Пулемётный ДОТ № 127 с.Ходосовка

Тема у розділі 'Фортифікація', створена користувачем Puls, 29 лют 2020.

1. Птица Говорун

Птица Говорун Stabsfeldwebel

Рейтинг:
    5
    Відгуків:
    388
    Лоти
      на продажу:
    25
      продані:
    670
    Повідомлення:
    834
    Адреса:
    Мати міст руських.
    IМХО, оце мiсце - ? Справа гора з якоi лiтали дельтапланеристи, злiва схил, мiж ними ярок з дорогою до зупинки «Парники» на мiсцевому сленгу. Гармата розвернута для стрiльби по Мригам.

Images:

E3B8B961-098B-4132-ADFC-F7598E29A1D3.jpeg
    D122A456-9ED0-40FF-826C-F147E74F4EAC.jpeg
    BB59098E-79D5-499F-82A1-A85C36D04E69.png
    ИЗБывших подобається це.
  2. Цікаві лоти

1. Стан по фото.Думаю що використовували для кращого заземлення.Стальний, покритий оцинковкою. 1метр до...
      1400 грн.
    2. З моєі власної колекції: https://reibert.info/threads/moi-telefony.79929/page-4 Все, як на фото. Дов...
      2360 грн.
    3. https://reibert.info/lots/katushka-wh.1197659 Как по ссылке. С болота, 1944й. В краске (видно на фот...
      925 грн.
    4. З болота.Думаю що десь використовувався у зв'язку.
      400 грн.
    5. Абонентский громкоговоритель «Зик» (Гдм-0,5). СССР. Ленинградский завод имени Калинина. Внешнее сос...
      1200 грн.
  3. ИЗБывших

ИЗБывших Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    826
    Адреса:
    так
    Чудова локация місця, колегас!
    З цього місця 105-мм батарея могла навіть піддержувати прорив німецьких підрозділів в районі ДВС № 106 14-го БРО,
    про що і донині в цьому районі нагадують вирви від цього колібру та величезна кількість уламків.
    В парі з першою світлиною йшла ще одна - "Foto Ukraine vor Kiew Artillerie Geschütz Stellung 1941"

s-l1600 киев-3.jpg

На мою думку, місцевість на фото дуже схожа на декілька можливих районів бойових дій 95-ї ПД:
    або це трохи на схід від урочища Церківщина (хутор Вільний),
    або це на північ від с. Пирогів де нині розташована металобаза СавВАТС (з/станція п. кривоніса).
    На фото рання 105-мм польова гаубиця leFH-16 з дальністю стрільби 9.200 метрів.
    В першому випадку гармата могла вести вогонь по району Пирогова, в другому - по Мишоловці або Лисій Горі.

Steiner 1992, Василий Добрый, alex_welt та 2 іншим подобається це.
  4. Птица Говорун

Рейтинг:
    5
    Відгуків:
    388
    Лоти
      на продажу:
    25
      продані:
    670
    Повідомлення:
    834
    Адреса:
    Мати міст руських.
    Дивлюсь на це фото , та й згадую розповiдi покiйноi бабцi про те що в 1941 роцi осiнь пiд Киевом прийшла рано , холодна й з дощами. А що хто чув з камрадiв про щось подiбне?

5. gvv2309

gvv2309 Oberstleutnant

Повідомлення:
    3.442
    Адреса:
    Київ
    только за август есть
    http://thermo.karelia.ru/weather/w_history.php?town=kie&month=8&year=1944
    Безымянный.png

3613 та Птица Говорун подобається це.
  6. ИЗБывших

ИЗБывших Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    826
    Адреса:
    так
    Сведения о трофейном артиллерийско-стрелковом вооружении взятом в боях трофеем частями 37-й армии в период с 19.8 по 25.8.41 г.:

1. 2-я ВДБ: винтовок – 24, ручных пулеметов – 7, мин – 20.
    2. 206-я СД: винтовок – 58, ручных пулеметов – 2, крупнокалиберных пулеметов – 1, минометов – 2,
    винтовочных патронов – 3.820, мин – 64.
    3. 147-я СД: винтовок – 74, ручных пулеметов – 2, пистолетов-пулеметов – 1, минометов – 1,
    винтовочных патронов – 8.200, мин – 100.
    4. 175-я СД: винтовок – 2, ручных пулеметов – 2.
    5. 5-я ВДБ: винтовок – 25, ручных пулеметов – 1.
    6. 284-я СД: винтовок – 27, руч. пулеметов – 1, винт. патронов – 24.760.
    7. 6-я ВДБ: винтовок – 3.
    ВСЕГО: винтовок – 208, ручных пулеметов – 15, пистолетов-пулеметов – 1, крупнокалиберных пулеметов – 1,
    минометов – 3, винтовочных патронов – 36.760, мин – 184

(и всего лишь ОДИН-ОДИНЕШЕНЕК немецкий автомат на всей линии боев по южному сектору КыУР! А как звучит в большевицких сводках и воспоминания,
    якобы под Кыевом были полчища «автоматчиков»,
    а все деревья были ублеплены «кукушками примкнутыми цепями» – Примечание).
    Старпом нач. 4-го отделения Управления тыла 37-й армии старший лейтенант Носов».

Птица Говорун подобається це.
  7. ИЗБывших

ИЗБывших Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    826
    Адреса:
    так
    Сведения о сборе отечественного артиллерийско-стрелкового вооружения обнаруженного на местах боев частями 37-й армии в период с 19.8 по 25.8.1941 г.:

1. 2-я ВДБ: винтовок – 153, винтовок СВТ – 1, пулеметов ДП – 8, пулеметов ДТ – 1, станковых пулеметов – 10,
    50-мм минометов – 12, 82-мм минометов – 3.
    2. 206-я СД: винтовок – 291, винтовок СВТ – 48, пулеметов ДП – 7, пулеметов ДТ – 1, карабины – 2, станковых пулеметов – 2, пулемет ДС – 3,
    50-мм минометов – 4, 82-мм минометов – 1, 45-мм пушек – 3.
    3. 147-я СД: винтовок – 95, винтовок СВТ – 40, пулеметов ДП – 16, пулеметов ДТ – 3, карабины – 1, револьверов – 1,
    50-мм минометов – 4, 82-мм минометов – 2, машин ЗИС-3 – 1.
    4. 175-я СД: винтовок – 77, винтовок СВТ – 61, пулеметов ДП – 6, пулеметов ДТ – 1, снайперских винтовок – 1,
    50-мм минометов – 1.
    5. 5-я ВДБ: винтовок – 47.
    6. 6-я ВДБ: винтовок – 5.
    7. 284-я СД: винтовок – 35, винтовок СВТ – 40, пулеметов ДП – 1,
    50-мм минометов – 1.
    8. 6-й ВДБ: винтовок – 150, винтовок СВТ – 16, пулеметов ДП – 2, снайперских винтовок – 4,
    82-мм минометов – 2, 45-мм пушек – 8.
    ВСЕГО: винтовок – 853, винтовок СВТ – 206, пулеметов ДП – 40, пулеметов ДТ – 6, снайперских винтовок – 5, карабины – 3, станковых пулеметов – 12, пулемет ДС – 3, револьверов – 1, 50-мм минометов – 22, 82-мм минометов – 8, 45-мм пушек – 11, машин ЗИС-3 – 1.

Старпом нач. 4-го отделения Управления тыла 37-й армии старший лейтенант Носов».

8. ИЗБывших

ИЗБывших Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    826
    Адреса:
    так
    Анализ по сбору вооружения на местах боев и примерные потери в личном составе противоборствующих сторон:

Всего подобрано всех видов: 29-й АК = 228 единиц; 37-я армия = 1.171 единица. потери 37-й в 5 раз больше.
    Винтовок всех типов: 29-й АК = 208 единиц; 37-я армия = 1.067 единиц. потери 37-й в 5 раз больше.
    Пистолеты-пулеметы: 29-й АК = 1 единица; 37-я армия = 0. потери 37-й НЕСРАВНИМЫ!
    Пулеметы всех типов (1 Х 3 чел.): 29-й АК = 16 единиц (48 чел.); 37-я армия = 61 единица (183 чел.); потери 37-й в 4 раза больше.
    Минометы всех типов (1 Х 4 чел.): 29-й АК = 3 единицы (12 чел.); 37-я армия = 30 единиц (120 чел.); потери 37-й в 10 раз больше.
    Артиллерия (1 Х 6 чел.): 29-й АК = 0; 37-я армия = 11 единиц (66 чел.); потери 37-й НЕСРАВНИМЫ!

Примерные (!) потери в людях : 29-й АК = 269 чел.; 37-я армия = 1.436 чел.; потери 37-й в 5 раз больше.

9. A10A

A10A General-leutnant

Повідомлення:
    22.999
    Адреса:
    Київ, Україна
    як на мене - локація не зовсім вірна...:rolleyes:
    і ярок - не той - але гармата р
    озвернута сАме на Мриги...
    ...у тому "моєму" ярку - накопАно (німцяим ??) і денця 10,5 колись валялися під ногами...
    тепер там смітник.
    знав би, що Є ці дві фотки - забацав би сучасний ВИД, бо вчора там був...
    :D
    З.ЬІ. ...із мого/того ярка 10,5 спокійно накривала і 127- бункер...
    :cool:

...мені схоже на гору північних Лісників із низиною (зліва), де зараз ходить маршрутка на Виставку (Хотів) і розвернута стволом на Пирогов/чапаївка...
    :beer:

Останнє редагування: 15 лип 2023
    Птица Говорун та ИЗБывших подобається це.
  10. ИЗБывших

ИЗБывших Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    826
    Адреса:
    так
    карта 8-го БРО.jpg

Для розширення загального кругозору, тому, що на все треба дивитися - ШИРШЕ, а на дрібні деталі - УВАЖНІШЕ.
    Складається таке враження, що на мапі 32-го року ДВС № 810 (138), 811 (137), 812 (136) та 813 (135) позначали на карті
    виходячи з інформації почутій краєм вуха по... телефону на похмілля, мабуть "позначатель" на данній місцевості взагалі ніколи не бував.

11. ИЗБывших

ИЗБывших Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    826
    Адреса:
    так
    8-й БРО-10.JPG

Цікаво виходить, що 131-а "максимо-якуняча" рахується в цій характиристиці, як ОДНОПОВЕРХОВА споруда типу "Б" з бронековпаком ВЄУ,
    а на озброєнні бронековпака лише два кулемети, які рухались на станках у вигляді "напів-каруселі".

12. Птица Говорун

Рейтинг:
    5
    Відгуків:
    388
    Лоти
      на продажу:
    25
      продані:
    670
    Повідомлення:
    834
    Адреса:
    Мати міст руських.
    А я завжди хотiв побачити на власнi очi отi «крупнокалиберные» пулеметы , якi фiгурують у совкових оперсводках про взятi ними трофеi. IМХО, кулемет MG-34 встановлений на станку - вважався совками «крупнокалиберным», а без станка - вважався «ручным».

13. ИЗБывших

ИЗБывших Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    826
    Адреса:
    так
    ПРИБЛИЗНІ ЦІНИ ПРИ БУДІВНИЦТВІ ІНЖЕНЕРНИХ СПОРУД КиУР
    (інформація надана в середині 90-х років Олександром КУЗЯКОМ):

1. ДВС «БАРБЕТ» – одноамбразурний ………….......... 5.000 рублів;
    – двохамбразурний ………….......... 8.500 рублів;
    2. ДВС типу «МС» ……………………………….......... 10.500 рублів;
    3. Укриття типу«М2» …………………………….......... 17.000 рублів;
    4. ДВС типу «М2» ………………………………........... 36.000 рублів;
    5. ДВС капонір типу «М2» ……………………............ 30.000 рублів;
    6. ДВС напівкапонір типу «М2» ………………........... 35.000 рублів;
    7. ДВС типу «М1» ……………………………….......... 50.000 рублів;
    8. ДВС одноповерхова типу «Б» ………………......... 100.000 рублів;
    9. ДВС двохповерхова типу «Б» ………………......... 130.000 рублів;
    10. ДВС одноповерхова артилерійський напівкапонір типу «Б» …………………........ 110.000 рублів;
    11. ДВС двохповерхова артилерійський напівкапонір типу «Б» …………………......... 160.000 рублів;
    12. ДВС артилерійський «ТАУТ» на одну 76.2-мм гармату …………………...... 6.000 рублів;
    13. ДВС типу «М2» з бронековпаком ВСУ на 1 станковий кулемет ……………….......... 130.000 рублів;
    14. ДВС типу «Б» з бронековпаком ВСУ на 2 станкових кулемети ………………....... 250.000 рублів.

Приблизна вартість
    ТІЛЬКИ будівництва
    довгочасних фортифікаційних споруд 8-го БРО КиУР ……................. біля 900.000 рублів.
    Приблизна вартість
    ТІЛЬКИ будівництва
    довгочасних фортифікаційних споруд 14-го БРО КиУР …................... біля 420.000 рублів.

14. ИЗБывших

ИЗБывших Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    826
    Адреса:
    так
    127-1.jpg

Свіжі ракурси 127-ї, але підписано як... Polen 1939 Gefechtsstand Bunker Shelter Bunkeranlage Trümmer Zerstörung.

15. ИЗБывших

ИЗБывших Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    826
    Адреса:
    так
    127-2.jpg

Свіжі ракурси 127-ї, але підписано як... Polen 1939 Stellung zerst. Bunker Shelter Bunkeranlage Trümmer.

16. ИЗБывших

ИЗБывших Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    826
    Адреса:
    так
    126-1.jpg

Свіжий ракурс з району 126-ї, але підписано як... Polen 1939 Stellung Gefechtsstand Bunker Shelter Bunkeranlage Tarn Camo.

17. Птица Говорун

Рейтинг:
    5
    Відгуків:
    388
    Лоти
      на продажу:
    25
      продані:
    670
    Повідомлення:
    834
    Адреса:
    Мати міст руських.
    От тепер давайте подумаем…!;) А чи не було причиною появи i розповсюдження краснопузими в пiслявоенний час байок про «танковi фашиЦькi орди» якi «розбились» об Днiпровськi кручi та в районi Мишоловки (була колись на форумi тема, в якiй людина до крику сперечалась - що ставки на Мишоловцi всiянi фашицькими танками)o_O, оцi от трофейнi трактори СТЗ - 5 (що на фото в районi 126) або можливо тягачi «Комсомолец», якi торохтiли собi десь по темрявi в районi лiнii бойового зiткнення на службi Вермахту, наводячи панiку на РСЧА?

ИЗБывших подобається це.
  18. ИЗБывших

ИЗБывших Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    826
    Адреса:
    так
    s-l1600 (8) - копия.jpg

Обробка свіжого ракурсу... нажаль літери антикопіранту занадто псують зафіксовану мить минулого.
    Але... маємо - тє що маємо, хоча цей папірець зараз оцінено в 1.99 ойро.
    Серпень - вересень 41-го (?), період між першим та остаточним підривом 127-ї.
    Наполовину вкопані в землю протитанкові їжаки значно посилили штучну насип своєрідного контрескарпу.

19. ИЗБывших

ИЗБывших Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    826
    Адреса:
    так
    127-01.jpg

Продовження серії світлин з фронтового альбому німецького військовослужбовця, можливо, він міг їхати на легковій автівці в Київ з району Василькова або Обухова.
    Дорога камянка йшла через с. Ходосівка в ціх напрямках через ряд сіл, а ліве фото, можливо, - Старокиєвська гора та місцевість південніше села.

alex_welt та Птица Говорун подобається це.
  20. ИЗБывших

ИЗБывших Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    826
    Адреса:
    так
    127-8.jpg

Всі фото зроблені в районі дороги камянки... Polen 1939 zerst. gesprengter Panzer Tank Spähwagen SDkfz Trümmer.

21. ИЗБывших

ИЗБывших Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    826
    Адреса:
    так
    127-08.jpg

... Polen 1939 Windmühle Wind mill Mühle Mill und ... Polen 1939 Heldengräber Grab Kreuz Stahlhelm totes Pferd Kampf

127-06.jpg

Зліва німецький тимчасовий бойовий цвинтар, справа більшовик, який трохи згодом перетвориться в "верховика" (останки, які лежать під незначним шаром землі та листя).
    Місцевість дуже нагадує місцини на лівому фланзі 8-го БРО між 1-ю та 2-ю лініями ДВС.

Останнє редагування: 24 сер 2023
  22. ИЗБывших

ИЗБывших Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    826
    Адреса:
    так
    127-67.jpg

Неодноразово доводилося чути від старожилів с. Безрадичі, Підгірці та Пирогів про присутність в цих селах словацьких підрозділів.
    Місцеві давали негативну оцінку їх діям та відношенню до простих людей того часу, а про німців, особливо про тилові підрозділи, нічого поганого не розповідали.
    Розказували, як надвечір, десь в вересні 41-го, в Пирогові чоловік 20 словаків сиділи колом навколо багаття на якому щось варилося в здоровенному казані.
    Прилетів з-за Дніпра більшовицький снаряд та гепнувся прямо в багаття, нікого не убило але багатьох здебільше контузило та злегка поранило, облило кипячим варевом.
    Свою злість вцілівші словаки розрядили на полонених та місцевих жителях чоловічої статі.

Зевс та Птица Говорун подобається це.
  23. Зевс

Зевс Oberst

Повідомлення:
    4.369
    Щодо словаків. Знайшлося таке. "У серпні 1941 р. на основі мобільно-рухомої бригади була сформована 1-а моторизована дивізія. До її складу входило два піхотні полки, артилерійський полк, батальйон розвідки і танкова рота. Усього близько 10 тис. осіб. Решта частин увійшла до складу 2-ї охоронної дивізії (близько 6 тис. осіб), серед завдань якої була боротьба з оточеними частинами Червоної армії та партизанами.

У середині вересня 1941 р. 1-а моторизована дивізія взяла участь у штурмі Києва. Потім словаки брали участь у бойових діях в районі Кременчука. З жовтня 1941 р. дивізія воювала в складі 1-ї німецької танкової армії Кляйста в районі Дніпра. Взимку 1941/1942 рр. словацька “мобільна дивізія” воювала в районі Міуса.

Один з німецьких офіцерів, характеризуючи словаків у своєму донесенні, писав:

“Це хоробрі і витривалі солдати з дуже гарною дисципліною”. Пізніше дивізія взяла участь в захопленні Ростова, де билася пліч-о-пліч з дивізією СС “Вікінг”.

ИЗБывших та Птица Говорун подобається це.
  24. ИЗБывших

ИЗБывших Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    826
    Адреса:
    так
  25. ИЗБывших

ИЗБывших Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    826
    Адреса:
    так
    127 - тыл.jpg

Дивно, що фотограф використав на ці два зовсім різні ракурси тильної частини 127-ї два кадри фотоплівки, яка була дефіцитною в польових умовах війни, -
    це вам не "цифровик", який дає можливість "лупити" що завгодно в необмеженій кількості.
    Ці два ракурси зроблені на один і той же фотоапарат, та в один і той же день - обидва зображення не мають відмінностей, а тільки різну відстань до об"єкту.
    В обох вхідних отворах "продуху" (рос. сквозника) протиштурмові решітки відчинені на повну, що дуже схоже на часту відвідуваність споруди на той час.

26. alex_welt

alex_welt Leutnant

Рейтинг:
    2
    Відгуків:
    3
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    8
    Повідомлення:
    1.526
    Адреса:
    Nord Ukraine
    а що це за ДОТ на фото? Це район 127-го до речі..

Images:

370620415_3464256923889510_8020465352289024237_n.png
    Птица Говорун та ИЗБывших подобається це.