Оба работают на ура. Тот что на аптечке с лева - от комаров, с права от клещей. Я часто на природе бываю в таких локациях где тьма кровопийц разных, так что приходиться использовать такой вот коктейль.... С ув.
Від кліщів ефективні ті засоби які мають діючу речовину «альфа-циперметрин» все інше - під великим питанням.
Раджу бути дуже обережним з циперметрином і взагалі піретроїдами, бо це уже справжня отрута, якою травлять тарганів, мурашок, тощо.
Коротенько по суті питання . Вище була раціональне зауваження щодо кількості відлякуючої речовини у засобі-репеленті. Чим їх більше, тим препарат ефективніший (і токсичніший). Тому якщо бачите напис для дітей - то там діючої речовини не більше 10% Усякі екстріми та максимум у нас означають як правило максимально дозволений у нас вміст ДЕТИ -30% За кордоном здається, таких обмежень не має, у поляків бачив і 50% У магазинах України є гардекс, є оф і є якійсь білоцерківський, найдешевший, назви не пам'ятаю. Беру, якщо є, будь який з вмістом 30% - і не парюсь. Все одно діюча речовина скрізь однакова. Здається, гардекс додає гвоздичну олію, може, працює трохи краще інших. Якщо не має 30 % - не парюсь і беру який є. Лосьйони та креми не беру - простіше зайвий раз пшикнутися, ніж оце все нерівномірно наносити. Повірте риболовля - гриби- водний туризм, пробував усе. Це було про репеленти- засоби, що відлякують комарів, і єдині засоби,які можна без особливого побоювання ( ну, крім потрійного одеколону, але це під питанням ) наносити на себе. Певна токсичність і в них в теорії є, але жодного разу - не помічав. Друга група засобів від комарів - інсектициди, і з-за неї це все пишеться. Тобто ті,що не відлякують, а вбивають комах. І це вже зовсім інший коленкор, як то кажуть. Наносити їх на шкіру не можна, і на одяг - вкрай небажано. Обмежено вони використовуються у спіралях від комарів і в аерозолях від молі і тарганів. Ще вони входять у склад собачих нашийників від блох. Так от цією весною два моїх не дуже розумних капелюшних знайомих, що дивляться ютуб, один за одним розказали мені про чудо -засіб циперметрин) Ніхто з них не помер, один навіть не отруївся. Другий отруївся, але несильно. Але оця жага - ставити на собі досліди трохи псує мені настрій. Бо дуже добре знаю, чим закінчується порушення правил безпеки. А там же ж крім циперметрину, є і дельтаметрин, у якому аналог природнього піретроїду з піжми 'усугубілі' цианогрупою і здається, атомом фтору... Він десь у 100 разів ефективніший і токсичніший. Але де, скажіть мені, після якого пшика проходить кордон між 'відлякує комарів' і 'травить господаря'? Ви знаєте? І ніхто, повірте, не знає. Воно вам треба? Так я до чого, шановні копарі. У нас не дуже про здоров'я і безпеку людей, чесно кажучи дбають. І тому - якщо при всьому тому піретроїди ( а це отрута, нехай і помірно токсична для теплокровних) дозволені у використанні тільки так і так - не усугубляйте і не модернізуйте. Як дипломований хімік і навіть із стажем роботи вам кажу.