Всім доброї пори доби , колись гуляючи з приладом натрапив на краєчку лісу отаку гільзу , буквально присипану землею , стан був плачевний ,тож лишив у розвилці дерева . І от ще через декілька прогулянок вирішив таки взяти почистити - з цікавості дізнатись до якої зенітки вона . У тій місцевості заміс ПСВ (австро-угорські позиції ) та ДСВ (угорці) Параметри : внутрішній діаметр дульця 38.5-39 мм в різних місцях (тих що залишились з дульця як такого ) Довжина 31 см Діаметр донця 61,6мм Довкола капсульної втулки проточка, ще одна проточка є з внутрішньої сторони ранту Буду вдячний за визначення предмета
Точно , загуглив , це він і є , це 40х311R , вдячний за допомогу Ще натрапив на статтю про Бофорси , там ніби якраз такі боєприпаси , схоже ніби правда ? Бачу були поставки в Угорщину цієї гармати , я так розумію під назвою флак 28 https://ru.m.wikipedia.org/wiki/Bofors_L60
Все , нарешті розібрався : Зенитная пушка «4-cm Flak-28» являлась лицензионным доработанным немецким вариантом швейцарской зенитной пушки «Bofors 40-mm/60» образца 1936 г. Орудия для Германии выпускались Норвегией в течении всей войны. Всего было выпущено 758 морских орудий и 247 сухопутных. ТТХ пушки: калибр – 40 мм; масса – 2,4 т; длина ствола – 2,3 м; скорострельность – 120 — 160 выстрелов в минуту; боеприпас — 40х311R; масса боеприпаса – 4,6 кг; масса снаряда – 2,1 кг; начальная скорость полета снаряда – 854 м/с; боезапас – 2000 выстрелов; дальность стрельбы – 9,8 км. пушка «4-cm Flak-28» являлась лицензионным доработанным немецким вариантом швейцарской зенитной пушки «Bofors 40-mm/60» образца 1936 г. Орудия для Германии выпускались Норвегией в течении всей войны. Всего было выпущено 758 морских орудий и 247 сухопутных. ТТХ пушки: калибр – 40 мм; масса – 2,4 т; длина ствола – 2,3 м; скорострельность – 120 — 160 выстрелов в минуту; боеприпас — 40х311R; масса боеприпаса – 4,6 кг; масса снаряда – 2,1 кг; начальная скорость полета снаряда – 854 м/с; боезапас – 2000 выстрелов; дальность стрельбы – 9,8 км.
Та так і є , просто не знав цієї історії про те як німці вчених в Швецію відправляли щоб дослідити технології і як ліцензійно ці Флаки в Норвегії виготовляли . Не дивуйтесь , це моя перша такого роду знахідка , тож все мені цікаво . Інформації про будь які зенітки Німеччини та її союзників не знав ніякої до того поки не знайшов цієї гільзи на угорських позиціях.
Усього знати не можливо, але добре що люди все ж таки цікавляться. Гільзу німецького Фляка можна візуально відрізнити від інших Бофорсів… навіть без маркувань. Ps на синьому фоні вона теж гарна
Бачу є гільзи від них (4cm)як з капсульною втулкою так і з звичайним капсулем ( як у вас на фото) це просто особливість різних виробників чи різновид самого боєприпасу ?