100% , у Карпат мотор слабший, коробка з мілкими деталями гірша, карбюратор поганий. З хорошого тільки фара з галогенкою.
Різниця в двигуні карпат і верховини, чи риги досить значна. В кінці 70-х, помінялись ПДР, і на мопеди обмежили швидкість в 45 км.гд. в карпатовських двигунах другу передачу значно занизили, порівняно з верховиною чи двошвидкісною ригою, плюс суттєво полегшили маховик, чим зменшили і так малий крутний момент на низах. В цих двигунах взаємозамінна лише поршнева, але і вона відрізняється ступіню стиску і фазами газорозподілу. Верховина і рига їде швидше, за карпати, але розрив між швидкостями занадто великий.
Карбюратор на цих двигунах дуже хреновий, потрібно підібрати з 50-ти кубового китайця. Єлектропідсос по ідеї повинен працювати від перемінки, але краще механіка.
Ява 20 Більш як тридцять років зі мною . Купив китайця 50 куб. з мех подсосом - гівно . Знайшов з хонди такта б/у японця кейхин , викинув кляпан єл.подсоса , заглушив отвори свинцем . Агонь . Дуже надійний та єкономічний .
мабуть маєте на увазі різницю ш62 (палець 10мм) і в-50 (палець 12мм), так, вона була (про педальний ш57 - окрема мова) але, у нас массово, були лише Рига16 з в-50, рідше - версія з д6, Карпати з в-50 і в-50-2 і дуже зрідка - Дельта в-50. Так от, якщо не враховувати д6, різниця Риги і Карпат була лише в дизайні, у них і вага майже однакова. А задня "зірка" з Верховини додавала Карпатам майже +5 км/год. і ш62 вже переставав бути лідером))) це якщо порівнювати "немодифіковані" двигуни. Карпати тільки з розточеними вікнами вже не потребували "зірки" з Верховини. Там і так стрілка йшла вправо на упор і реальна швидкість була невідома. "розрив між швидкостями занадто великий" - це ви пожартували?))) "В цих двигунах взаємозамінна лише поршнева, але і вона відрізняється ступіню стиску і фазами газорозподілу." - поршень Верховини, та "старої" Риги (ш57 та ш62) мав палець діаметром 10мм, у Карпат на в-50(-2) палець 12мм - де там взаємозамінність? Всі ці двигуни мали однакову максимальну компресію (штатно, з заводу), приблизно 9 одиниць і, однаковий (штатний) вид палива, то де там "різниця у ступені тиску"?)) Різниця у "газорозподілі" була за рахунок більших "вирізів" на юбці та трапецевидних каналів в циліндрі (у ш62 - прямокутні), у в-50 це трохи збільшує наповнення робочою сумішшю, але на самі фази впливу не дає, бо у всіх цих двигунів -кривошипно-камерна продувка.
З двигуном в-50 ішла рига 24, на 16-й ш-62. В-50 почали випускати значно пізніше наж 16-ту ригу. Так мова про різницю цих двох двигунів. І мова про стокові двигуни, на капатах можна було стрілку ложити, але ресурс значно йшов в мінус. Як на мене розрив в 15 км з такою разницею в обертах дуже суттєвий.
Він простий і надійний, але сімішеутворювання просто гівняне, робити він робив свою роботу, але якщо прикрутити інший то назад не вернешся. Великий його плюс тільки в простоті.
"Як на мене розрив в 15 км з такою разницею в обертах дуже суттєвий." - так, це більш ніж просто суттєвий... Але на моїй пам'яті такого великого розриву не було. ш62 за тих часів, що ми активно їздили був уже "реліктом", на який було ще складніше "дістати" з\ч - тому їх живих було мало. З номером (16) Риги я певно помилився, але за дизайном вони були чи не такі самі, а двигун був в-50, у деяких в-50-2. Так, ресурс ЦПГ на Карпатах був сезон-два максимум, але в нас було товариство)) 1-й "ремонт" брав зношені поршні в 2-го "ремонта", 0-й брав у першого - докупали кільця, "допилювали" поршня якщо було треба і їздили далі. Найгірше було 2-му "ремонту" і зрозуміло чому. "Вбивав" скоріше повальний дефіцит дисків зчеплення. Ми вже і з пороніту їх різали і, дехто - з алюмінію...
Пару днів не заходив почитати, а тут вже три сторінки, хочу пояснити чому саме Карпати. Сину зараз 14, і купувати більш потужній мопед чи мотоцикл вважаю за рано, все таки посвідчення категорії А раніше 16 не отримає, а ховатись чи тікати від поліції, як я в свій час робив не хочу спонукати. По друге мопед дістався практично задарма, так сказати у спадок, син який до цього зависав за копом зараз не відходить, все намагається робити сам, за тиждень вивчив принцип роботи двохтактного двигуна. Тому вважаю що для хлопця як варіант конструктору для дорослих не поганий варіан
З Різдвом шановні. Не минуло й року, син підріс, навчився впевнено їздити, ремонтувати техніку і ось на день народження отримав подаруночок...
Їзда без шолома навіть не обговорюється, з приводу черепахи теж думаю придбати, передні гальма також пройшли, навчились.
Так, на повному ходу, ми ще й в знайомого в майстерні пофарбували, тепер меншому синові буде, йо зараз 12