Каменное орудие труда

Тема у розділі 'Давнина', створена користувачем MAXIM 43, 21 сер 2022.

1. gvv2309

gvv2309 Oberstleutnant

Повідомлення:
    3.458
    Адреса:
    Київ
    И какое ее назначение?
    Что ею делать?
    Я вижу камень который полежал в костре или на пожарище и на него прошел дождь,вот он и раскололся в такую форму.
    А мог просто на солнце лежать и за тысячи лет откалывались кусочки.

2. Цікаві лоти

1. бойова сокира КР
      2100 грн.
    2. 10000 грн.
    3. Накладная бляшка поясной гарнитуры КР
      60 грн.
    4. Копане. Залізо міцне
      22 грн.
    5. знайдені у лісі
      200 грн.
  3. MAXIM 43

MAXIM 43 Stabsgefreiter

Рейтинг:
    2
    Відгуків:
    11
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    17
    Повідомлення:
    265
    Адреса:
    Запорожье
    Все может быть,поэтому и создал тему чтобы послушать мнение людей.

gvv2309 подобається це.
  4. Mishka*

Mishka* Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    656
    Адреса:
    Львів
    я дам Вам 10 нуклеусів,покладете їх в вогонь, а потім полийте водою. Чи вийде в Вас таке ж?? Такий предмет зроблений довгою і важкою працею,відколюванням шматочків можливо іншим куском нуклеуса. А може бути це навіть тим самим знаряддям ,яке використовували для виготовлення ножів,списів, зернотерок... Всім відомо що це кам'яного віку знаряддя, чому так скептично до всього відноситесь? Добре що зараз все є, а раніше зброєю чи знаряддям міг бути кусок нуклеусу заточений і привязаний до палиці.. Якщо цікаво як робилися дані знаряддя праці рекомендую до перегляду фільм "Альфа" . З повагою.

Tartar, igor76911201, Мансур Львович та 2 іншим подобається це.
  5. gvv2309

gvv2309 Oberstleutnant

Повідомлення:
    3.458
    Адреса:
    Київ
    Да выйдет,только для этого понадобиться от 3000 до 5000 лет.
    Вы что думаете что такойй камень за 5 минут получится.

Позьмите камень и привяжите его к палке,а я на вас посмотрю.
    А потом этим копьем попробуйтте проткнуть ..ну хотябы мешок с песком,
    А я еще раз на вса посмотрю.
    А вы хоть раз держали в руках кусок свежеоббитого кремня?
    там столько острых граней ,что вы порежете руки и не заметите.

Так скажите что этим камнем надо делать?.

6. Mishka*

Mishka* Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    656
    Адреса:
    Львів
    Я не думаю, я знаю що за 5хв таке не зробити, але ж не 5000років, Ви пробачте! Думаю дня 2-4це так,з перекурами, залежить яка заготовка. А чим по вашому добивали тварин ? Іншого ж не було, це пізніше навчилися бронзові речі робити... І мішок з піском пробити можна таким..

Останнє редагування: 27 сер 2022
    Tartar подобається це.
  7. Mishka*

Mishka* Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    656
    Адреса:
    Львів
    це в сучасних людей ручки делікатні,з манікюрами, звиклі що все робиться компютерами і машинами, а в первісних людей шкіра була твердіша, бо постійно робили руками.

Tartar та MAXIM 43 подобається це.
  8. gvv2309

gvv2309 Oberstleutnant

Повідомлення:
    3.458
    Адреса:
    Київ
    Давайте про руки с маникюрами поговорим.
    Когда появились все эти статьи и увлечение археологией?
    Когда решили что эти камни пренадлежат к определенной группе оружия и инструментов?
    А я вам скажу!Это был 18-19 век.
    а потом уже и в 20 веке это подхватили.
    А кто мог звыучиться на историка и археолога в 18-19 веке?
    Только дворянское сословие.
    Они за всю жизнь тяжелее стакана не поднимали.
    Конечно элементарно кусок камня становится топором или копьем или еще какой ерундой и все это прокатывает ,
    потому что читают ихние сказки такие же как и они.
    И чем отличается топор от молотка они не знали.
    Накатали тему по сегодняшний день,но только времена меняются.
    И те стереотипы не прокатывают на сегодняшний день.

Вы тоже никогда не привязывали камень к палке пытаетесь что то доказать.
    А ведь все просто возьмите камень и привяжите.

9. Advo70

Advo70 Oberleutnant

Рейтинг:
    6
    Відгуків:
    732
    Лоти
      на продажу:
    797
      продані:
    1.624
    Повідомлення:
    1.851
    Адреса:
    Днепропетровск
    https://ru.wikipedia.org/wiki/Новая...щённо НХ,на фальсификации и подтасовке данных.

MAXIM 43 подобається це.
  10. gvv2309

gvv2309 Oberstleutnant

Повідомлення:
    3.458
    Адреса:
    Київ
    Вы что издеваетесь,Википедию цитировать.

11. Rastaarheolog

Rastaarheolog Oberleutnant

Повідомлення:
    1.877
    Адреса:
    Україна, Київ
    Це у вас жарти такі? Не дуже, якщо чесно... Отписався мені в ОП форумчанин, який реально шарить:
    Untitled.jpg

Цікава тема про рубила: https://creation.com/орудие-нанесшее-удар-теории-эволюции

Валерий Ч, MAXIM 43 та Tartar подобається це.
  12. gvv2309

gvv2309 Oberstleutnant

Повідомлення:
    3.458
    Адреса:
    Київ
    Так мы будем камень к палке привязывать или цитировать когото и если он так сказал значи так и есть.

Я скажите раз есть каменное рубило,то где тогда медное рубило,где бронзовое рубило,где железное рубило.
    Пусть вам дид Свырыд скажет как и что рубилить этим рубилом?
    По простому ,что им делать?
    Я уже много раз задал этот вопрос,что делали этими инструментами,
    а вы отлыниваете от этого вопроса.

Вам не кажется странным ,чо находят одинаковые камни в больших ареалах обитания.
    При этом не было расширена миграция,торговля,обмен.
    Или первобытные были такие умные,что сразу придуманный инструмент рассылали по "Почте" всем кому попало
    А вот камни на солнце валяться могут везде.
    И обкалываются они везде одинаково.

13. Дід Свирид

Дід Свирид Oberleutnant

Повідомлення:
    1.829
    Доброго всім.

1.Знряддя праці. Розповсюджена назва "рубило". Знаряддя ручне.До палки не прив'язувалося. Рубили найчастіше деревину (зрозуміло не метрового діаметру), кістки, хрящі і т.п. Щоб зрозуміти що рубили саме цим - потрібна трасологічна експертиза, бо на більшості знарядь маються сліди (траси), що відповідають тому матеріалу, який обробляли найдовше.
    2. За фото у ТС схоже оригінал. Початкова геометрія втрачена, т.к. його вже заточували хочаб 1 раз. Кам'яні знаряддя, не дивляись на свою крихкість, дозволяють їх заточувати методом відбивання(віджимання) пластин. Пізніше його змінило шліфування. Час потрібний на нову заточку 5-10 хвилин. На виготовленя нового рубила 20-30 хвилин.
    3.Час існуваня предмету - пізній мезоліт, коли вже з'вилася заточка за допомогою т.з. "ретуші", но ще не винайшли шліфування. Рубило це пращур сокири. Тому в період неоліту і пізніше рубило остаточно поступається спеціалізованим інструментам, наприклад сокирі і його не виготовляють.
    4. Ножі (як і безліч іншого інструменту) у всіх народів миру майже однакові і це не викликає подиву. Однакові завдання - однакові рішення. це стосується і рубила.
    5. Час, потрібнй на те щоб завалити 15-20см. дерево чи відрубати гілку, становить 5-10-15-20 хвилин,в залежності від породи деевни.
    6. В давні часи найбільшу вартість мав сам матеріал, а час, необхідний щоб чогось з нього зробити майже не мав вартості. Тоб-то кремінь, як матеріал, мав вартість і цінувався, рубило цінувалося за форму і матеріал, а часу щоб його виготовити, заточити, використати у древній людини було валом, щоб чогось вартувати, тому пів години потрібні, щоб завалити дерево, яке в сучасності бензопилою валиться за хвилину, було прийнятною і дешевою вартістю. Крім того, в Україні кремінь не рідкість, а час виготовлення нового чи "заточки" старого інструменту був, за мірками тогочасної людини, мізерний. Зараз все навпаки -найбільшу вартість має час виготовлення чи використання, а не матеріал.
    7. На Вашу жаль в мене профільна освіта і досвід роботи археологом у полі і музеях, і цих зарядь я дійсно перетримав сотні. Нічого нового в предметі ТС не має. Це класичне креміне рубило, за часом і методом виготовлення відноситься до мезоліту(середньо-кам'яної доби-17-5 тис.років тому), скоріш зха все його пізнього періоду. Саме рубило виготовили ударним методом, пізніше його додатково заточували, схоже методом віджиму пластин. Для більш точного визначення світлин недостатньо - треба роздивлятись предмет наочно.
    8.На всі питання відповів. Писати мен важко. Права рука після інсульту діє погано, тому з дискуса вийшов. Можете і далі писати усіляку псевдонаукову думку, тим більш тут на форумі це не диво - деякі форумчане в матриці мешкають і сумліваються, що земля має форму шара.
    Щасти всім,
    з повагою Дід Свирид

underground, albators, Dmitriy_detectorist та 11 іншим подобається це.
  14. MAXIM 43

MAXIM 43 Stabsgefreiter

Рейтинг:
    2
    Відгуків:
    11
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    17
    Повідомлення:
    265
    Адреса:
    Запорожье
    Дуже сподобалася ваша відповідь!!!!! Я можу відправити за свій рахунок туди і потім назад цей предмет якщо вам цікаво подивитись його власноруч.з Пов.

Rastaarheolog подобається це.
  15. Rastaarheolog

Rastaarheolog Oberleutnant

Повідомлення:
    1.877
    Адреса:
    Україна, Київ
    Жах. Це не ваша тема. 100%. Кожен повинен займатися своєю справою. Що президент країни, що експерт по кераміці на форумі. Якщо людина не своєму місці, то результат можна побачити зразу і без варіантів. Шо по ситуації в Україні на сьогодні, що в цій темі. Просто і зрозуміло…

Валерий Ч, Gregson, Tartar та ще 1-му подобається це.