з Наступаючим РХ.. рік тому на нашому форумі із за герба в більш менш хорошому стані придбав пряжку з дефектами ..хочу відреставрувати .. в принципі алгоритм реставраційних робіт представляю но якщо шось підскаже буду радий ..
на роботі е рідка хімічна речовина для очистки міді і сплавів перед пайкою серебряним припоем ..для начала хочу очистити ним пряжку перед пайкою.. ще одне питання .. там не буде хватати маленьких элементів ,, якщо зроблю із сучасного матеріала то буде окислюватися неодинаково ,, може е спосіб застарити ?
Я б радив знайти в подібному стані донора (австріяку якогось, вони дешеві в поганих станах) Рівненько спиляти та підтасувати все акуратно на свої місця. Якщо ж бажаєте робити власні вставки, то бажано підшукати якусь стару гільзочку з потрібною товщиною латуні. А вот чи обовязково весь метал очищати перед пайкою? Не знаю. Першим кроком я б відпалив цілу прягу. А для благополучної пайки достатньо буде пройтись міленькою нождачкою по стику. Також незабувайте що срібний припой є білим і заховати його не так буде просто, зсередини всеодно залишиться шов, котрий я пропонував б класти в канавку на стику, щоб було можна все вкінці вивести в ноль.
Паяв пряги, правда не срібним припоєм. Є різні припої, можно підібрати по кольору (жовтий). Під час пайки пряга нагрівається досить сильно, і той бруд частково вигорить разом з окислами, а частково прикипить. Тому трохи чищу до пайки, але хімію практично не використовую.
Можливо щось порадите по жовтих припоях? Шукаю щось по температурі плавлення близькій до міднофосфорного. Паяю кокарди і іншу дрібноту... тому латунню паяти ніяк, оскільки горить сам предмет пайки а тоді вже латунний припой топиться.
З жовтих нажаль порадити не можу, але знаю, що є. Паяю латунью пряги та то, що не спалю. Все інще припоєм міднофосфорним, головне, щоб не затік на зовнішню сторону, а то потім зачистити проблематично. При якісно підігнаних частинах шва практично не видно, а на те, що на зворотній стороні уваги не звертаю.
Якщо під патинування то і міднофосфорним спокійно паяти можна. Латунний припой і сам не повністю жовтим стає на шві.. багато на що впливає температурний режим. Як міднофосфорний так і латунний спокійно може почервоніти.
думаю щось подібне зробити і на другий бік ..дивлюся що тримае добре , залишиться нагріти і залити припой ...
ситуація така , що при спробі запаяти всі слабі місця з пряжки повідпадали ..прийдеся впаювати відсутні частини , але самий великий шок для мене було те , що зробилася тріщина між гербом і плоскою бляхою ..
найшов на роботі латунний припой , але мінус в тому що його температура пайки досить висока і пряжка яка пролежала в землі такого стрессу почала не витримувати , прийшлося далі паяти все срібним припоем ..