Да подождите ! Щас раскажут , шо Дартвэйдер вселенский Казак !!! А Козаки на ихней исторической родине , Пришельцы инопланетяне из беглоряженых БЕЛЛОРУССОВУКРАНЦЕВ !!!!
Що смішного? До чого тут польська армія. Що не зрозумілого було в попередньому посту? Військо Запоріззьке важало себе приналежним до Короля,та підданим королівській владі до Хмельницького. Інше питання що часто королівські накази їм були по барабану коли перетиналися їх інтереси як у випадку походів на Османську імперію.
Я вважаю що і не перше і не друге. Держави вони так іне створили по факту. А піратство.. Для когось вони були погані, для когось навпаки. Але називати їх піратами я впевнений не можна, тому що територія їх продивання і так би мовити діяльності, по ведикому рахунку ніким не контролювалась. А якщо хтось вважає що на ті землі своїми хтось вважав (не будемо показувати пальцем на сусідів зі сходу..) то їх проблеми, вони собі вважали. А насправді то степи нічиї) значить і під визначення якихось банд-формувань козаки підпадати не можуть. Отже, козацтво - просто збройна організація, яка діяла на нічийних землях сама по-собі Дивне визначення, але логічно виходить так.. А от що там пізніше було, хто і як їх пробував використати - це вже інша історія, піл час якої ті два питання якось ставити по-моєму не можна..
Держава -Гетьманщина існувала з певними занепадами і підйомами до 1764 року.А автономний полковий устрій був скасований взагалі в 1781 році все це здобутки державності . Якщо мова про запорізькі степи то це так правильно до певної міри.Але це степи це Запорізька Січ.Військо Запорізьке Низове і Військо Запорозьке(гетьманське) ішли своїми різними шляхами розвитку від другої половини 17 ст.
Дозволю з першим твердженням не погодитись. Держава Гетьманщина. По-моєму она назва. Держава - це перш за все організована політична влада в суспільстві.. і так далі.. по визначенню. Держава повинна мати обов"язкові ознаки і інститути. А хіба в козаків було це все наявне в повному необхідному об"ємі? Я вже не кажу де саме знаходилось те суспільство яким саме військо запорізьке як інститут мало опікуватись.. чи пробувало опікуватись... Так - це військова організація. Так - це певна категорія впливу. Але ну не бачу я там нажаль держави. Не бачу. І якби вона там тоді була, то і історія по-іншому склалась би... А те що там вони всередині між собою щось вирішували, автономні полки створювали, роти,. батальойни могли приміром.. це їхні внутрішні профспілкові справи. Як кожної фірми в наш час. А! Ще до сусідських монархів на поклон ходили! Питається за яким...? Щодо степів - а де скажіть ще такий бардак був з визначенням меж територій? В якій державі? правильно - по суті ні в якій. Тому це були держави. А тут... просто землі.
Во-во... демократія в війську. Початок - Запорізька Січ. Кінець - Збройні сили України. Крапка. Я теж патріот. Але це так є. І немає чого прикрашати :-( Можна назвати це здобутками.. хоча.. скоріше початками... Ну але ж якщо є держава - то це держава. Тут не може бути на стільки то відсотків .. лише на сто. Або нема держави.
Ні, демократія у війську не є військовою демократією. Військова демократія - це соціальний уклад, відмінний від держави, як апарату примусу. http://ru.wikipedia.org/wiki/Военная_демократия Десь в минулому році тут була тема про Р.Хайнлайна- теж є дотичні аспекти.
Здрастуйте!Козаки любили волю,були вільними,от і сходились на січ однодумці,були віруючими,покровителька козацтва присвята Богородиця,козаки були сильні і виносливі,тому що в ту добу часу всю фізичну працю виконювали в ручну,основа їх непереможності було розвинуте почуття братства,побратимства,козак сам міг загинути в бою но товариша ніколи не зрадив,не продав,приймали участь у визволенні своїх побратимів,тай простий люд,народ з полону-турецького,монголо-татарського визволяли,будучи в полоні козаків страчували бо навязували прийняти мусульманство або продавали на кораблі,галери- веслярами,з діток малих турки,татарва робили -яничарів,які потім чинили набіги на Українські землі,а жінок-полонянок продавали в гареми для розваг,для виконання важкої фізичної праці.Здобич,золото козаки витрачали на відбудову церков,давали вдовам,бідним людям а також для закупки зброї,дисципліна була у козаків на вищому щабелі,по наказу гетьмана приймали участь у збройних битвах,повстаннях не дивлячись на більшу кількість,на перевагу у живій силі ворога,от таке я пригадав за козаків тай зрешту виклав.
Все це було. раджу почитати Чухліба його дослідження по Гетьманщині де це все розібрано По різному. Насправді звичайний сюзиренітет був.поширена пркатика в тодішній Європі. Бардак у чому? Знову таки це степ. А мова була про Гетьманщину а не Січ.
Козаки і Монархи.Міжнародні відносини ранньомодерної Української держави 1648-1721 рр http://shron.chtyvo.org.ua/Chukhlib_Taras/Kozaky_i_monarkhy.pdf власне ось почитайте.Тут тобі і відповідь щодо державності і відносини з монархами.
Ну тоді вибачте... Тема "Козаки".. А гетьманщина - вони вже далеко не козаки) вони вже від них настільки відділилися.. Де питається те козацьке братство? свобода? і т.л.?) гетьманщина це вже поміщицтво в чистому вигляді.
Ви це серйозно? Хто ці таємничі"вони"?) Гетьманщина це і є козацька Держава в чистому вигляді от і відповідь на питання. А книгу почитайте.
Ну добре. Але якщо це держава - то я перший хто проти такої держави підняв би повстання. А вони - це нащадки тих козаків, які в свій час будучи козаками займали певні як зараз кажуть керівні посади. А дітки то вирішили а чого нам як колись жити? Давай краще хай на нас селяни попрацюють. І чим вони в такому разі від татар відрізнядись? Я вважаю - нічим. Експлуатували людей зі свого народу заради власної наживи - оце про них чітке і зрозуміле визначення. А кров в усіх однакова.
Тоді ваше місце серед Пушкаря і Барабаша,серед Петрика та Суховієнка та інших які і піднімали Мова за козацьку старшину? Нагадаю що українські селяни були закріпачені після скасування Гетьманщини якраз при Катерині Другій. А в Гетьманщині просто селяни займали нижчий стан ніж козаки і це нормально.
стосувалось би це тоді Вас безпосередньо - я б подивився як би це було для Вас нормально Це видно тільки в нас нормально свій народ під плінтус... А Катерина кажете закріпачила? .. то значить вона їх закріпачила а ми тут ні при чому)))) хай так і буде))) Зручна логіка)
До чого тут троллінг про плінтуса? Це правильно коли військова каста яка оброняє тих що орють і сіють землю має від них привілегійованіший трохи стан.
так не по-козацькому якось воно.. не по побратимськи... не по демократичному. Трохи "пахне" чимось негарним.. і в результаті "протухло".
Вже одна каста перед тим, теж військова, захищала. Я про варягів. І захищала і хрестила... І що маємо зараз? Держава Україна, де народ - це одна національність. А влада - це інші національності. Зі всіма витікаючими.