Сьогодні до мене в гості приїхав камрад Шльома,і ми перед тим,як сісти пити пиво,вирішили прогулятись по лісі. Зайшли в ліс в 17год,і через деякий час Шльома підняв манліхеровський штик. Через кілька хвилин я видзвонив зацеп від австрійської пряги,почав нарізати навколо нього круги,і в 3-х метрах з"явився знайомий сигнал - пряжка. На виході уже в сутінках видзвонив австрійський ерзац-штик. Сідаєм пити пиво з почуттям виконаного обов"язку
Вчора в кінці робочого дня знову пробіглись з камрадом Шльома по цьому лісочку. Намотали кілька кілометрів,майже безрезультатно,а бонус чекав біля самого входу в ліс,де ми проходили вже разів 20.Між сигналами від пивних банок та іншого побутового сміття. Камрад Шльома підняв медальку "Мобілізаційний хрест" http://ah.milua.org/pamyatnyj-krest-1912–1913-godov
Оскільки на коп практично не ходив,то й в зв"язку з проблемами форуму втрат майже не маю. В цій темі пропали тільки монетки,що знайшов у лісі на залишках хати,біля якої австрійці створили лінію оборони.
Пошуком старовини майже ніколи не займався,тож витягувати монетки 200-річної давності мені сподобалось,і через день я вже був повторно на тому ж місці. Спочатку пройшовся по австрійській траншеї,знайшов малу флягу. Вернувся до монетного місця - знайшов бронзову накладку від перстня і старовинну гуцульську бронзову пряжку.
Ще був виїзд з камрадом -JESTER- . -JESTER- на протязі 20-ти хвилин дьорнув 3 австрійські пряги,в мене за цей час вискочив австрійський жетон і годинник. Після обіду приступили до пошуку з новими силами. Знайшов прягу РІА і першу свою прягу сапера РІА. Сапер,щоправда,розчарував сохраном,але що маємо,то маємо
C камрадами -JESTER- и Шлома выбрались на 2 дня покопать в предгорья Карпат. Первый день,на Покрову,после непродолжительного подьема углубились в лесные дебри.Камрад Шльома через несколько минут зацепил Манлихер М95 с примкнутым штыком,который,при вытаскивании,к сожалению обломался.В пяти метрах от него я нахожу еще один.Забегая вперед,скажу,что мой так и остался в лесу,в толстых корнях,которые не выпустили его из своих обьятий. Через некоторое время у меня хороший сигнал:появилась медалька,к моему удивлению венгерская,по Второй Мировой.Возле нее крест.Недалеко нашел несколько ячеек на краю оврага по Второй.Эти две медальки и несколько пустых рожков от пулемета солотурн - все,что оставили нам венгры.И на том спасибо. (Как выяснил уже дома - медаль - "За освобождение Верхней Венгии",то есть части Словакии и Закарпатья,которые венгры считали своими,крест - "Огненный крест с мечами"). Обед.После почти незлобных наездов на камрада Шльому,который забыл дома рюкзак с частью продуктов - снова в бой наперевес с приборами. Нахожу первую австро-венгерскую прягу с зацепом ,недалеко ,в 3-4 метрах - вторая,еще метров за семь - третья.Прягу также поднял Шльома. В это время -JESTER- выступил по драгметаллам:умудрился найти серебрянную игрушку на бруствере австрийского окопа. Четвертую прягу нахожу уже в полной темноте,спасибо Експу с его подсветкой дисплея.Недалеко еще ладанка. День закончился у костра за 50 гр коньяка.Помянули бойцов,которые дрались в этих местах. День второй:погода круто поменялась,мокрый снег ,ветер.Камрад -JESTER- поднимает прягу РИА. И через некоторое время он делает главную находку : на краю большого просевшего окопа,где-то 3х1,5м находит останки австрийского солдата. В полном обвесе - лопата,ремень,,останки ладанки,фляга,подсумки с патронами,разгрузка,ножны... Прячем все большие предеметы ,по которым его могут найти повторно и размарадерить,в густом кустарнике, ,яму засыпаем,накрываем большими сухими ветками. Данные о местонахождении захоронения уже переданы соответствующим людям,с понедельника начинаем оформлять документы.Поскольку яма большая,есть высокая вероятность,что это санитарное захоронение,и он там не один. Надеемся,уже весной души погибших солдат Великой Войны обретут покой...
ну що сказати.... клас вже їду до вас, накривайте стіл, будем обмивати знахідки і приймете мої поздоровлення
Вітання Форумчанам! Вкрай рідко вдається вибратись покопати, з того що знайдено за останній вихід помито і пробито дудку системи Манліхера ,зразка 1889р. трофей ще достатньо бодрячий- метал потужний .поверхнево почищено електролізом. механізми сидять намертво.
На днях знову з"їздив на це ж місце з представниками організації,яка оформляє документ на ексгумацію.Поки вони займались своїми справами(фотографували,описували ,перевіряли захоронення) ,я побігав навколо по верхах.Результат - дві австрійські пряги і перша в моїй практиці ладанка з запискою всередині. Ще знайшов якісь незрозумілі убиті ножни,на останніх фото.Прохання знавців помогти в ідентифікації. По дорозі назад вирубав з коріння дудку,знайдену в попередньому виїзді. Дудка виявилась не проста:австрійський манліхер для Румунії,8мм. На жаль,штичок обломався.