Доброго ранку! Що у вашому розумінні справжня? 15-16 сторіччя, або масові катани 19-20 сторіччя, які виготовлялися для імператорської армії Японії? Вони усі будуть справжні, але ціна буде відрізнятися в десятки тисяч доларів. Наскільки я знайомий з викривленим і жадібним менталітетом вітчизняних бариг, ціна навіть самої звичайної рядової катани буде вимірюватися тисячами і тисячами американських доларів. Нажаль, так у нас склалося. Ціни в Європі чи америці будуть в рази менші. Ось так і живемо....
Мабудь замовити в нашого зброяра-коваля виготовлення копії буде дешевшим,чим запропоновані варіанти,які по своїй суті всерівно виявляться сувенірними,настінними експонатами.
Так, замовити у нас буде в рази дешевше. Але, на жаль, це буде не японська катана, а українська! Я колись як альтернативу розглядав ножі одного японського майстра. Він для клинків використрвує старі катани. Прізвище не пам'ятаю, треба пошукати.
Навідь при такій постановці питання ціна буде не з дешевих.Тобто я не є колекціонером,якого цікавить оригінальність виробу з клеймом якогось умовно Хірошіцо.Більше цікавить оригінальна наближеність до справжнього виробу і щоб вона не розлетілась при умовному використанні по якомусь предмету,того самого стовбура дерева.
Я зрозумів вас. Тоді питання стоїть не так "гостро". Майстрів у нас вистачає, можливо хтось і візьметься за таке замовлення. Так, звичайно, такий виріб апріорі не може бути дешевим.
Піпець питання. От як на нього відповісти? Бачив на аукціонах більше двох міліонів доларів. Така відповід влаштовує?
Взагалі то це питання під повідомленням про саморобну катану від наших майстрів і я запитав які на них ціни! Читайте уважно потім "піпецькайте"
Якщо без претензій на оригінальність і не справжню (хоча ТС спочатку говорив про "справжню") тобто , виготовлену не по японській технології, а просто по формі схожу, з простої залізяки (наприклад, ресори, чи У-6, У-10...) то бачив на ножових виставках від 200-500 дол. Колись на зброярському форумі один комрад шукав майстра, який міг би відшліфувати (проявивши хамон) не старовинну, але оригінальну катану. Знайшов за 500 дол. Шліфовка робиться рисовим папером і займає місяць. Це я до того, що коли в першому провідомленні теми, ТС каже про "спавжню" катану, то не потрібно нервувати щодо коментів.