Ну а якже ж. Бензин та соляра із зеленим барвником, зі зменшеним оподаткуванням. Без процентні кредити на закупівлю насіння, добрив та багато іншого. А в нас бакси отримують посередники.
Я про закордонні дотації, їхніх фермерів. А наші місцеві, виглядають князьками лише на фоні зубожілого, жебрацького населення
крали і зараз крадуть зі спільної комори (особливо керівництво,а деякі ще й на державному рівні). дотації селу,про це писав reider74 https://reibert.info/threads/prodazh-zemli-za-i-proti.927092/page-18#post-10339739 Кожен голова колгоспу,якого партія рекомендувала на посаду починав свою діяльність з побудови собі гарної хати за рахунок колгоспу, яку потім продавав при переході на іншу роботу це ви про х-вих голів колгоспів (як людина теж були х-ві),а я вам про нормальних казав. так,в селі зарплата була не фонтан але і зараз ситуація таж сама тільки тисячами і в гривнях. ще розповім розмову з матірью.я спитав за скільки ми тих бичків яких ростили продавали. відповіла десь 500-550рублів.бичок росте десь 1рік а через хвилину й каже,а нафіга я жили рвала в менеж зарплата за місяць була 500рублів. висновок:українські селяни за будьяких обставин будуть тримати своє господарство,це у нашій крові і нікуди його не дінеш. та й тримали при советах худобу,птицю в основному для себе,щоб за ковбасою у сільмаг не бігти.все ж таки кусень м'яса краще ніж заводська ковбаса та ін. а от зараз селяни тримають худобу задля того щоб просто вижити.
ми отримували тонну пшениці на зароблений руб і все одно з ферми от скирди і тд тягли. це теж менталітет. "не вкарадеш не проживеш". та й у князбках лише ті які до влади близько або колишні голови колгоспів.
Ви сам відповіли на питання про різницю між колгоспом і кооперативом. У кооперативі не крали, бо отримували все необхідне для життя і не займались домашньою худобою та городом. Правда, знаходив в архівах матеріали, що в 20-ті роки багато кооперативів просто пропивали, але деякі, особливо бідняцькі працювали досить інтенсивно. Що з ними потім сталось відомо. Потрібні приклади переваг кооперативів над колишніми колгоспами особливо зараз, бо багато людей зневірилось і не бачить виходу. Та й держава не повинна стояти осторонь, а допомагати в розбудові. Зараз з Європи надають гранти на розвиток кооперативів, але чиновники знаходять шляхи як їх розікрасти. Наприклад, створили кооператив по вирощуваню кролів. Клітки дають безплатно, але вартість виробництва клітки 2тис. грн. Це і є розпил грошей гранту.
Спойлер: беспілотники і кукурудза ересні в Британії завершився експериментальний проект Hands Free Hectare з вирощування ячменю без участі людини. Роботам вдалося посіяти, підживити, обробити від шкідників і бур’янів 2,5 га поля та самостійно зібрати врожай. Безпілотники, GPS-трекери, датчики контролю, від обробітку землі та висівання зерна і до його перевезення на елеватор, інтерактивні карти дозволяють автоматизувати процеси на полі та підвищити врожайність, пише Народна Правда з посиланням на ЕП, яка відвідала аграрну конференцію AgroTalksDay та довідалася, які перспективи розвитку цих та інших технологій на аграрному ринку України. Аналіз стану поля дозволяє вчасно реагувати на появу шкідників та бур’янів, застосовувати певні добрива там, де вони необхідні, охороняти врожай. Є багато систем вимірювання площі полів — від традиційних геометрів та об’їзду території з GPS-трекером до аналізу інформації із супутників. Однак найбільш точним є використання безпілотних літальних апаратів. За словами засновника компанії SmartFarming Артема Беленкова, головне завдання точного вимірювання полів — оптимізація бюджетів. “Точний обмір земель зазвичай виявляє погрішності на 1,5-2%. Для земельного банку 30 тис га це 450-600 га. Якщо компанія закладає на посівні матеріали та пальне 400 дол на га, то економія становитиме 180-240 тис дол”, — каже він. Белєнков уточнює, що це можуть бути заболочені ділянки, дороги, що не використовуються для посівів, але входять до земельного банку. За допомогою безпілотних літальних апаратів можна швидко і з точністю до сантиметрів отримати інформацію про площу поля. Дрон робить багато знімків, а потім програма формує точну карту. Програма також розробляє алгоритм польоту, розраховує час перебування в повітрі і визначає кількість батарей. “Людина привозить безпілотник на поле, натискає кнопку, він летить і повертається тоді, коли потрібно замінити батарею. Згодом сервіс обробляє дані і формує ортофотоплан чи карту проблем”, — зазначає Беленков. Для отримання максимально точних даних потрібно працювати з геодезистом. Безпілотники також використовують для отримання оперативної інформації у вигляді інтерактивних карт про сходи після зими, рівномірність проростання зерна, кількість бур’янів та шкідників, якість виконання польових робіт. Це дозволяє вчасно ухвалювати правильні рішення щодо обробітку землі. Важливу роль безпілотники відіграють у прогнозуванні врожайності. “На стадії цвітіння можна робити прогнози врожайності. Вийшли в поле, заміряли кількість рослин на квадратний метр у різних точках, екстраполювали результати на всю карту. Цей прогноз найточніший для озимої пшениці”, — розповідає Беленков. Це дороге задоволення, бо камера нічного бачення одного з лідерів ринку, компанії FLIR, коштує понад 6 тис євро. “Найбільш несподіване звернення клієнтів — коли дзвонять і кажуть: “Нам потрібен “дрон” з тепловізором, щоб не крали кукурудзу в полі”. Це найцікавіша історія, бо компанія може більше зекономити, якщо контролювати бізнес-процеси за допомогою безпілотників”, — каже Беленков. З інфрачервоною камерою можна літати вночі, бачити людину. Ефективність же такої роботи буде лиш тоді, коли вдасться зберегти кілька вантажівок врожаю. Внесення засобів захисту рослин — одне з найскладніших завдань для безпілотників в агросекторі. В Україні ця технологія тільки розвивається, і компаній, які б надавали такі послуги в промислових масштабах, ще нема. “Не всі препарати зареєстровані для авіаційного внесення. 99% агрономів не знають, що таке внесення в ультрамалих дозах. Цей ринок тільки формується”, — зазначає керівник проекту AeroDrone Юрій Педерій. На ринку України є три ключові компанії, які вносять хімікати за допомогою безпілотників: DJI Agras MG-1, Kray Protection та AeroDrone. DJI Agras може обробляти один гектар за виліт. Для холдингів використання такої техніки не має сенсу. Єдина сфера застосування — тестові ділянки, на яких випробовують різні препарати чи займаються селекцією. MG Kray Protection має ширину захоплення до п’яти метрів. За день він може обробити 200 га. “Недоліком електричних апаратів є те, що вони працюють на батареях. Потрібна постійна зарядка, а в полі з цим складно”, — каже Беленков. Безпілотники AeroDrone працюють на двигунах внутрішнього згорання. Ширина захоплення — до 20 метрів залежно від висоти польоту. Цей безпілотник може обробити до 400 га за день, тому його можна використовувати в агрохолдингах. Цей БПЛА розробила та запатентувала команда AeroDrone. На ньому встановлений професійний автопілот. Наразі новинка на етапі експериментів. “Безпілотники дозволяють утричі швидше і значно дешевше обробляти поля, ніж наземні машини. AeroDrone має бак на 60 л пального. Він може літати 15-20 хв з швидкістю 100 км за год на висоті п’ять-десять метрів. На обробку 1 га трактору потрібно 0,5 л пального, безпілотнику — 0,05 л”, — запевняє Педерій. Суттєвою перевагою є те, що, літаючи над посівами, безпілотник не “витоптує” врожай. Трактор зазвичай знищує кілька відсотків площі посівів. “Ми працюємо над тим, щоб замінити наземні машини, у цьому є потенціал. На відміну від тракторів, ми використовуємо ультрамалі дози для обприскування рослин, що економить воду. Розмір краплі настільки малий, що дозволяє уникнути опіків рослин при роботі з гербіцидами”, — зазначає Педерій. Безпілотник повністю автоматизований. При розробці завдання у програму завантажується карта поля. Пілоту залишається запустити пристрій. Як тільки апарат перетинає лінію поля, починає подаватися хімікат. Після вильоту з поля насос вимикається і літак підіймається на безпечну висоту. “Ми будемо тестувати цю технологію, але для правильного сформування завдання перед обробітком поля потрібно літати і робити ортофотоплан. Ми повинні чітко розуміти, де ЛЕП, узгір’я, лісосмуги”, — каже Беленков. Недоліком використання таких безпілотників є те, що для них потрібна злітна смуга довжиною не менше 100 м та шириною 15 м в радіусі 10 км. Крім того, там використовуються препарати, придатні для внесення в ультрамалих дозах. Їх виготовляють не всі українські виробники засобів захисту рослин. Іншим важливим питанням є законодавче врегулювання польотів, адже безпілотники, які важать понад 20 кг, повинні отримувати дозвіл на виліт від Державіаслужби. Якщо ж поле розташоване неподалік кордону чи стратегічних військових об’єктів, то дозвіл потрібно отримати у Генштабі. Українські фермери поки не готові повністю відмовитися від водіїв сільськогосподарської техніки. Проте сучасні технології дозволяють повністю контролювати роботу персоналу, норми висіву, витрати пального, маршрути. Нагадаємо, вітчизняні винахідники показали нового робота-розвідника Scat, призначеного для ведення прихованої розвідки місцевості. Нагадаємо, фахівці з Інституту глобального розвитку при Університетському коледжі Лондона розробили план протистояння “повстанню роботів”. Раніше пошта Німеччини найняла робота, який повинен допомагати її співробітникам і тягати важку кореспонденцію. “Народна правда” також писала, що в Японії з’явилися роботи-вихователі. Роботи, спеціально призначені для догляду за дітьми, приходять на заміну персоналу дитячих садків в Токіо. чітав сьогодні статтю будуть у нас сіяти кукурудзу роботи і сіяти і збирати .отака то справа.
у нас крали\крадуть скрізь. незалежно відтого кооператив чі ні. ми не німці і не чехи. там люди іншого укладу і розуміння. а в нас,як приклад вр і правітельство. та інші.
Вся проблема в тому що , українець-раб . І будемо ми так жити доти , поки не зрозуміємо що маршрутки наша власність , там не потрібно писати "тут був ваня" , під'їзди також наші і там неможна сцяти , гори також наші і там не можна кидати сміття , країна наша і ніхто за нас її не підніме на ноги ...
а якщо висцятись більше ніде а приперло не гупати ж у двері до живучіх там людей бродяга777, то все вірно сказано
Ну все камраде, допатякалися, зараз я Вас "розстрілювати" буду ... !!! "у нормальному колгоспі всі нормально робили" Почнемо із самого початку ... вводжу вас у гіпнотичний стан, і ви крізь мраку москало-фашистської пропаганди, бачите як у Ваше село входить загін військових на чолі із хреном у шкірянці ... так ось цей хрен у шкірянці - це один із 20 000 х..в, котрих КППС "закликала" із своїх членів КППС щоб прискорити колективізацію ... Так ось іде той х.. у шкірянці, із наганом та шкіряним кашкетом із червоною зіркою на чолі ... за ним суне із два десятки будьонівців із мосінками із штиками ... входять вони у село, їм місцевий осередок виділяє якусь хату на постой та дають список роботяг котрих комуняки іменують призирливо "кулаками" ... Так ось колгосп у вашому селі починають ті виродки будувати на голому місці ... вони не мають ні землі для колгоспу, ні худоби для започаткування колгоспу, ні С/Г знарядь праці у тому колгоспі ... Зате ті скоти мають СПИСКИ "КУРКУЛІВ" вашого села, і ці списки дадуть їм і землю, і худобу, і коней, і знаряддя праці ... Яким макаром ... ??? Та дуже просто, на мові гопників це називається "ГОП-СТОП" ... заходить комісар із будьонівцями до господи одного із тих куркулів, господаря, котрийсь із тих будьонівців, б"є прикладом мосінки у морду, той падає ... свора смердючих, п"яних скотів у будьонівках починають лежачого "куркуля" копати чоботами до смерті, у кращому випадку до напів-смерті ... Жінок шарпають пхають на землю ... інші ското-будьонівці шарять по хаті та збирають усе що є у ній та грузять на вози ... ось і перші "колгоспні внески" у той йоб...й колгосп ... Господаря із родиною у Сибір а усе його майно гоп-стопом (інакше не назвеш це і жодним ні законом, ні навіть звичаєм не оправдаєш) до колгоспу ... Ось так ПОГРАБУВАВШИ із два десятки господарств у селі, закопавши кірзаками при цьому кілька чоловік до смерті, двох застреливши із нагана, трьох закололи штиками, усіх решту попакували на вози та вивезли до Сибіру ... а собі при цьому забрали добрий табун коней, велику череду худоби, незліченну кількість С/Г знаряддя праці та усілякого посівочного зерна, а також достатньо землі щоб відкрити колгосп ... О як усе "у нормальному колгоспі робилося" ... !!! Це ж потрібно бути чиполіном щоб вважати це - НОРМАЛЬНИМ !!! "... і заробляли. у нормальних голів колгоспів і паспорти видавались і зарплати платились" Ідемо дальше ... земля вже для колгоспу є, худоба та усілякі знаряддя є ... але ж немає кому у тому колгоспі працювати ... господарів вивезли до Сибіру, п"яній сільській голоті революція роздала землю і та п"янь щось там на тій землі собі працює і до колгоспу також не хоче ... що ж тоді зробити таке "НОРМАЛЬНЕ" як каже чиполіно-буратіно, щоб крім дармового колгоспного майна, отримати ще й дармову колгоспну робочу силу ... ??? А довго не думали і силою позабирали у людей землю до колгоспу а самих людей до колгоспної роботи ... платити ж за роботу немає чим, бо грошей то в награбованому колгоспі немає ... і платити зерном немає можливості, бо усе зерно забрали до міста комісарів годувати та смердюхів-алкашів будьонівців (щоб не збунтувалися з голодухи та не повернули свої багнети проти своїх комісарів)... тому той пазабирали усі паспорти у селюхів та заборонили їм покидати свої села та колгоспи - КРІПАЦТВО по совітськи ... !!! А чиполіно-буратіно каже - "НОРМАЛЬНО" !!! Як тоді виглятає "НЕ НОРМАЛЬНО" якщо це нормально ??? Перші зарплати та паспорти вже аж Хрущов впровадив ... "голодомор був штучний і це не провина колгоспів і колгоспників." Завдяки тим колгоспам, комісари із смердюхами у будьонівках, мали можливість організовано, через колгоспи забирати увесь урожай від селянина - ЦЕ Й ДАЛО ЗМОГУ ОРГАНІЗУВАТИ ШТУЧНИЙ ГОЛОДОМОР !!! Без колгоспів голодомор москало-комунякам організувати б не вдалося ... Ой чиполіно ти буратіно ... молодий ти ще друже, тому й фіалки у тебе в голові замість логічного мислення ... Але усі ми колись були такими молодими та наївними ... Не сумуй, підростеш то порозумнішаєш ... Не гнівайся, якщо щось не так тобі сказав !!! ...
"тільки ті колгоспи були краще ніж те що створять або створили теперішні багатії." Попри сьогоднішню скруту в Україні, не гнівіть Бога, камраде ... !!! Сьогодні Ви ще ковбасу їсьте щодня і людського м"яса з голодухи ще не пробували а тоді колгоспи до людоїдства доводили люей ... "і чому комуняк старі згадують добрим словом." Бо дебіли ... !!! Що тут добрим словом є згадувати ... ??? ...
Не раб, все більш простіше- бидло. Бо тільки бидлюки можуть гидити в своєму домі. Раби боялися би і чхнути зайвий раз..
Ви б аву змінили ) . Ну а якщо серйозно , то приїжджайте в гості , я Вам знайду 50-80га , будете князьком , це ж так просто , закупити с/г техніки на 70-100 т $ (мінімум), найняти робочих , закупити зерно , добрива , д/п і сподіватися що будуть сприятливі погодні умови ... а потім град положе зеро і вся ваша робота коту під хвіст . Шара ! . Тільки чомусь ніхто не хоче бути князьком , поля заростають березою і сосною ((( .
кайзерлемберг 1)з виходом 2)срср проіснувало 70 років,а ви посилаєтесь лише на 1920ті роки. тобто на невеликий проміжок часу.Як кажуть "на русі дураків на 100 років запасено" це я про колективізацію.Замість того щоб з"господарів" зробити кістяк майбутнього колгоспу їх..ну ви вже писали.32-33рр- голодомор,було таке і всі знають хто винен.37й сталінська чістка,коли сусід сусіда здавав як шпигуна і тд(показало що за лайно в нас живе). Я ж вам кажу за ті роки я сам застав і за ті які мої батьки застали.Коли ми переїхали в радгосп ,ми нічого не саджали бо за зарплату можна було все купити у сільмазі.Їх у нас на 85й рік було 5 у центрі села:продукти,хозмаг,овочевий,магаз з одягом,лікерогорілчаний.І це не рахуючі по одному на окраїнах. І у 85му я вже був без батька.Так що мені є за що добрим словом згадати срср і той радгосп в якому я ріс.В нас бідували лише алкаші і то не всі. 3)Хто вам сказав що я не їв людського м'яса і не пух з голоду.Довелося мені пройти і через таке але вже в незалежній. 4) ви виставили відео з фільму "шрафбат",акімфій петрович розповідає як із лагерів тікав,і як вели з собою ще людину просто на м'ясо. доколгоспів воно відношення не має. 5)ось тут краще людина сказала https://reibert.info/threads/prodazh-zemli-za-i-proti.927092/page-19#post-10346105
"1)з виходом" Дякую !!! "2)срср проіснувало 70 років,а ви посилаєтесь лише на 1920ті роки. тобто на невеликий проміжок часу.Я ж вам кажу за ті роки я сам застав і за ті які мої батьки застали." Ну і з цих 70 років скільки було "ситими" у колгоспах ... ??? Це Ви, друже берете невеликий проміжуток і видаєте його за ОСНОВУ КОЛГОСПУ ... Якщо у ваших краях колективізація була у 20-х, то в галичині у 40-х і поч 50-х ... А жили у проголодь ще й усі 60-ї ... Рахуйте самім... із 20-х по 60-ї, це 40 років !!! А Ви кажете "невеликий" період ... це ж більша половина тих 70 років що проіснувало само СеРуСеРу ... і не забувайте, що вже у кінці 80-х у колгоспах також срака була ... так, що - 5 років від ваших ... "4) ви виставили відео з фільму "шрафбат",акімфій петрович розповідає як із лагерів тікав,і як вели з собою ще людину просто на м'ясо. доколгоспів воно відношення не має." А Ви відео до кінця додивіться ... "3)Хто вам сказав що я не їв людського м'яса і не пух з голоду. Довелося мені пройти і через таке але вже в незалежній." Може Ви маніяк - людоїд ... ??? Бо яким боком Сьогоднішня Україна "заставила" Вас їсти людське м"ясо ... ???
1 . "князьки " это те кто хочет отобрать землю (паи )у людей . Просто не честные арендаторы . 2. Земли у меня хватит . Хватит столько , на сколько хватает у меня " сил и средств " . Не много . 3. Если у Вас земли зарастают сосной и берёзой то это или земля плохая или люди лодыри .
Як це вони можуть відібрати землю (паї) ? . Є договір , де прописані умови оренди , хочеш підписуй , хочеш не підписуй . Тут проблема в іншому , люди до кінця не розуміють що це їхня земля , пайовики могли б скинутись , найняти хорошого юриста і грамотно прописати умови оренди , але "моя хата з краю" . Прийшов пан (князьок) , дав мішок полови , от і добре ... Я хотів сказати що це важка праця , а орендарі різні бувають . Земля гарна (чорнозем) . А люди ... овечкам потрібен пастух , а як тільки з'являється пастух , овечки кричать що пастух поганий , ось таке зачароване коло ) .
кайзерлемберг,я весь штрафбат передивився. але дане відео взагалі не включав. був період голодухи що від неї ледве рухався,невеликий але так прийшлося що взагалі ніде і нічого було взяти. 90ті роки. і умістах було багато випадків вбивств і самогубств від голодухи. в магазах харчу повно а грошиків катма і заробити ніде...... просто тв це не показувало. человеченки скуштував не від голодухи,а від розїбайства ментів.була одна шашлична у слов'янську.порийся у старих новинах,про це багато писали.було це вже при незалежній. не знаю як у вас було на галичіні,а на інших теренах срср нормальне життя залежало від керівництва. мати з 15 років на фермі,так тоді ще коровам кильку на корм привозили щей вищого гатунку. і це що,погано жили? період кінець 60х. просто довбодятлів було багато, тут ти ж і писав https://reibert.info/threads/prodazh-zemli-za-i-proti.927092/page-19#post-10344912 оце живу зараз на харківщіні у селі\колгоспі за срср. так от був у нас снабженец (ще живий дід) так в усіх сільмагах його підпорядкування було все. люди з міста приїзжали до нас скуплятися. просто людина на своєму місці сумлінно виконувала свою роботу. і з під прилавка приньому ніхто не торгував. я ще тоді не народився. висновок з цього роби сам дивився вчора за леніна,вобля тварюка був.
Мій прадід пропав безвісти в впершу світову , в прабабаці на руках залишилось п'ятеро дітей , потім друга світова (вірніше її закінчення) , в село прийшли "асвабадітєлі" щоб набрати "добровольців" на фронт , звичайно що дурних в селі не було і "асвабадітєлі" вирішили "віддячити" , спалили село . Мій дід часто згадував , казав , прийшли ми з братом в вечері до дому , село зпалене , а заплакана мама на згарищі нашої хати варить нам бульбу ... А ще за декілька років https://uk.m.wikipedia.org/wiki/Операція_«Вісла» в ночі в село знову прийшли "асвабадітєлі" , дали пол часа на збори , дозволили взяти тільки одяг , харчі на дорогу і вивезли в невідомому напрямку . Так моя родина по дідовій лінії переїхала під Львів , босі , голодні і холодні , знайшли не великий будиночок і так почали заново своє життя . Потім мого діда і його друга забрали на допит , діда відпустили а його другу пощастило менше , досі ніхто не знає де його закопали "асвабадітєлі" . Моя прабабця по бабині лінії і четверо її дітей , були поляками (на той час були досить заможними) вони відмовилися виїжджати , "асвабадітєлі" забрали в них все , крім будинку , коні , худобу , землю , а далі колгосп трудодні , після роботи обробляли свій клаптик городу , щоб з голоду не здохнути . В партії не були і всіма клітинами свого тіла ненавиділи "асвабадітєлів" тому вважались "не надьожними" , про кар'єру і мови не було , дідо працював грузчиком , будівельником а баба в колгоспі , жили не заможно але совість їх не мучила , що лягли під окупанта . А ще було ось так http://www.vox-populi.com.ua/rubrik...enepole-opovidannadlanaroduavtorpancisinroman і ось так https://uk.m.wikipedia.org/wiki/Операція_«Захід» . Нормальне життя залежало від того наскільки в тому чи іншому регіоні восхваляли окупанта . Я взагалі не розумія, як можна восхваляти окупанта , який замордував голодом мільйони , твоїх родичів , сусідів , тай взагалі не знайомих людей ? .
"був період голодухи що від неї ледве рухався,невеликий але так прийшлося що взагалі ніде і нічого було взяти. 90ті роки.в магазах харчу повно а грошиків катма і заробити ніде " Я студентом тоді був ... добре пам"ятаю 90-і, але щоб аж так було скрутно то хіба інвалідам та пенсіонерам ... Початок 90-х прилавки були "лисі"як у Сірка яйця а Ви кажете "харчу повно" 90-і хоч і важкі для гегемона пролетаріата що привик, щоб йому колгоспний дармовий труд давав ПРОДУКТИ ХАРЧУВАННЯ по халявських цінах ... Так, Ви у містах мали що жерти, але це ви мали за рахунок селянської не докінця оплаченої праці ... хоча СТОП, СТОП !!! ти ж казав що жив у колгоспі чи радгоспі, то яким макаром ти з голоду здизав ... ??? Молока то у колгоспах вистарчало до останнього дня їхнього існування ... Свіжого молочка, зпід корівки попив і морду наїв ... а ти у селі, у шикарному колгоспі і з голодухи здихав ... ??? Пиз..ш ти чиполіно, пиз..ш !!! "... і заробити ніде " Ага, ага ... !!! Мої батьки у 90-х горя не знали ... у нас в селі залишилася хата і 40 соток землі біля неї, так ось у 90-х мої батьки від безробіття вернулися до села, вирощували картоплю, клубніку, фасолю ... коротше усе те що Українці кожен день їдять ... а враховуючи порожні прилавки у містах, то на ринку усе продавалося на "УРА" !!! І мене студента ці гроші годували, одягали та вчили ... так що щось ти не теє белькочеш не теє ... у 90-х в Україні з голоду міг здихати алкаш, гниляк або інвалід із пенсіонером, але аж ніяк працездатний чоловік ... !!! "человеченки скуштував не від голодухи,а від розїбайства ментів.була одна шашлична у слов'янську." Ну це пизд..ь повний ... !!! На буханку хліба у 90-х він не мав, з голоду здихав ... а на кооперативний шашлик бабла вистарчало ... ???!!!
Коли в армії "освободітєлєй" є твої родичі, сусіди, тай взагалі ті хто розмовляє однією із тобою мовою, то ти їх окупантами вважати не будеш, оскільки й ТИ САМ ОКУПАНТ !!! Залишається їх тільки ВОСХВАЛЯТИ !!! ...