Герої України. Доска пошани

Тема у розділі 'Українська визвольна війна', створена користувачем Vlad78, 13 чер 2014.

1. Patton

Patton General-major

Рейтинг:
    4
    Відгуків:
    118
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    211
    Повідомлення:
    6.507
    Адреса:
    Сосниця, Україна

Боб67, Sneik, динар та ще 1-му подобається це.
  2. Цікаві лоти

1. До Вашої уваги лот - герметичний металевий ящик з під набоїв 5.56. Стан добрий. Відправка Новою Пошт...
      500 грн.
    2. (в наявності 8 шт.)
      Порожній герметичний металевий ящик від набоїв НАТО дуже гарний стан Довжина 30 см Висота 18см Ширин...
      430 грн.
    3. До Вашої уваги лот - досить рідкісний герметичний металевий ящик з під набоїв 12 калібру. Відправка...
      500 грн.
    4. До Вашої уваги ексклюзивний лот, деревʼяний ящик з під гранат RG-4, виробництва ще тодішньої «Чехосл...
      300 грн.
    5. 800 грн.
  3. McQeen

McQeen Feldwebel

Рейтинг:
    1
    Відгуків:
    1
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    2
    Повідомлення:
    193
    Адреса:
    Сх.Європа
    Куга Черниговский, Teddy, динар та ще 1-му подобається це.
  4. Tsenturion

Tsenturion Hauptmann

Повідомлення:
    2.202
    Адреса:
    Південь України
    Не здатися після страшного поранення морпіху Олексію Бобчинцю не дозволила кохана

Олексій Бобчинець, бойовий командир і справжній чоловік, який після важкого поранення залишився у строю і не зрадив обов`язку. Історія важких випробувань і справжнього кохання під час війни, яку мають знати мільйони.
    «Народився я у Славутичі, що у Київській області. Після дев’ятого класу вступив до Чернігівського військового ліцею, а після нього — у військову академію. Мене тягнуло до військової професії ще з дитинства. Мій батько служив у повітрянодесантних військах, і з дитинства мені вклав любов до цього роду військ», — розповідає про себе Олексій.
    Олексій потрапив до 137 батальйону морської піхоти, у складі якого вирушив захищати українську землю від російського окупанта на Донбасі.
    Перед відправкою на фронт батько Олексія дав синові пораду, щоб завжди оберігав своїх солдат: «Адже солдати роблять з нас офіцерів. Треба захищати і допомагати один одному. Один за всіх і всі за одного».
    Побратими Олексія згадують свого командира як справжнього професіонала. Підлеглі говорять, що він завжди приймав правильні рішення, і ніхто не боявся з ним йти у бій. «Він завжди приймав такі рішення, які навіть для командира було важко прийняти. Навіть під час бою він розмірковував швидко. І це допомагало бійцям швидко відреагувати на атаку ворога, щоб вберегтися», — говорить побратим морпіха Сергій Терещук.
    А вдома Олексія чекала молода дружина. Інна сама з Донецька і добре пам’ятає жахи війни, коли на Донбас прийшли російські окупанти. І тому відпускати коханого було особливо важко і страшно. «Перед ротацією чоловік намагався підготувати мене, що рано чи пізно він поїде на війну. Я знала, що там чекає на нього», — говорить Інна.
    Там, на фронті, Олексій намагався при будь-якій можливості зателефонувати дружині. «Ми спілкувалися часто. Він говорив, що вже трошки залишилося, і він повернеться додому. Дуже сумували один за одним, — говорить Інна. — Я вже рахувала, що більше половини ротації він відбув. Чекала».
    Чоловік завжди намагався буди веселим, коли говорив із рідними. І навіть коли у слухавці були вибухи та стрілянина, запевняв нібито то десь далеко, щоб не хвилювати коханих.
    «Коли лейтенант Бобчинець заводив нас сюди — в зону АТО, він сказав: „Хлопці, ми всі звідси вийдемо живі“. І всі з цими словами його служили, бачили, що скільки з ним служили, то всі живі, — говорить Сергій Терещук. — У хлопців були, звичайно, невеличкі поранення, та найскладніше — у Олексія».
    «У нас був висунутий АГС з позиції, щоб працювати прямою наводкою. Ми пішли перевірити, куди прилітають уламки та цілісність самого АГС. Ми підійшли до нього, роздивилися місце та вже почали повертатися назад. Я зробив три кроки і тут стався вибух... — згадує Олексій. — Я впав на живіт. Намагався встати, та не вдавалося. Розвернувся на спину і побачив, що в мене вже немає ноги. Її відірвало одразу ж вибухом. При собі у мене не було аптечки. Слава богу, позиція була поряд, і бійці одразу ж мені допомогли — наклали джгут та евакуювали».
    На ношах пораненого доставили до найближчого пункту збору, куди могла під’їхати машина. І Олексія якомога найшвидше доправили в шпиталь.
    Увесь час Бобчинець був при тямі. Дорогою до лікарні у тяжкому стані чоловік по пам’яті називав номери телефонів дружини, щоб їй зателефонували та попередили. «Він навіть намагався зі мною поговорити, коли його везли у реанімацію», — говорить дружина морського піхотинця.
    За словами Інни, травма чоловіка — лише тимчасовий період труднощів, з яким їхня родини впорається. Сам морпіх говорить, що втрата ноги не стане перешкодою у його військовій кар’єрі.
    «Не уявляю свого життя поза армією. Я обдумав усе і вже говорив із командуванням, щоб залишитися у строю. Буду продовжувати службу в академії, — ділиться своїми планами Олексій. — Хоча спочатку і були сумні думки, що моє життя не буде тепер таким, як раніше. Та потім взяв себе в руки. Адже поряд моя дружина, яка завжди мене підтримує у всіх починаннях. Вона допомогла мені не здатися».

Images:

1.png
    2.png
    3.jpg
  5. динар

динар Moderator

Рейтинг:
    3
    Відгуків:
    27
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    72
    Повідомлення:
    4.429
    Не дорікай солдату в тому, що він був на війні, докоряй собі за те, що ти не зміг того, що зробив він...
    Потрібно дякувати кожному хто робить усе можливе, щоб Україна стала кращою.

6. DarkElf

DarkElf Oberst

Рейтинг:
    4
    Відгуків:
    60
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    97
    Повідомлення:
    4.518
    Адреса:
    Kharkov
    О)))) Гора)))) Айдар Акбар!

Zuba, Tsenturion, Patton та 6 іншим подобається це.
  7. pevamos

pevamos Oberfeldwebel

Повідомлення:
    363
    Адреса:
    Никополь Украина

w2z2, Jacob, VovaVova та 16 іншим подобається це.
  8. phaustpatron

phaustpatron Leutnant

Рейтинг:
    1
    Відгуків:
    1
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    5
    Повідомлення:
    3.690
    Адреса:
    Украина
    Героям Слава!!!!!!!

Скарабей подобається це.
  9. Tsenturion

Tsenturion Hauptmann

Повідомлення:
    2.202
    Адреса:
    Південь України
    Поранений просив не розрізати скривавлену вишиванку, бо її вишивала мати

Авдіївка — Покровськ. 60 км бездоріжжя. Мишко Адамчак, парамедик із позивним «Лемко», він же лідер популярного прикарпатського гурту «КораЛЛі», обережно веде реанімобіль. Усього кілька десятків кілометрів, однак евакуація пораненого бійця триває вже понад чотири години. Інакше не можна. Травми надскладні й потребують по-справжньому віртуозного водіння, бо кожна яма на дорозі може стати смертельною для воїна.
    — Треба попередити медиків шпиталю, щоб приглядали за бійцем. Бо ще на передову завтра втече, — жартує «Лемко».
    — Ага, як учора. Зранку привезли пораненого, а ввечері він уже знову воював, — підтримує розмову побратим Мишка.
    Медики не показують утоми, хоч останні кілька тижнів вони ледь устигають ремонтувати колеса після доріг, щедро всіяних мінними осколками.
    Нарешті! Довезли! Живий! Світанок медики зустрічають, повертаючись в Авдіївку. Завтра — нові битви за життя! А поки що можна й на сопілці заграти...

Мишко Адамчак — гітарист, клавішник, сопілкар. Із початку 2015 року йому вдається поєднувати гастрольне життя з роботою парамедика на передовій. Музикант пересідає з BMW на фронтову швидку допомогу, вивозить поранених із поля бою, дорогою наспівує їм пісні, щоб відволікти від болю. На фронті «Лемко» не розлучається із сопілкою й часто носить вишиванку під камуфляжем. Під час «відпустки» дає концерти, а потім знову поспішає на війну...
    І хоча він побував уже в багатьох гарячих точках Донбасу, остання ротація під Авдіївкою стала однією з найскладніших. «Лемко» першого ж дня зрозумів: перемир’ям тут і не пахне.
    — Ми чергуємо поблизу шахти «Бутівка», де вже не залишилося жодного живого місця від інфраструктури. Тут добре розумієш, що таке справжнє братерство. Наприклад, нещодавно випало рятувати одночасно п’ятьох поранених. Миттєво й без зайвих слів узялися до роботи всі: від старшого лікаря та анестезіолога до водіїв і чергових. До речі, четверо із цих бійців «наловили» десяток мінних осколків і кілька куль, витягуючи пораненого побратима з поля бою.
    Скільки воїнів удалося врятувати, «Лемко» не рахує. Тільки зазначає, що за його ротацій не було жодного випадку, коли пораненого не довезли до шпиталю.
    — Бачили б ви, як мужньо бійці поводяться. Ми ж знаємо, які в них поранення, а вони спромагаються жартувати навіть без знеболювання. Наполовину перебинтований хлопчина просить зробити знімок на пам’ять, і ти фотографуєш його, підбадьорюєш, а потім хвилюєшся, чи вижив. Ми не маємо часу на сантименти, у метушні навіть контактами ніколи обмінятися. Та ось розповідаю вам — і мурашки по шкірі. Запам’ятався хлопець у вишиванці. Він дістав складне поранення, вся вишиванка в крові, шанси вижити примарні. А він тільки просив, щоб вишиванку не розрізали: мати вишивала. Під час евакуації цього хлопця іноземний журналіст зробив фото, яке потім перемогло на конкурсі. Та це неважливо. Важливо те, що той боєць таки вижив.
    А вільної хвилини «Лемко» дістає гітару або сопілку. Для нього музика — найкращий релаксант. Тим паче що тепер він має однодумця: «підсадив» на сопілку колегу-медика.
    — За десятиліття російської пропаганди населення Сходу України неабияк постраждало ментально. Місцева влада тут ніколи не приділяла уваги культурному розвитку. Проаналізувавши заходи, що відбувалися, можна зрозуміти, що їхня якість, кількість і напрямок просто кричущі. Українську культуру в цих районах пригнічували. Якби вона була пріоритетною, то не було б такої кількості людей, схильних до алкоголізму, з пасивною громадянською позицією. Тому різноманітні мистецькі, музичні заходи вкрай потрібні. Тож вантажимо свою трембіту, дримбу, гітари, барабани й вирушаємо у незвичне турне.

Images:

798f0eaadc66513df501f5bb98e03b97ffa095b7.jpg
    d48973c3d290e49f09312a0db1ecd14722c6f5dc.jpg
    Владимир Херсон, Luftwaffen, linkin та 4 іншим подобається це.
  10. Tsenturion

Tsenturion Hauptmann

Повідомлення:
    2.202
    Адреса:
    Південь України
    19-річний морпіх: Окупанти скаржаться між собою, що спасу від наших кулеметників немає

— Тільки 11 з 700 військовослужбовців віком до двадцяти років погодилися на пропозицію командування про заміну їх у зоні АТО на військовослужбовців старшого віку, — така новина нещодавно сколихнула соцмережі в Україні.
    Багато з таких юнаків, хто залишився на війні, мають за плечима не одну «гарячу точку», багатогодинні бої і гибель побратимів. Їм довелося швидко подорослішати, відкласти свої мрії до того часу, коли Україна стане вільною.
    Так, Артему Сахошко лише 19 років. На фронті в безпосередній близькості до російських терористів він уже півроку. І за цей час встиг стати легендою серед окупантів. «Та ми їх навіть чуємо, що говорять, так близько наша позиція. Моє місце тут за кулеметом. Якось перехопили переговори терористів. Ох як вони жалілися на мене і мого напарника. Говорили, що вже спасу від нас немає. Це найкращий комплімент для українського воїна! — сміється морпіх. У слухавці виразно чутні постріли. — Звична справа. Стріляють наші „опоненти“. Яке перемир’я!? Лише важку артилерію не підключають, а як стріляли, так і стріляють».
    До того, як хлопець підписав контракт із ЗС України, готувався стати викладачем фізкультури. Вчився у коледжі. «Ось так отримав диплом, а через пару тижнів став солдатом. Вважаю, що справжній чоловіки не можуть стояти осторонь, коли на його країну нападають. Тому прийшов у військкомат. Там подивились на мене і сказали, що мені дорога у морпіхи. Поїхав у Миколаїв, склав „фізо“, отримав відношення. Так і опинився в армії, — говорить Артем. — Рідні не підтримали мене, мати дуже переживала. Тому вони й досі не знають, що я на фронті. Коли чують вибухи чи постріли під час телефонних розмов, кажу, що я на полігоні».

Перед відправкою на фронт Артем встиг ще пройти курси інструкторів з кросфіту. «Так позивний отримав — „Крос“. Хоча через те, що я інструктор, мене не хотіли відпускати на війну! Командир хотів залишити мене в частині, щоб тренував бійців. Та моє місце тут — де, до терористів 200 метрів, — сміється хлопець. — І свій перший Новий рік тут зустрів. Росіяни нас так „вітали“, що бій тривав біля 10 годин. І все дарма, ні сантиметру нашої землі не отримали».
    Морпіх говорить, що знайшов своє місце: «Воно в армії. Поки не уявляю себе в іншому місці. І коли почув, що нас — хлопців, яким до 20 років, хочуть вивести в тил, то був проти. Не погодився на пропозицію. Поки війна в моїй країні, моє місце тут».

Images:

Морпех.jpg
    kunduz1, Merlay, Владимир Херсон та 14 іншим подобається це.
  11. ЛюбительПива

ЛюбительПива Leutnant

Повідомлення:
    1.365
    Адреса:
    Макаровский патриархат

McQeen подобається це.
  12. Альтофф

Альтофф Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    674
    Адреса:
    село
  13. Унг

Унг Oberfeldwebel

Рейтинг:
    2
    Відгуків:
    5
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    19
    Повідомлення:
    540
    Адреса:
    Україна
    Герой України полковник Сергій Шаптала,командир 128 бригади

Карапузик та Patton подобається це.
  14. ponab

ponab Moderator

Повідомлення:
    51.158
    Адреса:
    Коростень Украина
    Президент нагородив військових, які загинули або отримали поранення на Донбасі

Президент Петро Порошенко нагородив 129 українських військовослужбовців Збройних Сил України. Серед нагороджених 20 загиблих захисників, ще 109 — поранені. Відповідний Указ Глава держави підписав 22 травня.
    Переважна більшість нагороджених військових виконували завдання на Маріупольському напрямку, а також в районах населених пунктів Зайцеве і Авдіївка, в районі Донецького аеропорту.
    Зокрема, орденом «За мужність» ІІ ступеня нагороджено солдата Богдана Музику. 33-річний захисник в 2013 році брав активну участь у Революції гідності, а в серпні 2014 року пішов добровольцем захищати Україну проти російської агресії на Донбасі. Брав участь у визволенні та обороні Новосвітлівки, Трьохизбенки. В травні 2015 року поблизу населеного пункту Золоте № 4, шахта «Родіна» під час виконання бойового завдання в складі групи потрапив під ворожий обстріл, однак до останнього не залишав поле бою, власноруч знищив ворожого кулеметника. Завдяки його професіоналізму були розміновані підходи до населених пунктів Тарамчук, Славне, Березове Донецької областях та збережені життя військовослужбовців ЗСУ. Неодноразово під обстрілом ворожої артилерії та танків в безпосередній близькості від ворога, встановлював протитанкове мінне загородження для недопущення прориву броньованої техніки противника. 2 березня 2017 року Богдан Музика у складі групи з восьми осіб виконував завдання. В результаті спрацювання протипіхотної міни військовий, який рухався попереду групи, отримав осколкове поранення обох ніг, множинні осколкові поранення та тяжке мінно-вибухове поранення. Нині він проходить лікування у Київському військовому шпиталі. Солдат Богдан Музика зберіг життя 7-ми військовослужбовцям зведеної групи.
    Також орденом «За мужність» ІІ ступеня нагороджено солдата Сергія Мокренка посмертно. 23-річний військовий з перервами протягом вересня 2016-лютого 2017 року перебував на службі в зоні АТО. 28 лютого солдат виконував завдання з бойового чергування на позиції батальйону поблизу населеного пункту Луганське. Під час чергування розпочався щільний ворожий обстріл із мінометів. Внаслідок вибуху однієї з мін Сергій Мокренко отримав поранення несумісні з життям. Завдяки проявленим мужності та героїзму солдата, група, до якої він входив, виконала поставлене завдання.
    http://www.president.gov.ua/documents/1382017-21886

15. Tsenturion

Tsenturion Hauptmann

Повідомлення:
    2.202
    Адреса:
    Південь України
    Для ворога він — справжній «Тайфун»

Про 23-річного командира роти лейтенанта Василя Тарасюка в бригаді ходять легенди. Минув лише рік, як він закінчив Академію сухопутних військ, відтоді і воює на Донбасі. І вже багатьох вразив своєю мужністю. В боях за Авдіївку отримав три осколкові поранення, чотири контузії та орден Богдана Хмельницького...
    Василь у мирному житті й на війні — це різні люди. Вони не подібні так, як не можуть бути подібними дзеркальне плесо тихого озера й невтримна лісова пожежа. У бою ротний страшніший для ворога за найспустошливіше природне явище, завдяки якому він і дістав свій позивний.

Вибухова хвиля від танкового пострілу здійняла лейтенанта в повітря й закинула метрів за десять у лісопосадку. Падіння на ґрунт було таким, що у Василя болем здригнулась чи не кожна кісточка. Краєм ока він помітив, як зверху на нього падають величезні грудки й пошматовані мішки з піском. За мить Василь знепритомнів.
    Притомність повернулася разом із давно знайомими відчуттями: у голові гуло, у вухах дзвеніло, у роті від крові солоно та ще й присмак заліза. Усе тіло нило. Василь важко звівся на ноги, окинув затьмареним поглядом поле бою. За півкілометра, чадячи кіптявою, рачкував у тил до своїх російський танк, який він підбив. Панцирник утік недалеко. А це значило, що непритомним Василь пролежав лічені хвилини, бій іще тривав.
    ...Того ранку «Тайфун» як завжди робив обхід укріплень своєї роти. Зазвичай такої пори ворожі артилерійські обстріли були рідкістю. Але того разу було помітно, що бойовики щось задумали. Лінію оборони відразу кількох ротних позицій раптом покрили рясні мінометні розриви. А просто навпроти передового взводу з’явився російський Т-72, який став бити з гармати прямою наводкою по укріпленнях підрозділу.
    «Тайфуна» пойняла тиха лють. Минулого тижня його роту щоночі діставав інший ворожий панцирник. Своїм вогнем він буквально перемелював інженерні споруди підрозділу, внаслідок чого осколками снарядів поранило трьох його хлопців.
    Однак Василь разом із сусідньою ротою та гранатометним взводом батальйону його таки покарали. Спільними зусиллями вони прорахували найчастіші маршрути його руху і, коли той вийшов на доступну для ураження дистанцію, його підбили. Зосередженим вогнем рота Василя й батальйонні гранатометники знесли з нього активну броню. А сусіди влучним пострілом із СПГ в корму відправили його на брухт.
    А тут новий нахаба! Стріляє, як у тирі, та ще й посеред білої днини! Лейтенант перебіжками дістався до найближчого станкового протитанкового гранатомета. Днями осколком міни на ньому розбило оптичний приціл. Але механічний працює, тож до пори СПГ встановили на резервній позиції. Дякуючи Богові за передбачливість підлеглих, «Тайфун» узявся до справи. Він перевірив заряд, навів ствол на танк, зосередився, зробив перший постріл. Промах!.. Гарячково перезарядившись, лейтенант скорегував приціл і вистрілив удруге. Є!.. Корпус танка огорнув чорний дим.
    Певна річ, «сімдесятдвійка» на такій дистанції виявила його миттєво. Деякий час танк і Василь робили один по одному постріл за пострілом. А потім вони влучили одночасно: граната лейтенанта заїхала чудовиську під башту, а танковий снаряд ущент розніс позицію СПГ.
    Ще з півгодини, тримаючись на ногах тільки силою волі, «Тайфун» керував боєм. На зміну підбитій «сімдесятдвійці» викотилася друга. І хоча вона обстрілювала іншу роту, Василь не міг залишитися осторонь. Тому що його підрозділові було зручніше, аніж сусідам, бити по цьому танку. Дистанція до нової цілі була трохи завеликою, влучити в панцирник було важкувато. Але відволікти увагу ворожого екіпажу на себе рота Василя могла, що вона й зробила...
    Про Василя Тарасюка в бригаді ходять легенди. Це ж бо не жарт: торішнього випускника військової академії командування частини вже двічі представляло до звання Герой України! Але поки що на його грудях тільки орден Богдана Хмельницького.
    Я кілька тижнів безуспішно намагався зустрітися з Василем під Авдіївкою. Різне заважало: то його рота веде бій, і до неї неможливо добратися. То Василя наказом відправили в шпиталь підлікуватися після контузії. Чергова спроба поспілкуватися зірвалась якраз того дня, коли Тарасюк вів дуель із танком і зазнав надважкої мінно-вибухової травми.
    Урешті-решт вирішую спочатку поговорити з його побратимами. У роті «Тайфуна» я мало не з порога заявляю: «Хлопці! Хочу, щоб „Тайфуну“ присвоїли Героя України...» Результат, признаюсь, мене ошелешив: із ліжок і стільців позіскакували навіть ті, котрі щойно повернулися на відпочинок із «нулів» і ледве не спали на ходу. Перебиваючи один одного, чоловіки стали захоплено розповідати про свого командира, якому виповнилося всього-на-всього 23 роки. Всі ці хлопці мають поранення й державні нагороди. Багато хто з них значно старший за Тарасюка й воює довше. Але в кожному їхньому слові про Василя була величезна до нього повага та неприхована любов, начебто вони хвалилися рідним батьком або сином.

Головний сержант взводу молодший сержант Сергій Іщук із позивним «Кощій»:
    — Командир має три осколкових поранення та чотири важких контузії. А ще він горів, підривався на бойовій машині. Двічі після обстрілів ми його викопували із землі! Він наче живе між фронтом і госпіталями, куди щоразу ми його всією ротою вмовляємо поїхати на лікування. Василь погоджується тільки тоді, коли на позиціях стає спокійніше.
    Після восьми місяців боїв під Авдіївкою будь-хто з нас піде за ним хоч у пекло. Адже багато хлопців тут вижило завдяки йому. Взяти, для прикладу, цьогорічні зимові бої. Ми були змушені вибити сепарів з їхніх позицій у сірій зоні, бо на той час існувала реальна загроза нашого оточення.
    Сховатися було ніде. Вузенькі та мілкі окопчики було забито тілами загиблих бойовиків, які перед нашою атакою готувались до штурму. Мороз був 26 градусів, міни й снаряди падали на нас дощем. До армії я служив у монастирі ченцем. Думав, що за роки війни позабував молитви. Але в ті години згадав і прочитав їх уголос усі!
    Страшно було всім. Ми стріляли, і нас трясло чи то через холоднечу, чи то зі страху. А Вася спокійно керував боєм, підсилював позиції, евакуйовував поранених, він просто виконував свою командирську роботу...

Заступник командира роти старший лейтенант Роман Бойко:
    — Бої січня-лютого цього року, на мою думку, мали для нас неабиякий тактичний зиск. Наш батальйон не тільки випередив ворога, зірвавши його плани наступу. Завдяки зайнятим позиціям ми перекрили йому безперешкодне постачання озброєння й техніки відразу на двох напрямках. Заодно нам удалося взяти під контроль Ясинуватську розв’язку. «Тайфун» не тільки брав участь у розробці всіх операцій. Він керував боями безпосередньо в бойових порядках роти.
    У лютому під час особливо важких боїв його було знову поранено — у ноги осколками міни. Але він іще місяць не покидав окопи, бо нові позиції роти були на самому вістрі зіткнень, і кожен боєць у нас був на вагу золота. Ми його вмовили поїхати на лікування, коли він на одну ногу вже ледве ступав...

Images:

4a16ec21499bf25594fbe4d51d8a21c48d03aa4a.jpg
    79e7409b73b489b7ff3602ce663fa8ab7402930e.jpg
  16. Tsenturion

Tsenturion Hauptmann

Повідомлення:
    2.202
    Адреса:
    Південь України
    Погибший в АТО командир очаковских «морских котиков» посмертно награжден орденом «Народный герой Украины»

В пятницу, 9 июня в областной филармонии города Кропивницкий (Кировоград) негосударственным орденом «Народный герой Украины» были награждены 14 военных. Среди награжденных посмертно бойцов орден получил капитан I ранга 73-го Морского центра спецопераций Юрий Олефиренко.

«Во время мероприятия трех военных наградили посмертно, их награды получили матери и жены. Вместе с каждым героем на сцену выходили собратья и родственники, которые рассказывали о заслугах военных, которые защищают и защищали Украину ценой собственной жизни. Среди награжденных посмертно бойцов - капитан I ранга 73-го Морского центра спецопераций Юрий Олефиренко из города Очаков. Орден вручили дочери и жене легендарного командира. Также в знак памяти и уважения от имени председателя Николаевской облгосадминистрации Алексея Савченко родным погибшего передали книгу Бориса Билыка «Всегда в боевом строю». Она посвящена истории создания и существования 73-го Морского центра специализированного назначения», - сообщиил в ОГА.

По словам члена орденского совета Дмитрия Лазуткина, за годы войны в Украине награждено около 200 Народных героев.

Капитан первого ранга Олефиренко погиб 16 января 2015 года в зоне АТО под огнем российско-террористических войск.
    При этом Олефиренко пожертвовал собой для спасения подчиненных.
    Перед смертью каперанг совершил героический поступок - спас трех солдат, прикрыв их своим телом.
    Олефиренко скончался от полученных ранений по дороге в госпиталь.

Images:

1.jpeg
    2.jpeg
    kunduz1, VovaVova, Владимир Херсон та 3 іншим подобається це.
  17. ponab

ponab Moderator

Повідомлення:
    51.158
    Адреса:
    Коростень Украина
    Президент України нагородив воїнів легендарної 72-ї бригади, які захищають Україну на Сході

Під час робочої поїздки до Донецької області Президент Петро Порошенко нагородив за особисту мужність, виявлену у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане виконання військового обов’язку українських воїнів, які захищають свободу та територіальну цілісність України від російських терористів на Сході нашої держави.
    — Такі нагороди не отримують за роботу в кабінетах, тільки на полі бою, захищаючи нашу державу, — сказав Президент.
    Президент України нагородив орденом «За мужність» старшого солдата Євгена Кравченка. Механік-водій 72-ї окремої механізованої бригади Сухопутних військ Збройних Сил України солдат Кравченко з жовтня 2016 року виконує бойові службові завдання в районі проведення антитерористичної операції на території Донецької області.
    5 червня 2017 року Євген Кравченко перебував на бойовому чергуванні на взводному опорному пункті та перший виявив початок обстрілу противником наших позицій з міномету калібру 120 мм. Не зважаючи на отримане осколкове поранення ноги та шиї, спромігся добратися до засобів зв’язку та повідомити про початок обстрілу противником наших позицій з міномету, що дозволило особовому складу механізованої роти своєчасно сховатися в укриття та уникнути втрат і ушкоджень серед особового складу.
    Медаллю «За військову службу Україні» нагороджений головний сержант мотопіхотного взводу мотопіхотної роти 12 окремого мотопіхотного батальйону 72-ї окремої механізованої бригади оперативного командування «Північ» Сухопутних військ Збройних Сил України старший сержант Віктор Пятигорець, який з виконував бойові завдання в районі проведення Антитерористичної операції на території Донецької та Луганської областей. Перебуваючи на бойовому чергуванні 29 травня 2017 року на взводному опорному пункті «Арсенал» старший сержант Пятигорець вів спостереження за противником та виявив пересування групи противника у напрямку наших позицій. Після команди відкрити вогонь, наносив вогневе ураження для подавлення наступальних дій противника. В результаті розриву ВОГ-17 старший сержант отримав вогнепальні, осколкові сліпі поранення лівого плеча, шиї, головного м’язу. Після надання невідкладної медичної допомоги був евакуйований до шпиталю. Завдяки проявленій пильності та мужності старшого сержанта подавлено та відбито наступальні дії противника.
    Серед нагороджених медаллю «За військову службу Україні» також солдати 72-ї бригади Анатолій Олексієвець та Олексій Івашко.

18. ponab

ponab Moderator

Повідомлення:
    51.158
    Адреса:
    Коростень Украина
    Президент України Петро Порошенко під час робочої поїздки до Донецької області вручив нагороди 21 військовому медику.

Із рук Глави держави орден Богдана Хмельницького ІІІ ступеня отримав майор медичної служби Василь Березнюк. Військовий медик з 2014 року з перервами виконує службові (бойові) завдання в районі проведення антитерористичної операції. Завдяки його умілій організації, розумній ініціативі, взаємодії з представниками інших силових структур та медичних підрозділів надання медичної допомоги пораненим, травмованим та хворим здійснювалось завжди вчасно та у повній мірі. Зокрема, 13 січня 2015 року після обстрілу автобуса поблизу Волновахи Донецької області Василь Березнюк брав участь у евакуації та надавав медичну допомогу пораненим мирним жителям.
    Ще п’ятеро медиків отримали орден «За мужність» ІІІ ступеня. Двох військових медиків нагороджено орденом княгині Ольги ІІІ ступеня, зокрема сержанта Оксану Михайлову. Вона з 2015 року з перервами перебувала в зоні проведення АТО, часто знаходячись безпосередньо на лінії бойового зіткнення з противником. Зокрема, перебуваючи в селі Зайцево Донецької області, багаторазово під прицільним вогнем противника надавала первинну медичну допомогу та самостійно евакуйовувала тяжко поранених. Своїми вмілими діями врятувала не одне життя військовослужбовців.
    Президент також вручив 3 військовим медикам орден Данила Галицького, ще 10 військовим медикам — медалі «За військову службу Україні», «Захиснику Вітчизни» та «За врятоване життя».
    Президент передав сертифікати на санітарну техніку медичним підрозділам Збройних Сил України.
    Крім того, Петро Порошенко ознайомився з матеріально-технічною базою 66-го військового мобільного госпіталя та поспілкувався з пораненими українськими воїнами.

Владимир Херсон подобається це.
  19. ponab

ponab Moderator

Повідомлення:
    51.158
    Адреса:
    Коростень Украина
    Президент Петр Порошенко наградил 159 военнослужащих Вооруженных Сил Украины, которые проявили мужество при защите государственного суверенитета и территориальной целостности Украины, самоотверженно выполняли воинский долг.

Об этом говорится в сообщении пресс-службы Президента.
    Сообщается, что один военнослужащий отмечен орденом Богдана Хмельницкого II степени, один - орденом Богдана Хмельницкого III степени, пятеро защитников награждены орденом "За мужество" III степени, двое - медалью "За воинскую службу Украине", 150 военных - медалью "Защитнику Отечества".
    Пятеро героев отмечены наградами посмертно.
    Отмечается, что командир инженерно-саперной роты группы инженерного обеспечения 72 отдельной механизированной бригады оперативного командования "Север" Сухопутных войск Вооруженных Сил Украины, капитан Евгений Сарнавский отмечен орденом Богдана Хмельницкого III степени посмертно. Капитан принимал участие в антитеррористической операции на территории Восточных областей Украины с мая по август, с сентября 2014 г. по июнь 2016 г., с октября 2016 г. по июнь 2017 г.
    В период с 2015 по 2016 Евгений Сарнавский неоднократно возглавлял группу саперов, которые разминировали местность около города Докучаевск, села Гранитное Донецкой области. В период ожесточенных боев в окрестностях Авдеевки с 29 января по 4 февраля 2017 г. группа капитана Сарнавского под плотными обстрелами противника пробивала пути подвоза боеприпасов, продовольствия, топлива к новым позициям механизированных подразделений воинской части.
    В июне 2016 г. капитан выполнял боевую задачу по разминированию местности в районе поселка Каменка, во время которого группа саперов под его командованием выдвигалась к взводному опорному пункту по лесополосе. Евгений Сарнавский приказал группе двигаться за ним на расстоянии 20-25 метров. От передвижения группы сработало радиоуправляемое взрывное устройство, установленное диверсийно- разведывательной группой противника. Благодаря решению капитана Сарнавского его группа не понесла потерь, но Евгений получил тяжелые ранения.
    Кроме того, орденом Богдана Хмельницкого III степени также посмертно награжден старший офицер отделения специального назначения 12 отдельного мотопехотного батальона 72 отдельной механизированной бригады оперативного командования "Север" Сухопутных войск ВСУ капитан Анатолий Потехин.
    С 22 февраля по 7 июня 2017 г. он выполнял боевые задачи в зоне АТО на территории Донецкой и Луганской областей. В начале июня этого года капитан Потехин осуществлял пешую разведку местности и инженерную разведку в районе поселка Каменка. Во время разведки капитан обнаружил оснащенные позиции боевиков и установил, что на наблюдательных постах и опорных пунктах противника привлечены дежурные силы и средства, а основные силы подразделений противника находятся в районах расположения. При проведении разведки, в результате срабатывания взрывного устройства Анатолий Потехин получил многочисленные ранения несовместимые с жизнью.
    Благодаря проявленному героизму, самоотверженности и мужеству капитана группа отделения специального назначения выполнила поставленную задачу и получила необходимые разведывательные данные о местоположении сил и средств противника.
    Также орденом "За мужество" III степени награжден старший преподаватель кафедры физического воспитания, специальной физической подготовки и спорта Национальной академии Сухопутных войск им. гетмана Петра Сагайдачного майор Василий Дзяма. Майор участвовал в АТО с 15 апреля по 2 сентября 2014 года, выполнял боевые задачи на передовых позициях в составе 80 отдельной аэромобильной бригады в должности помощника командира аэромобильно-десантного батальона по разведке. В частности, принимал участие и в обороне Луганского аэропорта, лично руководил ведением боевых действий во время рейда в аэропорт и проведением операции по его разблокированию.
    Благодаря умелым действиям Василия Дзямы была захвачена трасса от поселка Хрящеватое в село Новоанновка и проведения освобождения населенных пунктов Георгиевка, Лутугино, Хрящеватое, Новосветловка, Новоанновка. В течение 135 дней офицер выполнял боевые задачи по защите Луганского аэропорта. 31 августа 2014 г. во время артиллерийского обстрела, неподалеку бункера взорвался снаряд артиллерийской системы "Тюльпан". В результате взрыва майор Дзяма получил ранения и контузию. Несмотря на ранения он остался вместе со своими солдатами, под обстрелами обеспечил безопасный отвод подчиненного личного состава из аэропорта в город Лутугино.
    Сейчас боевой опыт, приобретенный во время участия в антитеррористической операции, Василий Дзяма внедряет в учебный процесс при проведении занятий с курсантами, слушателями курсов переподготовки и повышения квалификации, которые проходят подготовку в Национальной академии Сухопутных войск.

20. Карапузик

Карапузик Oberleutnant

Повідомлення:
    1.629
    Адреса:
    Ukraine.Donetsk-Vinnitsa

Patton, DanIron, Jäger та 2 іншим подобається це.
  21. ponab

ponab Moderator

Повідомлення:
    51.158
    Адреса:
    Коростень Украина
    Президент Украины Петр Порошенко отметил государственными наградами военнослужащих Вооруженных Сил Украины и Национальной гвардии Украины за личное мужество и самоотверженные действия, проявленные при защите государственного суверенитета и территориальной целостности Украины, образцовое выполнение воинского долга.

Сообщается, что ордена и медали получат 36 военнослужащих Вооруженных Сил Украины и 12 представителей Национальной гвардии Украины, которые защищают нашу страну от российско-террористических оккупантов. Среди награжденных двое украинских героев отмечены наградами посмертно - морской пехотинец матрос Михаил Кобец и военнослужащий группы гражданско-военного сотрудничества ВСУ прапорщик Игорь Дробот.
    Морской пехотинец Михаил Кобец награжден орденом "За мужество" посмертно. Матрос Кобец участвовал в защите Украины в должности наводчика взвода с октября 2016 года на складе 137-го отдельного батальона морской пехоты ВМС Украины. Выполнял боевые задачи по обороне наших рубежей в районе Чермалык в Донецкой области, нес службу на передовых позициях и неоднократно вступал в вооруженное противостояние с оккупантами.
    3 июня 2017 г. находясь на опорном пункте позиций десантно-штурмовой роты Михаил Кобец попал под артиллерийский обстрел и получил ранения несовместимые с жизнью.
    Орденом "За мужество" также награжден старший солдат Сергей Колесник из 456-й бригады транспортной авиации Воздушных Сил Вооруженных Сил Украины, который участвовал в защите государства на Востоке страны.
    "12 июня 2017 г. находясь на боевом дежурстве на опорном пункте "Колизей" старший солдат Колесник вел наблюдение за противником и заметил приближение группы русских террористов, пытавшихся проникнуть и завладеть нашим опорным пунктом. Быстро среагировав, Сергей Колесник открыл огонь из штатного оружия и заставил врага отступить. Позже противник совершил массированный минометным обстрел наших позиций, в результате чего старший солдат Колесник получил огнестрельное сквозное осколочное ранение шеи. Жизнь украинского героя удалось спасти его побратимам. Ему была оказана первая медицинская помощь, он был эвакуирован в больницу в городе Авдеевка. Благодаря проявленной бдительности и мужеству Сергея Колесника были подавлены и отражены наступательные действия противника", - сказано в сообщении.
    Медалью "Защитнику Отчизны" награжден командир мотострелкового взвода 72-й отдельной механизированной бригады Константин Гаврик.
    "Сержант Гаврик участвует в защите Украины с марта 2015 года. 2 ноября 2016 сержант выполнял боевую задачу в районе Авдеевки на переднем крае, где обнаружил диверсионно-разведывательную группу врага. Благодаря решительным действиям и уверенным приказам сержанта, силами его механизированного отделения удалось остановить и заставить отступить российско-террористическую группу. Отделение во время боевого столкновения с противником не претерпело потерь, но сам сержант Гаврик получил ранения", - отметили в ведомстве.
    Также медалью "Защитнику Отчизны" награжден старший солдат Игорь Гайдайчук, который несет службу в должности старшего огнеметчика 72-й отдельной механизированной бригады Сухопутных войск Вооруженных Сил Украины с мая 2016 года.
    "Старший солдат Гайдайчук хорошо зарекомендовал себя при ведении оборонительных боев у Авдеевки, в боях показывал высокий уровень практических навыков в огневой и тактической подготовке. 11 ноября 2016 г. по взводно-опорному пункту наших воинов в районе "Промзоны" противник начал артиллерийский обстрел, который прикрывал выдвижение диверсионно-разведывательной группы российско-террористических войск. Наши воины вступили в огневое соприкосновение с противником. Во время боя старший солдат Гайдайчук уничтожил одного и ранил двух боевиков, но получил сквозное пулевое ранение ноги. Не растерялся, наложил себе жгут и продолжил бой. После боя наш воин был эвакуирован в 66-го военно-медицинский госпиталь", - говорится в сообщении.

22. ponab

ponab Moderator

Повідомлення:
    51.158
    Адреса:
    Коростень Украина

Patton, u123, Мишель 777 та 6 іншим подобається це.
  23. ponab

ponab Moderator

Повідомлення:
    51.158
    Адреса:
    Коростень Украина

Patton та linkin подобається це.
  24. ponab

ponab Moderator

Повідомлення:
    51.158
    Адреса:
    Коростень Украина
    Президент України - Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України Петро Порошенко присвоїв генерал-майору Максиму Шаповалу звання Герой України посмертно. Про це Глава держави повідомив сьогодні, 7 вересня, у Верховній Раді України.
    79661c52536ba8755eeba4dd08aae443e4ef6c53.png

Patton, Мишель 777, linkin та ще 1-му подобається це.
  25. Surovyy

Surovyy General-major

Повідомлення:
    9.654
    Адреса:
    Ukraine

Images:

13s23 narger1.jpg
    Скарабей, Patton, linkin та ще 1-му подобається це.
  26. ponab

ponab Moderator

Повідомлення:
    51.158
    Адреса:
    Коростень Украина
    З нагоди Дня захисника України Президент Петро Порошенко відзначив високими державними нагородами військовослужбовців Збройних Сил України, бійців Державної прикордонної служби України, службовців Державної служби з надзвичайних ситуацій, поліцейських Національної поліції України, бійців Національної гвардії України, Служби безпеки України та ветеранів антитерористичної операції.

Серед нагороджених орденом Богдана Хмельницького майор Артем Багінський — командир гаубичного самохідно-артилерійського дивізіону 72-ї окремої механізованої бригади Збройних Сил України.
    Майор Багінський виконує бойові завдання в районі проведення антитерористичної операції з травня 2014 року. Брав участь у боях під населеними пунктами Червонопартизанськ, Ізварине, Степанівка, Міусінськ, Волноваха, Авдіївка, виявляючи при цьому відвагу та мужність, ризикуючи власним життям, вміло керуючи довіреними йому підрозділами.
    Під командуванням майора Багінського розрахунки батарей 1-го гаубичного самохідно-артилерійського дивізіону за період з 29 січня по 4 лютого 2017 року здійснювали вогневу підтримку дій наших механізованих батальйонів з відбиття атак противника та контрбатарейну боротьбу. Близько 6 години 29 січня 2017 року диверсійно-розвідувальна група противника чисельністю до 30 осіб під прикриттям вогню артилерії висунулась з району населеного пункту Спартак та здійснила спробу захоплення передових позицій наших військ. Майор Багінський швидко оцінив ситуацію і зосередив вогонь на знищення вогневих позицій ворожої артилерії та мінометів. У результаті вмілого керівництва та злагоджених дій розрахунків батарей було знищено два розрахунки ворожих мінометів калібру 120 мм, близько 15 осіб ворожої піхоти, батарея гаубиць ворога.
    Орденом «За мужність» ІІ ступеня нагороджено старшого прапорщика Михайла Михайлюка — інженера загону спеціального призначення 8-го окремого полку спеціального призначення Сил спеціальних операцій Збройних Сил України.
    Брав безпосередню участь у проведенні антитерористичної операції на території Луганської та Донецької областей з травня 2014 року. 10 вересня 2015 року виконував бойове завдання з ліквідації снайперів противника в районі населених пунктів Довге та Лопаскіне. За даними розвідки, в цьому районі дислокувалось близько 16 бойовиків. Близько четвертої години ранку група під керівництвом старшого прапорщика Михайла Михайлюка висунулась у визначений район та виявила два кулеметних розрахунки з особовим складом противника до 20 осіб. Після чого за допомогою протитанкової керованої ракети було знищено кулемет противника з розрахунком. Стрілецькою зброєю знищено другий кулеметний розрахунок, снайпера та решту особового складу противника. У ході ведення бою виявили диверсійну групу незаконних збройних формувань у кількості шести бойовиків, яких було ліквідовано. Особисто старшим прапорщиком було знищено три бойовика противника. Під час виконання завдань група втрат не зазнала.

Images:

eacfe75337374.jpeg
    Patton та Teddy подобається це.