"Иностранный взгляд" на УПА

Тема у розділі 'Національні партизанські формування', створена користувачем terraWW, 25 вер 2010.

1. j.wais

j.wais General-major Клуб взаимопомощи

Рейтинг:
    2
    Відгуків:
    2
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    9
    Повідомлення:
    7.122
    Адреса:
    Галичина
    Выыложите ссылку. Зачем личка? Многие хотят увидеть, т.с. воочию сей перл.

1. По фото. Состояние отличное...
      4000 грн.
    2. Бляха РСЧФ СРСР, розмір 75 мм х 50 мм, стан за фото, міцна.
      300 грн.
    3. Под реставрацию. Состояние по фото
      625 грн.
    4. Ремень British Army M37
      600 грн.
    5. Стан по фото, близький до ідеального. Розмір як у стндаотної пряжки Вермахту. Чудовий екземпляр в ко...
      2950 грн.
  2. terraWW

terraWW Obergefreiter

Повідомлення:
    367
    Как всегда :) "происки КГБ" :), но кто бы и что бы не говорил и не писал об органах НКВД, никто не отрицает того факта, что свою работу они выполняли профессионально, соответственно и конечный результат противостояния был вполне предсказуемый ...

3. terraWW

terraWW Obergefreiter

Повідомлення:
    367
    1 людині також подобається це.
  4. Суер*Выер

Суер*Выер General-major

Повідомлення:
    8.052
    Адреса:
    Лодомерія
    Померла Марія Савчин - одна з останніх підпільниць ОУН

25.04.2013
    Версія для друку
    Коментарі
    4

22 квітня померла Марія Савчин – “Марічка”, одна з останніх провідних діячів підпілля ОУН, дружина Василя "Орлана" Галяси, автор чудово написаних спогадів "Тисячі доріг".
    Про це повідомляє "Український погляд".
    Марія Савчин (у другому шлюбі — Пискір), псевдо "Марічка" — діячка ОУН, дружина полковника УПА Василя Галаси. Народилася в середині 1920-х у селі Задвір'я під Львовом.
    У 1940-х — провідниця підпільного юнацтва ОУН у Львові, надрайоновою УЧХ (Українського Червоного Хреста) Перемишльщини, зв'язкова референтури Служби Безпеки у Крайовому Проводі ОУН.
    У травні 1945 р. вийшла заміж за Василя "Орлана" Галасу - полковника УПА, обласного провідника ОУН Перемишльської області [нині Польща]. Під час затримання в 1947 році співробітниками МГБ у Кракові втратила кількамісячного сина Зенона. За чутками, його всиновив начальник місцевої служби безпеки Польщі.
    http://www.istpravda.com.ua/short/2013/04/25/122079/

siromanets подобається це.
  5. Teodor Pauli

Teodor Pauli Leutnant

Рейтинг:
    4
    Відгуків:
    49
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    106
    Повідомлення:
    1.290
    Адреса:
    Львів
    wolodymyr1 та Lupus Vulgaris подобається це.
  6. Дмитрий Сергеевич

Дмитрий Сергеевич Gefreiter

Повідомлення:
    103
    Адреса:
    Барановичи Беларусь
    Глубокоуважаемые форумчане! Обращаюсь к тем из Вас, кто хорошо знаком с историей ОУН-УПА. Возвращаясь к книге Бурдса, с которой данная тема, ЕМНИП, и началась, хотелось бы узнать следующее. В ней приведено немало случаев весьма успешного агентурного проникновения в УПА советских спецслужб. Особенно мне запомнился один из таких случаев, приведший к гибели главы СБ Арсенича. Но ведь, хоть это и прозвучит наивно, ФИО и прочие установочные данные агентов, тем паче столь ценных, как описанные в книге, обычно держат за семью печатями, порой в прямом смысле. А тут автор, причём, даже иностранный, получил доступ к ним. По степени подробности равных им я не видел. Он указывает источники, приводит ссылки, но всё же гложет вопрос - насколько точны, по-Вашему, его сведения в части "установочных данных" этих людей и нюансов их "работы", в особенности вызывает интерес история с гибелью Арсенича. Понимаю, что многим из Вас сейчас, что называется, "не до того", но если всё же сможете ответить, буду благодарен. С уважением, Дмитрий Сергеевич.

7. Viktor1986

Viktor1986 Feldwebel

Повідомлення:
    916
    Адреса:
    Львів, Україна
    Про Миколу Арсенича є книга.
    Генерал Микола Арсенич: Життя та діяльність шефа СБ ОУН.
    http://fanknig.org/book.php?id=24157025
    http://rutracker.org/forum/viewtopic.php?t=3628695

Дмитрий Сергеевич подобається це.
  8. Дмитрий Сергеевич

Повідомлення:
    103
    Адреса:
    Барановичи Беларусь
    Спасибо большое! Книга скачана и прочитана, благо, я, как белорус, украинские тексты разобрать могу. Но всё-таки интересно, насколько точна и достоверна инфа из книги Бурдса в целом, особенно по частм ФИО агентов и "агентесс" и их деятельности? В поисках ответа я случайно набрёл на форум Виф2, так там один участник спрашивал о том же, утверждая, что-де цитируемые документы какие-то странные, написаны не типичным для таких бумаг языком и интересовался, не являеться ли часть их фейком, зачем-то включённым в книгу (цитата не дословная). Но никто ему не ответил. А как думаете Вы? С уваженикем, Дмитрий Сергеевич.

9. Viktor1986

Viktor1986 Feldwebel

Повідомлення:
    916
    Адреса:
    Львів, Україна
    Складно сказати, тут треба дивитися оригінальний документ. Але знаю точно що на даний час імена агентів які працювали на НКВС-НКДБ-МДБ-КДБ досі засекречені.

10. Дмитрий Сергеевич

Повідомлення:
    103
    Адреса:
    Барановичи Беларусь
    Полностью с Вами согласен. Однако же, такая информация иногда всё-же становиться доступной, вспомните, например, период распада СССР... Плюс, есть ведь и косвенные "улики". Потому, если у кого-то из Вас есть информация, дополняющая или опровергающая Бурдса, был бы благодарен. Особенно меня почему-то интересует история про С. Галушку (псевдо «Маша», «Наташа»), ту самую, что погибла вместе с упомянутым выше главой СБ. Бурдс пишет, что и она была агентессой тоже....

11. unixaix

unixaix Hauptmann

Повідомлення:
    9.785
    Адреса:
    Баварщина
  12. siromanets

siromanets Moderator

Повідомлення:
    1.944
    wolodymyr1 та Frundsberg подобається це.
  13. unixaix

unixaix Hauptmann

Повідомлення:
    9.785
    Адреса:
    Баварщина
    короткий доктелефильм по чешски
    Banderovci v Olešníku

14. саце-belli

саце-belli Oberfeldwebel

Повідомлення:
    663
    Адреса:
    Украина, Донецк
    Італійська газета, що виходила в Ломбардії в 1945–1966.Corriere Lombardo” (https://it.wikipedia.org/wiki/Corriere_Lombardo) за 16, 17 IV 1947 р.
    У прикордонному населеному пункті мені вдалося зустріти групу членів таємної армії УПА, яка, як відомо, не має нічого спільного з польськими партизанами – досягають згоди тільки в питанні боротьби проти варшавського уряду. Члени УПА – українці, фанатичні націоналісти, повні рішучості створити українську республіку, незалежну від Росії та Польщі. Точні [їх] сили, що діють в прикордонній зоні невідомі, але відомо, що діють глибоко заглиблюючись в радянську територію, де, правдоподібно, знаходиться ставка діючих загонів. Члени УПА прекрасно озброєні, організовані за радянською системою, що базується на залізній дисципліні та надзвичайно високому дусі жертовності. Це фанатики, якими тільки потрафлять бути слов’яни, й завдають багато клопотів не лише полякам, але й росіянам. [Останні] не приховують своїх побоювань, що цей рух може поширитись та посилитись, трапляючи на благодатний ґрунт сепаратистських устремлінь населення, якому притаманне марево нової незалежної держави, що зможе забезпечити високий добробут завдяки величезним економічним можливостям та природнім багатствам, якщо тільки [не зазнаватиме рестрикцій] та не буде змушена нести втрат на користь Росії.
    Партизанів УПА підтримує більша частина населення, яке постачає їм продовольство, переховує від поліції та повідомляє про пересування військ, задіяних в репресіях. У малому населеному пункті, у хаті, в яку мене відвела доброзичливо настроєна людина, я застав 7-х мужчин, озброєних автоматами. Охоче дали мені інтерв’ю. Командир цих 7-х, який командує великим районом, сказав, що у своєму підпорядкуванні має тисячі добровольців, але тимчасово не має наміру збільшувати їх кількості. У разі потреби буде в стані мобілізувати справжню армію. Він не назвав свого прізвища, але я почув, що товариші називали його чеським іменем Ян. Особа горда, впевнена у собі, говорить уривчасто, нервовий.
    „Ми вбили генерала Сверчевського тому, що він був одним із найжорстокіших наших переслідувачів. Ми попереджали його. Стільки разів убивав та розстрілював наших товаришів. Крім того, що був нашим ворогом, був надто залежний від вказівок Москви. Ми взялись за зброю не тільки проти Польщі, ми боролись і будемо боротись проти Росії, Польщі та всіх тих, хто нас пригноблює”.
    Я запитав про деталі „виконання вироку” на генерала. Ян розповів: „Це була дика бестія, але його доля була остаточно вирішена. Ми вислали сто добірних людей там, де, за нашими даними, мав напевно проїжджати, тобто в околицях Ряшева. Крім того, велося спостереження за іншими можливими шляхами. Момент раптовості вдався, їх було близько тридцяти, все пішло гладко. Вони вдають героїв, поки знаходяться у своїх безпечних палацах у Варшаві. Але бояться нас, коли нас зустрічають. Знають, що ми невблаганні: генерал був першим, за ним підуть багато, багато інших. На їх жорстокість ми відповідатимемо такою ж жорстокістю, поки не досягнемо своєї мети”.
    Звертаю Янові увагу, що Росія значно сильніша за Польщу. Ян посміхається: „Ви в це вірите, але це не так. Росіяни дуже сильно бояться українського сепаратистського руху. Не мають сміливості застосувати силу, оскільки це було б небезпечно, могло б спровокувати другий 1917 р. Українці мають досить комунізму та кремлівських клік, які не дотримали своїх обіцянок, незважаючи на величезний вклад українців в останній війні. Україна вимагає демократичних інститутів та вільних виборів; за це ми боремося. До поляків маємо ті самі претензії, хоча в меншій мірі. Поляки пригноблюють частину нашої Вітчизни та йдуть у напрямку комуністичного тоталітаризму. Нам прикро, адже поляки шляхетні й великодушні, багато натерпілись, а тепер змушені виконувати волю Москви”.
    Питаю Яна про стосунки з рештою організацій: „Наші програми співпадають лише в питаннях боротьби проти спільного ворога. Патріоти борються з комунізмом, ми також проти нього, але й проти будь-кого, хто пригноблює найменший клаптик нашої Вітчизни. Нині ми живемо в згоді, завтра можемо бути ворогами. Дуже шкода, що останнім часом багато з них (патріотів) піддалися, повіривши декретові про амністію. Наш рух, разом із польським партизанським рухом, дуже сильний. Впевнений, що ми досягнемо наших благородних
    цілей”.
    Скромно перекусивши [вони] виїхали на важливе завдання. Наступного дня я довідався, [що] на відтинку залізничної лінії Гаслі [Ясло] – Сянік злетів у повітря військовий ешелон. Ян виконав свою „роботу”.
    Я. [?] К.
    ІНП, МГБ ОУН IX/153, арк. 379–381.
    Джерело:

Польща та Україна у тридцятих – сорокових роках XX століття. Невідомі документи з архівів спеціальних служб Toм 5
    Polska i Ukraina w latach trzydziestych – czterdziestych XX wieku Nieznane dokumenty z archiwów służb specjalnych Tom 5. – С.152
    http://www.ssu.gov.ua/sbu/doccatalog/document?id=136231

Aйзенгавер, wolodymyr1, Lupus Vulgaris та ще 1-му подобається це.
  15. Lupus Vulgaris

Lupus Vulgaris Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    2.645
    Адреса:
    Київ Україна
    Мене давно цікавило питання : скільки учасників ОУН і УПА проживало в Аргентині ???

16. unixaix

unixaix Hauptmann

Повідомлення:
    9.785
    Адреса:
    Баварщина
    документальеая телеработа чешского ТВ с русскими субтитрами, была показана по чешскому ТВ

Lupus Vulgaris подобається це.
  17. саце-belli

саце-belli Oberfeldwebel

Повідомлення:
    663
    Адреса:
    Украина, Донецк
    Есть и художественный фильм. И даже без субтитров )))

Lupus Vulgaris подобається це.