Знахідки з двох виїздів...не густо...хоча є дещо цікаве.Попався антуражний рогач-хтось недокопав.Перший раз знайшов цілий ремінь в комплекті з прягою та зацепом.То диво що я його не зачіпив лопатою.Годинник-знахідка товариша.
Помив від болота,зняв прягу та зацеп та поставив у розчин спірту та гліцерину.Не знаю чи щось з нього вийде бо сильно задубів.
Спирт з гліцерином до дупи. Залишали велику кількість шкіри на місці розкопок. Наприклад чохли для польських саперних лопаток сипались в руках. Кидали як в траву так і на листя.Після декількох місяців і навіть після року ця шкіра ставала мяка і еластична і не сипалась. Не знаю роса дощ сонце сніг одним словом природа шкіру відновлює найкраще. Жаби мочили місяць в спирті з гліцерином без толку. https://reibert.info/lots/zhabi.173118
Доброго здоровя. Ліс де копали рогачі в свй час радував знахідками.Я вже писав про це в темі Та хочу повернутися до тих подій так як є ще пару архівних фото.Так як я вже описував копали ми зимою,а точніше кінець лютого 2019 року.Пошук проводили за допомогою глубинника.Сигналів там багато.В основному попадалися ВОПи різних калібрів (а калібри там пристойні)та поміж це були і буржуйки,мотки колючого дроту,металеві ящики,багато різного військового реманенту ,ну і німецькі каски.В тому сезоні вдалося копнути чотири рогачі.Один з самого краю лісу десь на глубині 30-40см,два інших лежали на дні окопа на відстані прблизно десять метрів один від іншого на глубині одного метра.Четверта каска була знайдена посеред лісу на лубині 80 см.Трохи дивно як вона оинилася на такій глубині адже видимих ознак окопів чи бліндажів в тому місці не було.З тих чотирйох касок одна в біль менш пристойному стані-три інші решето.
Ну і сама крута знахдка з тих позицій -поворотна плита від 170мм міномета.Була знайдена в березні 2019року.Вимучила вона нас.Цілий день пішов щоб її витягнути і забрати .
Цього разу сумістили корисне з приємним-трохи покопали,трохи збирали опеньки.Потішила гільза від 7 см гірської гармати М 99,а також універсальна грангата.
Доброго здоровя.На одному з літніх виїздів натрапили на таку колону. Про колону ходить купа легенд. За однією, це було поховання померлих від холери, за іншою - дороговказ для військ Батия (!), за третьою це була батиєва могила.
Доброго здоровя.Поїхали з товаришем прогулятися по осінньому лісі.Він пошуком не займається.Після перенесення важкої хвороби прогулянки лісм йдуть йому на користь.Так як йому немає значення куди їхати то локацію вибирав я.Погода гарна,ліс чудовий-золота осінь...
Їхати в ліс без металошукача було би гріхом.Поїхати на копане -перикопане місце.Я там був багато разів.Колись це місце радувало знахідками.Надії копнути щось достойне було мало.Та коли вискочила пряга та щей турецька радості не було меж.Трохи зачіпив лопатою,та за життя вона вже була з втратами.Головне що накладка ціла.Бази я знаходи раніше,думаю перепаяти не буде проблем. В загальному копав десь дві з половиною години,як то кажуть вискочив на пару годин а результат більше ніж інколи за день.
Вибачте за оффтопік. Ось моя 99% випущено у Німеччині. Написано - Asakir-i Şahane А от з перекладом складно... цей термін використовується для позначення солдатів султана, та усіх солдатів, що служать у османській армії.
Доброго дня, Доповню свій допис. У всіх тлумачних словниках значення одне і те ж. Osmanlı ordusu hakkında kullanılan tâbir, pâdişâhın askerleri, bütün askerler, ordu. Термін, що використовується щодо Османської Армії - солдати султана, усі його солдати, уся його армія. наче як коректно переклав, бо турецька специфічна мова... https://www.lugatim.com/s/asakir