До 65-ої річниці початку створення дивізії...

Тема у розділі 'Добровольці у Військах СС', створена користувачем siromanets, 4 кві 2008.

1. kirov

kirov Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    2.621
    Адреса:
    зона перманентного конфлікту
    цей ресурс також постійно переглядаю, оновлення відбуваються ледь не кожен день...
    ось до речі до продовження про українців в інших дивізіях СС такий документ:

ЗВІДОМЛЕННЯ
    пор. Габрусевич Юліан, полевий духовник в Запасному Полевому Курені
    Родж. 3. 7. 1910 в Мільні, пов. Зборів. Я зголосився до СС Дивізії "Галичина" 17. 7. 44., але мене приділено до СС дивізії "Вікінг". Переїхав до табору Гайделягер около 20. 7. 44. Після тижневого побуту переїхали ми до сіл біля Франкфурту над Одрою. Там залишилися ми 4 тижні і продовжували вишкіл. При кінці серпня перенесено вишкіл на Чехи, в околицю Праги. Після дальшого 6-тижневого вишколу і після зложення присяги (3 жовтня) наші люди переїхали на фронт коло Варшави.
    Я сам перейшов на вишкіл, що відбувався при частині перекладачів в Оранієнбургу, к. Берліна. Після 5-тижневого вишколу одержав виїмкову відпустку, а опісля переїхав до команди дивізії в Модлін к. Варшави. Там довідався, що всіх наших добровольців стягнули з фронту і відіслали до СС дивізії "Галичина". Я поїхав за ними. Від самого побуту в СС-ах (Гайделягер), я був на правах поручника, але до нині не маю номінації з Гавптамту, хоча ношу відзнаки поручника. В дивізії "Вікінг" нашим добровольцям, разом ок. 700 людей, було назагал добре, але їх усіх повинні були повернути до дивізії "Галичина".
    В мойому запасному курені настрої відносно німців не є добрі. Нема гідного українського старшини. Командир куреня дуже нервової вдачі.
    9. 1. 45.

1 людині також подобається це.
  2. Цікаві лоти

1. Гудзики пуговицы ВМВ 520 шт продаются кучей совсем хлам не считал на послдних фото показани какие...
      350 грн.
    2. З болота.Цинковий.11мм.
      75 грн.
    3. Німецькі гудзики на кепі/пілотку (маленькі). Нулячі!
      600 грн.
    4. Лот пуговиц РККА И ВМФ
      30 грн.
    5. Состояние на фото
      35 грн.
  3. kirov

kirov Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    2.621
    Адреса:
    і ще декілька фото з так званого "Свята СС Стрілецької дивізії "Галичина"", що відбулось 11 липня 1943 р. у м. Станиславів (сучасний Івано-Франківськ): все до кучі і "козаки", і баудінст, і поліцейський оркестр...

Images:

image001.jpg
    image003.jpg
    image005.jpg
  4. Meldekopf

Meldekopf Oberfeldwebel

Повідомлення:
    1.700
    Адреса:
    Россия
    Що за била опаска у козака?

5. siromanets

siromanets Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    1.944
    В мене є ця брошурка :D, там дуже багато світлин про "Свято СС Стрілецької дивізії "Галичина".
    PS Чому "так званого"? :confused:

6. kirov

kirov Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    2.621
    Адреса:
    там читається тільки "...боротьбі за..."

бо там ще є селянин з возом зерна і написом типу "я виконав свій обов'язок" (не пам'ятаю дослівно); не думаю, аби для нього це було свято...

7. Norman2

Norman2 General-major

Повідомлення:
    7.980
    Адреса:
    СотоНатовск
    Фото бомба! Дуже стильно виглядають поліцейські з оркестровими еполетами і при медалях:

8. kirov

kirov Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    2.621
    Адреса:
    а що це до речі за нагорода?

9. axis88

axis88 Борец со злом

Повідомлення:
    10.845
    Адреса:
    Государство лжи
    Фото уникальное, факт! Насколько понимаю это оркестр украинской полиции в ГГ. Ром, это не эполеты, а крыльца, т.н. "ласточкины гнезда".

10. Norman2

Norman2 General-major

Повідомлення:
    7.980
    Адреса:
    СотоНатовск
    Да знаю что не еполеты но к своему стыду не знал как ето будет называтся по Украински/Русском. Оказывается так же как и на Английском :)

П.С. Нащёт медалей - в того музыканта что по середине и оборачивается видно Крест Петлюры и обязательный знак Украинской полиции (его видно в всех других музыкантов тоже)

11. Norman2

Norman2 General-major

Повідомлення:
    7.980
    Адреса:
    СотоНатовск
    П.П.С. Второе фото что под тем что с оркестом - на нем среди публики присутствует и посол Японии. Интересно что Япония проявляла к Украине интерес и с начала войны, нпр. помогали создать Укр. Национальную колонию в Харбине.

12. Meldekopf

Meldekopf Oberfeldwebel

Повідомлення:
    1.700
    Адреса:
    Россия
    Помнится читал о том, что украинскую колонию в Маньчжоу-Ди-го именовали "Зеленым клином". Извините за офф.

13. kirov

kirov Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    2.621
    Адреса:
    Зелений Клин - це місце компактного проживання українців на Далекому Сході ще з кін. 19 ст.

тема українсько-німецьких стосунків взагалі дуже цікава; коли ВВН проходили вишкіл в замку Зауберсдорф, то Ріко Ярий навідувався до них з групою японців; після 30 червня 1941 р. того ж Ярого призначено представником Українського державного правління в Японії; О. Райле пише, що після вересня 1939 р. абвер передав свої контакти з ОУН японській розвідці...

14. Meldekopf

Meldekopf Oberfeldwebel

Повідомлення:
    1.700
    Адреса:
    Россия
    Отец-основатель - Отто Вехтер.

Images:

Вехтер.jpg
  15. Transpspeer

Transpspeer Gauleiter a.D.

Повідомлення:
    6.895
    Адреса:
    Латвия
    Еще раз - Отто Вэхтер (Wächter). :)

16. Meldekopf

Meldekopf Oberfeldwebel

Повідомлення:
    1.700
    Адреса:
    Россия
    Спасибо.
    Но сразу вспоминается бессмертное "Где вы достали печатную машинку с турецким акцентом?" (И. Ильф, Е. Петров):) Извиняюсь за офф.

17. doctor_m

doctor_m Stabsgefreiter

Рейтинг:
    0
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    1
    Повідомлення:
    501
    Адреса:
    Ровно, Украина
    Действительно Крест Петлюры и жетон.
    Интересно, что "гнезд" с такой обшивкой галуном по верху и низу не нашел в имеющихся книгах. И у товарища на переднем плане они отличаются от других.

Images:

14.jpg
  18. axis88

axis88 Борец со злом

Повідомлення:
    10.845
    Адреса:
    Государство лжи
    Правильно, он тамбур-мажор - руководитель оркестра, а фото и правда уникально

19. Ponomarenko

Ponomarenko Oberst

Рейтинг:
    2
    Відгуків:
    4
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    12
    Повідомлення:
    12.604
    Адреса:
    ///
    Скажите, есть ли у кого информация о поручике Соболевском, из дивизии СС "Галичина". Хоть что-нибудь, так ничего про него вообще не известно, кроме фамилии и то, что был "командиром сотни". Спасибо.

20. kirov

kirov Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    2.621
    Адреса:
    а в якому хоч полку?

21. Ponomarenko

Ponomarenko Oberst

Рейтинг:
    2
    Відгуків:
    4
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    12
    Повідомлення:
    12.604
    Адреса:
    ///
    Не знаю, увы. Но, его сотня в марте 1944 находилась в районе Радехова.

22. kirov

kirov Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    2.621
    Адреса:
    а, то він служив в в 4 поліцейському полку так званих "галицьких добровольців", який з лютого 1944 р. здійснював антипартизанські акції в районі Золочів-Радехів-Збараж...

23. Ponomarenko

Ponomarenko Oberst

Рейтинг:
    2
    Відгуків:
    4
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    12
    Повідомлення:
    12.604
    Адреса:
    ///
    Хм, но этот же полк имел отношениие к "Галичине"?

24. kirov

kirov Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    2.621
    Адреса:
    ну звичайно, його формували з тих, хто зголосився до дивізії і пізніше його залишки до неї ж увійшли, але названий вами Соболевський в склад дивізії міг і не увійти - загинув чи, наприклад, перейшов до УПА...

25. Ponomarenko

Ponomarenko Oberst

Рейтинг:
    2
    Відгуків:
    4
    Лоти
      на продажу:
    0
      продані:
    12
    Повідомлення:
    12.604
    Адреса:
    ///
    Зрозумило, дякую. Соболевський до УПА не перейшов, покінчив життя самогубством 21.3.44. Тому і зацікавився я цією особою.

26. kirov

kirov Stabsfeldwebel

Повідомлення:
    2.621
    Адреса:
    отже до дивізії не потрапив...