Взагалі то криївок в наших місцях було досить багато, я знаю понад десяток. Зрештою ще є і незнайдені. Щодо двох завалених мінометками: були виявлені НКВД, ті що переховувалися піднялися на поверхню, в одному випадку загинули 4 чоловіка, в іншому - один загинув, а шість відступили. Мінометками закидали напевне облавники, можливо боялися залазити вниз. Кілька криївок, які знаю були продуктовими, інші використовувались протягом певного часу, а потім були залишені. В одній колись знаходили фотографії ( на жаль не збереглися).
На даний час це ями глибиною до 1.5 метри, розміри (довжина-ширина) різні. Зазвичай в місцях близьких до води, або в тих де хороший огляд місцевості. Шукав за приблизною наводкою - "в квадраті такому-то".
а глибокі криївки 5-6 метрів не траплялися? Я так зрозумів, що криївки, ті що Ви описуєте можна зпутати з бліндажами, якщо нема яскраво виражених входів?
Скельна порода у нас залягає по горах від 0 і десь до 3 метрів, тобто 5-6 метрові викопати не вдалося б. Не знаю, як де, але мені поодинокі бліндажі не попадалися, а от криївки завжди одинокі.
а сталеві мавзеровські набої та бекелітовий корок до фляги були в ПСВ.були?Перше фото і два остані обвалені криївки.Криївку де на фото видно конструкцію з бальків ще не розчищували.
Пляшки після ПСВ використовували в господарці ними і користувались повстанці .За пять років пошуків багато бачив речей з ПСВ і ДСВ в одному місці.
Так я офіційний пошуковець .Криївки стараемось відновити якщо відомо хто там загинув установлюемо хрести з іменами загиблих героїв. Така граната на фото попалась перший раз.може щось вам про неї відомо?
Ничего тяжёлого нет.Спiлка Украiнських Козакiв(CУК) существовала на территории Восточной Украины.На памятнике сталину писали:"Що за краiна,чия сторона?Де була церква-стоiть сатана".Есть у нас и документы,листовки....Где-то есть и схроны,но пока не можем найти...СУК была розгромлена в 1947г,по ст.54ч1 и ч2 дали ребятам от 10 до 25лет.Если не в тему-извиняюсь...Кому интересно-пишите в личку,пообщаемся...
Нажаль від усіх бункерів УПА залишились лише ями переважно правильної форми де гарно видно кількість кімнат, переходи, санвузол, входи та виходи. Біля одного з бункерів - 50м - знайдено велику кількість цвяхів, які мабуть залишились від будівництва бункерів УПА
Не знаю чи в тему,але надіюсь що комусь стане в пригоді і буде цікаво...відновлена криївка неподалік с.Гута Сокальського району Львівської області,ліс довкола *порізаний* траншеями і бліндажами,проте знахідок майже немає(кілька осколків)
Доброї пори доби камереди!!! Тема справді цікава і на цьому форумі дуже мало висвітлина. За допомогою всіх кому тема криївок,бункерів і схронів небайдужа ми можемо багато чого відкрити нового один для одного. Для прикладу ось тримайте - http://www.memoria.com.ua/index.php?option=com_content&task=view&id=309&Itemid=30&lang=uk З повагою Ворон.
Привіт браття ! Натрапив на тему криївок і вирішив поділитися своєю знахідкою. Нещодавно вирішили з камерадом "сходити в розвідку" по місцях останніх боїв 86-го польського піхотного полку ( в районі лісів між смт.Шкло та Ів.Франкове ) який в середині вересні 1939 року під натиском німців відступав пробиваючись лісами в напрямку м. Львова ( в цих лісах і закінчилася його бойова слава, на згадку вояків ВП встановлено памятник ). Полк пробивався старою дорогою крізь ліс, ось в тому лісі ми і натрапили, як я думаю, на криівку. Хоча вона в глибині лісу, але не так далеко від старої дороги, за м. 20-25. З фото припускаю що вона обвалилася ( просіла) сама по-собі, хоча неподалік виявили декілька залишків стріляних гільз , але чомусь з маркуванням 1914-1915 р.та уламок мінометної міни. Вхід у вигляді чотирикутного колодязя з масивних колод, затоплений водою (на фото видно ) можливо це той випадок коли колодязь дял води був виритий безпосередньо в криївці. Яка ваша думка.... To be continued...