Находки на определение! Выкладываем фото, обсуждаем...

Тема у розділі 'Знахідки', створена користувачем Kolyamba, 5 бер 2007.

1. ArtBorsuk

ArtBorsuk General-major

Повідомлення:
    6.301
    Адреса:
    Karpatia
    Якщо "U з крапками", тобто напис німецькою, то Польщу можна відкинути. Скоріш австрійський період, щодо якого вживання терміну "окупація" не дуже підходить, бо Габсбурги були спадковими володарями Галичини.

A10A та kyltic подобається це.
  2. Цікаві лоти

1. Прицел в очень хорошем состоянии, можно пользоваться как монокуляром или по назначению, сетка присут...
      4000 грн.
    2. Фляга в чехле,42 год производства.
      800 грн.
    3. https://reibert.info/threads/pylniki-k-98-i-na-chto-byl.1531998/ обсуждение
      100 грн.
    4. Бінокль часів другої світової, без клейм , лінзи цілі, трішки здвинута шкала азимуту.
      1000 грн.
    5. Газбак с маскою auer
      4900 грн.
  3. kyltic

kyltic Leutnant

Повідомлення:
    1.190
    Адреса:
    Львів, Україна
    Доброго всім дня і зі святом Миколая! З‘ясував, що напис на печатці («M. fürgang») означає щось на кшталт «для проходу» (https://www.dwds.de/wb/dwb/fürgang), тобто, надає дозвіл або на перетин дистрикту Золочів, або на вхід на якийсь об‘єкт(и), або......До речі, печатка знайдена на місці уже неіснуючої старої дороги, яка саме повертала до залізничної колії і перетинала її...
    Панове, можливо, хтось добре орієнтується в такій тематиці періоду Австро-Угорського панування і підкаже щось більш конкретне?)

kley подобається це.
  4. BART28

BART28 General-major

Повідомлення:
    5.911
    Доброго Вам вечера.
    У вас сургучная печать. И скорее всего не вермахт. В печатях и штампа вермахта все слова написанны готическим шрифтом, присутствует "курица" и свастика. И ещё смущают звёзды "Давида" не штампе.

Bakay, kyltic та smolenskiy подобається це.
  5. kyltic

kyltic Leutnant

Повідомлення:
    1.190
    Адреса:
    Львів, Україна
    Дякую за інформацію! Так, я вже визначився, що печатка періоду панування Австро-Угорської імперії на Галичині; у коментарі вище подав навіть деяку уточнюючу інформацію, проте для більшої конкретики потрібні знання колекціонера сфрагістики;)

kley та BART28 подобається це.
  6. David Della Rocco

David Della Rocco Leutnant

Повідомлення:
    1.267
    Адреса:
    Ländle
    Таки здгаствуйте!
    Я не спеціаліст із сфрагістики, але на печатці зазначені ім´я та прізвище якогось єврея (żyda, як кажуть поляки) із міста Злочув - М. (Мойзеш, Мордехай і т. п.) Фюрганг.

Alter Mann подобається це.
  7. kyltic

kyltic Leutnant

Повідомлення:
    1.190
    Адреса:
    Львів, Україна
    :D
    Добрий ранок! Так, погоджуюсь, що три мініатюрні шестикутні зірки на печатці мають пряме відношення до юдеїв та їхньої зірки Давида. Але припущення щодо того, що напис на ній містить персональні дані єврея має чимало слабких сторін: 1) відверто німецьке слово «fürgang» за умови, що євреї традиційно трималися групами осторонь від інших національностей та народностей і важкувато піддавалися асиміляції; 2) слово «fürgang» або «fürgang, м.» має конкретне значення у німецькій мові і безліч варіацій при побудові різних за змістом речень (https://www.dwds.de/wb/dwb/fürgang); навіть на поверхневому рівні не володію німецькою мовою, а тому не можу зрозуміти, що означає те «м.» - артикль, час, дієслово, відмінок і т.д.?
    Тому версію щодо єврейської приналежності до печатки підтримую, але от персональною її не вважаю...

Images:

09BFAE19-01EB-42E1-8F15-F1C963FFDD5B.png
    B5AEF8EB-E7AB-4B35-835F-61436E696913.jpeg
    C7CF6EC9-2F29-4FF3-9B63-FBC3D5420226.png
    0601ADE6-5437-47AE-A8F5-EBC4321A545E.jpeg
    D8DE3D59-45D9-4324-9BDA-30364F69531E.jpeg
    EDFDDBDF-D54B-4DED-ADF1-CE9848A09CAC.jpeg
    1BCB1EF6-6B81-4C8C-9E4E-311D972A362E.jpeg
    kley подобається це.
  8. David Della Rocco

Повідомлення:
    1.267
    Адреса:
    Ländle
    Доброго ранку,
    по-перше, слово "Fürgang" - "прогрес, процес, вихід" - це архаїзм, який вживався ще в Середньовіччі. Він давно вже вийшов із вжитку і Ви не знайдете його в жодному словнику і не почуєте в живому мовленні. А от у вигляді прізвища таке слово цілком могло законсервуватися.
    В цілому, Гугл зіграв з Вами злий жарт, тому що m. (maskulin) слугує для позначення іменника чоловічого роду в словниках. Більш нічого комбінація слів m. Fürgang означати не може.
    По-друге, я таки розшукав список євреїв, які жили в Злочуві, і з´ясував, що дане прізвище в різних варіаціях в містечку зустрічалось.
    https://jri-poland.org/psa/zloczow_surn.htm
    То Ваша справа - я просто виклав своє бачення.

Tea_M, Schanz, forencic та 4 іншим подобається це.
  9. kyltic

kyltic Leutnant

Повідомлення:
    1.190
    Адреса:
    Львів, Україна
    Дякую за цікавий диспут!:beer: Ви мене остаточно переконали, ба навіть поклали на лопатки, і тепер мені не залишається нічого іншого, як підняти білий прапор та капітулювати!;)
    З однієї сторони радий, що таки вдалося чітко ідентифікувати печатку (не люблю, коли залишаються інформаційні «білі плями»), а з іншої є певне розчарування, оскільки сподівання були на щось більш цікаве та оригінальне...

kley, Schanz, Alter Mann та ще 1-му подобається це.
  10. David Della Rocco

Повідомлення:
    1.267
    Адреса:
    Ländle
    :beer::beer:
    Річ насправді якраз дуже цікава з точки зору регіональної історії. Думаю, якщо погортати тогочасні метричні книги в архіві Золочева чи Львова (або де вони зберігаються), то можна було б встановити повне ім´я та рід занять цієї людини.
    До речі, мені траплялися на хуторах свинцеві пломби зі схожими за стилем легендами.

Schanz, Alter Mann та kyltic подобається це.
  11. A10A

A10A General-leutnant

Повідомлення:
    23.167
    Адреса:
    Київ, Україна
    ....та скорІше - то німецьке прізвище
    напрИклад:
    "...Der Schmalkaldische Krieg währte bereits seit einiger Zeit und verschonte Adorf nicht. An diesem Tag tobte auf der Freiberger Höhe und im Tetterweintal eine blutige Schlacht, als der böhmische König Ferdinand, der Verbündete Kaiser Karls V., in das Land des geächteten sächsischen Kurfürsten Johann Friedrichs einfiel. Nach einer Überlieferung aus dem Jahr 1623 (Oelsnitzer Reimchronik von M. Fürgang) soll das Blut stromweise geflossen sein: ..."

M. Fürgang - середньовічний поет-хронікер із міста Ельсніц (Саксонія) 1620-і роки...

Images:

O20_1015.png
    Schanz, 250RIR, kyltic та ще 1-му подобається це.
  12. A10A

A10A General-leutnant

Повідомлення:
    23.167
    Адреса:
    Київ, Україна
    ...а тепер - ПРО ЗІРОЧКИ :
    (...потрібно поЯснювати ??)

Images:

78b2a9989d7786.jpg
    250RIR, votaga, гринго80 та 2 іншим подобається це.
  13. noo

noo Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    1.107
    Адреса:
    Киев
    Здравствуйте. Подскажите, в какой армии служил раненый солдатик (остатки синей краски на мундире)
    Всем спасибо!

Images:

IMG_20201220_232624_362.jpg
    IMG_20201220_232603_977.jpg
  14. A10A

A10A General-leutnant

Повідомлення:
    23.167
    Адреса:
    Київ, Україна
    ;)

Images:

unnamed.jpg
    517yXDCdmPL._AC_UL600_SR396,600_.jpg
    гринго80, Nikita66, ДВ762 та 7 іншим подобається це.
  15. Staspirat

Staspirat Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    1.077
    Адреса:
    Минск, Беларусь
    Всем привет! Попала в руки такая масленка. Помогите опознать чьих будет. Заранее признателен!

Images:

IMG_20201221_182208.jpg
    IMG_20201221_181200.jpg
    IMG_20201221_181152.jpg
    BART28 та A10A подобається це.
  16. 250RIR

250RIR Leutnant

Повідомлення:
    1.377
    Адреса:
    Беларусь
    Доброго времени.

Не могу утверждать, скорее ощибусь , судя по клейма- Япония. Если на наконечнике резьба двусторонняя и он вставляется обратной стороной , то схожая масленка , носится в ременном кармашке одного из трех патронных подсумков ( напоясничный подсумок) . Но возможно и пулеметная.

- С уважением -

Images:

Тipe 1938 Arisaka Puche.jpg
    Останнє редагування: 21 гру 2020
    Staspirat та votaga подобається це.
  17. votaga

votaga General-leutnant

Повідомлення:
    30.360
    Серый привет!
    Судя по клеймам как раз штаты либо рядом.
    Патенты и пр - их фишка.
    Японцев клеймо мы бы не прочитали, а так там еще на боку Pinguin shutter oiles
    Про пингвина не знаю, вернее знаю, это такая птица, а шутер - охотничье + масло
    Хотя все что нагуглил по быстрому
    Наконечник мне кажется сурово придуманным на коленке, а штатно там было обычный пластиковый нос.

.

Staspirat подобається це.
  18. 250RIR

250RIR Leutnant

Повідомлення:
    1.377
    Адреса:
    Беларусь
    Та, я со-слепу донную ,,Накамуру,, увидел, а боковое клеймо нет.

- З повагою-

19. A10A

A10A General-leutnant

Повідомлення:
    23.167
    Адреса:
    Київ, Україна
    "shutter oiler" - нажимнАя маслёнка
    "Пингвин" - фирма по пр-ву смазочных масел из Сан-Диего (Калифорния) времен ВВ2
    ...может "ноги растут оттУда" ??

З.Ы. ...стрелОк, по-английски пишется трошки по-другОму - "shooter"...
    ;)

Images:

unnamed (1).jpg
    Останнє редагування: 21 гру 2020
    Schanz, Staspirat, BART28 та 2 іншим подобається це.
  20. 250RIR

250RIR Leutnant

Повідомлення:
    1.377
    Адреса:
    Беларусь
    ... значит у ТС коммерческое, не думаю, что-бы армейскую масленку так клеймили, было-бы богато, но иначе ... - З повагою-

21. votaga

votaga General-leutnant

Повідомлення:
    30.360
    Точно!!
    :D

22. A10A

A10A General-leutnant

Повідомлення:
    23.167
    Адреса:
    Київ, Україна
    ...видимо - из полиэтилентерефталат-а
    :)

Staspirat та BART28 подобається це.
  23. BART28

BART28 General-major

Повідомлення:
    5.911
    На маслёнку от швейной машинки похоже. Может самодельный, как вариант. :rolleyes:

24. Staspirat

Staspirat Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    1.077
    Адреса:
    Минск, Беларусь
    Я в видах пластмасс не силен. Но она мягкая, т.е масло за счет нажатия впрскивается

BART28 подобається це.
  25. asmed

asmed Stabsgefreiter

Повідомлення:
    145
    Адреса:
    Одесса
    Добрый день, нашел такие шильдики. Металл- медный сплав, бронза. 1E1134AC-722E-4AA8-A6DA-C86B5506B6F1.jpeg 46E6BAED-BC63-4DB3-85B9-748E460CF49C.jpeg

26. Choyr

Choyr Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    620
    Адреса:
    Харьков
    Доброго. Возможно бирка от бухты проволоки(стальной, перевязочной, Саратовского завода им Ленина) до военная

asmed та BART28 подобається це.