Вітаюсь. Ось надибав під липами точку МГшника. Визбирав можливо усі гільзи, які там валялися. Деякі збирав просто Піном зверху. У гаражі почистив донця і здивувався - гільзи різних років і виробників. Хоча явно видно, що стріляні з одного кулемета. Позиції по 1941 року. Запитую у знавців, чи доводилось з таким стикатися? Я чомусь думав, що педанти ганси заряжались з одного ящика, а тут такий вінегрет... Дякую за вашу думку.
А може то козаки з УПА гільзач "посіяли", жмуривши москалів ... ?! УПівці ж не дуже то сортували набої за роками ... Що назбирали, те й заряджали ... ...
Это обычное явление . Часто бывает. В том числе стальные и латунные в перемешку в одной ленте. Война... Ленты добивали чем могли , где придется. С одного ящика они были забиты разве что когда немцы только подходили к границам СССР
...поки що не факт, що все це відстріляв кулемет, тим бІльше - один і той-же. фото поганенькі, тої сторони, де куля і взагалі не видно... З.ЬІ. ...німці теж збирали латунні патрони сАме для своїх кулеметів МГ-34, рекорд - 37 різних маркувань на 50 набоїв (таке враження, що по кишенях збирали...)
Поблизу інших гільз не знаходив, а ці були практично в діаметрі 1 метер. У цьому районі знаходив ще 2 подібних точки, впереді арт.ганс позицій. Одинокі гільзи попадаються практично усюди. Передивляюся, можливо SS гільзочки попадуться, хоча знаю, що у нас їх не було. Тому, чомусь впевнений, що це кулемет.
По-перше - гільзи німецьких кулеметів доволі характЕрні... по -друге - у наших краЯх кулемет, це 95 гільз, 2-3 утикАння (осічка із просадженою у гільзу кулею), та 2-3 перекОси при подачі - зігнУті патрони. інколи, поряд - кілька НЕ латунних гільз від маузера, з якого стріляв третій номер. Дуже-дуже рідко - кілька (десятків) гільз з МП-38/40 командира (коли кулеметникам булО вже зовсім непереливки.) якось так...
Доречі - різноманіття маркувань теж не показник. Якось у недострІляній лєнті (від МГ-42) вИявився один патрон 1918 року... Для довІдки - відмінність зім"ятості дулець гільз кулеметів МГ-34 та МГ-42
При стрельбе из МГ-34, при экстракции на больших скоростях действия автоматики ,гильза , дульцем, ударятся о спусковую скобу. Результат- овал дульца и ,,полукруглый ,, след экстрактора на донной части. В МГ-42, экстракция , еще более ,,грубая,, - дульце сильно деформировано , ,,треугольной ,, или ,,плоской ,,вмятиной и активный прямоугольный ,,автограф,,на донце. В винтовках такого и быть не может. Подобный винегрет из патронов, сустракаецца там, дзе было туга с баепрыпасами. Окружение и т.п. Даже по 41 году , наступления немцев под Минском, нашелся магазин МП с целой ,,коллекцией,, из Германии и Бельгии. Что знал-рассказал. - З павагаю-
Вставлю своїх 5 копійок Два рази вигрібав від "нехрен делать" кулеметні точки Вермахту. То там був вінігрет, що мама не горюй. І югослави і поляки і німці різних років! Правда копав кінець війни. З повагою, Саша.
Нормалевыя ,,грощы,,, Gindenburg ! Па ,,Минскаму катлу,, гансы, чым тольки не карысталися. Даже Кайноками для ,,Беза,, а патроны с пулями , с аллюминиевым (s.L) наполнением , привычная картинка в массе. У ,,советов,,, по 41 году то-же самое. Целые коллекции, начиная с ,,Ремингтон-16,,. - З павагаю-
Отримав масу корисної інформації. Придивився до своїх. Ціленькі, але є і з вмятинами на горлишку. Одна навіть з "гармошкою" - підрівняв груглогубцями.
Шаноуны Polisyaka, вельми ня проста казаць па ваших гильзах, у тым часе, пароуняных пасацижами. Кожная зброя, наносиць след, характэрны, тольки для ей. - З павагаю-
...та, не таких и большИх - каких-то 64 км/час... Да, только именно в МГ-34 гильза ударЯется ... скАтом ("бутылкой") и следа экстрАктора (выбрАсывателя) почтИ не видно *...зато порой два отпечатка отражАтеля ! ...а в 42-й машИне гильза об скобУ ударЯется ИСКЛЮЧИТЕЛЬНО дульцем ! ...та и не совсем он "прямоугольный", он немного полукрУглый по коротким сторонам... (Cм. фото 2)...
...ну, як на мене - стрілЯв МГ-34 на станку із "совкОм" (жерстяний прямокутний жолоб, щоб гільзи не сипалися під ноги - див фото). (навряд чи бойовики УПА таскали разом із кулеметом нім.піхотний станок. Хоча, теж - не факт...)
А 10 А я Вами цалком згодны .Гизьзы , стрэляныя з МГ, я буду помниць назауседы. Нямнога запамятавау .Маяу у свой час и МГ-34 и МГ-42 . Так и злучаецца ад працы аутамаматызацы гэтых кулеметау. -З павагаю-
Браво ! А 10 А Мой маразм уже запамятовал такие вещи. Конечно, таскать станок, это вряд-ли. Хоча, тэж не факт..... -З павагаю-
...ну, там вИдно, что НЕСКОЛЬКО гильз имеют ДВА замЯтия на дУльце (опЯть-же - не все, т.к. не каждая отраженная гильза попадАет по "совку" именно дУльцем... ) как-то тАк... З.Ы. ...рассматривая фото можно предположить, что эту деталь в ходе войны устатАвливать не станки перестАли. (на МГ-42 он тоже был)