Та мабуть перекопати лопатою та й все, самі видаляться. На півдні не дуже дощить то я нічого не видадяв ніколи.
Погода мабуть підкачала , коли цвіли інші сорта, а ізабелла попала на нормальну, запиленн...http://infoindustria.com.ua/goroshistost-vinograda-melkovato-i-malovato/Ось, читайте..
Ні,я не готовий до таких ,, подвигів,,виноград в мене більше як декораційно ,тінєвиц'й бар'єр,висотою до 4 метрів.І кожного року викопувати корінь,він ніколи високо не виросте. Почитав,ніби все ясно,але хрен що зрозумів,то води замало,то забагато,то бром треба,то цинк,просто капець.
Від брому пестик на тичинку не зреагує, від цинку навпаки))), це якщо не для винограду, а для себе.. ПС Скоріш за все просто холодно було, ви б нічого не вдіяли. Теж іноді такі грона, якщо не помиляюсь то в минулому році
На півдні і те і інше, арки в селі, по ним виноград стелиться, і сумніваюсь чи хоч хтось підрізає верхове коріння, грунт чорнозем.
Во время цветения шли дожди. Это результат. Однажды я так сам себе насвинячил - побрызгал по цветам, и половина, если не 2/3 урожая ушло в хлам..
Значить шукаю виноград темний,стійкий до низьких температур,щоб лоза росла високо,і завжди був середній урожай .На вино,сік. Щось порекомендуйте!
В мене є можливість зробити типу дашка,,навєс,, на метр чи більше в кожну сторону від дощу ,затягнути плівкою?Як вам ідея?
Мабуть тим закінчиться,хочу до будинка теплицю припасувати,там як раз виноград росте ,тільки переживаю чи буде він в теплиці опилятися.Але це на колись плани, мрії.
Про штучне запиленняhttps://grono.at.ua/index/cvitinnja_i_zapilennja_vinogradu/0-20 , Вентилятори включати і можна в теплиці, або тещу замість бджоли з кисточкою)
По ідеї в закритому об'ємі , коли пилок нікуди не дівається, і організувати рух повітря, то запилення буде навіть краще ніж природнім шляхом. То вітер не туди подув, то холодно, то дощить, а в теплиці можна організувати ідеальні умови, повключати вентилятор періодично.
Сорт Молдова якби в Ваших краях встигав дозрівати то дуже мені подобається, солодкий і веееееликііі грона, одну з'їв і цілий день ситий, довго лежить, зберігається, але дозріває кінець вересня в кращому випадку, це якщо жаріща ціле літо, а ні то на місяць пізніше майже, так по памяті, але приблизно терміни такі.
Юпитер у меня есть, бомба! Буду прививать еще кустов. Маркетт нет, но есть классика - мерло и бастардо. И єто всегда уходит в первую очередь. Монопродукт, в смьісле ))
У меня привитой, покупал у Приходько. Могу безоплатно поделиться чубуками, но у меня таки есть филлоксера, так что есть риск занести єту неубиваемую дрянь