемешиваем Остывшую курицу фаршируем рисом И запекаем около 40-50 минут в духовке при температуре 180 градусов Смешиваем майонез, соевый соус, куркуму, горчицу и хрен И смазываем курицу данным соусом Ставим в духовку еще минут на 20. Готово, приятного!