До 65-ої річниці початку створення дивізії...

Тема у розділі 'Добровольці у Військах СС', створена користувачем siromanets, 4 кві 2008.

1. Ponomarenko

Ponomarenko Oberst

Рейтинг:
    2
    Відгуків:
    4
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    12
    Повідомлення:
    12.604
    Адреса:
    ///
    Ответ: До 65-ої річниці початку створення дивізії...

Первый раз слышу, что украинцев мобилизовали в РОА и Вермахт. В Вермахт они могли попасть добровольно, в качестве ХИВИ, не более. А про РОА и украинцев - вообще молчу.
    Есть схожая мысль, якобы украинцы записывались в дивизию, чтобы избежать отправки на работы в Германию, даже не знаю, что тут и сказать.

1. Оригинальный спусковой механизм М.Р.38 / 40 (спусковой, крючок с тягой и шепталом). В отличной конди...
      2700 грн.
    2. Вашему вниманию макет ППС-43 выпущенного в 1944-м году, в идеальном коллекционно-подарочном состояни...
      18000 грн.
    3. Редкая вещь. Аппарат под 223 гильзу, 10 холостых в комплекте. Прицел родной, не переставлялся. Затво...
      35000 грн.
    4. Секторный магазин ППШ, склад. Всё целое. Клеймо Красный штамповщик
      1500 грн.
    5. Предложу паспорт к макету ППС-43. Бланк Балаклеевского ремзавода. Номер макета не вписан. Оплата на...
      300 грн.
  2. Norman2

Norman2 General-major

Повідомлення:
    7.965
    Адреса:
    СотоНатовск

Багатьох Українців мобілізували в РОА, навіть таких які зголошувалися в менші Українські формації, про це згадуєтся в Вістях Комбатанта. Так само хочу додати що подібне практикувалося і в УВВ - Шандрук згадує що зустрів колону УВВ але по розмові виявилося що це рекрутовані росіяни з Ростова.

3. axis88

axis88 Борец со злом

Повідомлення:
    10.845
    Адреса:
    Государство лжи

Да друзья, очень интересно, можно подробности про мобилизации? :rolleyes:

У Шандрука читал про русских в УВВ, но вот украинцы (тем паче мобилизованные) в РОА мне абсолютно не известны. Буду признателен за подробности.

4. siromanets

siromanets Moderator

Повідомлення:
    1.944

У Вермахт ніхто би не брав іноземців, бо суперечить міжнародним правилам, а ось SS - це не державна, а партійна структура (в т.ч. і Waffen-SS).
    І взагалі про що розмова - "втік від того чи від цего, щоб уникнути оцего". Таж ішли свідомі хлопці боротися проти большевизму, бо всі пам'ятають тюрми у Львові 1941р. По-друге - не так давнно (20 років) були змагання за державність і всі це пам'ятають.
    Багатьох ОУН в наказовому порядку посилала на військовий вишкіл.

5. venceremos

venceremos Oberfeldwebel

Рейтинг:
    1
    Відгуків:
    3
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    8
    Повідомлення:
    1.951
    Адреса:
    Ukraine

Про дивізію знаю небагато. До речі я вперше і почув про неї від Богдана. Побачив у його фотоальбомі фото якогось фріца і запитав хто це. Він відповів що батько, у формі дивізії Галичина. Але було давно, тому ніяково було розпитувати. Тоді це ще було "зрада Батьківщині". А декілька років тому знов приїхав до них, роздивлявся нові фотки і знов побачив те фото. Розпитав вже. На жаль батько його вже помер, і розпитати точні дати вже неможливо. Але те, що добровільно він туди не йшов, це точно. Знаючи як це робиться сьогодні, думаю що і тоді робились "добровольці" куди тільки можна. Не треба забувати, що багато наших забирали в допоміжні частини - ППО, технічну обслугу, охорону обєктів і т.д. Можливо всіх добровольців розібрали туди, а на дивізію вже не вистачило, почали "добровольців" набирати. Тим більше, що в Рейху не всім подобалась ідея створення української дивізії СС. Та й не вірю якщо чесно в ті цифри - 80 тисяч. Дуже це забагато. По Донцову лише 10 % українців активно виступає на боротьбу. Тобто до Галичини прийшло 10% від 800 тисяч чоловічого населення Галичини. Жінки й діти не рахуються. А війна, а в УПА скільки пішло, а вивезли скільки на роботи. Зараз на кількість населення тих областей подивіться і побачите що це нереально.
    Не маю нічого проти наших хлопців з дивізії, всеж вони не бачили на що здібні нацисти, і воювали проти сталінщини. Але з цифрами, думаю пропагандистська лажа.

6. axis88

axis88 Борец со злом

Повідомлення:
    10.845
    Адреса:
    Государство лжи

Вот нашел интересный документ:
    "Я прошу, чтобы меня перевели в Казачьи войска. Я сейчас нахожусь в армии SS Галицкой дивизии ввиду того, что немного говорю по украински... Прошу, чтобы меня перевели в казачью Армию, посколько я являюсь казаком Кубанского войска с. Дондуковской..."
    письмо Анатолия Шторгина в КНОД, октябрь 1944 г.
    стиль и орфография сохранены.

7. Norman2

Norman2 General-major

Повідомлення:
    7.965
    Адреса:
    СотоНатовск

В спогадах Науменко згадуются козаки які були при дівізії і находилися там навіть під час перебування в таборі біженців в Ріміні. Про Українців в РОА нажаль не памятаю де читав, але здаєтся в Вістях Комбатанта.

8. Chill

Chill Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    1.203
    Адреса:
    Київ - Торонтівщина

По добровольців і ні - на форум.мілуа вже розбирали цю тему. Так, добровольців було більше ніж достатньо, але були й інші категорії - ті, кого ОУН(р) наказово доправила до дивізії на вишкіл і щоб якийсь контроль мати, також були ті, хто був поставлений перед вибором - або примусові (роботи, мобілізація, тюрма) - або дивізія. Не те щоб всі ці категорії не мали зуб на Совєти після першого їх пришестя, відповідно і залишалися в дивізії. Просто за інших обставин добровільно не пішли б. Або б пішли в інше місце.

9. Chill

Chill Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    1.203
    Адреса:
    Київ - Торонтівщина

Історики такого не напишуть. Історики знають і пишуть, що кадрів катастрофічно не вистачало. Вишколи робили, але їх теж не вистачало. Маячню можуть писати такі історики, які вчора писали про Павку Корчагіна, сьогодні про УПА, а завтра про "свєт-і-солнишко ...." (потбіне додати).

Де-юре, де-юре, але не де-факто :) Так само Росія діяла завжди - створюється маріонетковий уряд, який пише звертання до братнього російського народу. І Росія не бариться допомагати. Згадаємо Україну 1918, потім Фінляндію, потім пачку Чехословаччина, Венгрія, Німеччина, Угорщина, Румунія, Болгарія. Сьогодні - Осетія, Абхазія, Придністров'я. Один сценарій, одні й ті самі формулювання. А ОУН якраз бажало вибороти реальну, де-факто незалежність :) Доречі фронти на "Українські" перейменували, в ООН зробили повноцінним членом і ще багато яких юридичних регалій незалежності надавали Україні якраз із метой ідеологічною боротьби, типа "дивіться, проти кого і проти чого ж ви воюєте?".

10. venceremos

venceremos Oberfeldwebel

Рейтинг:
    1
    Відгуків:
    3
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    8
    Повідомлення:
    1.951
    Адреса:
    Ukraine

Про те що ОУН(р) направляло до дивізії на вишкіл, маю дуже велике сумління. Як людина військова. Йде війна і увесь той вишкіл піде не до старшини УПА, а на російські кулемети. Все це мабуть хтось придумав. Де можна про це прочитати в документах? В літопису УПА є місця? Тим паче що КУК дуже розізлився, коли про це студенти запитали в нього. І відповів, що москалі можуть таку дурню нести, а ви історію вчить, а не побрехеньки. Пишу як було

11. Ponomarenko

Ponomarenko Oberst

Рейтинг:
    2
    Відгуків:
    4
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    12
    Повідомлення:
    12.604
    Адреса:
    ///

Этот миф скорее всего базируется на факте, что после Брод N-ая часть солдат дивизии (сколько их было точно не известно, дают разные цифры) оказалась в УПА. Ведь нужно было показать, что дивизия и УПА выступают за Украину единым фронтом, без противоречий, а тут как раз удачный повод. Как по мне, давно доказано, что ОУН была изначально против формирования дивизии и, следовательно, сознательно направлять туда кого-либо не стала бы. Хотя в "ВК" читал, как немцы раскрыли в дивизии члена ОУН, аретсовали его и отправили в концлагерь, никто из украинцев-дивизийников даже не пикнул. Как там оказался этот член ОУН, бог его знает, может заслан с целью разведки или агитации? Но уж точно, не для военной подготовки.

12. Chill

Chill Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    1.203
    Адреса:
    Київ - Торонтівщина

Треба пошукати де я про відношення ОУН(р) до дивізії читав. Можливо "вишкіл" не зовсім вдалий термін. ОУН(р) була проти дивізії, але ні в якому разі не могла дозволити собі втрачати контроль за тим, що відбувається навколо (в тому числі і в дивізії), саме тому ОУН(р) надіслало дещицю своїх людей до дивізії. Так я пам'ятаю аргумент когось із ОУНівців на кшталт "треба розуміти, що ми користувалися будь-якою можливістю направляти віддані нам кадри на вишколи, бо ми розуміли їх важливість". Дивізія звичайно не була засобом вишколу для кадрів ОУН(р), але окремі люди там були (і в тому числі і повчитися), і, здається, саме завдяки цим кадрам після розгрому дивізії частина дивізійників примкнула до УПА. Ось це я мав на увазі під "люди він ОУН(р)". Але основна думка мого повідомлення - що двізія набиралася не тільки з добровольців, що були люди, які вимушені були йти до дивізії в силу різних обставин більш-менш примусового характеру. Доречі головний герой "Пригод селепка Лавочки" теж не добровільно потрапив туди :)

13. Chill

Chill Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    1.203
    Адреса:
    Київ - Торонтівщина

Цитую Кука, там де він мені в останній свій збірці відповів (УПА в питання і відповідях із В.Куком):

14. venceremos

venceremos Oberfeldwebel

Рейтинг:
    1
    Відгуків:
    3
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    8
    Повідомлення:
    1.951
    Адреса:
    Ukraine

Оце вже найбільш ймовірно. Те що ОУН заслало декілька агентів впливу, а інші зголосились бо або табір, або дивізія - вірю. Тому може і таку кількість добровольців називали - одних набрали, а інших до концтабору таки. Других до робітничих загонів та допоміжних служб. Тому і по селах мабуть набирали молодь, бо частина добровольців була "добровольцями" з ОУН, яким боялися давати зброю до рук.

15. Ніколаускасс

Ніколаускасс Leutnant

Рейтинг:
    2
    Відгуків:
    11
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    15
    Повідомлення:
    1.542
    Адреса:
    Кривий Ріг

Додав дещо нове по дивізії дивитись тут http://nikolauskass.io.ua/album138297
    Наприклад

Images:

2.jpg
    3.jpg
  16. SK1N

SK1N Stabsgefreiter

Повідомлення:
    961
    2 користувачам це сподобалось.
  17. Ponomarenko

Ponomarenko Oberst

Рейтинг:
    2
    Відгуків:
    4
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    12
    Повідомлення:
    12.604
    Адреса:
    ///

Мне приходилось встречать совершенно противоположные мнения в вопросе: благославлял ли глава УГКЦ Андрей Шептицкий создание дивизии "Галичина" или нет?

У кого какие данные?

18. axis88

axis88 Борец со злом

Повідомлення:
    10.845
    Адреса:
    Государство лжи

Благославлял.

19. DerSS

DerSS Oberfeldwebel

Повідомлення:
    2.239
    Адреса:
    Москва

Факты и только факты.
    1) Подавление венгерскими войсками после согласия германского правительство Запажноукраинской республики (на територии Закарпатской украины - отошедшей к Словакии и оккупированной Венгрией) в декабре 1939 года. Первое уничтожение "украинской независимости" при полном согласии немцев.
    2) 30 июня 1941 года представителями ОУН (б) была провозглашена независимость украинского государства. Арест лидеров ОУН (б) немцами во второй раз показал отношение немцев к "независимости".
    3) Август 1941 года - разгон независимой Полесской Сечи Бульбы Боровца.
    После подобного отношения немцев о каких разговорах про независимость при немцах может идти речь.
    Часть 2.
    Миф о несотрудничестве ОУН с немцами при формировании 14 пд СС.
    1) Волынский легион ОУН (м) вошел в полном составе в дивизию.
    2) Сторонники ОУН (б) и ряд ведущих лиц вступил в дивизию.
    3) Делегация ОУН (б) посещала тренировочный лагерь 14 пд СС в Польше, а также курсантов унтер-офицерской школы в Бреслау.
    Часть 3.
    Миф украинских источников:
    1) "Добровольность":
    - создание рекрутского депо в Ровно. Пункты по регистрации добровольцев не именовались рекрутским депо. Рекрутское депо занималось упорядовачинием и формированием рекрутских команд в тренировочные лагеря призывников и мобилизованных войск СС.
    - дезертирство 3580 "добровольцев" в период с мая 1943 по июль 1943 года
    - из 80000 (даже принимая подобную цифру) отобрано 26000, из которых в дивизию направлено 13245 человек, в полицейские полки 6300. С учетом дезертиров -3580 человек и направленных 1600 человек на переподготовку и командные курсы - обнаруживается нехватка 1400 человек. "Нехватка" = "добровольности"
    - согласно воспоминаниям воинов УПА(б) и членов ОУН(б) молодые люди шли в дивизию, чтобы избежать угона в Германию (одновременно угон в Германию и формирование добровольческой дивизии = нонсенс)
    2) "Нехватка действующих командных кадров". Войсковым отделом Украинского Национального Комитета на начало 1940 года зарегистрировано 4000 командиров УНР, из них 100 действующих офицеров польской армии.
    3) "Шли в дивизию для обучения военному делу". В УПА(б) по многочисленным мемуарам была нехватка оружия, тогда как недостатка в командных и людски кадрах недостатка не было.
    4) "Массовое дезертирство после обучения из дивизии в УПА":
    - УПА было три УПА(б), УПА(м), УПА(Бульбы-Боровца). ПРодвинутые жовто-блакитные даже не уточняют в какое УПА. Историки, мемуаристы, современные камрады - никто не упоминает о разных УПА.
    - после разгрома под Бродами к УПА (б) присоединилось не более 200 эсэсовцев из состава дивизии. Есть выдержка из мемуаров одного "стрильца" о встрече группы разбитых дивизийников под командованием немецкого унтершарфюрера с группа "бендеровцев" (имеется ввиду УПА(б)). Группа не присоединилась к УПА а пошла на соединение с немцами.
    - из числа дезертировавших эсэсовцев 4 и 5 полицейских полков СС было сформировано три сотни УПА(б). Не дивизии, полицейских полков.
    5) "Воевали только за Украину, в открытом бою".
    - 4-8 полицейские полки СС из галичан. Полицейские полки предназначены для карательных и антипартизанских акций. Типичная антипартизанская акция - окружение определенного района и зачистка. Сопровождались уничтожением мирного населения.
    - участие дивизии в 3 антипартизанских акциях. Группа Байерсдорфа, группа Вилднера, бои в Словении.
    6) "Воевали только против красных".
    - участие группы Вилднера при подавлении Словацкого восстания. Восстание поднял министр обороны Словакии генерал Катлош, который ставил целью добиться разгрома немецких частей и затем добиваться признания независимой Словакии союзниками. Участие независимой Словакии на стороне антигитлеровской коалиции. Согласие Сталина на это было получено. Основной массой восставших были части Словацкой армии которые не были коммунистами.
    - В Словении наиболее многочисленной группой партизан была Белая гвардия. Это четники. Словенские четники являлись союзниками Тито и дрались против немцев, но коммунистами они не были.
    7) "Мемуары"
    - наименование 14 пд СС "1 дивизией УНА" с 1943 года во всех украинских мемуарах. Можно сравнить данную ересь с ересью о резней Галичиной в 41 году евреев. В обоих случаях приписывается несуществующие действия соединениям, сформированными на два года позже описываемых событий
    - путаница в документах о назначении Шандрука. Приказ по Украинской армии и флоту (то что ни одной флотской единицы не было - на сей факт УНК не обращает внимания) от 15 марта 1945 года - назначение Шандрука главнокомандующим УНА.
    Постановление президиума УНК от 18 марта 1945 года о назначении 17 марта 1945 Шандрука главнокомандующим.
    То есть сначала приказ по "Армии и флоту", затем назначение УНК. Все через "левое ухо". Нет ни одного приказа или подписи президента УНР.
    - путанные объяснения Шандрука, что украинские эсэсовцы, не являлись эсэсовцами, так как не носили руны, а носили льва на петлицы.
    8) "14 пд СС являлась первой частью УНА принявшей украинскую присягу и под украинским флагом"
    В городке Нимек под Берлином формировалась "2 дивизия УНА" (противотанковая бригада из трех батальонов численностью 1900 человек) 26 апреля была принесена присяга.
    "Це була перша украинска в чужий держави формация, що присягала пид украинским национальным прапором".
    Источник 1) П.Шандрук (Arms of Valor), 2) Украинская дивизия Галичина (сборник статей на укр языке).
    Все данные взяты из англоязычных и украиноязычных источников. Источники крайне "антибольшевисткие" и "проукраинские".

20. Afari

Afari Schütze

Повідомлення:
    2
    Адреса:
    Симферополь

Рассуждать можно до скончания века. По теме поста:
    1- страны - нет, народа -да.( стрелять в людей своей национальности на своей земле прикрываясь высшими идеями я считаю предательством, сказки, что стреляли только в красноармейцев я неверю, у пули нет интелекта.)
    2-никогда, или по крайней мере до тех пор пока в Украине непризнают ЭСеСовцев и не будут раздавать им награды. И политика здесь ни при чем, есть общечеловеческие законы.

Извиняюсь что непомню ника, но кто-то писал о своей семье, как большевики разорили деда. Мне действительно жаль труд человека стремящегося чегото добиться в жизни для себя и своей семьи. Таким предком можно только гордиться. И замедьте, на тот момент он принял единственно верное решение, он остался и выростил свих детей.
    А что с населением бывшего СССР а после стран СНГ сделало нынешнее руководство - наверно 90% научных сотрудников в 90-х годах стали продавцами и челноками, рабочие копившие всю жизнь остались без денег ит.д ит.п. Ничего не напоминает? История повторяется от этого никуда не деться. Только я чтото неприпомню партизанских отрядов в лесах Украины борющихся с произволом властьимущих.

21. Veteran

Veteran Oberschütze

Повідомлення:
    40
    Адреса:
    Україна

И???...Милый, с ошибкой подписанный:), DerSS, Ваше заключение после вышеизложенных фактов...
    попрошу

22. budiak

budiak Schütze

Повідомлення:
    8
    Адреса:
    Хмельницький-Люблін

1/Насколько я понимаю те же критерии вы готовы применить и к бойцам РККА-НКВД, 2/Вопрос трактовки я считаю исключительно субъективным, так же как вопрос героизма исключительно индивидуальным. Относительно единственно правильно решения принятого предком одного из наших форумчан, согласитесь ето скорее ваше субъективное мнение. Например, моему деду выбора вообще не оставили, кинули с одной винтовкой на пять человек, на танки под Харьковом, после чего он контуженный попал в плен. И после этого он предатель?А все ваши стенания по поводу обездоленного населения бывшего СССР переадресуйте милионам жертв етой империи и их неродившимся потомкам! P.S.Прошу прощения за излишнюю эмоциональность

23. машингвер

машингвер Oberfeldwebel

Повідомлення:
    348
    Адреса:
    Західна Україна
    2 користувачам це сподобалось.
  24. Norman2

Norman2 General-major

Повідомлення:
    7.965
    Адреса:
    СотоНатовск

Shos' tam linka ne pratsiuje. Os' dorechi garna iliustratsija vidomogo Ukrains'kogo iliustratora D. Zgonnyka:

25. машингвер

машингвер Oberfeldwebel

Повідомлення:
    348
    Адреса:
    Західна Україна

це гасло- "14 Dywizja Strzelecka SS Galizien" вставити в "Пошук в галереї"
    багато цікавих і на мою думку рідкісних фото;)