А і правда без смішок так і є. Той же Дінець катастрофічно зараз міліє та заростає жабуринням. А дрібніші річки просто зникають.Таких річок зараз безліч у нас в області,що зникли або зникають. Наприклад у мого діда у селі на Балаклійщині є річка одна притока Дінця. Зараз її майже вже немає,деякі відрізки залишилися з водою і ті там води максимум по коліно а товсе замулилося.А решта просто пересохло та заросло очеретом. Хоча сам ще пам"ятаю ті роки коли був малим як була глибока,повна риби здорової.А в 30- роках коні топли в ній.А зараз і кішка не втопиться)).
Колись в 1970 роках я у віці 6-7 років буквально тонув в трясовинні на місці, де зараз побудовані 2-3 поверхові будинки.
З побудовою у м. Берислав потужної фортеці, що прострілювала і навіть перекривала кованими ланцюгами Дніпро, козакам стало сутужно у Крим та Царград за хабаром мотатися. Але був у них таємний шлях - через Дніпро у Конку, потім волоком у Молочну - і в Азовське Море. "Верхню" фортецю Кодак за необхідності обходили через Конку, Вовчу, і Самару. Це усе задокументовані історичні факти. Морська козацька "Чайка" мала розміри у довжину 15—22 метрів, у висоту близько 4 метрів, а в ширину — 6 метрів. Човен брав на борт 40—60 козаків та мав осадку - близько 3-х метрів. По жодній з вищеназваних річок (включаючи і Самару після м. Новомосковськ) такий корабель зараз не те що не пропливе, а в окремих місцях і бортами між берегами застрягне. Ось такі дивні факти.
Дивно інше-звіділь у потічках та річечках беруться гори пластикових пляшок та памперсів? Хто іх туди? Це ж не ми бо ми ж... огого!
Пляшки та памперси - дуже болюча проблема, але до теми цієї гілки форуму стосунку не має. Бо сміття - фактор антропогенний, і ми принаймі в теорії можемо на нього вплинути. А ось глобальне обміління - чинник природний і від людства не залежить.
Пока все ждут метеорита и всеземного армагедона в виде потепления/похолодания, а все уже здесь. Из моих воспоминаний 20 лет назад: 1. Разлив реки Северский Донец в наших местах 3-5 км. Сейчас 50 метров. 2. Рыбу волоком, ведро за 1-2 часа. Сейчас только в мечтах. 3. О броде уже писал. 4. У бабули в деревне всегда по осени в погребе была вода. Уже как 8 лет совсем нет. Знаю реки которые остались только на картах. Сейчас ланосом переехать можно в мае.